Onderzoekers analyseerden eind vorige eeuw het bedrijfsproces van dit autobedrijf en kwamen tot de ontdekking dat hier op een zeer efficiënte manier klantgericht werd gewerkt. Maar de geschiedenis van Lean gaat veel verder terug dan de vorige eeuw!

De geschiedenis van Lean 

Volgens sommige Lean-experts is Lean ontstaan bij Benedictus van Nursia (480-547). De heilige Benedictus heeft zes principes beschreven die de basis vormen van het hedendaagse Lean management. Eén van die principes is ‘continu verbeteren’.

Andere experts wijzen op Venetië. Daar werden galeischepen in de zestiende eeuw in flow gebouwd. Bij flow, één van de principes van Lean, stroomt het product in één keer door je organisatie. Langs een productielijn in de havens van Venetië werden schepen in serie gebouwd. Door flow in het proces te creëren konden de Italiaanse scheepsbouwers iedere dag één schip afleveren. 

Henry Ford 

De bekende Amerikaanse autoproducent Henry Ford hield zich ook bezig met de principes van Lean. Om de prestaties van arbeiders te verbeteren, ontwikkelde Ford in 1914 als eerste een lopende band voor de productie van auto’s. Door de ontwikkeling van deze lopende band werd de montage van de T-Ford gereduceerd van twaalf uur naar drie uur. Ford slaagde erin iedere 93 minuten een nieuwe auto te produceren. Het resultaat van deze uitvinding was: continu stijgende kwaliteit, hogere lonen en een steeds goedkoper eindproduct. 

Ford schreef in 1922 in zijn boek ‘My Life and Work’ al over verspilling:

‘Volgens mij is de gemiddelde boer maar 5% van zijn tijd effectief bezig. Niet alleen doet hij alles met de hand, maar ook denkt hij niet na over een meer logische inrichting van het werk. Een boer kan rustig 20 keer een wankele ladder gebruiken. Hij kan extra werk alleen maar doen door extra personeel in te huren. Hij ziet geld besteed aan verbeteringen alleen maar als kosten… Het is een verspilling van beweging en tijd, waardoor de landbouwprijzen hoog zijn en de winsten laag.’ 

Toyota 

De meeste nu nog gebruikte Lean tools worden echter teruggevonden bij Toyota. Hier wordt gewerkt volgens het Toyota Production System (TPS). Dit is een manier van werken die de organisatie in staat stelt Just in Time (JIT) te leveren. 

Een essentieel principe hierbij is ‘jidoka’. Dat betekent dat productie automatisch stopt wanneer zich een fout voordoet. Sakichi Toyoda (vader van Kiichiro Toyoda, de oprichter van het huidige Toyota) ontwierp in 1924 een automatisch weefgetouw met ingebouwde kwaliteitscontrole. De machine stopte bij een draadbreuk. Dit principe wordt bij het inrichten van procesoptimalisering nog veelvuldig toegepast.  

De People Planet Profit gedachte werd al in de 18e eeuw in de praktijk gebracht in Japan onder de benaming ‘Sanpo yoshi’ of ‘goedheid in 3 richtingen’ = een blije klant, een blij bedrijf en een blije wereld. Sanpo yoshi is de reden waarom een bedrijf bestaat.

Als één of meer van deze elementen niet nagestreefd wordt door een organisatie, dan zal die niet duurzaam zijn.

Lean Thinking 

De term Lean is als eerste beschreven door de onderzoekers James Womack en Daniel Jones. Zij deden in de jaren 90 een onderzoek naar Amerikaanse en Japanse autofabrikanten. Na een bezoek aan de Toyota-fabrieken bedachten zij in 1996 de term Lean. Over deze methodiek hebben ze diverse boeken geschreven, waaronder het beroemde ‘Lean thinking’.

In dit boek staan de vijf principes voor Lean werken uitgelegd: bepaal de klantwaarde, analyseer de waardestroom, flow, pull en perfectie. 

De kracht van Lean 

Meer weten over Lean? Lees dan over hoe je continu verbeteren en vernieuwen de standaard maakt in de organisatie. En ‘continu verbeteren‘, wat is dat dan? De filosofie achter Lean luidt: hoe kun je maximale waarde leveren voor de klant. Andere effectieve methoden om verbetering te realiseren is door het gebruik van een Obeya


Over de consultant

Ik bekijk de situaties graag goed voordat ik ingrijp. Ik probeer het hele team mee te nemen om 1 stap vooruit te zetten in plaats van een iemand 500 stappen vooruit te krijgen.

profiel Roderik Met