Over Diederick

Ik haal veel voldoening uit het speuren naar dingen die slimmer en handiger kunnen of vooral minder onhandig. Door te observeren, te testen, te meten, te praten en uiteraard ook zelf ervaren krijg je een goed beeld van wat er op de werkvloer speelt. Dat stelt je in staat om samen de juiste keuzes te maken. Om zo aan te pakken wat echt beter moet tussen die duizenden dingen die eventueel beter zouden kunnen. Dat is niet alleen essentieel voor het doorgronden van de problematiek, maar zodoende zorg je er ook voor dat iedereen zich onderdeel voelt van de verbetering. Dit is een van de sleutels voor intrinsiek gemotiveerde mensen en dus de duurzaamheid van veranderingen. Mensen blijven ‘het’ doen, omdat ze er zelf in geloven, niet omdat de consultant het ze heeft voorgekauwd of erger nog, omdat het ‘moet’ van de baas.

Wat is jouw ervaring met veranderen en verbeteren?

Ik heb altijd al interesse gehad in wat mensen beweegt. Wat is er voor nodig om iemand te motiveren? Welke blokkades staan iemand in de weg? Hoe werkt de dynamiek binnen een groep? Welke patronen houden we (onbewust) in stand? Typisch vragen waar ik graag over nadenk. Vanwege deze fascinatie heb ik Sociale Psychologie (Msc) gestudeerd. Voor verschillende werk- en opdrachtgevers heb ik bovendien ervaren hoe pittig, maar vooral leuk het is om uit te zoeken hoe je mensen in hun kracht kan laten werken en ze kan helpen te ontwikkelen.

Recente opdrachten

  1. Lean coach en trainer bij een zorggroep (o.a. drie ziekenhuizen)
  2. Lean consultant in een verandertraject van een uitvoeringsorganisatie
  3. Lean coach en trainer bij een ouderenzorgorganisatie

Wat vind jij belangrijk voor organisaties in de toekomst?

Organisaties die klaar zijn voor de toekomst koersen ook op die toekomst. Met elkaar en met lef. Samen met het leiderschap zorgen voor een cultuur waarbinnen iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken, te denken en te doen. Dat vergt ook de verantwoordelijkheid van iedereen om het eerlijke gesprek aan te gaan en (pijnlijke) keuzes niet te vermijden. Waarbij alles begint bij weten wie je bent en waar je met elkaar voor knokt. Dat stelt je in staat om over de waan van de dag heen te kijken. Met de juiste balans tussen ‘People, Planet & Profit’ bouw je als organisatie mee aan een inspirerende, fijne en duurzame wereld.

Whether you think you can or think you can’t, you’re right.

Henry Ford

Een van je favoriete quotes?

Deze quote raakt mij in mijn kern als persoon. Ik ben ambitieus en competitief. Ik wil het liefst een stap vooruit, elk spelletje wil ik winnen en ik heb een bloedhekel aan verliezen. Maar hoe gebruik je die energie? Laat je je erdoor verstikken, omdat je vooral niet wilt verliezen? Of ga je ergens voor met het risico dat je misschien wel genadeloos hard op je smoel gaat? Niks menselijks is mij vreemd dus ik heb meer dan genoeg risico’s vermeden, maar ik ben pas echt trots op de keren dat ik mijn nek wel uit durfde te steken. Want niemand krijgt vooraf garanties als het er echt om gaat. Het gewenste resultaat krijg je niet cadeau. Het is hopelijk het product van de juiste houding en het juiste gedrag. Bovendien zijn het de pijnlijke fouten waar je het meest van leert.

Favoriete inspiratie

  1. Sporten. Alles in mijn hoofd de vrije loop laten, omdat ik lekker met mijn lijf bezig ben.
  2. Niki Lauda’s Acceptance Speech At The 2016 Laureus Awards.

Hoe krijg je een strategie werkend?

De strategie is duidelijk en met behulp van Policy Deployment is er zelfs nagedacht over langetermijndoelen en de doorvertaling daarvan naar jaardoelen en teamdoelen. Dat […]

Hoe zorg je ervoor dat iedereen de strategie omarmt?

Veranderen doet pijn. Het is een gegeven dat niet iedereen mee wil (of denkt te kunnen) in de verandering. Dat geldt net zo goed wanneer […]

 

Andere collega's