Blended learning, vaak ook blended leren genoemd, is een ontwikkelmethode die steeds vaker wordt ingezet in organisaties. In dit artikel leggen we je uit wat blended learning is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je deze methode succesvol inzet bij verandering in jouw organisatie.

Direct naar:

Wat is blended learning?

Blended leren is een mix van online leren en fysiek onderwijs. Deze ontwikkelmethode combineert traditionele leeractiviteiten met digitale leermogelijkheden. Traditionele leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld klassikale training, een-op-een coaching en groepsopdrachten, waarbij deelnemers fysiek bij elkaar komen. Bij digitale leermogelijkheden kun je denken aan een online leercommunity, webinars en learning bites. De online en offline elementen vullen elkaar aan. Zo ontstaat een geïntegreerd en compleet leertraject.

Naast het verschil tussen online en offline leren, kenmerkt blended leren zich verder door:

  • Synchroon of asynchroon — Wanneer medewerkers tegelijkertijd met de lesstof bezig zijn, heet dit ‘synchroon leren’. Dat hoeft niet op dezelfde locatie te zijn. Doen medewerkers dit op hun eigen tempo en in hun eigen tijd, heet dit ‘asynchroon leren’.
  • Individueel of groepswerk — Medewerkers ontwikkelen zich door samenwerkend te leren of door individueel met de lesstof bezig te zijn.
  • Statisch of interactief — de lesstof kun je in een vaste vooraf bepaalde volgorde aanbieden of de medewerker kan zelf bepalen met welke lesstof hij/zij eerst bezig gaat.

 

Blended learning combineert traditionele leeractiviteiten met digitale leermogelijkheden.

Wat is blended learning niet?

Blended leren wordt ook wel eens ‘hybride leren’ genoemd. Dat is niet juist. Bij hybride leren volgen medewerkers tegelijk dezelfde lesstof, maar doen ze dat vanaf verschillende locaties. Hybride leren is daarom een combinatie van synchroon online en klassikaal onderwijs. Dat is ook zo bij hybride events: één evenement is tegelijkertijd zowel op locatie als online te volgen.

Bij blended leren denk je heel goed na welke vorm het meest geschikt is voor welk te behandelen lesonderdeel. Het overbrengen van theorie doe je vaak online, aangevuld met opdrachten die je offline uitvoert. Blended learning is dus niet gewoon je hele training in een e-learning aanbieden. Je zoekt de optimale mix tussen verschillende leervormen en maakt zo een geïntegreerd traject dat optimaal is voor de ontwikkeling van je medewerkers.

Blended learning gaat dus altijd over een leertraject. Dat is logisch, omdat blended leren veelal wordt toegepast voor het ontwikkelen van studenten en medewerkers.

Hoe is blended learning ontstaan?

De term blended learning werd met de opkomst van computers in de jaren ’90 voor het eerst gebruikt. Opleiders en trainers zagen destijds al de voordelen van een combinatie van klassikale trainingen en zelfstudie. Zo konden ze grotere groepen tegelijk trainen in het basisgebruik van computers, terwijl medewerkers met individuele zelfstudie meer praktijkervaring konden opdoen.

Vanaf 2005 is deze leermethode verder ontwikkeld in met name het onderwijs. Dat komt door de voordelen die het met zich meebrengt. En het maakt leertrajecten voor studenten aantrekkelijker. Organisaties ontdekken dat die voordelen ook voor medewerkers gelden. Zeker nu ontwikkeling van medewerkers de sleutel is om als organisatie wendbaar te blijven.

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Voor organisaties die overwegen blended leertrajecten in te zetten, zijn de belangrijkste voordelen:

  • Betere leerresultaten — medewerkers zijn over langere tijd actiever bezig met het leertraject. Dat gaat de Ebbinghaus vergeetcurve tegen en zorgt voor een duurzaam leereffect;
  • Meer leerplezier — de afwisseling van zelfstudie, samen leren, online learning bites en klassikale praktijkoefeningen zorgt ervoor dat leren gevarieerder en daardoor leuker wordt;
  • Meer regie op eigen leerpad — medewerkers kunnen de online elementen uit het leertraject doen waar en wanneer het hen het beste uitkomt, in een leertempo die het best bij hen past;
  • Meer tijd voor verdieping — door delen van de theorie in online leermodules voor te bereiden, ontstaat er in de klassikale training meer tijd voor discussie en praktijkervaringen.
  • Groter bereik — met de inzet van een digitaal leerplatform bereik je als organisatie veel meer medewerkers dan alleen degene die een klassikale training volgen.

Grafiek: Het duurzame leereffect van blended learning

Hoe effectief is blended learning?

Blended learning kan effectief zijn, zolang je de juiste mix hanteert tussen online en offline leren en rekening houdt met verschillende leerstijlen. Ook is blended learning nooit een doel op zich. Deze ontwikkelmethode is een middel om je medewerkers te helpen het meeste uit hun leertraject te halen. Naast eerdergenoemde voordelen zorgt blended learning nog voor andere effecten in je organisatie.

Gezamenlijk leervermogen

Blended leren stimuleert medewerkers om van elkaar te leren. Zowel tijdens het klassikale gedeelte als tijdens online discussies op een tijdlijn of forum. Doordat ze inzicht hebben in elkaars antwoorden en standpunten kunnen ze elkaar feedback geven en hun perspectieven verrijken.

Overzicht en inzicht

In het digitaal leerplatform worden met name voor het online gedeelte de voortgang en resultaten duidelijk zichtbaar. Welke medewerkers zijn talentvol in welke onderwerpen? En wat vraagt juist meer aandacht? Zo ontstaat een overzicht voor je organisatie waarop je je leerstrategie kunt aanpassen.

Of het nou gaat om individuele opleidingen of het begeleiden van een veranderprogramma, blended leren stimuleert medewerkers om van elkaar te leren.

Persoonlijk relevant

Bij blended learning beheer je een leertraject in een digitaal leerplatform. De online modules zijn makkelijk te activeren per medewerker. Zo wordt de aangeboden lesstof voor iedereen persoonlijk relevant. Bovendien kunnen medewerkers op hun eigen tempo en volgorde de online modules maken. In de klassikale training is er dan extra ruimte en aandacht voor persoonlijke vragen.

Iedereen betrokken

Wanneer voor iedere medewerker het leertraject persoonlijk relevant wordt, gaat ook de betrokkenheid in de hele organisatie omhoog. Waar het ene team heeft te leren van alle trainingen en praktijkopdrachten, kan voor andere teams alleen het veranderverhaal begrijpen voldoende zijn. Zo zorg je dat iedereen op het juiste niveau betrokken is bij een verandering. En dat voorkomt een van de belangrijke oorzaken waarom een verandering niet succesvol wordt.

Blended learning voor Agile Scrum

De ontwikkelmethode leent zich uitstekend voor Agile opleidingen zoals de blendedleertrajecten ‘Scrum Master’ en ‘Product Owner’.

Bekijk ze hier

Wat heb je nodig voor blended learning?

Om blended learning succesvol te implementeren, heb je onder andere nodig:

  • Een duidelijke doelstelling
  • Een of meerdere concrete leerdoelen
  • Een heldere leerstrategie
  • Een digitaal leerplatform (Learning Management System)
  • Content (standaard leercontent, aangepaste leercontent of content op maat)
  • Een of meerdere trainers en/of coaches
  • Een of meerdere trainingsruimten

Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om je organisatie kostenbewust te maken, teams te leren Agile Scrum te werken of om doorlooptijden van processen te verkorten. De doelstelling vertaal je vervolgens naar leerdoelen die gaan over ‘weten, kunnen en begrijpen’. Vervolgens kun je aan de slag met je blended learningstrategie. Ook heb je een digitaal leerplatform zoals Connector nodig. Daarop beheer je standaard leercontent van bijvoorbeeld Lean of Agile, pas je bestaande content aan voor jouw organisatie aan of maak je zelf volledig nieuwe content. In je strategie bepaal je ook welke elementen je klassikaal wilt organiseren. Met de juiste trainers en coaches en inspirerende trainingsruimten maak je het offline gedeelte ook tot een succes.

MEER WETEN

Ook aan de slag met blended learning? Stel je vragen aan Maartje.

Meer weten over blended learning?

Lees meer over hoe je blended leerstrategie ontwikkelt, hoe je een veranderverhaal opbouwt of hoe een leerplatform werkt. Bekijk de blended leertrajecten voor de Scrum Master of de Product Owner. Of lees dit onderzoeksartikel over de effecten van blended learning.


Over de auteurs

Enthousiaste en gedreven organisatieadviseur met een passie voor leren en ontwikkelen en oog voor de mens in veranderprocessen.

profiel Leoni Bekken