Terug naar alle inspiratie

Iedereen is een leider. Iedereen? Ja, iedereen!

Iedereen is een leider. Iedereen? Ja, iedereen!

Je moet dan wel even een stap achteruit zetten
en breed kijken, naar jezelf

Wanneer we denken aan leiders en leiderschap denken we al snel aan het type leider dat leidinggeeft aan andere mensen en een team weet te motiveren bepaalde doelen te halen. En inderdaad, ook al kun je je leiderschapscompetenties ontwikkelen, voor dit type leider is niet iedereen even bekwaam. Maar dan toch kun je een leider zijn. Namelijk een leider over jezelf. Dat kan iedereen zijn, en verschilt niet eens zoveel van het leiden van een team. We leggen in dit artikel het verschil uit en hoe je altijd een leider over jezelf kan zijn.

De ‘traditionele’ leider:
samen doelen bereiken

Je kan dus een leider zijn over andere mensen. Dan hebben we het al snel over managers en directies. Maar ook over leerkrachten, ouders, sportcoaches, vrijwilligers… Het gaat in dat geval over het aansturen, leiden, coachen van andere mensen. Je leidt teams of squads, je bestiert een huishouden of je ontfermt je over de lokale voetbalploeg. In zo’n geval heb je vaak groepsdoelstellingen. Je wilt met je team bepaalde doelen bereiken: een salestarget halen, de kinderen met schone kleren naar school krijgen of een provinciaal kampioenschap winnen. 

Je kunt anderen niet leiden als je jezelf niet kan leiden.

Eppo Kuipers, mede-eigenaar LCG

Leider over jezelf:
persoonlijke doelen bereiken

Pas je niet in dit rijtje thuis? Dan nog ben je een leider. Je kan namelijk ook leider zijn van jezelf. Meer nog: “je kunt anderen niet leiden als je jezelf niet kan leiden”*. Jij en alleen jij beslist welke persoon je wilt zijn en hoe je daar uiting aan geeft.

Maar hoe doe je dat dan? Een leider zijn over jezelf? Nou, niet zo heel erg anders dan het leiden van een team:

  1. Je start met de keuze te maken om de leiding te némen.
  2. Wat je dan doet in het leiding nemen over jezelf is het uitdenken van een plan. Door na te denken over wie je wilt zijn, hoe je in het leven wilt staan en hoe je daar invulling aan gaat geven, is de toon gezet om verder te denken.
  3. Teken de ideale situatie van jezelf uit. Ga op zoek naar hoe jouw ideale zelf in het leven staat en hoe die persoon reageert op bepaalde situaties, hoe die persoon zijn dag invult en omgaat met anderen. Denk ook na hoe het komt dat je die persoon (nog) niet bent. Wat ontbreekt er? Welke kennis mis je? Welke vaardigheid? Welke fouten heb je gemaakt en wat kan je daaruit leren? Zelfreflectie heet dat in vaktermen.
  4. De volgende stap is bedenken hoe je die persoon gaat worden. Wat moet jij doen om, in kleine stapjes, te evolueren naar die persoon? Wat heb je nodig om die persoon te worden? Het kan helpen om in tussenstappen te werken. Zet voor jezelf haalbare tussendoelen. Dat werkt motiverender. En bouw een feestje wanneer je zo’n doel behaalt. Want successen vieren, dat hoort erbij. 
  5. En blijf vooral reflecteren: is mijn plan nog passend? Moet ik mijn idee herzien? Moet ik bijsturen, afremmen of een bocht nemen? Het kan allemaal. Jij kan het allemaal!

Wat ga jij doen om in een kleine stap richting de ideale jij te zetten? Wat is er nodig om aan het einde van het jaar terug te kijken naar een geslaagd jaar? Wanneer ben jij blij met wat je bereikt hebt?

Mocht jij, om de ideale jij te worden, een training nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van Lean, Obeya, Agile/Scrum of coaching, dan kunnen wij daar mee helpen.

*Quote Eppo Kuipers, mede-eigenaar LCG


Meer weten?

Heb je vragen over de trainingen van LCG of wil je persoonlijk advies? Maartje helpt je graag!

Neem contact op met Maartje Bevers