KLANTCASE

Continu verbeteren in een ziekenhuis: bron van inspiratie

Home » Klantcases » Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis staat in de Achterhoek, heeft 300 bedden en er zijn zo’n 1800 vaste medewerkers in dienst. Het aantal specialisten bedraagt ongeveer 120, daarbij zijn bijna alle specialismen vertegenwoordigd. Het ziekenhuis heeft als ambitie dat zij het beste regionale ziekenhuis van Nederland wil worden en het ziekenhuis zet Lean in als middel om dat te bereiken.

Denk jij bij de Achterhoek aan mensen die de Doe-Maar-Normaal-Dan-Doe-Je-Al-Gek-Genoeg mentaliteit bezitten? Dan ken je waarschijnlijk ook Achterhoeks tweede levensmotto: ‘vaak bu-j te bang‘. In het Slingeland Ziekenhuis nemen ze dit motto ter harte. In dit artikel lees je hoe de medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis ‘vaak bu-j te bang’ toepassen bij het voortdurend verbeteren van het werk en hoe zij op die manier verbeteren inspirerend maken. Het ziekenhuis werd in 2016 uitgeroepen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis.

Coaches, leiders en teams

Het ziekenhuis is een paar jaar geleden gestart met het ontwikkelen naar een Lean organisatie. Sinds die tijd zijn er meerdere Lean Coaches in dienst van het ziekenhuis. Deze zijn destijds begeleid door Ronnie Wenting, één van de LCG consultants. Inmiddels worden de Lean Leiders opgeleid door de Lean Coaches. Onder Lean Leiders worden de directieleden en het duaal management (combinatie bedrijfsmatig managers en medisch managers) verstaan.

Grootste geleerde lessen

  1. Inspiratie komt niet vanzelf. Toon lef om iets anders te doen.
  2. Vier behaalde successen. Hoe klein ze ook zijn. Dat geeft energie.
  3. Communiceer over de transformatie en zorg dat medewerkers kunnen aansluiten.

Parallel aan het Lean Leiderschapstraject lopen de ‘Lean in Teams’ trajecten. Dat is een twaalf weken durend traject waarbij de teams die onder de mensen vallen die in het Lean Leiderschapstraject zitten, worden opgeleid tot Leanteam. Deze teams leren zelf hun problemen op te lossen door middel van Kaizen en een prestatiedialoog te voeren. Het is de taak van de leidinggevenden om te werkvloeren en het ‘wat’ van boven te bepalen, zodat medewerkers weten wanneer zij succesvol zijn. Het opleiden en ontwikkelen van zowel de Lean Leiders als de werkvloer is uniek. En ook het betrekken van de artsen bij de Lean Leiderschapstrajecten is bijzonder. Hiermee wordt de transformatie naar een Lean organisatie in de lijn geborgd. Stafmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen en projectmedewerkers worden Lean Green Belt trainingstrajecten aangeboden.

Soms is het moeilijk om de spreekwoordelijke parachute open te houden en kansen te zien in alles wat je tijdens de training leert over Lean. Lean coach Stefan maakte de groep hiervan bewust door verkleed als parachutist de training te openen.

Verbeteren is inspirerend

Waar denk jij aan bij het woord veranderen? Associeer je dit met woorden als moeilijk, ingewikkeld en zwaar? Of aan woorden als leuk, licht en inspirerend? In het Slingeland streven ze naar dat laatste. Zij dagen medewerkers uit om van verbeteren een feestje te maken en plezier te hebben in het werk. Dat lukt op veel plekken in het ziekenhuis. Zo heeft het team Schoonmaak een thermometer gemaakt waarin zij de complimenten die zij krijgen tellen. Zij zijn tevreden als aan het einde van het jaar tachtig complimenten op de teller staan. Een ander voorbeeld zijn de medewerkers van team Diëtetiek. Zij brengen hun collega’s op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Lean door middel van grappige filmpje.

Successen vieren

Successen worden gevierd in het Slingeland Ziekenhuis. Met groepen medewerkers die de Lean Green Belt hebben gehaald of het Lean Leiderschapstraject succesvol hebben afgerond wordt een feestje gevierd met slingers en een borrel.

Een complete Lean transformatie begeleiden is echt impactvol.

Leanteam, Slingeland Ziekenhuis

Een greep uit de successen die behaald zijn met Lean is uitgebeeld op een placemat. De placemat heeft een aantal dagen op de dienbladen in het personeelsrestaurant gelegen. De teams die op de placemat staan, zijn door de directie verrast met een ingelijste versie van de placemat, een bos bloemen en een pot snoep. En er is een leuk artikel verschenen in het personeelsblad van het Slingeland Ziekenhuis.

Geef het goede voorbeeld

Hoe kan jij hiermee aan de slag? Het belangrijkste is dat je het gaat doen! Heb het lef om iets anders of iets geks te doen. Misschien moet je er een stap voor buiten jouw comfortzone zetten, maar het geeft je veel energie als collega’s verbeteren leuk gaan vinden en geïnspireerd raken.


Over de consultants

Ik wil vanuit verbinding en contact met plezier impact maken. Ik geloof in echte meetbare resultaten die het werk leuker en/of makkelijker maken.

profiel Ronnie Wenting

Dat wat ik doe heeft waardevolle impact en ik maak het interessant door inzet van mijn creativiteit.

profiel Stefan Zielhuis