Terug naar alle inspiratie

Agile projectplan

Agile projectplan

Inmiddels kan je er niet meer om heen: Agile is all around us. Allang niet meer enkel in de IT sector. Terwijl het daar oorspronkelijk wel bedacht is, toen een aantal software ontwikkelaars hun werk weer ‘flexibel’ wilde maken. Weg van grote onoverzichtelijke projecten. In plaats daarvan elke dag nieuwe functionaliteiten opleveren aan de klant. Zo ontstond het Agile Manifesto. Uit recent onderzoek van McKinsey blijkt dat ook sectoren buiten de IT Agile aan het ontdekken zijn.

Maar hoe ziet dat er dan concreet uit? Hoe kan Agile organisaties en afdelingen buiten de IT omgeving helpen hun doelen te behalen? Door drie Agile kenmerken:

  1. Klein beginnen, snel resultaat
  2. Transparantie door te visualiseren
  3. Co-creatie met de klant

Stel je eens voor…

Je bent projectleider van een groot project. Het project heeft veel belanghebbenden en de duur is zeker een jaar. De traditionele aanpak zou inhouden eerst een gedetailleerd en dik projectplan te schrijven en dit langs diverse besluitvormingsorganen te loodsen. Na goedkeuring van het project verdwijnt het projectplan in een la en gaat het projectteam keihard aan de slag. Na anderhalf jaar, want ja projecten lopen nogal eens uit, wordt het project opgeleverd. Er blijkt nog een bups incidenten naar boven te zijn gekomen, dus die zullen komend half jaar nog opgepakt moeten worden. Budget? Ja, ook daar zijn we helaas uitgelopen..

Herkenbaar?
Hoe zouden we dit op een Agile manier aan pakken?

1. Klein beginnen, snel resultaat!

Je bepaalt met je projectteam wat de eerste stappen in het project moeten zijn. Wat is nu het meest waardevol voor de klant? Wat is het minimale resultaat dat we neer kunnen zetten in de eerste paar weken? En wat willen we daarna realiseren? Elke twee tot drie weken bepaal je met elkaar wat er opgeleverd moet worden, in kleine stapjes. Natuurlijk weet je in grote lijnen wat de grote brokken werk zijn. Je maakt deze echter pas concreet als je eraan toe bent. Op deze manier lever je én snel resultaat én kan je inspelen op veranderingen. Wie kan immers een jaar vooruit in detail voorspellen waar je allemaal tegenaan loopt in een project?

2. Transparantie door te visualiseren

Natuurlijk ben je in zo’n groot project niet alleen. Je hebt een projectteam en daarnaast stakeholders die graag op de hoogte gehouden willen worden. Weet je nog: die dikke projectplanning die in een la ligt te verstoffen? Zonde! Door de stappen die je als project hebt geformuleerd te visualiseren, kun je voor je team en voor je omgeving de voortgang transparant maken. Bijvoorbeeld door een Kanban (Japans voor visueel bord) aan je muur te hangen (zie afbeelding hieronder)!

Kanban: Een systeem om te signaleren wanneer iets nodig is: Kunnen we meer oppakken, of doen we juist te veel?!

to do dooing done kanban

3. Co-creatie met de klant

We noemden hiervoor al het klein beginnen en snel iets opleveren. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is om zo direct feedback van je klanten te krijgen. Daarmee voorkom je dus dat je na een jaar een enorme oplevering hebt met nog allemaal mankementen.

Agile werkvormen leveren bijvoorbeeld na twee weken een eerste werkende versie van een product. Zo kun je direct aan klanten vragen wat ze ervan vinden en hoe het nóg beter kan. Doe dat dan ook! Zo kun je in co-creatie met je klant een product neerzetten waar ze echt iets aan hebben. En het mooie is: Door deze werkwijze kan je na twee weken alweer een verbeterde versie leveren.

Zoals je kan zien in bovengenoemde voorbeelden: Ook buiten IT is Agile volslagen logisch.
Welk eerste stapje ga jij vandaag zetten?

Meer weten?

Lees hoe jij een Agile pro kan worden of ontdek wat Scrum precies inhoudt!


Rustig karakter met continu enthousiasme op de verandering, inhoud en proces, én bovenal samenwerking met de klant.

profiel Laura van Keeken

Over de auteurs

Ik ben nieuwsgierig, bekijk zaken graag met een open geest – domme vragen bestaan niet – en probeer te waken voor snelle oordelen. Dit geeft mensen vertrouwen, omdat ze vanuit die opstelling weten wat ze aan mij hebben.

profiel Berend Pekelharing