LCG heeft haar wortels in de Lean en Agile filosofie. En tegelijkertijd is een methodiek geen doel op zich. We doen wat werkt. Wat voor de ene organisatie succesvol is, hoeft dat voor de andere niet te zijn. En andersom. Daarom werkt LCG altijd met een aanpak op maat. Aan het begin van elk traject wordt deze aanpak bepaald, niet vóór maar mét de klant.

Vier kenmerken van de LCG werkwijze

Eerst begrijpen, dan ingrijpen

Wat de vraag ook is, we starten altijd met een verkennend gesprek. Tijdens die eerste kennismaking gaan wij vooral luisteren. En af en toe stellen we vragen. We kunnen een organisatie pas écht helpen, als we écht de vraag begrijpen.

Positief veranderen

Veranderen vanuit een positieve, mensgerichte insteek, daar staan we voor. Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan. We maken oprecht contact met de organisatie en gaan op zoek naar werkvormen die energie opwekken bij de medewerkers. We doen het écht samen. Het gevolg? Een traject dat een enthousiasme opwekt, dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt. Zo wil vrijwel iedereen onderdeel zijn van de verandering en bereiken we sneller een gedragen transitie.

De harde én hardnekkige kant

We integreren in onze aanpak altijd de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering. Een voorbeeld: bij het inrichten van overlegstructuren werken we met een doelgerichte agenda, met een voortgang die meetbaar is en met energetische werkvormen. Daarnaast nemen we bewust tijd met de teams om de groepsdynamiek en de onderstromen te bespreken. Elke LCG-consultant kan snel en moeiteloos overschakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op gebied van sfeer of interactie.

(Tijdelijk) samenwerken op afstand

Werken op afstand zorgt voor best veel uitdagingen. Want hoe begeleid je de organisatie naar de gewenste verandering zonder elkaar (regelmatig) live te zien? Voor ons is dit niets nieuws: wij werken al op afstand sinds LCG 12 jaar geleden werd opgericht. Dat doen we intussen met 65 organisatie-experts. Samenwerken op afstand zit dan ook in ons DNA.

Voorbeelden van verandertrajecten

Lees de verhalen van onze klanten en ontdek hoe LCG succesvol verandertrajecten heeft geleid en begeleid.

Adviseren

Organisaties zijn altijd in beweging. Ze passen zich voortdurend aan hun omgeving aan. Daarbij komen keuzes kijken. Zoveel keuzes, dat organisaties daarbij hulp kunnen gebruiken.

Sommige van die keuzes gaan over het richten van een organisatie. Waar werken we naartoe? Welke richting moeten we uit? En hoe creëren we meer waarde voor al onze stakeholders?

LCG adviseert bij:

  1. Richten: over de doelen van je organisatie
  2. Inrichten: over wat er nodig is om daar te komen
  3. Verrichten: over wat er moet gebeuren en door wie

Andere keuzes gaan over het inrichten. Hoe komen we daar? Wat is er nodig om onze doelen te bereiken? Wat is de impact hiervan en hoe gaan we daarmee om?

Tot slot gaan keuzes over het ‘verrichten’ in de organisatie. Hoe maken we de toekomst werkelijkheid? Wat gaan we precies doen? En wie hebben we daarvoor nodig?

Realiseren

Een advies alleen verandert niets. Verandering komt er pas als een advies gevolgd wordt en wanneer processen, gedrag en routines zijn aangepast. Zo kan er een nieuwe werkelijkheid ontstaan in een organisatie. Er is alleen een verschil tussen advies en advies. Wat er op papier mogelijk is, lijkt in de praktijk vaak minder haalbaar. En daardoor verandert er uiteindelijk niets. Advies op papier zou naadloos moeten aansluiten op wat er in de praktijk mogelijk is.

De LCG aanpak bij realiseren

  1. We maken een vliegende start
  2. We maken de verandering belangrijk
  3. We creëren ‘goesting’ in verandering
  4. We stellen het organisatiebelang voorop
  5. We halen de pijn naar voren
  6. We experimenteren

Daarom geloven we bij LCG in ‘adviseren = realiseren’. Een stevige belofte: wat wij adviseren, realiseren we ook.

Benieuwd naar de kernwaarden van LCG?

bekijk ze hier

De basis voor verandering: trainen & coachen

Verandering realiseren vraagt om doorzettingsvermogen. Je kan niet even snel een training doen en dan verwachten dat alles anders wordt. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het ontwikkelen van nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden vraagt om meer dan alleen maar een training. Het vraagt om heel veel trainen, trainen, trainen. Als je toch een training geeft, zorg dan voor een ervaring die écht blijft hangen.

Trainingen als kickstart voor verandering

Bekijk onze Lean trainingen of Agile Scrum trainingen.

Trainingen op maat, afgestemd op jouw organisatie? Bekijk de Incompany mogelijkheden.

Verandering realiseren gaat ook over het doorbreken van onzichtbare patronen, op alle niveaus. Daarom coachen we ook de sleutelfiguren die verandering mee moeten mogelijk maken. We begeleiden hen in bewustwording en persoonlijke groei. Goede leiders zijn immers verbinders en om in verbinding te zijn met anderen moet je allereerst in verbinding zijn met jezelf. In een periode waarin je onder zware druk staat, lastige beslissingen moet nemen, of persoonlijk een groeifase doormaakt, kan een coach een katalysator zijn. Reflecteren met ‘iemand van buitenaf‘ kan je ruimte geven om luidop na te denken over wat je doet, over beslissingen die je neemt en over hoe je met je mensen omgaat .

Verkennend gesprek over de doelen van jouw organisatie?

naar contact

LCG leidt de verandering, niet de organisatie

Een verandering vraagt om een gids. Iemand met ervaring. Iemand die de weg kent. Een gids loopt voorop, maar niet alleen. Een gids handelt onafhankelijk en grensverleggend, met respect voor de groep.

We leiden de verandering wel, maar we leiden niet de organisatie. De verandering bereiken we samen met onze klanten. Wij hebben ervaring met veranderen dus weten we altijd wat de volgende stap is. En we nemen verantwoordelijkheid om deze stappen te zetten. We doen er alles aan om de verandering te realiseren. We gaan voorop en laten zien hoe het werkt. Voor ons is de verandering pas voltooid als een organisatie zelfstandig verder kan. Het uiteindelijke doel is dan ook klaar te zijn voor de toekomst. We doen het altijd eerst voor en leren onze klanten hoe ze het uiteindelijk zelfstandig kunnen doen. Daarbij geven wij aan wanneer het tijd is om van ‘voordoen’ naar ‘samen doen’ naar ‘zelf doen’ te gaan.


Aan de slag met verandering in jouw organisatie?

We verkennen samen je vraag of je uitdaging. Neem contact op met Elke Vangeel. Ze helpt je graag verder.

Elke Vangeel