In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 energieke trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • in 2 dagen ken je de basis van Lean
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €995 (excl. btw)

Lean White Belt training

Maak in deze White Belt training kennis met Lean, leer wat Lean kan opleveren in jouw organisatie en pas één van de meest gebruikte Lean tools direct toe in jouw organisatie.

Jij en je collega’s zien dat de processen binnen jullie organisatie beter kunnen. Er wordt veel geroepen dat er dingen verbeterd moeten worden, maar in de praktijk verandert er weinig. Deze White Belt training geeft je inspiratie om met een andere bril tegen verbeteren aan te kijken, en concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

Tijdens deze tweedaagse training maak je kennis met de belangrijkste principes en technieken van de Lean filosofie en leer je hoe deze toe kunt passen in jouw organisatie. Het legt de basis voor het werken met Lean en continu verbeteren.

Aan het eind van de training heb je een goed beeld van wat Lean kan opleveren en herken je de mogelijkheden van Lean in jouw organisatie. Daarnaast heb je één van de meest gebruikte tools (de waardestroomanalyse) ingezet in jouw organisatie, zodat je direct aan de slag kunt met continu verbeteren.

Onze ervaren trainers combineren als geen ander theorie, praktijk en reflectie. Hierdoor leer je niet alleen de principes, maar sta je ook stil bij hoe dit werkt in jouw omgeving.

Wil je een compleet overzicht van de Lean tools en technieken en nog meer verdieping op de veranderkundige kant van Lean? Bekijk dan onze Green Belt training.

Wat kun je verwachten?

 • 2 trainingsdagenJe gaat tijdens twee losse dagen aan de slag met de belangrijkste theorie van het Lean gedachtengoed. De eerste dag bestaat uit een hele dag klassikale training op locatie. Enkele weken later volgt nog een halve dag klassikale training, waarbij je de keuze hebt of je op locatie of online deelneemt.
 • 1 praktijkopdrachtJe krijgt een praktijkopdracht mee om tussen de trainingsdagen mee aan de slag te gaan. 
 • Zelfstudie via de LCG Connector Je krijgt toegang tot de LCG Connector, het online leerplatform van LCG. Je vindt er theorie over het gedachtegoed, de tools en de technieken en je kunt er terecht voor ondersteuning bij het toepassen deze tools en technieken. Beide trainingsdagen bereid je voor door e-learnings te volgen op dit platform.
 • 8-16 leergenoten Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers Wij geven de Lean White Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaatVoorafgaand aan dag 2 doe je online het theorie examen. Je praktijkopdracht is ook onderdeel van het examen en bespreken we tijdens de laatste trainingsdag. Zo behaal je het officieel LCS certificaat (level 1a)!

Wat levert het je op?

Na deze training heb jij:

 • Basiskennis opgedaan over de Lean filosofie en de bijbehorende tools en technieken
 • Eén van de meest gebruikte Lean tools (de waardestoomanalyse) toegepast binnen jouw organisatie en daarmee de eerste stappen richting continu verbeteren gezet
 • Concrete verbeterideeën opgedaan om mee aan de slag te gaan binnen jouw organisatie
 • Met veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving
 • Een basis gelegd om later nog de verdieping te kunnen gaan opzoeken

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Lean White Belt training?

De White Belt opleiding van LCG is voor iedereen die basiskennis van Lean wil opdoen en eerste stappen wil zetten in de toepassing hiervan. Voor de White Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Na de White Belt training neem je concrete verbeterideeën mee naar jouw organisatie en heb je eerste stappen gezet in de uitvoering. Wil je je meer verdiepen in de verschillende tools en technieken en kennismaken met de veranderkundige kant van Lean, dan is de Lean Green Belt training het meest geschikt. Voor managers en leidinggevenden is er de Leergang Leiderschap & Lean.

Certificaat Lean White Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de White Belt training volledig gevolgd
 • Je behaalt het theorie-examen op de laatste dag van de training (dit examen is bij onze training inbegrepen)
 • Je voert de Lean praktijkopdracht uit (ook deze opdracht is bij onze training inbegrepen)

Blended leren is een mix van online leren en fysiek onderwijs.

FAQ

Opzet van de training

Deze training is opgebouwd uit een blok van 1 trainingsdag en een blok van een halve trainingsdag. In totaal dus 1,5 dag, verspreid over 2 dagen. Tussen de twee dagen zit ongeveer 3 weken, zodat je de gelegenheid hebt om in je praktijkopdracht te experimenteren met wat je geleerd hebt. Beide trainingsdagen bereid je voor door middel van zelfstudie via ons online leerplatform.

De halve dag tijdens het tweede blok wordt zowel digitaal als op locatie aangeboden. Aan jou de keus of je liever op locatie aansluit, of digitaal.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Of ze de trainingsdag nu digitaal of op locatie verzorgen. Deze afwisseling houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en je gaat ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het tweedaagse programma van de Lean White Belt opleiding ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1: Ervaar de kracht van Lean

 • We starten met een simulatiespel waarin we je kennismaakt met de vijf principes van Lean en we je uitdagen om deze principes in een gesimuleerd proces toe te passen
 • We leren het 1e  Lean principe klantwaarde op verschillende manieren inzichtelijk maken en oefenen onder andere met het KANO-model
 • We bespreken het 2e Lean principe waardestroom en waardestroomanalyse (of Value Stream Mapping) en doen een rollenspel om te leren hoe je zo’n waardestroomanalyse uitvoert
 • We staan uitgebreid stil bij de 8 verspillingen die je tegenkomt in organisaties
 • We delen de praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Voorbereiding dag 2: praktijkopdracht en examen

 • Tussen de twee dagen ga jij aan de slag met je praktijkopdracht; je voert een waardestroomanalyse uit binnen jouw eigen organisatie
 • Voor aanvang van de tweede dag, leg je online het theorie examen af. Dit examen bestaat uit 5 vragen, waarvoor je een half uur de tijd hebt.

Dag 2: De eerste stappen naar ‘continu verbeteren’

 • We trappen af met een intervisie op je praktijkopdracht en reflecteren daarbij op houding en gedrag
 • We bespreken het inrichten van het ideale en toekomstige proces voor het optimaliseren van klantwaarde
 • We zoomen in op de volgende stappen die jij kunt zetten om continu te verbeteren binnen jouw organisatie
 • Feestelijke afsluiting! Wanneer je zowel het theorie examen als de praktijkopdracht succesvol hebt afgerond, ontvang je het officiële LCS Lean White Belt certificaat.

Locatie

De White Belt training vindt als open training plaats in Utrecht. De exacte locatie wordt binnenkort bekend. Daarnaast bieden wij deze training ook Incompany aan.

De eerste trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De tweede dag start om 09:00 uur en duurt tot 12:30 uur. Deze dag is zowel op locatie als online te volgen. De maximale groepsgrootte is 16 personen.

Nederland

De White Belt training vindt plaats in Utrecht. De exacte locatie wordt binnenkort bekend.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Op dit moment geen trainingen gepland Contact
 
Op dit moment geen trainingen gepland

Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

Het tarief van de Lean White Belt training bedraagt €995 (excl. btw) per deelnemer. Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens trainingsdagen;
 • Een jaar lang toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

De spits vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €96 per nacht, €43 per diner inclusief twee drankjes. Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Gratis Lean workshop

Wil je eerst ervaren wat continu verbeteren is en hoe Lean jou kan helpen?

Meld je dan aan voor de gratis Lean workshop.

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • in 2 dagen ken je de basis van Lean
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €995 (excl. btw)

Incompany?

Dat kan! Deze training kunnen we op maat maken. Op basis van de specifieke doelen en situatie van jouw organisatie.

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de data of de Lean White Belt training?
Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392