In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 2 dagen ken je de kracht van Obeya
 • Prijs €1.250 (excl. btw)
 • Incl. certificaat

Obeya Foundation

Wil jij weten wat Obeya precies is? En hoe dit jou en jouw collega’s kan helpen in jullie werk? Doe dan de Obeya Foundation training. In twee dagen leer je de basis van Obeya en leg je het fundament om met Obeya aan de slag te gaan.

Hoe kan de besluitvorming in jouw organisatie of team beter en sneller? Hoe vergroot je de transparantie en daardoor de betrokkenheid? Wat is er nodig om de strategie van jouw organisatie werkend te krijgen? Het antwoord: Obeya.

Obeya is een methodiek die wereldwijd steeds meer aandacht krijgt als effectieve manier om de besluitvorming in een organisatie te verbeteren en versnellen. Obeya is van origine een Lean tool, maar wordt steeds vaker ingezet in Agile organisaties.

Met de Obeya Foundation training leer je de basis van het gedachtegoed van Obeya. Je leert wat de essentiële onderdelen voor een succesvolle Obeya zijn en hoe je Obeya in kunt zetten binnen jouw organisatie, team of project.

Wat kun je verwachten?

 • Voorbereiding – Om de trainingsdag zo goed mogelijk te benutten vragen we je om een introductievideo van de Obeya te bekijken (5 minuten) en indien van toepassing mag je jullie eigen Obeya in beeld brengen zodat we daar tijdens de training van kunnen leren.
 • 2 trainingsdagen — Je gaat aan de slag met de belangrijkste theorie van Obeya. Deze theorie ga je direct toepassen op jouw eigen praktijk. Zo helpen we je om direct impact te maken in je werk.  
 • 8-16 leergenoten — Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers — Wij geven de Obeya trainingen altijd met twee ervaren trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • Certificaat — Na de training je ons Obeya Foundation certificaat.

Wat levert het je op?

Na de Obeya Foundation training:

 • ben je bekend met de historie en basisprincipes van een Obeya. Je snapt waar Obeya vandaan komt, en hoe je Obeya in kunt zetten in organisaties, teams of programma’s/projecten
 • weet je hoe een Obeya werkt en hoe het kan helpen in de realisatie van organisatie-, programma- of projectdoelen
 • ken je de kracht van Obeya ten opzichte van traditionele rapportering en besturing
 • ben je bekend met verschillende typen Obeya’s
 • weet je welk gedrag past bij succesvolle Obeya-meetings
 • heb je door middel van een casus de kracht van Obeya ervaren én een Obeya gebouwd
 • heb je een plan voor welke stappen jij kunt zetten om te starten met een Obeya in jouw eigen organisatie of team
 • heb je met veel plezier geleerd in een veilige en energieke omgeving
 • 16 PE-punten voor sommige brancheorganisaties

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Obeya Foundation training?

De Obeya Foundation training van LCG is geschikt voor iedereen die aan de slag wil met het verbeteren van de besturing in de organisatie. Voor afdelingshoofden, teamleiders, teamleden, programmamanagers, projectmanagers, Agile coaches, Lean experts, Scrum Masters, Product Owners en/of business consultants. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO-opleidingsniveau.

Obeya Foundation certificaat

Na het succesvol afronden van de training ontvang je van ons een Obeya Foundation certificaat. LCG is een nationaal én internationaal erkende partij op het gebied van Lean en Agile werken en al onze trainers zijn Lean en Agile gecertificeerd. Daarnaast zijn we gecertificeerd door Cedeo & CRKBO, die ons toetsen op kwaliteit, continuïteit en klanttevredenheid. Zo weet jij zeker dat je een training van hoge kwaliteit krijgt.

Follow-up training

Na de Obeya Foundation training kun je jezelf doorontwikkelen tot Obeya Practitioner. Om de Obeya Practitioner training te kunnen doen, moet je eerst de Obeya Foundation training afgerond hebben. Zo weten we zeker dat je de juiste basiskennis hebt om de training te kunnen volgen. Na de Obeya Practioner kun je nog doorstromen naar de Obeya Coach training.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen en denken we mee over jouw vervolgstappen. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld een Incompany training. Daarnaast heeft LCG ook de Obeya Accelerator. We bouwen dan samen een werkende Obeya voor jullie organisatie.

De Obeya is een waardevol middel om als organisatie ervoor te zorgen dat je scherpe doelen snel en zeker haalt.

FAQ

Obeya is een gedachtegoed dat de oorsprong heeft in de Lean filosofie. Om als organisatie sneller betere besluiten te kunnen nemen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Obeya. In deze Obeya training ontwikkel je de basiskennis en vaardigheden om hiermee aan de slag te gaan. Je leert de Obeya-principes, de theorie én gaat aan de slag om zelf Obeya toe te passen in jouw organisatie.

De Obeya Foundation training van LCG is geschikt voor iedereen die aan de slag wil met het verbeteren van de besturing in de organisatie, team of programma/project. Voor afdelingshoofden, teamleiders, teamleden, programmamanagers, directieleden, Agile coaches, Lean experts, Scrum Masters, Product Owners en/of business consultants. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO-opleidingsniveau.

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. Twee trainers betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De trainers van LCG zijn WO opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Lean en Agile consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Onze trainers wisselen denken en doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Ja. Na de Obeya Foundation training kun je jezelf doorontwikkelen tot Obeya Practitioner. Om de Obeya Practitioner training te kunnen doen, moet je eerst de Obeya Foundation training afgerond hebben. Zo weten we zeker dat je de juiste basiskennis hebt om de training te kunnen volgen. Na de Obeya Practioner kun je nog doorstromen naar de Obeya Coach training.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen en denken we mee over jouw vervolgstappen. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld een Incompany training. Daarnaast heeft LCG ook de Obeya Accelerator. We bouwen dan samen een werkende Obeya voor jullie organisatie.

Er is geen voorkennis nodig voor het volgen van de Obeya Foundation training. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO- opleidingsniveau.

We vragen je wel om de training voor te bereiden door een introductievideo van de Obeya te bekijken (5 minuten). En indien van toepassing mag je jullie eigen Obeya in beeld brengen zodat we daar tijdens de training van kunnen leren.

Ja, na het succesvol afronden van de training ontvang je van ons een Obeya certificaat. Om de training succesvol af te ronden, moet je beide trainingsdagen aanwezig zijn geweest en de voorbereidende opdracht hebben gemaakt.

LCG is een nationaal én internationaal erkende partij op het gebied van Lean en Agile werken en al onze trainers zijn Lean en Agile gecertificeerd. Daarnaast zijn we gecertificeerd door Cedeo & CRKBO, die ons toetsen op kwaliteit, continuïteit en klanttevredenheid. Zo weet jij zeker dat je een training van hoge kwaliteit krijgt.

Omdat we Cedeo gecertificeerd zijn, kun je bij ons PE-punten halen voor de brancheorganisaties vereniging van toezichthouders in woningcorporaties (VTW), AEDES (vereniging van woningcorporaties), Kwaliteitsregister Jeugd, Onderwijsontwikkeling Nederland (OON).

Voor deelname aan de Obeya Foundation training krijg je 16 PE-punten.

Tot 4 weken vóór aanvang van de eerste trainingsdag kun je zonder kosten annuleren of verplaatsen. Dat doe je door in te loggen op het trainingsplatform. Een wijziging binnen 4 weken voor aanvang, geef je door via [email protected]. Voor annuleren binnen deze 4 weken worden kosten in rekening gebracht.

Je kunt tot twee weken vóór aanvang van de training een overnachting bijboeken, wijzigen of annuleren. Dat doe je in het trainingsplatform. Binnen 2 weken voor de start van de training kunnen we niet meer annuleren of wijzigen, dus geldt 100% annuleringskosten. Dit geldt ook bij het missen van een trainingsdag.

Wanneer je binnen 2 weken nog een hotelkamer wil bijboeken, dan kun je als deelnemer zelf contact opnemen met de locatie. In het geval van de Nederlands trainingen is dat meestal Kaap Doorn.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

In Obeya Foundation training leer je de basis van het Obeya gedachtegoed, het fundament dat je nodig hebt om succesvol met Obeya te gaan werken. We leggen de theorie uit, die je vervolgens aan de hand van een casus direct toe gaat passen. We gaan in op de historie en onderliggende principes en leggen uit hoe je Obeya in kunt zetten om tot betere besluitvorming te komen. We laten je het werken met een Obeya ervaren en helpen je een plan op te stellen met de eerste stappen die jij kunt zetten om te starten met een Obeya, of een bestaande Obeya te verbeteren.

Na afronding van de training ontvang je van ons het Obeya Foundation certificaat. Met dit certificaat kun je doorstromen naar de vervolgtraining Obeya Practitioner.

Opzet van de training

Deze Obeya Foundation is een tweedaagse training. Beide dagen duren van 9.00 tot 17.00 uur.  Wij geven de training altijd met twee trainers. De trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en je gaat ook weer vrolijk naar huis. Achterovergeleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Om de trainingsdag zo goed mogelijk te benutten vragen we je om online een introductie te volgen op ons online platform en een zelfscan te maken (hoe dat werkt, leggen we je uit in de online module). De zelfscan heb je nodig in de training. Houd rekening met 1,5 uur voorbereidingstijd.

Gratis Obeya webinar

Ben je je nog aan het oriënteren op Obeya? Doe dan eerst het gratis Obeya webinar.

Wat komt er aan bod?

In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

 • We gaan in op de historie en onderliggende principes van Obeya: het fundament van het Obeya gedachtegoed
 • We behandelen verschillende typen Obeya’s (organisatie Obeya, programma/project Obeya) en verschillende vormen (fysiek, online of hybride).
 • We gaan in op de voor- en nadelen van verschillende typen en vormen Obeya’s
 • Je leert wat de meerwaarde van Obeya is ten opzichte van traditionele rapportering en besturing
 • Je ervaart de kracht van het sturen met en besluiten nemen in een Obeya
 • We staan stil bij de verschillende rollen in de Obeya
 • Je krijgt inzicht in hoe je Obeya in jouw situatie kunt toepassen, en weet welke eerste stappen je kunt zetten om met Obeya te starten en/of je huidige Obeya te verbeteren.

Certificaat

Na het succesvol afronden van de training ontvang je van ons het Obeya Foundation certificaat.

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Kaap Doorn
do 12 sep. + vr 13 sep.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
do 28 nov. + vr 29 nov.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
do 12 sep. + vr 13 sep.
Kaap Doorn
do 28 nov. + vr 29 nov.

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 18 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

De training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. We bieden hier tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Gratis webinar

Ben je je nog aan het oriënteren op Obeya? Doe dan eerst het gratis Obeya webinar.

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Webinar 11-12u
vr 05 jul.
Inschrijven
Webinar 16-17u
di 10 sep.
Inschrijven
Webinar 16-17u
do 17 okt.
Inschrijven
Webinar 9-10u
vr 22 nov.
Inschrijven
Webinar 11-12u
vr 05 jul.
Webinar 16-17u
di 10 sep.
Webinar 16-17u
do 17 okt.
Webinar 9-10u
vr 22 nov.

Het tarief van de Obeya Foundation bedraagt €1.250 (excl. btw) per deelnemer. Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal
 • Praktijkopdracht en stappenplan om aan de slag te gaan
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens de trainingsdagen
 • Certificaat Obeya Foundation

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €102,35 per nacht (incl. toeristenbelasting, excl. 9% btw) en €51,50 per diner (incl. 2 drankjes, excl. 9% btw). Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

KMO-portefeuille (alleen voor Belgische ondernemers)

Deze opleiding valt onder de zogeheten KMO-portefeuille. Maar ook ons advieswerk valt hieronder. De KMO is een financiële steunmaatregel voor Belgische ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. En dat doe je met deze opleiding. Wanneer je dit aanvinkt, ontvang je van ons de benodigde gegevens om de aanvraag in te kunnen dienen.

Meer informatie over de KMO-portefeuille vind je hier.

Komt de training toch niet goed uit?

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Tot 4 weken voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren?
Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de training. 

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Gemiddelde beoordeling 8,8 / 10
uit 9 reviews op Springest

Tanja Bakema
Beoordeling 9,0/10
Leuk om te volgen. Voldoende info om de volgende stap te zetten.
Anne van den Akker
Beoordeling 9,0/10
Praktische training, nieuwe inzichten opgedaan en enthousiast om er zelf mee aan de slag te gaan. Goede handvaten gekregen om hier ook in organisatie het voortouw in te nemen.
Eugenie Tilman
Beoordeling 9,0/10
Afwisselend, goede link met de praktijk, goede deskundige prettige trainers.
Nina Van der Geer
Beoordeling 9,0/10
Mooie mix van theorie en praktijk, direct toepasbaar in het dagelijkse werk.
Monique Durenkamp
Beoordeling 8,0/10
Leuke variatie . Het zelf ervaren geeft veel inzicht. De trainers zijn prettig en deskundig.
W. van Veluw
Beoordeling 8,0/10
Heel toepasbaar voor mij. Heldere uitleg en mooie practische formats. Daarnaast gaf het online leerplatform een duidelijke uitleg met een mooie afwisseling in tekst en visualisaties.
Eugenie Visser
Beoordeling 9,0/10
Behalve dat je kennis verwerft over de verschillende facetten van de obeya, ervaar je ook de kracht van de tool. De werkvormen waren goed afwisselend. De cursusleiders hadden goede voorbeelden en eigen ervaringen die ze met de groep deelden.
A van Dingenen
Beoordeling 10/10
Superleuk en duidelijke training met veel praktijkvoorbeelden. Het online leerplatform is overzichtelijk en makkelijk in gebruik.
Arendse
Beoordeling 8,0/10
Geeft goede handvaten. Erg inspirerend. De trainer was rustig, duidelijk en vakbekwaam. De andere trainer was erg enthousiast, had veel kennis en goede voorbeelden.
Deel ook jouw ervaring op Springest.nl

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 2 dagen ken je de kracht van Obeya
 • Incl. certificaat
 • Prijs €1.250 (excl. btw)

Heb je vragen over de data of de Obeya Foundation training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.