Tokio 2020. Een jaar later weliswaar, maar we hebben ze meegemaakt. De Olympische Zomerspelen met de meeste medailles ooit voor Nederland. We hebben historische plakken veroverd op onderdelen waar we nooit goed in waren. Hoe krijgen deze uitzonderlijke prestaties vorm? Welke jarenlange voorbereiding gaat eraan vooraf? En wat kunnen organisaties daarvan leren? LCG’er John gaat in deze videoserie op onderzoek uit.

Organisatieverandering = topsport

Bij LCG geloven we dat organisatieverandering hetzelfde vraagt als topsport. Een sterke discipline bijvoorbeeld. En een enorme drive om prestaties te verbeteren. Want het kan altijd beter, sneller én leuker.

Aan de hand van een aantal boeiende gesprekken met topsporters & coaches verzamelt LCG’er John nieuwe inzichten voor organisaties die zich klaarmaken voor de toekomst. Het gaat over continu beter worden, over doelstellingen en over het creëren van een prestatieklimaat. En ook over dat het soms zwaar is, niet leuk is. En hoe je daar dan mee omgaat.

LCG’er John gaat op onderzoek uit in de sportwereld.

Aflevering 1

Scipio Houtman (23), toptalent in de zeilwereld, heeft kraakhelder wat hij wil bereiken: de Olympische Spelen in Parijs én de fameuze America’s Cup. Deze doelstellingen versterken zijn wilskracht, zelfs als hij daar een opvallende stap terug voor moet doen.

Aflevering 2

Julia van Velthoven (27) is professioneel atlete op de 5.000m. Na een rampjaar haalde zij de Olympische Spelen in Tokio niet. Nu heeft ze haar zinnen gezet op Parijs 2024. Hoe blijft zij de komende drie jaar continu verbeteren in een discipline waar het draait om seconden?

Aflevering 3

Marco Hoogerland is prestatiecoach in de topsportwereld. Hij begeleidt al jarenlang diverse sporters in het bereiken van hun doelen. John is nieuwsgierig naar wat zijn bijdrage als ‘mental coach’ is. Kan het eigenlijk wel, een prestatieklimaat creëren? Of ligt het toch alleen aan de inzet en het talent?

Inzichten voor organisaties

Aan het eind van elke aflevering blikt John terug op het gesprek. Hij vat samen welke inzichten waardevol zijn voor organisaties die zich klaarmaken voor de toekomst. Zo haalt hij uit het gesprek met Scipio in aflevering 1 dat tijdelijk afwijken van doelen helemaal niet schadelijk hoeft te zijn voor organisaties. Zolang ze het hogere doel maar voor ogen houden. Julia deelt in aflevering 2 dat elke dag continu verbeteren vraagt om scherp te kiezen: Wanneer geef je alles? En wanneer pak je bewust je rust?

Bekijk voor alle inzichten op een rij de korte video’s hieronder.

Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3

Over deze videoserie

LCG maakt organisaties klaar voor de toekomst. Dat doen we door te adviseren, realiseren, trainen en coachen. Zo leiden we de verandering. Elke dag weer. Met iedereen, van werkvloer tot bestuurskamer. In samenwerking met Talent Empowerment verzamelen we in deze videoserie inzichten uit de topsport, vóór organisaties.


Over de auteurs

Houdt van avontuur, actie en het behalen van resultaten samen mét mensen. Is enorm voorwaarts gericht met een flinke dosis enthousiasme.

profiel John van Belkum


Hanteert altijd een mensgerichte aanpak, creëert enthousiasme voor verandering en heeft een sterk observatievermogen.

profiel Berend Pekelharing