In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 5 dagen Lean expert
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All-in-prijs €3.100 (excl. btw)

Lean Green Belt opleiding

Lean expert worden? Na deze vijfdaagse training kun je direct aan de slag!

Zie jij in jouw organisatie waar het beter, sneller en leuker kan? En word jij de veranderaar die jouw organisatie nodig heeft? Met deze Lean Green Belt opleiding maak je een sprong in je persoonlijke ontwikkeling én creëer je een grote toegevoegde waarde voor jouw organisatie.

De Green Belt opleiding van LCG is niet alleen gericht op het leren toepassen van de Lean tools en technieken. Lean gaat juist ook over gedrag. En daar komt de veranderkundige ervaring van onze trainers goed van pas. Zij combineren als geen ander theorie, praktijk en reflectie. Zo leer je hoe je Lean succesvol kunt toepassen in jouw verbetertrajecten. En word je een voorbeeld voor jouw organisatie in continu verbeteren. Kortom, je bent er na afronding helemaal klaar voor om als Lean expert aan de slag te gaan!

Wat kun je verwachten?

 • 5 trainingsdagen — Je gaat vijf dagen aan de slag met de belangrijkste theorie van het Lean gedachtegoed. Deze theorie ga je toepassen in verschillende cases in jouw eigen organisatie. Zo kan veilig leren, met vallen en opstaan, en helpen we je om direct impact te maken in je werk.
 • 3 praktijkopdrachten — Je zal dus ook diverse praktijkopdrachten meekrijgen om tussen de trainingsdagen mee aan de slag te gaan. 
 • 8-16 leergenoten — Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers — Wij geven de Lean Green Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaat — Aan het eind van de opleiding doe je het examen en behaal je het officieel LCS certificaat!

Wat levert het je op?

Na deze opleiding heb je als Lean expert:

 • jezelf ontwikkeld tot Lean veranderaar, projectleider of procesverbeteraar
 • je persoonlijke effectiviteit verbeterd op kennis én gedrag
 • de Lean theorie vertaald naar een concreet plan voor jouw organisatie
 • al de eerste resultaten behaald dankzij de praktijkopdrachten
 • met veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de training?

De Green Belt opleiding van LCG is geschikt voor iedereen die zich in zijn of haar organisatie wil ontwikkelen tot Lean expert, procesmanager of projectleider in verandertrajecten. Voor manager en leidinggevenden is de Lean Leiderschap training het meest geschikt. Voor de Green Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Na het behalen van je Green Belt kun je direct als expert aan de slag in jouw organisatie. Natuurlijk, hoe meer praktijkervaring je op doet, des te meer je expert wordt. Maar na deze opleiding ben je écht in staat om procesverbeteringen succesvol te leiden. Dat komt omdat je bij onze trainingen niet alleen de Lean theorie en methodieken leert, maar jezelf ook ontwikkelt in Lean gedrag.

Certificaat Lean Green Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency  System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Green Belt opleiding volledig gevolgd (je mag 1 dagdeel missen)
 • Je behaalt het theorie-examen op de laatste dag van de opleiding (dit examen is bij onze opleiding inbegrepen)
 • Je voert Lean praktijkopdrachten uit (ook deze opdrachten zijn bij onze opleiding inbegrepen)

Na het succesvol afronden van de Lean Green Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Green Belt certificaat.

Bij LCG leer je niet alleen de Lean theorie en methodieken, maar ontwikkel je ook Lean gedrag.

FAQ

De Green Belt opleiding van LCG is geschikt voor iedereen die zich in zijn of haar organisatie wil ontwikkelen tot Lean expert, procesmanager of projectleider in verandertrajecten.

Onze trainers wisselen denken & doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen. Na de training zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf verder ontwikkelen tot Lean Black Belt of in jouw verbetertraject begeleiding krijgen van een van onze Lean experts. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld Incompany training.

Er is geen voorkennis nodig voor het volgen van de Lean Green Belt training. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De Lean trainers van LCG zijn academisch opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Lean consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Ja, na het succesvol afronden van de Lean Green Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Green Belt certificaat. LCG is namelijk geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Dat is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren.

Bij LCG houden we niet zo van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het theorie-examen. Twijfel je hierover? Dan is er altijd ruimte om dit te bespreken met een van de trainers.

Tot 20 dagen voor de opleiding kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren? Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de opleiding. 

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

De opleiding in 2 minuten

Opzet van de Green Belt opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 5 trainingsdagen, verdeeld over 3 blokken. Het eerste blok van 2 dagen, dan een blok van 1 dag, als afsluiting weer een blok van 2 dagen. Tussen de blokken zit ongeveer drie weken, zodat je de gelegenheid hebt om in je praktijkopdracht te experimenteren met dat wat je geleerd hebt.

Onze twee trainers zorgen op elke opleidingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en ga je ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het vijfdaagse programma van de Lean Green Belt opleiding ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1 en 2: Ervaar de kracht van Lean

 • We starten met een simulatiespel waarin we je uitdagen om de vijf principes van Lean in een gesimuleerd proces toe te passen
 • We leren het 1e Lean principe klantwaarde op verschillende manieren inzichtelijk maken en oefenen onder andere met het KANO-model
 • We bespreken het 2e Lean principe waardestroom en waardestroomanalyse (of Value Stream Mapping) en doen een rollenspel om jouw stakeholders te leren over de schutting te kijken
 • We bespreken het inrichten van het ideale en toekomstige proces voor klantwaarde, waarbij we de 8 verspillingen inzichtelijk maken
 • We lichten alle instrumenten toe in de 6 stappen van de verbetermethodiek en oefenen we met onder andere Kaizen, A3 en het werken in sprints
 • We delen de eerste praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Dag 3: Alles wat je nodig hebt voor ‘continu verbeteren’

 • We trappen af met een intervisie op de eerste praktijkopdracht en reflecteren daarbij op houding en gedrag
 • We ervaren de kracht van visueel management en leren een structuur inrichten die prestaties en inzet van capaciteit inzichtelijk maakt. Ook gaan we aan de slag met het opstellen van KPI’s en het oefenen met de dagstart.
 • We leren over Genchi Genbutsu, oftewel het werkvloeren, een van de belangrijke elementen van Lean houding en gedrag
 • We zoomen in op standaardisatie als basis voor continu verbeteren en oefenen met de 5S-methodiek voor het inrichten van een efficiënte werkomgeving
 • We delen de tweede praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Dag 4 en dag 5: Verdieping op de veranderkundige kant van Lean

 • We duiken in op de 3e en 4e Lean principes Flow en Pull, met bijbehorende instrumenten als takttijd, Kanban, vraaganalyse, capaciteitsmanagement en totale team effectiviteit. Ook doen we een tweede simulatiespel om de kracht van Flow en Pull te ervaren.
 • We leren over Hoshin Kanri, oftewel Policy Deployment. We vertalen visie en doelen naar alle functies in de organisatie, onder andere aan de hand van de Circle of Lean
 • We oefenen met presenteren van de praktijkopdrachten om beter te worden in het meenemen van collega’s in verandertrajecten. Ook doen we Catchball, een vorm van ‘speeddaten’ met elkaar om feedback op te halen over de eigen A3-opdracht.
 • We `leren over de 8 rollen van de Lean expert en doen een self-assessment die we daarna bespreken
 • We oefenen met beïnvloedingsstijlen. Als Lean expert heb je niet altijd directe beslissingsbevoegdheid. Hoe zorg je er toch voor dat de juiste beslissingen worden genomen?
 • Tijd voor het examen van 30 minuten. Na succesvolle afronding ontvang je het officiële LCS Lean Green Belt certificaat
 • Feestelijke afsluiting met borrel, muziek en confetti!

Wil je meer details over de training?

Vul je gegevens in en ontvang gratis de Green Belt brochure direct in je mailbox.

Locaties

Deze opleiding bieden wij aan in België (centraal Vlaanderen), Nederland (nabij Utrecht) en Incompany. Uiteraard ben je overal van harte welkom! Er valt evenveel te leren, te lachen en te ontdekken. We bieden tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

België

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Antwerpen wo 07 feb 2024
wo 07 feb 2024 + do 08 feb 2024
do 29 feb 2024
wo 20 mrt 2024 + do 21 mrt 2024
Inschrijven Neem een optie
Antwerpen
wo 07 feb 2024
wo 07 feb 2024 + do 08 feb 2024
do 29 feb 2024
wo 20 mrt 2024 + do 21 mrt 2024

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 16 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

Nederland

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn do 05 okt 2023
do 05 okt + vr 06 okt
do 02 nov
do 23 nov + vr 24 nov
Inschrijven Neem een optie
Nog 2 plaatsen vrij
Kaap Doorn ma 30 okt 2023
ma 30 okt + di 31 okt
ma 20 nov
ma 11 dec + di 12 dec
Inschrijven Neem een optie
Nog één plaats vrij
Kaap Doorn wo 15 nov 2023
wo 15 nov + do 16 nov
do 14 dec
wo 17 jan 2024 + do 18 jan 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn do 18 jan 2024
do 18 jan 2024 + vr 19 jan 2024
do 08 feb 2024
do 07 mrt 2024 + vr 08 mrt 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn di 27 feb 2024
di 27 feb 2024 + wo 28 feb 2024
di 19 mrt 2024
di 16 apr 2024 + wo 17 apr 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn wo 03 apr 2024
wo 03 apr 2024 + do 04 apr 2024
do 25 apr 2024
wo 22 mei 2024 + do 23 mei 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn wo 15 mei 2024
wo 15 mei 2024 + do 16 mei 2024
do 13 jun 2024
wo 03 jul 2024 + do 04 jul 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn do 30 mei 2024
do 30 mei 2024 + vr 31 mei 2024
do 20 jun 2024
do 11 jul 2024 + vr 12 jul 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn wo 04 sep 2024
wo 04 sep 2024 + do 05 sep 2024
do 26 sep 2024
wo 16 okt 2024 + do 17 okt 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn di 24 sep 2024
di 24 sep 2024 + wo 25 sep 2024
di 15 okt 2024
di 12 nov 2024 + wo 13 nov 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
do 05 okt 2023
do 05 okt + vr 06 okt
do 02 nov
do 23 nov + vr 24 nov
Nog 2 plaatsen vrij
Kaap Doorn
ma 30 okt 2023
ma 30 okt + di 31 okt
ma 20 nov
ma 11 dec + di 12 dec
Nog één plaats vrij
Kaap Doorn
wo 15 nov 2023
wo 15 nov + do 16 nov
do 14 dec
wo 17 jan 2024 + do 18 jan 2024
Kaap Doorn
do 18 jan 2024
do 18 jan 2024 + vr 19 jan 2024
do 08 feb 2024
do 07 mrt 2024 + vr 08 mrt 2024
Kaap Doorn
di 27 feb 2024
di 27 feb 2024 + wo 28 feb 2024
di 19 mrt 2024
di 16 apr 2024 + wo 17 apr 2024
Kaap Doorn
wo 03 apr 2024
wo 03 apr 2024 + do 04 apr 2024
do 25 apr 2024
wo 22 mei 2024 + do 23 mei 2024
Kaap Doorn
wo 15 mei 2024
wo 15 mei 2024 + do 16 mei 2024
do 13 jun 2024
wo 03 jul 2024 + do 04 jul 2024
Kaap Doorn
do 30 mei 2024
do 30 mei 2024 + vr 31 mei 2024
do 20 jun 2024
do 11 jul 2024 + vr 12 jul 2024
Kaap Doorn
wo 04 sep 2024
wo 04 sep 2024 + do 05 sep 2024
do 26 sep 2024
wo 16 okt 2024 + do 17 okt 2024
Kaap Doorn
di 24 sep 2024
di 24 sep 2024 + wo 25 sep 2024
di 15 okt 2024
di 12 nov 2024 + wo 13 nov 2024

Green Belt Summercourse (Nederland)

Binnen drie weken je Lean Green Belt certificaat.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn ma 17 jun 2024
ma 17 jun 2024 + di 18 jun 2024 + wo 19 jun 2024
ma 08 jul 2024 + di 09 jul 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
ma 17 jun 2024
ma 17 jun 2024 + di 18 jun 2024 + wo 19 jun 2024
ma 08 jul 2024 + di 09 jul 2024

Het tarief van de Lean Green Belt opleiding bedraagt €3.100 (excl. btw) per deelnemer.

Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Een simulatiespel;
 • Meerdere praktijkopdrachten;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens opleidingsdagen.

Maak gebruik van de kmo-portefeuille

Deze opleiding valt onder de kmo-portefeuille. Dit is een financiële steunmaatregel voor ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Zoals deze opleiding.

Meer informatie over voorwaarden en het aanvragen >

Kata coaching

Je leerproces tijdens de opleiding verder versnellen? Kies dan voor persoonlijke Kata coaching door een ervaren Lean expert van LCG. Meerprijs hiervoor is €925 voor acht gesprekken. Deze vinden plaats buiten de training om, op momenten dat het jou uitkomt. Zo zorg je voor voortgang en resultaten tijdens je gehele trainingsperiode en optimaliseer je je eigen trainingservaring. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken.

Arrangementen

Volg je deze training in Nederland, dan is het mogelijk om een of meerdere overnachtingen (€99,50 per nacht excl. btw) en/of diners (€46,75 per diner, incl. twee drankjes, excl. btw) bij te boeken. Bij het aanmelden kun je per opleidingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Onze Lean Green Belt training wordt door de deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 9,1 /10. Lees hieronder waarom zij ons aanbevelen.

Bart Breuls, Nitto Genk 21-03-2023
→ Beoordeling 9/10
De werkvorm is goed. Er is voldoende afwisseling tussen opdrachten en leerstof. De hele ruimte wordt gebruikt. Wanneer het energiepijl laag stond, werd met een toffe energizer de sfeer terug opgekrikt! De vele concepten worden op een behapbare manier aangebracht.

Tommy Vansier, Nitto Genk 21-03-2023
→ Beoordeling 9/10
Zeer interessante manier van aanleren, op een begrijpbaar niveau gegeven. Ruimte voor discussies en leermomenten waren zeker top.

Dimitri Swerts, Nitto Genk 21-03-2023
→ Beoordeling 10/10
Top ervaring waarbij er nooit saaie momenten waren. De wisselwerking tussen de trainers is ook super. Hierdoor is er continu nieuwe energie. Ook het vlot aanleveren van materiaal en tips en tricks met voorbeelden uit de werkvloer zorgt ervoor dat alles begrijpbaar is.

Amanda Degenaars, Ymere 10-11-2021
→ Beoordeling 10/10
Ik vond het een inspirerende training! Iedereen doet er goed aan om Lean skills onder de knie te krijgen. De trainers waren enthousiast en toegankelijk, de interactie was leuk en de opdrachten waren leerzaam!

Sandra de Jong, gemeente Haarlemmermeer 08-10-2021
→ Beoordeling 9/10
Ik ben super enthousiast. Ontzettend veel geleerd. Goede balans tussen theorie en praktijk. Fijne energizers en afwisseling op de dagen zelf. Mooie locatie, in mooie omgeving en heerlijke F&B faciliteiten. Mijn vriend heeft ook een green belt gehaald maar veel minder stof behandeld dan ik. Voelt alsof ik echt een gevulde gereedschapskist heb meegekregen waar ik verder mee op pad kan.

Loes van Selm, Tony’s Chocolonely 08-10-2021
→ Beoordeling 9/10
Ik vond de training heel erg goed. De theorie werd duidelijk uitgelegd met veel voorbeelden zodat het goed te begrijpen was. Door middel van praktische opdrachten tussendoor krijg je echt de kans de theorie al toe te passen en hier weer vragen over te stellen/dit te evalueren. Er zat niet teveel tijd tussen de verschillende dagen en de theorie werd steeds even herhaald, waardoor het goed on top of mind bleef. Ik zou deze training zeker aanraden.

Janina Sgroi 21-09-2021
→ Beoordeling 10/10
De training is echt van hoge kwaliteit. De afwisseling tussen theorie en praktijk is erg fijn en goed in balans. De opdrachten dragen bij aan meer inzicht in de toepassing van de stof. Het materiaal dat werd gebruikt zorgt er voor dat de stof goed blijft hangen. In plaats van een boek werden er allerlei elementen (visueel voornamelijk) gebruikt wat het leren leuk maakt.

Jetske van de Logt 21-09-2021
→ Beoordeling 10/10
De training was van erg goed niveau, de trainers waren super goed voorbereid, wisten veel, erg behulpzaam en de training had een heel leuke afwisseling tussen praktijk en theorie.

Jos Wetzels 21-09-2021
→ Beoordeling 10/10
Leuke training, door twee trainers veel afwisseling in onderwerpen en voorbeelden. Mooie opbouw van de lessen.

Florentine Moesker 16-08-2021
→ Beoordeling 8/10
Ik vond het heel fijn dat er goede interactie was met de trainers, veel doen en tegelijkertijd veel leren. Voor mij een goede manier van leren! Trainers hadden ook veel praktijkvoorbeelden en ze hebben er ook echt plezier in, dat is zichtbaar in alles!

Wesley Boer 22-06-2021
→ Beoordeling 8/10
Ik vond de training erg nuttig! Eén van de redenen waarom ik voor de Green Belt ging, is de praktische toepasbaarheid. En één van de redenen om voor LCG te kiezen is dat dit onderdeel juist zo goed aangeschreven stond. Niets is minder waar! Veel over LEAN geleerd, praktijkvoorbeelden gehad, zelf geoefend met tools, kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben.

Umut Kutlubay 22-06-2021
→ Beoordeling 9/10
In de bijeenkomsten heb ik ontzettend veel opgestoken. Ik heb heel veel aangereikt gekregen en alles valt helder op zijn plaats. Door de ruimte voor vragen en een gesprek tijdens de trainingen, kun je alle kennis vertalen naar je werk. Het blijft daarom niet alleen conceptueel, maar ook zeker toepasbaar. Ik heb op een leuke en speelse manier geleerd en ik blijf met een empowered gevoel achter. Ik weet wat ik wil aangaan op mijn werk en hoe ik dat ga doen!

Tibet Araz 18-05-2021
→ Beoordeling 10/10
De training wisselt perfect theorie en praktijk af. Iedere training zit vol met fun momenten waardoor leren en onthouden makkelijk wordt. Een aanrader voor iedere proces verbeteraar!

Dennis Boekel 18-05-2021
→ Beoordeling 10/10
Goede stof, goed visueel gemaakt. Meteen goed toepasbaar in de praktijk.

Review Toyota Nederland

Wij gaan verder dan het uitleggen van de Lean tools, onder meer omdat we veel aandacht besteden aan cultuur, houding en gedrag en persoonlijke ontwikkeling.

Lex van den Elsen, Toyota Nederland, vat dit als volgt samen: “Lean tools trainen kan elk trainingsbureau. Deze instrumenten worden pas echt van duurzame waarde als je de dieperliggende cultuur van Toyota begrijpt. In Nederland is er geen enkele organisatie die zo dicht tegen de cultuur van Toyota aanzit als LCG. Dat maakt de trainingen van LCG echt uniek.”

Gratis brochure?

Vul je gegevens in en ontvang de gratis Green Belt brochure direct in je mailbox.

Incompany?

Dat kan! Deze opleiding kunnen we op maat maken. Dat doen we op basis van de specifieke doelen en situatie van jullie organisatie.

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 5 dagen Lean expert
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs €3.100 (excl. btw)

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de Lean Green Belt training? Of wil je persoonlijk advies?
Anneloes helpt je graag. Bel haar gerust, +32 (0)78 48 23 60 of mail.

info@lcgconsulting.be