Blended learning is een bewezen ontwikkelmethode die vele voordelen kent voor organisaties. Of het nou gaat om persoonlijke ontwikkeling van medewerkers of begeleiding bij verandertrajecten, de combinatie van online leren met offline training en coaching verduurzaamt het leervermogen van je organisatie. In dit artikel leggen we uit hoe je effectief een blended learningstrategie implementeert.

Direct naar:

Waarom is blended learning belangrijk?

Organisaties hebben te maken een continu veranderende wereld. Dat vraagt om wendbaarheid, zodat organisaties snel en effectief kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Hoe beter medewerkers zich kunnen ontwikkelen, des te wendbaarder je als organisatie wordt. Blended learning is een manier om medewerkers hier optimaal en duurzaam bij te helpen. Blended ontwikkeltrajecten zorgen namelijk voor betere leerresultaten, meer leerplezier en meer tijd voor verdieping. Naast voordelen voor medewerkers zijn er ook positieve effecten op de hele organisatie.

Blended learning is een manier om medewerkers optimaal en duurzaam te helpen ontwikkelen.

Blended leren is geen doel op zich. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen of deze methode het juiste middel is om je doel te bereiken. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om je organisatie kostenbewust te maken, teams te leren Agile Scrum te werken of om doorlooptijden van processen te verkorten. Merk je dat het bij jou alleen om het herhalen van theorie gaat? Dan is puur online leren misschien wel geschikter. Zodra je nieuwe theorie wil bijbrengen die ze over een jaar nog steeds kunnen toepassen, dan is een blended leertraject, mits goed ontwikkeld, de beste oplossing.

Hoe ontwikkel je een blended leertraject?

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een blended leertraject? En waar begin je? Hanteer de volgende fases voor het bouwen van een succesvolle blended leerstrategie.

Fase 1

Breng je doelgroep in beeld

Begin met de vraag: voor wie ga je iets ontwikkelen? Wat is hun leerbehoefte? En wat zijn hun drijfveren om te leren? Hoe scherper je dit vooraf hebt, des te beter het leertraject aansluit bij degene voor wie het bedoeld is.

Fase 2

Bepaal je doelstelling en leerdoelen

In deze fase bepaal je de doelstelling van je blended leertraject. Wat wil je met je doelgroep bereiken? Een doelstelling kan zijn: je organisatie kostenbewust maken, teams leren Agile Scrum te werken of het waarom van een veranderprogramma overbrengen.

Vervolgens vertaal je deze doelstelling naar verschillende leerdoelen. Welk gedrag moeten ze gaan laten zien? Wat moeten ze hiervoor weten? En begrijpen? Wat moeten ze kunnen? En welke inzichten wil je meegeven?

Fase 3

Bouw het raamwerk

In deze fase bepaal je de scope van je blended leertraject. Welke onderwerpen behandel je om je leerdoelen te bereiken? En welke context is bij deze onderwerpen belangrijk? Afhankelijk van het niveau en de omvang van elk onderwerp, bepaal je in hoeveel modules je de leercontent opknipt. Zo bouw je het raamwerk van je leertraject op.

De sleutel tot succes is het maken van een blended leertraject dat van begin tot eind blijft boeien. Maak er een waar medewerkers echt iets aan hebben. Zorg ervoor dat zij de volgende dag hun werk beter kunnen doen.

Fase 4

Selecteer de leervormen

Je onderwerpen zijn gekozen, ze zijn verdeeld in modules en je raamwerk is af. In deze fase bepaal je welke leervormen je voor welke (sub)modules inzet. Wat is theorie die je met online zelfstudie (e-learnings) kunt aanbieden? Welke leervormen passen het beste bij je leerdoelen? Zijn er bijvoorbeeld vaardigheden die onder begeleiding van een trainer in de klas moeten worden geoefend? Zo ja, kun je dit direct op de werkplek oefenen of gebruik je een simulatie of andere werkvorm? Hoe behandel je de theorie in online learning bites, en op welke manier laat je deze tijdens de rest van je traject terugkomen? En natuurlijk moet je ook bepalen hoe je het effect van de training gaat meten. Welke toetsvormen zijn geschikt en wanneer zet je deze in? Per module zoek je de ideale mix van online en offline leren en individueel of in groepsverband leren.

Fase 5

Ontwikkel en test de leercontent

Vervolgens ga je aan de slag met het maken van de content. Dit is een creatief proces waar veel bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van kennis, schrijven van teksten en opnemen van filmpjes voor de e-learnings. Maar ook het uitwerken van praktijkopdrachten, het maken van oefenexamens en het ontwikkelen van draaiboeken voor de offline klassikale trainingen. Zorg ervoor dat je elk stukje leercontent tussentijds laat testen door teamleden of medewerkers in je organisatie. Daarmee haal je waardevolle feedback op waardoor je leercontent snel beter wordt.

Daarna doe je een pilot, waarin je enkele testgebruikers het hele leertraject laat doen. Op welke leercontent is meer reflectie nodig? Sluiten online en offline goed op elkaar aan? Wanneer is een-op-een coaching nodig? Welke valkuilen zitten er in de praktijkopdrachten? En zijn de beoogde leerdoelen gehaald? Plan een mondelinge evaluatie met elke testgebruiker in, zodat je de context en nuances van hun antwoorden meekrijgt. Hun feedback maakt het blended leertraject nóg beter.

Fase 6

Meet en verbeter je leertraject

Meten is weten. In deze fase maak je aan de hand van zorgvuldig gekozen evaluatiemomenten het effect van je blended leertraject inzichtelijk. Zo kun je onder andere meten hoe lang een medewerker over bepaalde online modules heeft gedaan, hoe vaak een module in een keer doorlopen is en wat de retentie is van het leertraject. Waar haken medewerkers af? En waarom? Hoe beoordelen ze de offline onderdelen?

Op basis van deze metingen bepaal je wat de successen en verbeterpunten zijn van je blended leertraject. Worden alle leerdoelen behaald? In welke mate is je doelstelling bereikt? En hoe kun je hier nog beter op sturen?

Met deze inzichten ga je vervolgens aan de slag met continu verbeteren. Zo zorg je ervoor dat jouw blended leertraject steeds effectiever wordt.

MEER WETEN

Ook aan de slag met blended learning? Stel je vragen aan Maartje.

Praktijkvoorbeelden van blended leren

Blended learning is toepasbaar in vrijwel iedere organisatie, zoals een ziekenhuis, gemeente, bank of zakelijke dienstverlener. Hieronder volgen enkele voorbeelden van blended leertrajecten in de praktijk.

Werkdruk in een ziekenhuis

Op een ziekenhuisafdeling gingen medewerkers gezamenlijk op zoek naar snelle verbeteringen om de werkdruk te verlagen. Het blended leertraject begon met theorie over de 8 verspillingen van Lean. Medewerkers konden zelf bepalen waar en wanneer ze deze online module volgden. Vervolgens gingen ze samen offline een dag lang met verbeteringen aan de slag. Door dezelfde verbetertaal te spreken, kon de afdeling snel de eerste resultaten boeken.

OVERHEID

Dagstarts bij een gemeente

Bij een grote gemeente gingen alle klantteams aan de slag met dagstarts, met als doel de dagelijkse dienstverlening te verbeteren. Het blended leertraject begon met theorie over dagstarts volgens de Lean methode. Vervolgens gingen interne Lean coaches aan de slag met het begeleiden van de dagstarts in de praktijk. Alle medewerkers hadden online dezelfde theoretische basis gelegd. Zo ontstond tijdens de dagstartbegeleiding meer tijd voor verdiepende vragen.

FINANCIËLE SECTOR

Verbetercultuur bij een bank

Bij een grote bank werken ze toe naar een cultuur van continu verbeteren. Voor verschillende teams zijn de trainingen alweer even geleden en is de kennis weggezakt. Met een interactief leerplatform kunnen zij makkelijk de kennis weer raadplegen en nieuwe kennis opdoen.

INDIVIDUELE OPLEIDINGEN

Rollen in een Agile organisatie

Je kunt in twee dagen je certificering halen voor rollen als Product Owner en Scrum Master, maar vervolgens sta je er alleen voor. In de blended leertrajecten voor deze rollen word je langer begeleid en is er ruimte voor een-op-een coaching op de onderwerpen waar je op dat moment vragen over hebt. Zo sluit de leerinhoud precies aan op waar je in de praktijk tegenaan loopt. Blended leertrajecten voor deze Agile Scrum rollen zijn interactief en vooraf met een Agile expert afgestemd op jouw leerbehoefte.

Blended leren is geen doel op zich. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen of deze methode het juiste middel is om je doel te bereiken.

Tips voor een effectieve implementatie

Blended leren combineert het gemak van online leren met de kracht van fysieke training en een-op-een coaching. Deze 5 tips helpen je op weg naar succesvolle implementatie van je blended leerstrategie.

Tip 1: Neem de tijd

Blended leertrajecten maken is een creatief proces. Zorg voor een duidelijke en haalbare planning, zodat het ontwikkelen van leercontent niet onder te hoge druk komt te staan.

Tip 2: Maak het samen

Zorg in je team voor een expert op het onderwerp, een onderwijskundig expert, een goede tekstschrijver en een projectleider. De verschillende rollen leiden tot verschillende perspectieven. En dat komt de leercontent ten goede.

Tip 3: Ontwikkel in iteraties

Probeer niet in je eentje een module meteen naar 100% te brengen. Schrijf een stuk, stuur het door naar je teamleden en laat hen de volgende stap zetten. Dat zorgt voor meer creativiteit en energie.

Tip 4: Test tijdig

Wacht niet totdat je leertraject helemaal af is. Zodra een module of een onderdeel klaar is, laat je het meteen testen door teamleden of andere medewerkers. Zo creëer je in een vroeg stadium al betrokkenheid en enthousiasme over het op te leveren traject.

Tip 5: Gebruik een leerplatform

Met een leerplatform zoals Connector organiseer je de online modules, meet je makkelijk de voortgang en kun je handig feedback uitvragen per onderwerp.

Meer weten over blended learning?

Lees meer over de voordelen van blended learning, hoe je een veranderverhaal opbouwt of hoe een leerplatform werkt. Of bekijk de blended leertrajecten voor de Scrum Master of de Product Owner.


Over de auteurs

Enthousiaste en gedreven organisatieadviseur met een passie voor leren en ontwikkelen en oog voor de mens in veranderprocessen.

profiel Leoni Bekken