In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar zelfstandig Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs €3.950 (excl. btw)

Lean Black Belt opleiding

Na het behalen van je Lean Green Belt wordt het tijd voor verdieping: het Lean Black Belt certificaat.

Je hebt je Green Belt gehaald, je bent al een tijdje aan de slag als Lean expert en je bent klaar voor de verdieping. Je wilt als expert de stap maken naar meer zelfstandigheid en volledig autonoom een verbetertraject leiden en je wilt er ook erkenning voor krijgen. Of ben je uit op een verrijking van je kennis en ervaring?

Het Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System is de verrijking waar je naar op zoek bent. Het is een geweldige mijlpaal en erkent jouw Lean capaciteiten binnen je eigen organisatie en ook internationaal. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kan begeleiden (zie vereisten voor examen).

Wat mag je verwachten?

 • 4 opleidingsdagenJe gaat vier dagen aan de slag met de theoretische verdieping van het Lean gedachtegoed dat je je bij Green Belt al eigen maakte. Je hebt deze verdieping nodig om jouw verandervaardigheden verder te ontwikkelen. We passen dit direct toe op jouw situatie en verbetertraject.  
 • 1 verbetertrajectTijdens de hele opleiding werk je aan je eigen verbetertraject. Het is de rode draad tijdens de opleiding en ook jouw examenstuk. We stellen als doel zowel jouw A3 als het traject zelf Black Belt-waardig te maken. 
 • 8-16 leergenoten Een groep mensen heeft samen meer ervaring dan een persoon alleen. Daarom stimuleren de trainers alle leden van je groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, spreken over wat we leerden en reflecteren samen.
 • 2 ervaren trainers De Lean Black Belt opleiding wordt altijd door twee trainers gegeven. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaringen om te delen én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaatHet examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik. Je haalt hiermee het officieel LCS certificaat (level 2a)! Je kiest zelf een geschikte examendatum.

Wat levert het me op?

Na deze opleiding heb je als zelfstandig Lean expert:

 • jezelf ontwikkeld tot impactvol veranderaar met volledige verantwoordelijkheid
 • mooie resultaten behaald in je eigen verbetertraject
 • verdieping van de Lean-theorie om die nog beter te kunnen begrijpen en toe te passen
 • internationale erkenning van jouw Lean-vaardigheden
 • met veel plezier geleerd in een veilige, inpirerende omgeving

Of lees verder over de inhoud van de opleiding.

Voor wie is de Lean Black Belt opleiding?

Om deel te kunnen nemen aan deze Black Belt opleiding heb je je Lean Green Belt al behaald. Heb je nog geen Green Belt? Kies dan voor het Lean Black Belt Compleet programma.

Heb je wel een Green Belt, maar niet die van LCS? Check dan het Green Belt Assessment.

Daarnaast leid je een verbetertraject. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de opleiding en het is jouw examenstuk. Na het behalen van je Lean Green Belt-certificaat start je parcours met een intakegesprek zodat we kunnen beoordelen of jouw traject geschikt is als case voor het examen. Dat kan al vanaf één maand na het behalen van je Green Belt, maar ook later. De doorlooptijd van Green naar Black is meestal 6 tot 9 maanden.

Na het behalen van je Black Belt ben je in staat om zelfstandig een verbetertraject te begeleiden. Vanzelfsprekend word je beter naarmate je meer praktijkervaring op doet. Dit traject stelt je in staat succesvol te verbeteren en impact op je organisatie te hebben.

Certificaat Lean Black Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS): een internationaal kwaliteitskeurmerk voor opleidingen op het gebied van voortdurende verbetering. Wij mogen dan ook internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers van onze opleidingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Black Belt opleiding volledig gevolgd (je mag één dagdeel missen)
 • Je behaalt zowel het theorie- als praktijkexamen (dit examen t.w.v. €970 is bij onze opleiding inbegrepen)
 • Je voert zelfstandig een verbetertraject uit

Na het succesvol afronden van de Lean Black Belt-opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Black Belt-certificaat.

“Je blijft tijdens deze opleiding continu geboeid.”

FAQ

De Black Belt opleiding van LCG is geschikt voor iedereen die na het behalen van de Green Belt zich verder wil ontwikkelen in het zelfstandig leiden van een verbetertraject.

Nog geen Green Belt? Doe dan de Black Belt compleet of start met de Green Belt training.

Onze trainers wisselen denken en doen voortdurend af. Na een blokje theorie ga je samen met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij want zo leer je het snelst! De rode draad tijdens deze training is jouw persoonlijke verbetertraject.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen. Na de training zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf verder ontwikkelen tot Master Black Belt of in jouw verbetertraject begeleiding krijgen van een van onze Lean experts. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen met bijvoorbeeld een Incompany training.

Om deel te kunnen nemen aan deze Black Belt opleiding heb je je Lean Green Belt nodig. Heb je deze niet? Kies dan voor het Lean Black Belt compleet-programma. Heb je wel een Green Belt, maar niet die van LCS? Check dan het Green Belt Assessment.

Alle trainingen van LCG worden altijd door twee trainers begeleid. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring om te delen én dubbel zoveel plezier. De Lean trainers van LCG zijn universitair opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Lean consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Ja, na het succesvol afronden van de Lean Black Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Black Belt certificaat. LCG is namelijk geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Dat is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van voortdurende verbetering.

Bij LCG houden we niet zo van verplichtingen. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het examen. Twijfel je hierover? Bespreek het zeker even met een van de trainers.

Tot 20 dagen voor de opleiding kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren? Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de opleiding.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit twee blokken van twee opleidingsdagen. In totaal volg je dus vier opleidingsdagen. Tussen de blokken zit ongeveer vier weken, zodat je de mogelijkheid hebt om te experimenteren en wat je geleerd hebt te koppelen aan je verbetertraject.

Je kan alleen aan de opleiding deelnemen als je al gestart bent met een verbetertraject dat zal dienen als praktijkopdracht voor het Black Belt praktijkexamen. Tijdens de opleidingsdagen besteden we veel tijd aan het leren van verbetertrajecten van anderen.

Onze twee trainers zorgen voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter blijft hangen en je gaat ook weer vrolijk naar huis. Passief staren naar een PowerPoint zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het programma van de Lean Black Belt opleiding ziet er groetendeels uit als volgt:

Voorbereiding

Na je inschrijving neemt één van de trainers contact op voor een telefonische intake. Doel van dit gesprek is een maximaal leerrendement vanaf dag 1. We bespreken je leerdoelen, wat jouw verwachtingen zijn en bekijken hoe jouw verbetertraject eruit ziet.

Waar moet jouw verbetertraject aan voldoen?

 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld: verhoging klanttevredenheid met 30%, verhoging medewerkerstevredenheid met 20%, verlaging van de kosten met 30% of verkorting doorlooptijd met 30%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het is mogelijk dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hierbij helpen wij je tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Het is belangrijk dat jij de verantwoordelijke bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant bevestigt de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.

Dag 1 en 2: Lean ervaren en verdieping zoeken

 • We verdiepen ons in de visie van jouw organisatie: het grote waarom
 • We analyseren wat de drijfveren van jouw organisatie zijn
 • We scherpen de zin van jouw verbetertraject aan. We bespreken de X-matrix of Hosin Kanri als belangrijk instrument.
 • We gebruiken verbaal vakmanschap om jouw invloed als veranderaar te vergroten
 • Met een pitch over je verbetertraject oefen je je verbale skills en leer je de andere deelnemers beter kennen
 • We verdiepen de kennis over KPI’s, je zal zien dat deze je kunnen helpen, maar ze kunnen ook enorm in de weg staan om je doelen te bereiken
 • We leren je analysetechnieken aan, uiteraard nemen we jouw eigen A3 erbij om de analyse verder te verbeteren
 • We halen lessen uit het improvisatietheater, dit is niet alleen leuk en goed voor de energie, maar leert je ook belangrijke lessen voor jou als Lean expert
 • We eindigen het eerste blok met het herhalen van de Kata theorie en het vormen van buddies

Dag 3 en 4: Op weg naar effectieve implementatie

 • Om jouw verbetertraject succesvol te maken, is alleen het toepassen van Lean tools niet genoeg. Je moet ook belangrijke spelers betrekken. We bespreken daarom Nemawashi en stakeholdermanagement
 • We leren je ongeschikte patronen te herkennen en te doorbreken
 • Je leert hoe je succesvolle workshops ontwerpt
 • We maken kennis met slimme Agile technieken die ons kunnen helpen in de implementatiefase van verbetertrajecten
 • De laatste opleidingsdag begint met het Lean Black Belt theorie-examen, dat duurt 60 minuten
 • Tenslotte geven we je nog mee hoe je organisaties kan sturen met een Obeya, je leert er zelf een maken voor jouw organisatie

Black Belt examen

Het theoretische examen (schriftelijk, duur 1 uur) maak je tijdens de opleiding. Het praktijkexamen (mondeling, duur 1 uur) gaat over jouw verbetertraject. Je bepaalt zelf wanneer je dit examen aflegt.

Daarnaast gaan we een langetermijnrelatie met je aan. Na je opleiding blijven we je coachen en ondersteunen in je rol als Lean expert.

Wil je meer details over de opleiding?

Vul je gegevens in en ontvang gratis de Black Belt brochure direct in je mailbox.

Locatie

Deze opleiding bieden wij aan in België (centraal Vlaanderen), Nederland (nabij Utrecht) en Incompany. Uiteraard ben je welkom op alle locaties! Je kan overal evenveel leren, lachen en ontdekken. We bieden ook arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Een opleidingsdag start om 09:00 uur en loopt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 16 personen.

België

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Op dit moment geen trainingen gepland Contact
 
Op dit moment geen trainingen gepland

Nederland

Conferentiecentrum in Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn) ligt centraal in Nederland op de Utrechtse Heuvelrug.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn ma 13 nov 2023
ma 13 nov + di 14 nov
ma 18 dec + di 19 dec
Geen plaats meer
Kaap Doorn ma 04 mrt 2024
ma 04 mrt 2024 + di 05 mrt 2024
ma 08 apr 2024 + di 09 apr 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn ma 03 jun 2024
ma 03 jun 2024 + di 04 jun 2024
ma 01 jul 2024 + di 02 jul 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
ma 13 nov 2023
ma 13 nov + di 14 nov
ma 18 dec + di 19 dec
Nog 0 plaatsen vrij
Geen plaats meer
Kaap Doorn
ma 04 mrt 2024
ma 04 mrt 2024 + di 05 mrt 2024
ma 08 apr 2024 + di 09 apr 2024
Kaap Doorn
ma 03 jun 2024
ma 03 jun 2024 + di 04 jun 2024
ma 01 jul 2024 + di 02 jul 2024

Examendata

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn wo 01 nov 2023
wo 01 nov
Inschrijven
Nog 3 plaatsen vrij
Kaap Doorn do 21 dec 2023
do 21 dec
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn ma 05 feb 2024
ma 05 feb 2024
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn wo 27 mrt 2024
wo 27 mrt 2024
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn vr 24 mei 2024
vr 24 mei 2024
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn vr 05 jul 2024
vr 05 jul 2024
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 01 nov 2023
wo 01 nov
Nog 3 plaatsen vrij
Kaap Doorn
do 21 dec 2023
do 21 dec
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
ma 05 feb 2024
ma 05 feb 2024
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 27 mrt 2024
wo 27 mrt 2024
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
vr 24 mei 2024
vr 24 mei 2024
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
vr 05 jul 2024
vr 05 jul 2024
Nog 4 plaatsen vrij

De deelnamekost van de Lean Black Belt-opleiding bedraagt €3.950 (excl. btw) per deelnemer. Dat is inclusief:

 • Black Belt-examen (t.w.v. €1.030);
 • Leskosten & -materiaal;
 • Intensieve begeleiding op jouw verbetertraject;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens opleidingsdagen.

Maak gebruik van de kmo-portefeuille

Deze opleiding valt onder de kmo-portefeuille. Dit is een financiële steunmaatregel voor ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Zoals deze opleiding.

Meer informatie over voorwaarden en het aanvragen >

Kata coaching

Tijdens jouw Black Belt-traject ga je aan de slag met een verbeterproject (weergegeven met een A3). Tijdens het praktijkexamen staat jouw A3 centraal. Verbeteren doe je echter nooit in een keer. Ook als je een berg beklimt, sta je niet in één keer op de top. Je gaat stap voor stap naar boven, met vallen en opstaan. Hoe kleiner de stappen, hoe makkelijker.

Kata coaching laat je op een vast ritme kleine stappen zetten onder begeleiding van een ervaren coach. Tijdens de Black Belt opleiding gaan we hiermee van start, maar je kan ook los van de opleidingen gebruik maken van een Kata coach van LCG.

De meerprijs hiervoor is €925 voor acht gesprekken. Deze vinden plaats buiten de opleidingstijden, op momenten dat het jou uitkomt. Zo zorg je voor voortgang en resultaten tijdens je gehele verbeterproject, optimaliseer je je leerervaring en bereid je jezelf dus helemaal voor voor het Black Belt praktijkexamen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken.

Arrangementen

Volg je deze opleiding in Nederland, dan is het mogelijk om een of meerdere overnachtingen (€99,50 per nacht excl. btw) en/of diners (€46,75 per diner, incl. twee drankjes, excl. btw) bij te boeken. Bij het aanmelden kan je per opleidingsdag aangeven of je hiervan gebruik wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de opleiding geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Onze Lean Black Belt-opleiding wordt door deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 9,1 / 10. Lees hieronder waarom zij ons aanbevelen.

Patricia Brouwer, Menzis 14-12-2021
→ Beoordeling 8/10
Afwisseling prima. Werkvormen goed. Toepasbaarheid uitstekend! Heel inspirerend en zin om er verder mee aan de slag te gaan. Kwaliteit goed.

Dylan Meester, Omring 14-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Mooi afwisselend programma tussen praktijk en theorie. Trainers zijn top!

Anne van Kesteren 16-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Inspirerende en energieke training door twee trainers met een schat aan kennis, die elkaar goed kennen en aanvullen. Het programma is vooral gericht op de praktijk. De vele visuele hulpmiddelen helpen enorm. Trainers zijn toegankelijk. Makkelijk om vragen te stellen. Goede link met Connector voor de theorie.

Anne-Miek de Kleijn, IKNL 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Mooie afwisseling van theorie en praktijk. Veel, goede, leerzame oefeningen.

Mirelle Vink, We-on Zuid-Oost 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Fijne training met voldoende ruimte voor verdieping tijdens de theorie en tijdens de opdrachten. Goede afwisseling tussen luisteren en doen. De trainers tonen duidelijk aan diepe kennis te hebben van de stof, maar laten toch ook de ruimte voor de groep om ervaringen uit te wisselen. Ook was ik super blij hoe er mee gedacht werd toen ik de laatste dag niet fysiek aanwezig kon zijn. Dat toont voor mij aan dat jullie ons echt wilde helpen en niet alleen maar het programma afdraaien. Bedankt voor de toffe dagen en op naar het examen!

Lammert de Vries, Wilhelmina Ziekenhuis Assen 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Super leuke training van enthousiaste docenten.

Gratis brochure?

Vul je gegevens in en ontvang de gratis Black Belt brochure over deze opleiding direct in je mailbox

In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar zelfstandig Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs €3.950 (excl. btw)

Incompany?

Dat kan! Deze opleiding kunnen we op maat maken. Dat doen we op basis van de specifieke doelen en situatie van jullie organisatie.

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de Lean Black Belt-opleiding? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392