Continu verbeteren
in de zorg

De zorgsector slibt dicht. Er is een toename in patiënten en zwaarte van de benodigde zorg, maar een afname in zorgmedewerkers. Dat creëert een enorme druk op zorginstellingen. De uitdagingen op het gebied van zorgkwaliteit, wachtlijsten en behoud van personeel zijn groot. De tijd van specialisten, managers en verpleegkundigen is kostbaar en beperkt. Continu verbeteren als DNA voor de zorgorganisatie is het recept voor beterschap. Ontdek onze succesvolle aanpak.

Waarom Lean in de zorg?

  • Artsen, managers en verpleegkundigen / verzorgenden op één lijn
  • Kortere wachtlijsten, kortere doorlooptijden
  • Aantrekkelijk werkgeverschap
  • Kostenefficiënte zorg mét behoud van de menselijke maat

Bij welke uitdaging kunnen wij je helpen?

Hoe verkorten we de wachtlijsten?

Hoe verkorten we de wachtlijsten?

Doorlooptijdverkorting, ligduurverkorting, de juiste zorg op de juiste plaats, efficiëntie en effectiviteit. Terugkerende termen die gelinkt zijn aan de problemen rondom de wachtlijsten en, daarmee samenhangend, de wachttijden voor de patiënt. Om te zorgen voor het minimaliseren van wachttijd en het verkorten van de wachtlijsten kunnen zorgorganisaties werken aan drie essentiële grondoorzaken.

Hoe realiseren we verbeteringen over afdelingen heen?

Hoe realiseren we verbeteringen over afdelingen heen?

Breng verpleegkundigen, managers en specialisten bij elkaar en er ontstaan oplossingen. De sleutel tot organisatiebreed verbeteren in de zorg zit in wederzijds begrip. Mensen willen weten waarom bepaalde dingen nodig zijn. Oplossing volgt zingeving. In dit artikel verkennen we drie voorbeelden van verbeteringen over afdelingen heen.

Hoe verlagen we medicijnverspilling?

Hoe verlagen we medicijnverspilling?

Een aanzienlijk aandeel in de zorgkosten wordt veroorzaakt door medicijnverspilling. Volgens onderzoek uit 2020 van Charlotte Bekker is dat ruim €100 miljoen per jaar. We spraken consultant Ronnie Wenting, Lean expert in de zorg, over manieren om dit tegen te gaan. Vanuit zijn jarenlange ervaring laat hij zorgorganisatie starten met vijf tips.

Hoe leveren we meer zorg met hetzelfde aantal zorgmedewerkers?

Hoe leveren we meer zorg met hetzelfde aantal zorgmedewerkers?

Er is een toename van het aantal patiënten en de zwaarte van de zorg per patiënt. En dat terwijl het aantal zorgmedewerkers gelijk blijft of zelfs afneemt. Hoe zorg je er als zorginstelling voor dat je hier zo goed mogelijk mee omgaat? Er zijn twee manieren om verspillingen op zorgafdelingen eruit te halen, zodat medewerkers netto meer werktijd overhouden om met aandacht bij de patiënt te zijn.

Hoe kom je van kaderbrief tot concrete doelen?

Hoe kom je van kaderbrief tot concrete doelen?

Voor veel zorginstellingen en non-profit organisaties is de kaderbrief is een eerste stap van strategie naar doelen. Maar hoe zorg je er als bestuur en management voor dat deze vertaling naar concrete doelen daadwerkelijk zingevend wordt voor alle medewerkers?

Hoe boeien, binden en behouden we nieuwe zorgmedewerkers?

Hoe boeien, binden en behouden we nieuwe zorgmedewerkers?

Het personeelstekort in de zorgsector is nijpend. Zo ook het verloop onder startende zorgmedewerkers. Er zijn veel factoren die een bijdrage kunnen leveren aan een hoge medewerkerstevredenheid en hiermee de kans op behoud binnen de organisatie vergroten. De sleutel zit ‘m volgens zorg lead Ronnie in het vieren van successen: “Door hier ruimte voor te creëren zie je letterlijk de glimlach verschijnen.”

logo ciz
logo Eigen Haard
logo Gemeente Utrecht
logo Greetz
logo Isala
logo Kadaster
logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
logo Ministerie van Defensie
logo NN
logo Nestlé
logo Philips
logo ProRail
logo Reinaerde
logo Slingeland Ziekenhuis
logo Staedion
logo Tony's
logo Triodos
logo Vattenfall
logo Welzorg
logo WZA

Download de whitepaper

In deze whitepaper lees je over de voordelen van continu verbeteren als DNA in de zorg, tips om te starten in jouw eigen zorginstelling en advies bij de meest voorkomende uitdagingen.

Recente resultaten

Voorbeelden van klanten met wie we hebben gewerkt aan de wendbaarheid van hun organisaties.

Slingeland ziekenhuis

Transitie naar een Lean ziekenhuis

Dit ziekenhuis in de Achterhoek heeft als ambitie dat zij het beste regionale ziekenhuis van Nederland wil worden. De gekozen route? Het Lean gedachtegoed. Lees over geleerde lessen en de weg naar succes… lees verder

Huisartsenpraktijk Spaarndam

Lagere werkdruk en meer werkplezier in de huisartsenpraktijk

Kunnen we het werkplezier in onze praktijk vergroten terwijl we de patiënttevredenheid behouden? Met deze vraag wilde de huisartsen aan de slag. De oplossing lag in de Lean filosofie… lees verder

Sint Maartenskliniek

Continu verbeteren in een gespecialiseerde kliniek

Je bent overtuigd van de Lean-methode, waarbij continu verbeteren centraal staat, maar waar begin je met de implementatie in je eigen organisatie? Hoe zorg je dat er genoeg tijd is? Hoe krijg je medewerkers mee en… lees verder

Geboortezorg

Doelgericht sturen op een multidisciplinaire zorgafdeling

Werk je bij Geboortezorg, dan weet je dat onvoorspelbaarheid simpelweg onderdeel uitmaakt van je primaire proces. Bevallingen laten zich nu eenmaal niet zo makkelijk plannen. Maar het worden… lees verder

Waarom LCG als partner voor verbeteren in de zorg?

Resultaten belooft iedereen. Maar ze zijn soms net zo snel gevlogen als consultants zelf. Daarom brengen we onze magie in de mix: verbinding. Op het doel, op de inhoud én op de relatie. Alleen dan volgt blijvende impact.

We hebben onze wortels in de Lean en Agile filosofie, maar geloven dat een methode nooit een doel op zich moet zijn. We hanteren in de zorg dan ook altijd het ‘doen-wat-werkt’ principe.

De harde kant gaat bijvoorbeeld over werkvormen, overlegstructuur en processen. Waar het spannend wordt, is de hardnekkige kant. Dat gaat over gedrag, teamdynamiek en niet-helpende patronen in de zorgorganisatie. Daar zijn we van nature ijzersterk in.

Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan, oprecht contact te maken met de zorgorganisatie, werkvormen te vinden die energie opwekken bij medewerkers en door het echt sámen te doen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een lopend vuurtje onder medewerkers verspreidt.

We weten niet alles van tevoren. En dat hoeft ook niet. Omdat we zo snel mogelijk aan het werk gaan. Moedig en vol verve. Wij doen kleine experimenten om de gekozen aanpak te testen. Want wat voor de ene zorginstelling werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn.

LCG’ers herken je uit duizenden. Ze zijn zich van nature sterk bewust van welke rol ze hebben in een situatie. Kritische consultant, behulpzame coach, inspirerende gids, gestructureerde facilitator of gewoon even warme, plezierige collega. Petje op, petje af.

LCG helpt organisaties van begint tot eind bij hun verandering. Door te adviseren, te realiseren en te inspireren. Door te leiden, begeleiden en opleiden. Samen met meer dan 80+ klantorganisaties leren we continu wat goed werkt en wat beter kan. Zo versterken we elkaar, in het ecosysteem voor organisatieverandering.

Onze experts in de zorg

Bij LCG werken enthousiaste veranderconsultants, die begrijpen hoe organisaties werken. Zij hebben elk hun eigen expertise.

Alissa Wetzer
Hanne Visser LCG
Hanne Visser
Stefan Zielhuis
Marjolein Jungman
Ashley Wade
Ronnie Wenting
Theresa Hackelberg

Lean opleidingen in de zorg?

Veelgebruikte interventies bij verbeteren in de zorg

  • Obeya
    De “grote open ruimte”: een krachtig visueel stuurmiddel voor organisaties en afdelingen waarin strategie en executie samenkomen.
  • Kaizen en waardestroomanalyse
    Klassieke Lean technieken om problemen duurzaam op te lossen en verbeterkansen in processen zichtbaar te maken.
  • Impact coaching
    Oplossingsgerichte 1-op-1 begeleiding helpt leiders bij het ontwikkelen van de vaardigheden om blijvende impact te maken in de organisatie.
  • Opleiden van Lean experts (Green Belt)
    Medewerkers worden veranderexperts die het continu verbeteren binnen hun afdeling zelfstandig kunnen voortzetten.
  • Lean leiderschap
    Managers en directeuren krijgen de handvatten om de organisatie klantgerichter, efficiënter én plezieriger te maken. 

De harde en hardnekkige kant in verandering

We integreren in elke aanpak de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering.

De harde kant gaat over zaken als werkmethoden, overlegstructuren, processen en systemen. De zachte kant gaat over groepsdynamiek, gedragspatronen en onderstromen. We nemen hier bewust de tijd voor, met teams op alle niveaus. Het zit in de natuur van elke LCG’er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of gedrag in het moment.

Verkennend gesprek?

We kunnen ons zo maar voorstellen dat je enthousiast bent geworden van ons verhaal. Meer weten? Bel of mail met onze lead consultant Ronnie om je vraag of uitdaging te verkennen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen.