Terug naar alle inspiratie

Scenario planning: het is tijd om nú te acteren

Scenario planning: het is tijd om nú te acteren

En eigenlijk gisteren al. Er moeten besluiten genomen worden voor een onzekere, misschien wel duistere toekomst. En als er besluiten genomen moeten worden, kijken mensen naar hun leiders. Welk type leider ben jij? Ga je rennen? Of verstijf je? Heb je al je opties in beeld? Wat is het effect van jouw reflex op de organisatie die je leidt? Dit zijn relevante vragen vandaag en ook morgen.

Scenario planning, een krachtige planningsmethode voor leiders om te sturen in onzekere tijden.

Scenario planning kan je helpen. Het is een instrument waarbij je scenario’s ontwikkelt om nu al beslissingen te nemen over dingen die in de toekomst mogelijk kunnen gebeuren. Het is een krachtige planningsmethode voor leiders om te sturen in onzekere tijden. Zo krachtig dat er ook een valkuil kan ontstaan bij het gebruik. In dit artikel lees je waarom elke leider expert moet zijn in scenario planning. Ja, net als de CEO van BV Nederland, Mark Rutte.

Hoofddoel scenario planning: de organisatie in beweging krijgen om te reageren op verandering

Het was natuurlijk altijd belangrijk om goed te reageren op de veranderende wereld. Businessmodellen verdwijnen (Kodak) en nieuwe concurrenten verschijnen (Picnic). Je moet je continu aanpassen. En de huidige situatie legt dat onder een vergrootglas. Steeds meer mensen stellen de vraag: ”Hoe willen we uit deze situatie komen?” Tegelijkertijd roept onzekerheid over de toekomst vragen op die niet 1-2-3 te beantwoorden zijn: ‘Waar gaan we naar toe?’ Zonder die antwoorden kun je nergens naar toe werken, en een gevolg is dat medewerkers zich stuurloos voelen. Deze stress zorgt ervoor dat mensen primair reageren: of rennen, of bevriezen. Een stress-reflex.

Doorbreek de stressreflex met scenario planning

In ons werk komen we vaak bedrijven tegen die in een stress-reflex zitten. Een manier om daarmee om te gaan is scenario planning. Je neemt onzekerheid weg door scenario’s te plannen. Het is antwoord te geven op vragen als: “Waar gaat het heen na de crisis?”. Door juist te accepteren dat je het antwoord niet hebt, kun je verschillende situaties schetsen van hoe het kan lopen en neem je afstand van de stress-reflex.

Scenario planning is een instrument waarbij je scenario’s ontwikkelt om de toekomst te verkennen en nu al beslissingen te nemen. Met als doel strategische beslissingen effectiever en efficiënter te kunnen nemen. Je kunt weer koers gaan bepalen en in beweging komen. Wellicht zijn bepaalde acties voor alle scenario’s wel evident en hetzelfde, deze kun je dan in gang zetten. Of je ziet dat je eigenlijk een bepaalde situatie beter moet onderzoeken voordat je richting kan bepalen. Wat de nieuwe situatie ook gaat zijn, je komt sneller in actie met een concreet scenario.

Hulp nodig, of wil je meer informatie over scenario planning?

Neem dan contact op met een van onze consultants. Ze helpen je graag.

Neem contact op

Er is een valkuil: doorslaan in controle en grip willen houden

Het plannen van scenario’s kan leiders en medewerkers dus houvast geven in een steeds sneller veranderend toekomstperspectief. Maar let op, er ligt een gevaar op de loer! Houvast en richting genereren kan omslaan in controle en grip willen hebben. Dit kan leiden tot 30 perfect uitgewerkte scenario’s waardoor de gehele organisatie door de bomen het bos niet meer ziet. Het risico is dus dat je precies het tegenovergestelde bereikt van het gewenste resultaat, namelijk richting geven.

Om doorslaan te voorkomen is het van belang je scenario’s kort-cyclisch te bespreken en je aannames te checken met je team. Net zoals altijd natuurlijk, maar nu komt dit weer extra naar voren. Als je nieuwe informatie hebt: de scholen gaan weer open, kappers mogen weer werken, Spanje opent de grenzen voor vakantiegangers, dan heeft dat direct invloed op je scenario’s. En dus op je plannen.

Kortom, blijf uit de crisisreflex door scenario’s te gebruiken.

Beperk je tot maximaal een handvol, meest waarschijnlijke scenario’s waar je als team kort-cyclisch op reflecteert.

Wees dus voorbereid als leider van een team, want juist als iedereen naar jou kijkt en antwoorden wil, help je je organisatie het meest door vertrouwen bij je medewerkers op te wekken.

Geef met scenario planning een heldere structuur die ruimte voor daadkracht en veerkracht biedt bij een onzekere toekomst.


Over de auteurs

Ik creëer ruimte en vertrouwen voor ieder individu en elke vraag. Als creatieve doener en denker kies ik een aanpak die bij de verandering en organisatie past.

profiel Anne Vennemann

Met een open vizier en flinke dosis nieuwsgierigheid benader ik de wereld om mij heen. Ik ben benaderbaar, stel mijn oordeel uit en zoek graag naar het gezamenlijk belang in de verandering die we realiseren.

profiel Karine Mijnheer