Verbindend leidinggeven
Goede leiders werken aan diepgaande relaties, impactvolle resultaten en een bezielde organisatie.
Goede leiders ontwikkelen mensen en de organisatie. Dat doen zij door leiding te geven aan zichzelf, teams, de organisatie en de maatschappij. Verbindend leiderschap is verdiepende relaties creëren en zorgen voor waarde en resultaten. Het zorgt voor een gezonde werkcultuur en een fijne leefomgeving. Dat betekent gelukkige medewerkers en blijere mensen, ook buiten het werk.
Waarom verbindend leiderschap?
4 tips voor het ontwikkelen van Lean leiders
Je wilt een cultuur waarin medewerkers zich oprecht betrokken voelen. Hoe pak je dat aan? 4 tips waar je direct mee aan de slag kan.
Lessen uit Japan: leiderschap en visueel management
Leiders moeten zorgen voor purpose, motivatie en goede omstandigheden voor medewerkers. Hoe houd je overzicht?
Meer lezen over verbindend leidinggeven?
Echte leiders kijken naar zichzelf
Echte leiders kijken naar zichzelf
Wat maakt een leider een goede leider? Het antwoord is (onder andere) zelfkennis. Als je leiding geeft, wil je dat graag zo goed mogelijk doen. Lastig als je dan ‘automatisch gedrag’ vertoont in onverwachte situaties. Leidinggevenden hebben vaak gedrag waar ze op terugvallen als het lastig wordt. Ken je jouw vaste patroon en kan je er iets mee doen? Daar word je zelf beter van, maar ook je team. Ben je er bewust mee bezig om dat verder te ontwikkelen?
3 fouten van leiders in een great workplace
3 fouten van leiders in een great workplace
Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van je organisatie en de drijvende kracht achter vernieuwing en innovatie. Medewerkers die fan zijn van je organisatie, zijn gelukkig, productief, positief en prettige collega’s. Met meer tevreden klanten en gezond financieel resultaat tot gevolg. Maar hoe creëer je fans in je organisatie? Hoe ontwikkel je werkgeluk? En vooral, hoe niet? Twee van de drie mede-oprichters van LCG, Martijn van Laak en Eppo Kuipers delen drie schitterende fouten in de ontwikkeling van hun adviesbureau.
Hoe ziet de rol van leiders eruit bij strategie-implementatie?
Hoe ziet de rol van leiders eruit bij strategie-implementatie?
Organisaties die effectief willen omgaan met de complexiteit van vandaag, moeten werken aan het vermogen om wendbaar te zijn en vernieuwing en innovaties te versnellen. Strategie uitdenken, vertalen naar een plan, verdelen over de verschillende rollen in de organisatie en vervolgens controleren of iedereen er zich aan houdt; het traditionele managementproces past hier niet meer. Daarmee verandert ook de rol van de leider.
Leiderschap in een Obeya
Leiderschap in een Obeya
Leiderschap in een Obeya omgeving vormt een cruciaal onderdeel voor het succes van ieder team, iedere afdeling of organisatie. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je het meeste uit je team haalt? Welke rol of rollen vervul je als leider? Welke vaardigheden dient een leider te hebben en welke leiderschapscompetenties zijn er nodig om een Obeya zo effectief en succesvol mogelijk op te zetten?
Een goede leider durft ruimte te geven
Een goede leider durft ruimte te geven
Iedereen kent het prototype van de dominante leidinggevende: de grote baas die binnengehaald wordt om de problemen op te lossen. Met een paar rake oneliners en directe opdrachten staat alles weer op de rails. Tot het volgende probleem zich aandient. LCG pleit voor een andere aanpak: Een focus op ‘problemen van een ander’ geeft medewerkers geen energie en bezieling om zelf de organisatie te verbeteren. Diana Whitney is een van de Amerikaanse grondleggers van appreciative inquiry (AI). Deze methode is waarderend en gaat vooral uit van het talent van medewerkers.
Hoe krijg je mensen mee om te verbeteren?
Hoe krijg je mensen mee om te verbeteren?
Tijdens onze trainingen formuleren alle deelnemers leerdoelen. En daarbij prijkt met stip op nummer 1: ervoor zorgen dat ik de mensen meekrijg. Maar hoe doe je dat? Dat ‘de mensen meekrijgen’ een veel voorkomend doel is, snappen we best. Je wilt nu eenmaal dingen veranderen. Maar het klinkt ook een beetje als een touwtrekwedstrijd. Er staan mensen tegenover elkaar, het kost veel energie, maar uiteindelijk kom je niet veel verder. Dat is niet de essentie van continu verbeteren. Maar hoe krijg je continu verbeteren dan wel aan het bruisen?
Recente resultaten
Voorbeelden van klanten met wie we gewerkt hebben aan verbindend leiderschap.
Waarom LCG als partner voor verbindend leiderschap?
Resultaten belooft iedereen. Maar ze zijn soms net zo snel gevlogen als consultants zelf. Daarom brengen we onze magie in de mix: verbinding. Op het doel, op de inhoud én op de relatie. Alleen dan volgt blijvende impact.
We hebben onze wortels in de Lean en Agile filosofie, maar geloven dat een methode nooit een doel op zich moet zijn. We hanteren dan ook altijd het ‘doen-wat-werkt’ principe.
De harde kant gaat bijvoorbeeld over werkvormen, overlegstructuur en processen. Waar het spannend wordt, is de hardnekkige kant. Dat gaat over gedrag, teamdynamiek en niet-helpende patronen in de organisatie. Daar zijn we van nature goed in.
Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan, oprecht contact te maken met de organisatie, werkvormen te vinden die energie opwekken bij medewerkers en door het echt sámen te doen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt.
We weten niet alles van tevoren. En dat hoeft ook niet. Omdat we zo snel mogelijk aan het werk gaan. Moedig en vol verve. Wij doen kleine experimenten om de gekozen aanpak te testen.
LCG’ers herken je uit duizenden. Ze zijn zich van nature sterk bewust van welke rol ze hebben in een situatie. Kritische consultant, behulpzame coach, inspirerende gids, gestructureerde facilitator of gewoon even warme, plezierige collega. Petje op, petje af.
LCG helpt organisaties van begint tot eind bij hun verandering. Door te adviseren, te realiseren en te inspireren. Door te leiden, begeleiden en opleiden. Samen met meer dan 80+ klantorganisaties leren we continu wat goed werkt en wat beter kan. Zo versterken we elkaar, in het ecosysteem voor organisatieverandering.
Onze veranderexperts
Bij LCG werken enthousiaste veranderconsultants, die begrijpen hoe organisaties werken. Zij hebben elk hun eigen expertise.
Boost in jouw leiderschapsteam nodig?
Veelgebruikte interventies voor verbindend leiderschap
De harde en hardnekkige kant in verandering
We integreren in elke aanpak de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering.
De harde kant gaat over zaken als werkmethoden, overlegstructuren, processen en systemen. De zachte kant gaat over groepsdynamiek, gedragspatronen en onderstromen. We nemen hier bewust de tijd voor, met teams op alle niveaus. Het zit in de natuur van elke LCG’er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of gedrag in het moment.
Verkennend gesprek?
We kunnen ons zo maar voorstellen dat je enthousiast bent geworden van ons verhaal. Meer weten? Bel of mail met onze lead consultant Eppo om je vraag of uitdaging te verkennen.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen.