Over Joost

Ik heb een mensgerichte manier van werken. Ik maak makkelijk contact met mensen en word daar zelf ook blij van! Dit helpt om snel te zien wat er écht speelt, waar de echte pijn zit. Met enthousiasme en humor krijg ik mensen in beweging en maak ik de verandering leuk(er). Die verandering doe ik samen met de mensen die hem ondergaan, op een flexibele manier: werkt het niet links- én rechtsom, dan probeer ik iets anders. Net waar de behoefte ligt.

Wat is jouw ervaring met veranderen en verbeteren?

In 2017 kwam ik erachter dat ik veel energie haal uit het laten groeien van mensen en teams. Dat begon met het geven van persoonlijke ontwikkelingstrainingen en het coachen van collega’s. Sinds 2018 doe ik dat ook met behulp van de Lean en Agile methodiek en vanaf 2020 als LCG’er. Niets mooiers dan mensen helpen hun werk beter, leuker en geïnspireerder uit te kunnen laten voeren. En of dat dan met behulp van Lean, Agile of andere methodes of tools bereikt wordt, maakt mij eigenlijk niet uit: het zijn (mooie) middelen, geen doel.

Recente opdrachten

  1. Lean consultant implementatie operationeel management bij een landelijk installatiebedrijf (verwarming)
  2. Lean consultant bij een continu verbeter-transformatie bij een woningcoöperatie
  3. Team coach Lean/Agile bij een fieldservice organisatie

Wat vind jij belangrijk voor organisaties in de toekomst?

Bij LCG geloven we dat er een aantal kenmerken zijn die organisaties hebben die klaar zijn voor de toekomst. Ik geloof zelf dat het begint met het weten wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken als organisatie. En met ‘je’ bedoel ik iedereen: iedereen weet waarom de organisatie hier op aard is, waar ze naar toe gaat en ook echt hierin gelooft. Ik denk vaak aan het voorbeeld van een schoonmaker bij NASA in 1962. Hij antwoordde op de vraag van president Kennedy wat hij daar deed: “I’m helping put a man on the moon”. Zingeving, betrokkenheid en verbinding dus, wat je rol ook is binnen je organisatie.

We’re one but we’re not the same.

U2

Een van je favoriete quotes?

Als fan van U2 (met name hun jaren 80 en 90 werk) een quote uit misschien wel hun beste nummer: One. Het lied gaat over de verschillen tussen mensen maar dat we elkaar wel nodig hebben. De inspiratie van de tekst van het lied putte Bono uit de moeilijke relaties die de band destijds onderling had: er waren verschillende meningen over wie de band wilde zijn en welke richting ze op moesten gaan. Naast dat het een super goed nummer is, een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is dat al die verschillende mensen zich kunnen verenigen onder het waarom van de organisatie waar zij werken.

Favoriete inspiratie

  1. Boek ‘Vind je Waarom’ van Simon Sinek (gave workshop om tot de échte zingeving te komen van de organisatie/team/jezelf)
  2. Mijn collega’s (ik kan veel van iedereen leren én ze helpen me te reflecteren, mede door onze vaste ritmieken)
  3. Smokey Goodness-reeks (boeken: BBQ’en 2.0)

 

Andere collega's