In Lean en Lean Six Sigma worden kleuren belts gebruikt om de verschillende niveaus van vaardigheden en verantwoordelijkheden aan te geven. Dit kleurensysteem is gebaseerd op de Oosterse vechtsporten, waar elke kleur staat voor de voortgang van de beoefenaars. Het helpt om de verschillende Lean trainingen te structureren en binnen een organisatie te zorgen voor de juiste mix van ervaring, kennis en verantwoordelijkheid.

Er is geen universele standaard van de kleuren belts en de bijbehorende niveaus. Dat maakt vergelijken lastig. Onderstaande kleuren belts komen het meest voor:

Lean White Belt

Een White Belt heeft kennis van de basisprincipes van Lean en weet deze in grote lijnen te verwoorden. Focus ligt op het begrijpen van de kernconcepten van Lean en het ondersteunen van projectteams voor verbeteringen in de organisatie.

LCS niveau certificering: level 1a.

Yellow Belt

Een Yellow Belt is hetzelfde als een White Belt wanneer de LCS certificering level 1a is. Voor een Yellow Belt met certificering 1b geldt dat deze een meer uitvoerige kennis heeft van de Lean methoden voor diagnose, analyse en planning. Ook is deze in staat om op de werkvloer de klantwaarde te begrijpen en voorstellen voor verbeteringen te doen. Kan actief deelnemen aan verbeterprojecten.

LCS niveau certificering: level 1a of level 1b.

Orange Belt

Een Orange Belt is hetzelfde als een Yellow Belt wanneer de certificering level 1b is. Ook bij deze belt gaat het dus om actief deelnemen aan verbeterprojecten en de Lean principes toepassen in het eigen werk.

LCS niveau certificering: level 1b.

Green Belt

Een Green Belt is hetzelfde als een Orange Belt wanneer de certificering level 1b is. Voor een Green Belt met certificering 1c geldt dat deze zelfstandig verbeterprojecten kan uitvoeren en daarbij de verschillende verbeter- en implementatie methodes van Lean kan toepassen en uitleggen.

LCS niveau certificering: level 1b of level 1c.

Black Belt

Een Black Belt is opgeleid met focus op gevorderde Lean kennis en leiderschapscompetenties die nodig zijn voor Lean management. Een Black Belt met certificering 2a heeft het vermogen om verbeter- programma’s te ontwerpen en implementeren en cross-functionele teams aan te sturen, met ondersteuning van een Master Black Belt.

LCS niveau certificering: level 2a.

Master Black Belt

Een Master Black Belt is opgeleid met focus op gevorderde Lean kennis en leiderschapscompetenties die nodig zijn voor Lean management. Een Master Black Belt met certificering 2b heeft het vermogen om verbeterprogramma’s te ontwerpen en implementeren en een leidende rol te nemen op organisatieniveau.

LCS niveau certificering: level 2b.

Zelfde kleur belts, verschillende niveaus?

Er is geen universele standaard in de kleuren belts en voor welk niveau ze staan. Het kleurensysteem is in de markt voor Lean trainingen toegepast om het overzichtelijker te maken. Maar een Green Belt van de ene aanbieder heeft het Yellow Belt niveau bij de andere aanbieder. En bovendien hebben aanbieders er in de loop der jaren zelf nog allerlei kleuren toegevoegd, zoals een Blue Belt, een Purple Belt en een Brown Belt.

Daarom zie je niet bij elke aanbieder alle kleuren belts terug. Er zit namelijk overlap in de verschillende Lean niveaus. Zo biedt LCG voor het instapniveau van Lean de Yellow Belt met certificering 1b aan. En zo heeft de Green Belt training een certificering level 1c.

Om de kleuren belts goed te kunnen vergelijken is het nodig om naar de internationale accreditering van het officiële LCS systeem te kijken. LCS staat voor Lean Competency System. Deze partij, verbonden aan Cardiff University, heeft de verschillende Lean niveaus ontwikkeld en geldt als de wereldwijde standaard in Lean.

Welke LCS Lean niveaus zijn er?

Het Lean Competency System deelt de verschillende Lean niveaus op in drie categorieën:

  • Fundamental — niveau 1a, 1b en 1c
  • Tactical — niveau 2a en 2b
  • Strategic — niveau 3a en 3b

De niveaus zijn opgebouwd van het hebben van Lean basiskennis tot strategisch leiderschap in de hele keten. Alleen de niveaus Fundamental (1a, 1b en 1c) en Tactical (2a en 2b) kennen een koppeling met de Lean kleuren belts. In de afbeelding hieronder wordt duidelijk voor welke niveaus een kleur belt vaak wordt gebruikt.

Wil je in meer details begrijpen wat elk van de Lean niveaus inhoudt, bekijk dan het kwalificatieraamwerk op de LCS website.

Hoe Lean trainingen vergelijken?

Wil je een goede keuze maken voor een Lean training, is de kleur belt een goed begin. Let op welk niveau LCS certificering je daarvoor krijgt. Verder is het belangrijk om te kijken naar prijs, of het op een fysieke locatie is, hoe groot de groepen zijn en hoeveel trainers er voor de groep staan.

Meer hulp?


Over de auteurs

Dat wat ik doe heeft waardevolle impact en ik maak het interessant door inzet van mijn creativiteit.

profiel Stefan Zielhuis

Ik bekijk de situaties graag goed voordat ik ingrijp. Ik probeer het hele team mee te nemen om één stap vooruit te zetten in plaats van iemand 500 stappen vooruit te krijgen. Samenwerken met een glimlach en volhouden tot we de finishboog zijn gepasseerd.

profiel Roderik Met