Terug naar alle inspiratie

"Te midden van alle dynamiek samen resultaat halen, daar geniet ik van."

"Te midden van alle dynamiek samen resultaat halen, daar geniet ik van."

Annebeth van Hall start als partner bij De Interim Club. Ze versterkt de club met haar expertise in leidinggeven aan (Agile) verandertrajecten, aansturen van teams en verbeteren van klantprocessen. Ze heeft jarenlange ervaring opgebouwd in de diverse wereld van een grootbank, maar kiest nu het ruime sop. “Voor mij is het tijd om een andere koers te varen. Met dezelfde bagage, maar nu in andere organisaties.” 

Neem ons eens mee in die koerswijziging. 

“Ik heb ruim 25 jaar bij ING gewerkt, met name in leidinggevende functies. Nu klinkt dat eenzijdig, leidinggeven bij één werkgever, maar niets is minder waar. ING is een wereld an sich. In mijn eerste vijf jaar heb ik op de marketingafdeling al verschillende leidinggevende functies gehad. Daar is mijn interesse voor innovatie en customer experience ontstaan. Daarna ben ik overgestapt naar Internet en Mobiel, waar ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling en lancering van de mobiel bankieren app. Hierna heb ik een aantal jaar bij het klantcontact center gewerkt en veel ervaring opgedaan met het verbeteren en efficiënter maken van klantprocessen, door onder andere intensieve samenwerking tussen business, IT en de klant. Telkens in een leidinggevende functie. Dat is de brug naar mijn laatste jaren bij ING waarin ik leiding heb gegeven aan de Agile transformatie.” 

Wat is de rode draad in deze werkzaamheden? 

“Als ik nu terugblik, besef ik dat ik in iedere functie mezelf de vraag stelde hoe we ons product of dienst beter konden maken voor de klant. Wat is ervoor nodig? En hoe werken we dan samen? Naast het leidinggeven, natuurlijk. Mensen laten groeien, vertrouwen geven en samen resultaten halen, is waar ik energie van krijg.” 

Dat klinkt Agile.

“Klopt. Een term waar veel om te doen is. Zelf ben ik voorstander van een pragmatische kijk op Agile.  Agile gaat namelijk vooral over samenwerken. Samen werken, samen klantwaarde leveren, samen reflecteren en vanuit daar verbeteren.” 

Nog niets instrumenteels dus? 

“Nee. Agile is veel meer een mind set, een bepaalde manier van denken. Vanuit dat denken bepaal je vervolgens hoe je je manier van werken aanpast en welke instrumenten je gebruikt. Op organisatieniveau kies je dan bijvoorbeeld voor SAFe, of het Spotify model. Afhankelijk van het type werk, type organisatie en hun cultuur kijk je vervolgens per afdeling of team wat het beste past: Scrum, of bijvoorbeeld Kanban.” 

Ik heb een pragmatische kijk op Agile. Agile gaat namelijk vooral over samenwerken. Samen werken, samen klantwaarde leveren, samen reflecteren en vanuit daar verbeteren.

Wat kenmerkt jouw leiderschapsstijl? 

“Het gaat voor mij om verbinding en resultaat. Verbinding tussen medewerkers onderling die zorgt voor een prettige werkomgeving en gezonde basis voor samenwerking. En verbinding tussen medewerker en de doelen, die ervoor zorgt dat de doelen echt van henzelf zijn. Daarnaast gaat het voor mij om resultaat. Hoe bereiken we onze doelen? Wat is er nodig? En kunnen we het nog beter doen voor de klant?” 

Hoe maak je die verbinding? 

“Tja, hoe maak je die… Dat gaat over oprechte interesse, over naar mensen toe gaan, het gesprek aan gaan en vragen stellen. Dat doe ik van nature denk ik.” 

Zie je dat terug in jouw aanpak? 

“Absoluut. Wanneer ik in een nieuwe functie of met een nieuwe opdracht start, begint het met in contact komen met mensen in alle lagen van de organisatie. Zo krijg ik een breed beeld van wat er speelt. Daarbij kijk ik altijd met een systemische blik om te zien wat er écht nodig is. Zo voorkom ik dat we werken aan een ‘lokaal’ probleem, terwijl er iets structureler aan ten grondslag ligt.” 

Wat zien we nog meer terug in jouw aanpak? 

“Binnen ING had ik elke 2 à 3 jaar een nieuwe functie. Daardoor heb ik geleerd om mezelf snel comfortabel te maken met een nieuwe omgeving en nieuw team. Ook leerde ik dat de initiële vraag eigenlijk nooit de échte uitdaging is. Daar houd ik in mijn aanpak rekening mee, door in gesprek te blijven met de opdrachtgever. Ik geloof in evalueren en evolueren om te kijken of we nog steeds aan de juiste dingen werken.” 

En nu dus De Interim Club. 

“Ja, ik heb er zin in. Ik heb bewust een paar maanden vrij genomen om te genieten van de rust, mijn gezin, mijn grote passie voor zeilen en om terug te blikken op mijn periode bij ING. Ik kijk daar met veel plezier en dankbaarheid op terug. En als ik vooruitkijk heb ik weer zin in de dynamiek die komt kijken bij een functie met grote lijnverantwoordelijkheid. Net als bij zeilen houd ik wel van dat avontuur. Er gebeurt altijd iets onverwachts, zaken gaan altijd wel even wat anders. En de kunst is om dan alsnog samen resultaten te boeken, daar geniet ik van. Dat geeft kleur, dat zijn momenten waar je later op terugkijkt.” 

Je komt optimistisch over. Is er iets wat jou op de kast krijgt? 

Glimlachend: “Dank je. Ik krijg van collega’s ook terug dat bij mij het glas eigenlijk altijd wel halfvol is. En temidden van al die positiviteit heb ik geleerd dat negatieve geluiden ook een functie hebben, dat deze ook van waarde zijn voor een organisatie. Ik heb geleerd om hier aandacht aan te geven door ze te benoemen en te bespreken. Wat stoort hem of haar? Welke overtuiging zit daarachter? Blijven we echter te lang in hangen en gaat de negatieve energie overheersen, dan kan ik wel geïrriteerd raken. Maar ook dat heeft dan weer een functie. Hier op in- of juist uitzoomen tijdens intervisies met andere interim leiders van De Interim Club helpt.”

Tot slot. Welke kernwaarde van LCG past het beste bij jou?

“Ik mag er wel twee noemen, toch? Ja. We zijn er voor elkaar. Dat vind ik een prachtige zin. Ik ben er graag voor anderen, zowel werk als privé. En ook vind ik hulp vragen niet ingewikkeld. Dat bouwt wederzijds vertrouwen. De andere kernwaarde die me aanspreekt is ‘We geven alles voor de klant’. Daar zit voorwaartse energie in. En daadkracht. Bij een adviesklus voor een NGO die ik sinds december begeleid, merk ik dat mijn grote betrokkenheid om ze echt verder te helpen enorm wordt gewaardeerd.”

Ga je direct bij De Interim Club aan de slag?

“Ik geniet nog even van een weekje vakantie. Met mijn man ga ik naar onze zeilboot, die averij heeft opgelopen door agressieve orka’s. Dat was ook een avontuur. We gaan de boot repareren, zodat we er komende zomer weer met ons gezin op uit kunnen.” 

De Interim Club is onderdeel van LCG, het ecosysteem voor organisatieverandering. De club bestaat uit interim leiders met scherpe verbetervaardigheden, die hun krachten bundelen om maximale impact te maken bij klanten en tegelijkertijd een flinke dosis werkplezier nastreven. Onze interim leiders hebben zich bewezen als COO of operationeel leider in succesvolle transities, veelal Lean en Agile veranderprogramma’s. ​


Over de auteur

Creatief strateeg met een stevige dosis executiekracht. Werkt als ‘chef branding & marketing’ bij LCG.

profiel Thomas van Tienoven