Terug naar alle inspiratie

Hoe je digitaal werken weer écht persoonlijk maakt

Hoe je digitaal werken weer écht persoonlijk maakt

Sinterklaas is net uitgezwaaid, de Kerstspullen komen van zolder en de plannen voor Oud & Nieuw worden definitief. Welkom in december! Hoewel het verschillende vieringen zijn, hebben deze drie festijnen een paar mooie gelijke delers. Saamhorigheid. Plezier. Verbinding.

Ook op het werk komen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw terug. Maar waar ‘thuis’ gezellig samen in de woonkamer betekent, betekent ‘op het werk’ alleen, vanachter een beeldscherm. Hoe kun je dan toch met je collega’s saamhorigheid, plezier en verbinding ervaren? Drie tips vanuit onze eigen ervaring.

Tip 1: Laat het over hén gaan

Deelnemers betrekken en interactie op gang helpen kan bij fysieke bijeenkomsten al een uitdaging zijn. Dat geldt voor online events des te meer. De sleutel tot succes: maak het écht persoonlijk. Laat deelnemers bijvoorbeeld van tevoren een foto opsturen van hun mooiste moment van 2021. En bouw daar een quiz omheen. Zo gaat het écht over hen. Of laat deelnemers vooraf een vragenlijst invullen en speel hier een eigen ‘Ranking the Colleagues’ mee. Wil je vooraf geen tijd vragen van collega’s? Trek dan je kerstmanpak aan en schrijf voor iedere collega een kort, persoonlijk gedicht, dat je “uitzendt” in een Kerstjournaal. Kortom, geef persoonlijke aandacht. Dat verbindt! 

Tip 2: Creëer het samen

Een andere manier om voor verbinding te zorgen, is door samen met collega’s iets te creëren. Tijdens het evenement. Zo hebben we eens met een klant gezamenlijk een podcast gemaakt en opgenomen. Splits deelnemers op in kleine groepen, laat ze elk een eigen item schrijven (over wat er speelt in de teams of welke resultaten zijn behaald) en dit na een uur achter elkaar ‘on air’ delen. Neem het op en je podcast is klaar. Puur voor intern gebruik, handig als communicatiemiddel om een grotere groep collega’s te bereiken. Overigens is dit principe van ‘samen creëren’ ook toepasbaar op fysieke bijeenkomsten. Zo hebben we een eigen ‘festival in één dag’ gemaakt. Van naamgeving, logo, aankleding, openingsact tot barpersoneel; iedereen kiest een rol en bouwt mee. Om uiteindelijk samen als bezoekers naar je eigen festival te gaan. Maak het bruisend samen!

Die bruisende energie verbindt op een diepere laag. Je maakt samen herinneringen waar je het later nog steeds over hebt.

Tip 3: Waardeer en complimenteer

Iedereen voelt zich beter door een gemeend compliment. Of je het nou geeft of ontvangt, waardering is altijd belangrijk. En in periodes van digitaal samenwerken des te meer! De impliciete schouderklopjes, de gedeelde successen bij de koffieautomaat en het indirecte compliment via-via vallen namelijk weg. Zorg er dus voor dat je expliciet ruimte creëert om successen met elkaar te delen en elkaar complimenten te geven. Dat kan bijvoorbeeld door de ‘kernwaarden awards’ uit te reiken, een collega te verrassen door bij haar thuis een filmpje te maken om haar succes met de organisatie te delen. Wij gebruiken hier tv-formats als inspiratie voor. Maak een All You Need is Love uitzending voor een collega, neem een interview op in de stijl van Zomergasten, of reik die award uit à la Gaston van de Postcodeloterij. 

Het delen van dit soort ervaringen is niet alleen voor het plezier. De bruisende energie verbindt op een diepere laag. Je maakt samen herinneringen waar je het later nog steeds over hebt. Je voelt als familie die omkijkt naar elkaar. En je leert elkaar beter kennen als jarenlange vrienden. Bij digitaal werken is al die saamhorigheid hard nodig!

Ook meer verbinding digitaal?

Vind je persoonlijke verbinding ook belangrijk, maar heb je geen ‘creativitijd’ om dit digitaal te organiseren? Bel dan gerust even met ‘chef verbinding’ van LCG, collega John. Hij neemt op. En het wordt een bruisend gesprek. Beloofd.

Neem contact op met John


Over de auteur

Houdt van avontuur, actie en het behalen van resultaten samen mét mensen. Is enorm voorwaarts gericht met een flinke dosis enthousiasme.

profiel John van Belkum