Terug naar alle inspiratie

De 5S methode in praktijk

De 5S methode in praktijk

Wil je net beginnen aan die ene klus, moet je eerst het hele voorraadhok door voor je het juiste materiaal gevonden hebt. Stapels met spullen die zelden gebruikt worden, en dat wat jij nodig hebt is nèt op… Herkenbaar?

Overbodige voorraad, fouten in bestelprocessen en te lang naar iets zoeken: typische verspillingen die in veel organisaties voorkomen. Het kost tijd en geld en is frustrerend. Bovendien belemmert het je om iets te betekenen voor je klant.

Met de 5S-methode kun je verspillingen reduceren. Bij LCG gebruiken we deze methode graag om je werkplekinrichting te verbeteren èn om de verbetering in stand te houden.

Zoals met elke verandering, is het volhouden het lastigst. Hoe zorg je ervoor dat men niet alleen enthousiast begint, maar dat er ook een duurzame verandering plaatsvindt? Hieronder vind je enkele tips die LCG hanteert om 5S succesvol toe te passen.

4 tips:

  • Betrek de gebruikers bij de 5S-actie, waardoor ze de nieuwe werkwijze gaan hanteren (accepteren).
  • Vergeet niet om een 0-meting te doen, zodat na afloop duidelijk is wat de actie opgeleverd heeft.
  • Vier successen! Dit is een goede kans om de verbeterenergie te behouden en vergroten.
  • Doorloop alle beschreven stappen in het geheel, sla geen dingen over.

Pas 5S in de praktijk toe met de 5S-guide

De guide gaat verder in op:

  • hoe je een 5S-actie voorbereidt
  • hoe je een 5S-actie uitvoert
  • hoe je een 5S-actie borgt

Meer weten?

Lees hier alles over wat de 5S methode precies inhoudt! Of ontdek de vele andere tools die je kan toepassen binnen Lean.


Over de auteur

Ik wil vanuit verbinding en contact met plezier impact maken. Ik geloof in echte meetbare resultaten die het werk leuker en/of makkelijker maken.

profiel Ronnie Wenting