Terug naar alle inspiratie

3 tips voor een kickstart als Scrum Master

3 tips voor een kickstart als Scrum Master

En daar sta je dan.. Voor een zelf-gefabriceerd Scrumbord met 9 paar ogen die jou aankijken om te vertellen wat ze moeten gaan doen. Welkom bij je nieuwe Scrum Team. Hoe ga je van dit afwachtende team nou dat sprankelende zelf-organiserende Agile team maken?

Een goede Scrum Master is cruciaal voor een beginnend Scrum Team. Aan de ene kant ben je ondersteunend aan het team door te zorgen dat de Scrum events worden uitgevoerd en help je obstakels (impediments in Agile taal) op te lossen. Aan de andere kant is jou de schone taak toebedeeld om het Scrum Team te begeleiden in hun reis om Agile te worden.

Om als Scrum Master een vliegende start te hebben geven wij je 3 handige tips:

Tip 1: Zorg dat je een ‘vast’ team hebt!

Dit is vaak één van de eerste dingen waar nieuwe Scrum Teams tegen aan lopen: Dit is één van de vele ‘projecten’ waar de teamleden in werken. Omdat je met elkaar elke sprint bepaalt welk doel je wilt halen, is het noodzakelijk dat je dit ook met elkaar kunt realiseren. Beschikbaarheid (liefst volledig) en commitment van het team is daarbij cruciaal!

Meer weten over onze veranderaanpak?

naar de LCG werkwijze

Tip 2: Maak afspraken over hoe je wilt samenwerken

Wat vindt iedereen belangrijk, wanneer zijn ze op kantoor of juist vrij, wat zijn de expertises en welke opdracht hebben jullie als team? Als je dit bij de start van het team duidelijk krijgt, weet je waar je met elkaar voor gaat en kun je elkaar aanspreken als dingen anders lopen dan jullie hebben afgesproken. Ook wordt het makkelijker om hulp te vragen en te bieden. Dit vergroot de betrokkenheid, een plezierige samenwerking en zorgt dat je als team steeds beter gaat presteren. Een leuke manier om dit vorm te geven is door een Team Manifesto op te stellen.

Tip 3: Maak alles zichtbaar

Zorg voor transparantie van het werk, van de belemmeringen, maar ook van de successen. Het is mooi om deze zaken op het Scrumbord – op de muur of digitaal – op te hangen. Op deze manier weet iedereen binnen en buiten het team wat de stand van zaken is, waar jullie tegenaan lopen en wat je hebt bereikt. Dit laat niets aan het toeval over, maakt het makkelijker om te communiceren en voorkomt onduidelijkheid of misverstanden. Wie wil dat nu niet?!

Als je met deze tips aan de slag gaat, zul je zien dat je team binnen no-time functioneert als Scrum Team. In de training Professional Scrum Master staan we nog meer stil bij de rol van Scrum Master, maar voor nu wensen we je alvast een kickstart toe!


Over de auteur

Ik ben een betrokken en enthousiaste consultant die organisaties begeleidt in hun veranderingsproces naar meer wendbaarheid en werkplezier.

profiel Martine Oegema