Terug naar alle inspiratie

Single Piece Flow: aanraken is afmaken

Single Piece Flow: aanraken is afmaken

Hard werken als Scrumteam en toch niet het geplande werk afkrijgen? De 10 geplande user stori zijn allemaal aangeraakt en allemaal bijna klaar. Er is hooguit nog één sprint nodig om de puntjes op de i te zetten. In de volgende sprint worden de openstaande punten meegenomen en komt er een lading nieuwe user stories bij. Waarmee je een patroon in stand houdt van het weer niet afmaken van werk. Dit resulteert in een lange doorlooptijd van het project en de waardetoevoeging van de Scrum werkwijze blijft uit.

Focus met je team op een Single Piece Flow. Aanraken is afmaken: als je een user story oppakt, mag je pas door naar een volgende als de eerste af is. Een schilder maakt zijn opdracht toch ook eerst af voordat hij naar de volgende gaat!

Een Single Piece Flow, wat is dat dan?

Het werken volgens een Single Piece Flow betekent grof gezegd: eerst iets afmaken voordat je aan iets nieuws begint. Vanuit het Lean gedachtegoed zorgt een Single Piece Flow voor het verminderen van wachttijden, het verkorten van doorlooptijd en het snel zichtbaar maken van fouten. Pas dit principe toe op de sprintbacklog van een Scrumteam en de waarde die het team levert wordt meteen verhoogd.

Hoe pas je een Single Piece Flow toe?

  1. De sprintbacklog prioriteren op basis van waarde voor de ‘klant’.
    De user story met de meeste waarde in de sprint staat bovenaan.
  2. Werk als team aan de hoogst geprioriteerde user story.
    Met meerdere schilders een woonkamer schilderen levert sneller waarde dan allemaal een kamer in het huis. Zorg dus dat het team werkt aan deze hoogst geprioriteerde user story en pas door gaat naar de volgende als deze af is.
  3. Maak afspraken over het maximaal aantal user stories in ‘doing’.
    Natuurlijk wil je niet allemaal op een kluitje staan bij het schilderen van een woonkamer. Hetzelfde geldt in je Scrumteam. Het kan dus voorkomen dat er capaciteit over is. Start dan met een tweede user story. Spreek wel een maximaal aantal items af waar het team tegelijk mee bezig kan zijn. Zo focus je als team op het eerst afmaken in plaats van alles een beetje willen doen.

Single piece flow zorgt ervoor dat je met dezelfde inzet sneller en vaker resultaat kunt leveren. Onze collega Ruud legt dit uit aan de hand van het lossen van bootjes:

Meer weten?

Wil jij ook leren hoe jij de waarde van een Scrumteam verhoogt? Doe dan mee aan onze Scrum Master training en word de beste Scrum Master! Of lees meer over andere Lean methodieken.


Over de auteur

Met veel enthousiasme, positiviteit en nieuwsgierigheid begeleid ik teams graag in transformaties richting efficiënter en beter samenwerken.

profiel Theresa Hackelberg