Terug naar alle inspiratie

Wil je een Agile-pro worden?

Wil je een Agile-pro worden?

Begin dan met Scrum! Scrum, Sprints, Product Owners, Dagstarts… Zomaar een paar termen die de Agile-filosofie rijk is. Ben je enthousiast over Agile en wil je ermee aan de slag? Dan heb ik één gouden tip voor je: begin met Scrum!

Scrum is volgens LCG dé juiste methodiek om Agile te laten slagen in je organisatie. Vooral als je aan de slag gaat met product- of dienstontwikkeling is Scrum een uitkomst. Ook als je nog niet precies weet wat je klanten willen hebben of juist in situaties waar veel verandering wordt verwacht, kan Scrum een oplossing bieden. Agile is niet iets wat je doet, Agile is iets wat je bent. De Scrum-methodiek is een van de vele methodes die jou hierbij gaat helpen.

Waarom Scrum?

Het grote voordeel van Scrum is dat je in een korte periode met een herhalend ritme steeds een waardevol stukje resultaat oplevert. Die korte periodes noemen we Sprints. In elke Sprint ben je als team bezig continu waarde te leveren voor je klant. Aan het einde van iedere Sprint wordt het resultaat opgeleverd aan de afnemers van het product of de dienst. Die hebben dan de kans om feedback te geven. Hierdoor kan het team snel bijsturen indien nodig en houd je de focus op de waarde toevoeging.

Eén van de elementen uit Scrum is dat het team werkt vanuit een Backlog. Dit is een lijst met ideeën om het product of de dienst te ontwikkelen of nog beter te maken. Deze lijst is geordend op het leveren van relatieve klantwaarde. Dat betekent dat het Backlogitem dat het meeste waarde oplevert, afgewogen tegen het werk dat het kost om te realiseren, de meeste prioriteit krijgt. Dit wordt met een Scrumbord gevisualiseerd. De vaste events, dagstarts, planning, review en retrospective sessies van de Scrum-methodiek zorgen dat er structuur en snel resultaat komt. Successen, maar ook de fouten komen snel aan bod. Zo is het mogelijk kort op de bal te spelen en snel in te grijpen als dat nodig is. Fouten maken wordt hierdoor leuk. Ze bieden altijd weer een kans om het de volgende Sprint beter te doen. Het team leert hierdoor continu.

Meer weten over onze veranderaanpak?

naar de LCG werkwijze

Een praktijkvoorbeeld

Een tijd geleden heb ik bij een verzekeringsmaatschappij weer gezien dat Scrum ook bij een bestaande dienst veel kan doen. De afdeling die de aanvragen voor nieuwe verzekeringen afhandelde, had het te druk. De teamleden werkten individueel aan dossiers en hadden weinig zicht in de totale werkvoorraad. We besloten de Scrum-methodiek te gebruiken om dit probleem op te lossen. Het invoeren van Scrum zorgde voor:

  • Transparantie: er ontstond meer inzicht in de werkzaamheden en de voortgang
  • Inspectie: de mogelijkheid om bij elke sprint feedback op te halen en te controleren of er wordt voldaan aan de klantwens
  • Aanpassing: het team paste zich continu aan de veranderende omgeving aan en was hierdoor in staat alleen waardevol werk op te pakken

En wat denk je?

De doelen werden nu wel gehaald. Door het inzichtelijk hebben van de belangrijkste taken en te focussen op de prioriteit en waarde, werden die dingen afgerond waar de klant het meest bij gebaat was. Hulpvragen werden steeds makkelijker. De werkvoorraad kon beter ingeschat worden, waardoor het team meer werk kon verzetten in een bepaalde tijdsperiode. Het team zag in dat samenwerking belangrijker werd dan het werk van de individuen. Het resultaat: de medewerkers waren enthousiaster, want ze haalden in korte tijd al successen, waardoor ze weer enthousiaster over hun werk waren! De klanttevredenheid ging omhoog, men maakte minder fouten en de wachttijden gingen omlaag.

De ideale start voor een Agile lifestyle

Begin met Scrum, want dan leer je de basis van de omvangrijke wereld van Agile omarmen. Door in kaart te brengen welk werk de meeste waarde toevoegt voor de klant, doe je als team alleen nog waar de klant blij van wordt. Dat passen we trouwens zelf ook toe, bijvoorbeeld met ons nieuwe product LCG Connector. Door de feedback die we krijgen over het product, maken we het steeds beter met meer tevreden klanten als gevolg.


Over de auteur

Rustig karakter met continu enthousiasme op de verandering, inhoud en proces, én bovenal samenwerking met de klant.

profiel Laura van Keeken