In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 3 dagen een succesvolle Obeya bouwen en begeleiden
 • Prijs €2.250 (excl. btw)
 • Incl. certificaat

Obeya Practitioner

Wil je weten hoe je een succesvolle Obeya bouwt, onderhoudt en continu verbetert? En wil je leren hoe je succesvolle Obeya’s begeleidt? Obeya’s waarin samenwerking centraal staat en inclusieve besluitvorming plaatsvindt? Dan is de training Obeya Practitioner echt iets voor jou.

Om de Obeya Practitioner training te kunnen doen, moet je eerst de Obeya Foundation training afgerond hebben.

Om het beste uit een Obeya te halen, zijn specifieke expertise en vaardigheden vereist. Want hoe zorg je dat je een omgeving creëert die samenwerking bevordert? Waarin data overzichtelijk weergegeven is, zodat je op je doelen kunt sturen? En hoe faciliteer je een inclusief besluitvormingsproces in een Obeya? In de training tot Obeya Practitioner krijg je antwoord op al deze vragen.

De Obeya Practitioner training is een vervolg op de Obeya Foundation training. In die training heb je het fundament gelegd voor het werken met Obeya. Je weet wat een succesvolle Obeya is, kent de basisprincipes en kunt kleine verbeteringen doorvoeren in bestaande Obeya’s. In de Obeya Practitioner training gaan we een stap verder. We focussen op de kennis, vaardigheden en houding en gedrag die je nodig hebt om volledig zelfstandig een succesvolle Obeya te bouwen en begeleiden.

Wat kun je verwachten?

 • 3 trainingsdagen — Je gaat aan de slag met de belangrijkste kennis en vaardigheden rondom het bouwen en begeleiden van een Obeya. Je leert de theorie, die je direct toe gaat passen in oefeningen en simulaties. Zo kun je veilig leren, met vallen en opstaan, en helpen we je om direct impact te maken in je werk.
 • 1 praktijkopdracht — Je krijgt een praktijkopdracht waarmee je tussen de trainingsdagen aan de slag gaat. Zo dagen we je uit om de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk.
 • 8-16 leergenoten — Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers — Wij geven de Obeya trainingen altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • Certificaat  Na het succesvol afronden van de Obeya Practitioner training ontvang je ons Obeya Practitioner certificaat.

Wat levert het je op?

Na de Obeya Practitioner training:

 • weet je met welke elementen je een succesvolle Obeya bouwt en hoe je het bouwproces vormgeeft
 • beschik je over de vaardigheden om samen met een groep een geschikte vorm voor je Obeya te vinden, en de juiste inhoud te bepalen, te verzamelen en te verwerken
 • kun je visueel management inzetten om de informatie van je Obeya duidelijk en overzichtelijk weer te geven
 • heb je inzicht in groepsdynamieken en weet je hoe je omgaat met conflicten en andere uitdagende situaties tijdens een Obeya sessie
 • weet je hoe je inclusieve besluitvorming organiseert
 • heb je geoefend met het faciliteren van een Obeya, je ervaring gedeeld en geleerd van de ervaringen van anderen
 • heb je een plan waarmee je een Obeya in jouw organisatie gaat bouwen en heb je daar de eerste stappen al in gezet
 • heb je met plezier geleerd in een veilige en energieke omgeving
 • 28 PE-punten voor sommige brancheorganisaties

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Obeya Practitioner training?

De Obeya Practitioner training is voor iedereen die zelfstandig een Obeya wil kunnen bouwen en begeleiden. Dit kunnen allerlei verschillende functies zijn; teamleiders, teamleden, programma managers, projectleiders, Lean experts, Agile coaches, Scrum Masters, Product Owners of interne consultants, voor al dit soort functies is de training geschikt.

Voor het volgen van deze training moet je wel de Obeya Foundation training gedaan hebben. Zo weten we zeker dat je de juiste basiskennis hebt om deze trainingen succesvol te kunnen doen.

Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO-opleidingsniveau.


Certificaat Obeya Practitioner

Na het succesvol afronden van de training ontvang je ons certificaat voor ‘Obeya Practitioner’. LCG is een nationaal én internationaal erkende partij op het gebied van Lean en Agile werken en al onze trainers zijn Lean en Agile gecertificeerd. Daarnaast zijn we gecertificeerd door Cedeo & CRKBO, die ons toetsen op kwaliteit, continuïteit en klanttevredenheid. Zo weet jij zeker dat je een training van hoge kwaliteit krijgt.

Follow-up training

Na de Obeya Practitioner training kun je nog een stap verder gaan en je ontwikkelen tot Obeya Coach. Hierin leer je organisaties en teams te ‘gidsen’ in het komen tot succesvolle Obeya’s. Je leert hoe je organisatiebreed Obeya’s neerzet en deze aan elkaar linkt. En hoe je organisaties en teams hierin begeleidt.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen en denken we mee over jouw vervolgstappen. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld een Incompany training. Daarnaast heeft LCG ook de Obeya Accelerator. We bouwen dan samen een werkende Obeya voor jullie organisatie.

De Obeya is een waardevol middel om als organisatie ervoor te zorgen dat je scherpe doelen snel en zeker haalt.

FAQ

Succesvol aan de slag gaan met een Obeya vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Getrainde Obeya Practitioners zorgen dat een Obeya écht helpt om sneller, betere besluiten te nemen, waarmee doelen worden behaald. Dat er een Obeya staat die helpt een organisatie, programma of project te besturen, en dat de Obeya routines verankerd raken. In deze training ontwikkel je de kennis en vaardigheden om met een team zo’n succesvolle Obeya te bouwen.

De Obeya Practitioner training is voor iedereen die zelfstandig een Obeya wil kunnen bouwen en begeleiden. Dit kunnen allerlei verschillende functies zijn; teamleiders, teamleden, programma managers, projectleiders, Lean experts, Agile coaches, Scrum Masters, Product Owners of interne consultants, voor al dit soort functies is de training geschikt.

Voor het volgen van deze training moet je wel de Obeya Foundation training gedaan hebben. Zo weten we zeker dat je de juiste basiskennis hebt om deze trainingen succesvol te kunnen doen.

Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO-opleidingsniveau.

Voor het volgen van deze training moet je eerst de Obeya Foundation training hebben gevolgd. Zo weten we dat je de juiste basiskennis hebt om ook deze training te kunnen volgen.

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. Twee trainers betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De Obeya trainers van LCG zijn WO opgeleid, zijn gecertificeerd als Obeya Coach en hebben ruime ervaring als Lean, Agile en Obeya consultants. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Onze trainers wisselen denken en doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Ja. Na de Obeya Practitioner training kun je nog een stap verder gaan en je ontwikkelen tot Obeya Coach. Hierin leer je organisaties en teams te ‘gidsen’ in het komen tot succesvolle Obeya’s. Je leert hoe je organisatiebreed Obeya’s neerzet en deze aan elkaar linkt. En hoe je organisaties en teams hierin begeleidt.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen en denken we mee over jouw vervolgstappen. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld een Incompany training. Daarnaast heeft LCG ook de Obeya Accelerator. We bouwen dan samen een werkende Obeya voor jullie organisatie.

En wil je verder aan de slag met teamontwikkeling en coaching? Dan is de opleiding tot teamcoach wellicht wat voor jou.  

Ja, na het succesvol afronden van de training ontvang je van ons een Obeya Practitioner certificaat. Om de training succesvol af te ronden, moet je alle trainingsdagen aanwezig zijn geweest en de praktijkopdracht voldoende uitvoeren.

LCG is een nationaal én internationaal erkende partij op het gebied van Lean en Agile werken en al onze trainers zijn Lean en Agile gecertificeerd. Daarnaast zijn we gecertificeerd door Cedeo & CRKBO, die ons toetsen op kwaliteit, continuïteit en klanttevredenheid. Zo weet jij zeker dat je een training van hoge kwaliteit krijgt.

Omdat we Cedeo gecertificeerd zijn, kun je bij ons PE-punten halen voor de brancheorganisaties vereniging van toezichthouders in woningcorporaties (VTW), AEDES (vereniging van woningcorporaties), Kwaliteitsregister Jeugd, Onderwijsontwikkeling Nederland (OON).

Voor deelname aan de Obeya Practitioner training krijg je 28 PE-punten.

Tot 4 weken vóór aanvang van de eerste trainingsdag kun je zonder kosten annuleren of verplaatsen. Dat doe je door in te loggen op het trainingsplatform. Een wijziging binnen 4 weken voor aanvang, geef je door via [email protected]. Voor annuleren binnen deze 4 weken worden kosten in rekening gebracht.

Je kunt tot twee weken vóór aanvang van de training een overnachting bijboeken, wijzigen of annuleren. Dat doe je in het trainingsplatform. Binnen 2 weken voor de start van de training kunnen we niet meer annuleren of wijzigen, dus geldt 100% annuleringskosten. Dit geldt ook bij het missen van een trainingsdag.

Wanneer je binnen 2 weken nog een hotelkamer wil bijboeken, dan kun je als deelnemer zelf contact opnemen met de locatie. In het geval van de Nederlands trainingen is dat meestal Kaap Doorn.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

In de training leer je hoe je zelfstandig een effectieve Obeya bouwt. Wat de essentiële onderdelen zijn, hoe je de inhoud hiervoor verzamelt en overzichtelijk weergeeft. Vervolgens leer je hoe je een Obeya begeleidt. Je leert hoe je interactie tijdens een Obeya meeting stimuleert. Hoe je een groep helpt om individuele kennis en ervaringen te delen, en om te zetten tot duurzame, inclusieve besluiten.

De Obeya Practitioner training is de vervolgtraining op de Obeya Foundation training. In de Obeya Foundation training heb je het fundament gelegd voor het werken met Obeya. Je weet wat een succesvolle Obeya is, kent de basisprincipes en kunt kleine verbeteringen doorvoeren in bestaande Obeya’s. In de Obeya Practitioner training gaan we een stap verder. We focussen op de kennis, vaardigheden en houding en gedrag die je nodig hebt om volledig zelfstandig een succesvolle Obeya te bouwen en begeleiden.

Opzet van de training

Deze Obeya Practitioner training is opgebouwd uit 3 trainingsdagen, verdeeld over 2 blokken. Eerst een blok van 2 dagen, daarna een blok van 1 dag. Tussen de twee bokken zit ongeveer drie weken. In deze weken heb je tijd om de praktijkopdracht uit te voeren en te experimenteren met wat je hebt geleerd.

De trainingsdagen duren van 9.00 tot 17.00 uur.  Wij geven de training altijd met twee trainers. De trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en je gaat ook weer vrolijk naar huis. Achterovergeleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

 • We zoomen in op de verschillende onderdelen van een Obeya. Je leert met welke elementen je een succesvolle Obeya bouwt, en hoe je deze elementen continu verbetert.
 • We behandelen de belangrijkste methoden om een strategie te concretiseren, zoals OKR, Hoshin Kanri en Balanced Scorecards.
 • We leren hoe je met een groep een strategie vertaalt naar concrete doelen en proces en resultaat KPI’s.
 • Ook visueel management komt aan bod. We laten zien hoe je visueel management inzet om de content van jouw Obeya duidelijk en overzichtelijk weer te geven.
 • We gaan aan de slag met je vaardigheden als facilitator. We behandelen technieken en concepten voor het faciliteren van Obeya-meeting, en laten je hiermee oefenen.
 • We staan uitgebreid stil bij inclusieve besluitvorming. Wat is inclusieve besluitvorming, en hoe zorg je dat er inclusieve besluiten genomen worden in een Obeya?
 • We ontwikkelen jouw vermogen om als facilitator te observeren, écht te luisteren en een veilige omgeving te creëren, waarin ieder individu kan floreren.
 • We leren je te reflecteren op je eigen gedrag en eventuele (voor)oordelen, die jouw rol als facilitator in de weg kunnen staan, te (h)erkennen.
 • We laten je gedurende de training uitgebreid oefenen met geleerde theorie in praktijkcases en simulaties.
 • Je krijgt na het eerste blok een praktijkopdracht mee, waarmee je het geleerde toe gaat passen in jouw organisatie. Tijdens het tweede blok staan we hier samen bij stil. Zo leren we van en met elkaar.

Certificaat

Na het succesvol afronden van de training ontvang je van ons het Obeya Practitioner certificaat.

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Kaap Doorn
di 25 jun. + wo 26 jun.
di 17 sep.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 07 jan. + wo 08 jan.
di 04 feb.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 25 jun. + wo 26 jun.
di 17 sep.
Kaap Doorn
di 07 jan. + wo 08 jan.
di 04 feb.

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 18 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

De training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. We bieden hier tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Gratis webinar

Ben je je nog aan het oriënteren op Obeya? Doe dan eerst het gratis Obeya webinar.

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Webinar 11-12u
vr 05 jul.
Inschrijven
Webinar 16-17u
di 10 sep.
Inschrijven
Webinar 16-17u
do 17 okt.
Inschrijven
Webinar 9-10u
vr 22 nov.
Inschrijven
Webinar 11-12u
vr 05 jul.
Webinar 16-17u
di 10 sep.
Webinar 16-17u
do 17 okt.
Webinar 9-10u
vr 22 nov.

Het tarief van de Obeya Practitioner bedraagt €2.250 (excl. btw) per deelnemer. Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal
 • Praktijkopdracht en stappenplan om aan de slag te gaan
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens de trainingsdagen
 • Certificaat Obeya Practitioner

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €102,35 per nacht (incl. toeristenbelasting, excl. 9% btw) en €51,50 per diner (incl. 2 drankjes, excl. 9% btw). Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

KMO-portefeuille (alleen voor Belgische ondernemers)

Deze opleiding valt onder de zogeheten KMO-portefeuille. Maar ook ons advieswerk valt hieronder. De KMO is een financiële steunmaatregel voor Belgische ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. En dat doe je met deze opleiding. Wanneer je dit aanvinkt, ontvang je van ons de benodigde gegevens om de aanvraag in te kunnen dienen.

Meer informatie over de KMO-portefeuille vind je hier.

Komt de training toch niet goed uit?

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Tot 4 weken voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren?
Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de training. 

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 3 dagen een succesvolle Obeya bouwen en begeleiden
 • Incl. certificaat
 • Prijs €2.250 (excl. btw)

Heb je vragen over de data of de Obeya Practitioner training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.