Terug naar alle inspiratie

“Niet vanuit jezelf, maar vanuit de organisatie redeneren”

“Niet vanuit jezelf, maar vanuit de organisatie redeneren”

Lex van den Elsen • Ambassadeur voor Toyota en Lexus bij Louwman & Parqui

Binnen auto-importeur Louwman & Parqui is Lex van den Elsen ambassadeur voor Toyota en Lexus. Door een jarenlange samenwerking met het merk Toyota was hij al bekend met veel aspecten van Lean. Maar één belangrijk aspect ontbrak nog. Dat kwam Lex bij ons halen tijdens de Lean Green Belt training!

naam toyota bedrijf

“In de 60 jaar dat Louwman & Parqui al samenwerkt met Toyota hebben we veel dingen overgenomen van Toyota’s Lean-principes en -cultuur. Maar de tools om Lean door te voeren in de organisatie kende ik nog onvoldoende. Onze ambitie is om de andere bedrijfsonderdelen van de Louwman-holding ook Lean te maken. Daar heb ik een rol in, omdat ik die Lean-cultuur vanuit Toyota al ken.”

Maatschappelijke bijdrage, gewoon omdat het kan

Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook daarbuiten deelt Lex het Lean-gedachtengoed: “Veel bedrijven willen van Toyota leren over klantgerichtheid. Daarom geef ik regelmatig lezingen bij andere bedrijven, zodat zij inspiratie kunnen opdoen en zelf ook Lean kunnen omarmen. Dat doen we niet omdat Louwman daar extra Toyota’s door verkoopt, maar wel vanuit de wil om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat wordt bevestigd door het resultaat dat bedrijven met Lean behalen. Ik hoorde bijvoorbeeld dat een ziekenhuis in Maastricht een wachttijd met 70% heeft ingekort.”

Geen Lean zonder verandercultuur

Lex benadrukt dat Lean om meer draait dan alleen processen en efficiency alleen: “Lean heeft twee kanten: de systemische en de cultuurkant. Dat is ook waar LCG in opvalt: het is één van de weinige consultancybureaus die de menselijke kant van Lean oppakken. Veel bedrijven beschouwen Lean als een soort spreadsheetmanagement. Maar dat is niet voldoende: je hebt de mensen die de processen verbeteren heel hard nodig. En dat werkt alleen als zij het écht leuk vinden om hun werk te verbeteren, om sneller, aardiger en klantgerichter te worden. Als ze niet vanuit zichzelf, maar vanuit de organisatie redeneren. Het is mooi wanneer mensen samenwerken om steeds weer waarde toe te voegen aan het proces en aan de klant. Vanuit teamwork en respect: twee kernwaarden die bij Toyota hoog in het vaandel staan. Die kant van Lean zit in de genen van LCG en dat brengen ze ook over.

Meer weten over onze veranderaanpak?

naar de LCG werkwijze

Even een A3 implementeren

Lex volgde de Green Belt training bij LCG: “Ik vond het onwijs leuk om de training te volgen. De trainers begeleidden het heel goed: los, maar ook concreet en tot de verbeelding sprekend. Ze betrokken ons er steeds weer bij en gebruikten mooie werkvormen. Daar heb ik wel wat van opgestoken. Ook goed om met andere bedrijven te kunnen klankborden. De training heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat Lean geen project is, maar gaat ook over cultuur. Er zijn nog steeds consultants die zeggen ‘een A3 te gaan implementeren’. Zo’n toolgerichte benadering werkt helemaal niet. Je kijkt eerst naar relaties en mensen en wat je wilt verbeteren. En dan kan het zijn dat je een A3 gaat gebruiken. Niet andersom.”

Lean tools trainen kan elk trainingsbureau. Deze instrumenten worden pas echt van duurzame waarde als je de dieperliggende cultuur van Toyota begrijpt. In Nederland is er geen enkele organisatie die zo dicht tegen de cultuur van Toyota aanzit als LCG. Dat maakt de trainingen van LCG echt uniek.

Wil je de Green Belt training volgen, net als Lex?


Over de auteur

Ik heb de oprechte intentie om oordeelloos te zijn. Op deze manier lukt het mij om mensen en organisaties echt te begrijpen, zodat ik ze echt kan helpen. Dit doe ik met behulp van goedbedoelde humor en een sterke overtuigingskracht.

profiel Paul Hendriks