Over Lisette

Hoe leren mensen het best? En hoe maken we leren leuk? Dat zijn vragen die me continu bezig houden. Hoe kan ik iets zo uitleggen dat mensen het begrijpen én onthouden?
Het belangrijkste: door eerst zelf goed te begrijpen! Veel vragen stellen en oprechte belangstelling tonen kenmerkt mij. Vervolgens zoek ik de koppeling tussen het leermateriaal en de medewerker (what’s in it for me)? Want leren wordt leuk als je er meteen iets uit kunt halen wat jouw werk makkelijker maakt!

Wat is jouw ervaring met veranderen en verbeteren?

Al tijdens mijn studie werkte ik mee aan een groot verandertraject bij Heinz (ja, die van de ketchup). De interesse voor veranderen en verbeteren was gewekt! Als consultant bij Atos Consulting heb ik vervolgens bij diverse klanten opdrachten gedaan op het gebied van procesverbetering. Bij Jacobs Douwe Egberts kreeg ik daarna de kans om continu verbeteren te combineren met een Learning & Development functie. Die combinatie heb ik nu bij LCG weer gevonden. Voor het online leerplatform ‘LCG Connector’ ontwikkel ik blended leertrajecten voor én met klanten.

Recente opdrachten

  1. Ontwikkelen van LCG’s blended leertraject voor Scrum Masters
  2. Ontwikkelen van on- & offline leeroplossingen op het gebied van continu verbeteren in een productieomgeving
  3. Implementatie van een competentiemanagementsysteem in een productieomgeving

Wat vind jij belangrijk voor organisaties in de toekomst?

We kunnen helaas niet in de toekomst kijken. Maar wat we wel weten is dat veranderingen steeds sneller gaan en dat er grote uitdagingen op ons af komen. Als organisatie moet je wendbaar zijn, maar tegelijkertijd een duidelijk doel voor ogen hebben.

Een doel geeft zingeving. Doen we iets nuttigs voor de maatschappij? Dragen we bij aan een duurzame toekomst? Als medewerkers geloven in het doel van de organisatie, dan ben ik ervan overtuigd dat de resultaten volgen.

En wat heb je dan nodig om wendbaar te worden? De basis is volgens mij een open cultuur waar leren en reflecteren centraal staat. Leren van én met elkaar.

Always strive to be more interested than interesting.

Jane Fonda

Een van je favoriete quotes?

Een metafoor die me altijd is bijgebleven uit een trainerscursus: “wil je liever een olifant zijn of een nijlpaard”? De olifant met zijn grote oren of de nijlpaard met zijn grote bek.
Je leert een ander namelijk pas echt wat als je eerst interesse toont in die ander. Logisch toch?

Voor je eigen ontwikkeling helpt het ook om minder ‘interessant te doen’. Als je jezelf kwetsbaar opstelt en fouten durft te maken, leer je sneller! Best lastig vind ik zelf. Deze quote en metafoor helpen me mezelf eraan te herinneren en er iedere dag een klein beetje beter in te worden.

Favoriete inspiratie

  1. Het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar
  2. Ted talks, bijvoorbeeld deze: How to get better at things you care about
  3. Artikelen, boeken en podcasts van de Correspondent

 

Andere collega's