Veel organisaties ontdekken de voordelen van blended learning. Bij deze ontwikkelmethode bied je medewerkers leercontent aan in verschillende offline en online werkvormen. Om blended leertrajecten persoonlijk en relevant te maken, ontstaat bij organisaties de wens om zelf deze content te produceren. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En waar moet je op letten? We vroegen het e-Learning Content Creator, Tess Klifman.

Allereerst, wat doet een e-learning content creator?

‘Ha, goede vraag. Het is ook maar een functietitel. Mijn werk is eigenlijk een mix van adviseren en creëren. Adviseren zoals een Learning & Developmentspecialist: Hoe vertalen we de doelen van de organisatie naar ontwikkelpaden en leerdoelen? En welke doelgroepen bedienen we binnen de organisatie? En creëren zoals een contentspecialist. Met inhoudelijke experts samen aan de slag om leermodules op te bouwen. Teksten schrijven, informatie filteren, praktijkvoorbeelden uitwerken, video’s opnemen en afbeeldingen verzamelen.’

Hoe start je met leercontent maken?

‘Voordat je met veel enthousiasme begint aan het maken van leercontent, is het belangrijk om eerst een aantal stappen te doorlopen. Daarin maak je onder andere helder wat je doelgroep is, wat de leerdoelen zijn en bouw je het raamwerk van een blended leertraject. Als dit staat, kun je aan de leercontent beginnen.’

‘Er zijn simpelweg drie manieren om met leercontent aan de slag te gaan’, vervolgt Tess. Allereerst kun je kant-en-klare content gebruiken van derden. Zo heeft Connector een uitgebreide bibliotheek aan Lean en Agile content die direct beschikbaar is. Dat kan met aparte modules, zoals de Lean dagstart of Agile product roadmap. Of in complete leertrajecten zoals die voor de Product Owner en de Scrum Master.’

Het voordeel hiervan is dat medewerkers niet alleen theorie begrijpen, maar ook ervaren wat het betekent voor hun eigen dagelijkse werk.

‘Een tweede mogelijkheid is om standaard leercontent op maat te maken. Zo pas je bestaande content aan op de context van jouw organisatie. Dat kan door filmpjes toe te voegen, teksten aan te passen of quizvragen te maken die specifiek op de eigen organisatie van toepassing zijn. Het voordeel hiervan is dat medewerkers niet alleen theorie begrijpen, maar ook ervaren wat het betekent voor hun eigen werk. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe Veco dat heeft gedaan in hun Lean transitie.’

‘De derde en laatste optie om met content te starten is zelf from scratch te starten. Zo maak je unieke content, helemaal op maat voor je eigen organisatie. Het grootste voordeel: het kan over een scala aan onderwerpen gaan, zolang het maar past in het blended leertraject. Wil je bijvoorbeeld jouw kernwaarden tot leven brengen in je organisatie? Of je visie écht onder de aandacht brengen? Jouw leidinggevenden ontwikkelen op authentiek leiderschap? Een leerplatform biedt vaak oneindige mogelijkheden om verschillende content voor verschillende doelgroepen aan te bieden en zo jouw verhaal te delen in de organisatie.’

Verschillende doelgroepen in je organisatie?

Het uitgangspunt ‘iedereen moet dit leren’ is een makkelijke. Je kunt zo één en dezelfde leercontent aan iedereen aanbieden. Maar effectief is dat niet. Iets moeten leren wat niet relevant voor je is, werkt voor iedereen demotiverend. Maak daarom onderscheid op basis van leerdoelen. Welke groep medewerkers moet dagelijks met de inhoud werken? En voor welke groep volstaat om alleen op hoofdlijnen een veranderprogramma te begrijpen? Hoe relevanter een leertraject, des te groter de betrokkenheid.

Wat zijn de grootste valkuilen bij het maken van eigen leercontent?

‘Of het de grootste te zijn, weet ik niet’, antwoordt Tess. ‘Maar ik kan er vijf bedenken die ik vaker heb zien terugkomen. Die gaan over doelgroepen, over co-creatie, grondig reviewen, communiceren en evalueren.’ We hebben de input van Tess hieronder kort uitgewerkt.

Valkuil 1: Te weinig aansluiting bij doelgroepen

Gebaseerd op je ervaring en je eigen leerstijl is het verleidelijk om je volledig te richten op het schrijven van content. Zorg ervoor dat je blijft toetsen bij de doelgroep of het begrijpelijk wordt en relevant en leuk is.

Valkuil 2: Te veel alleen creëren

Probeer niet in je eentje een module meteen naar 100% te brengen. Schrijf een stuk, stuur het door naar je teamleden en laat hen de volgende stap zetten. Dat zorgt voor meer creativiteit en energie.

Valkuil 3: Onvoldoende tijd voor reviews

Zorg ervoor dat je genoeg tijd inplant om grondig te laten reviewen. En deze reviews ook weer te verwerken. Spreek heldere verwachtingen naar elkaar uit over wanneer een review klaar kan zijn.

Valkuil 4: Geen communicatieplan

Zorg voor een plan bij de introductie van een leertraject en leerplatform. Help medewerkers het waarom ervan te begrijpen, geef support bij inloggen en navigeren op het platform en motiveer ze om ermee aan de slag te gaan. Alleen een e-mail met ‘hier is het’, werkt niet.

Valkuil 5: Alleen inhoudelijk evalueren

Zorg dat je niet alleen de leercontent, maar ook het maakproces eromheen evalueert. Dit schiet er vaak bij in, terwijl er juist laaghangend fruit te vinden is wat de ontwikkeling van volgende leercontent sneller en makkelijker maakt.

Hét leerplatform voor organisatieverandering

Connector is een Learning Experience Platform (LXP) ontwikkeld vóór en door veranderexperts. Met Connector heb je een thuisbasis voor de verandering: één centrale plek om te leren en communiceren.

Hoe meet je of je leercontent effectief is?

‘Effectiviteit van de leercontent kun je op verschillende niveau’s meten. Ik gebruik daarvoor het evaluatiemodel van Kirkpatrick, dat bestaat uit de onderstaande 4 lagen’.

  • Niveau 1: reactieniveau
  • Niveau 2: leerniveau
  • Niveau 3: gedragniveau
  • Niveau 4: resultaatniveau

‘Niveau 1 meet je door na een leeractiviteit te vragen Hoe heb je het ervaren? Voor niveau 2 bouw je toetsmomenten in, zoals quizvragen of examenvragen. Centraal staat de vraag Wat heb je geleerd? Voor niveau 3 ga je de afdeling op en observeren. Wordt het geleerde ook in gedrag toegepast op de werkvloer? Tot slot, bij niveau 4, ga je monitoren of het geleerde heeft geleid tot de gewenste bedrijfsresultaten. Een blended leertraject is namelijk nooit een doel op zich. Het zou altijd moeten bijdragen aan de doelen van een organisatie.’

Tot slot, heb je nog een laatste tip?

‘Maak het leuk! En dan niet alleen de content, maar ook het proces ernaartoe. Vier kleine successen als je weer een module af hebt, stuur kleine bedankjes naar de collega’s die je content hebben gereviewd, of ga wandelen als je een writer’s block hebt. Leercontent creëren gaat nooit in één keer (goed). Zorg er dus voor dat het proces plezierig blijft.’

MEER WETEN

Ook aan de slag met blended learning?

Meer weten over blended learning?

Lees meer over de voordelen van blended learning, hoe je een veranderverhaal opbouwt of hoe een leerplatform werkt. Of bekijk de blended leertrajecten voor de Scrum Master of de Product Owner.