Als aanpassen de standaard is

Scrummen is voor veel organisaties niet meer weg te denken. De Scrum Guide van Ken Schwaber & Jeff Sutherland vormt vaak de basis. LCG-partner en Scrum.org course steward Wilbert Seele vertelt over het waarom van de nieuwe versie en waarom aanpassen belangrijker is dan ooit, voor mensen én organisaties.

Als organisatie wil je altijd klaar zijn voor de toekomst, maar hoe doe je dat als veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen? Een cruciale eerste stap is het accepteren van deze realiteit: wat vroeger zekerheid gaf, is nu vaak schijnzekerheid. Dat plan waarin je beschrijft wat je over drie maanden gaat doen, geeft rust en duidelijkheid. Maar de kans is levensgroot dat je tegen die tijd hele andere dingen doet (of zou moeten doen!).

Erkennen dat je als onderneming en als mens pas zeker bent over morgen als je leert omgaan met onzekerheid en (snelle) veranderingen. Want aanpassen, dat is de standaard geworden.

Eigen versie van Scrum

Veel organisaties hebben hun eigen versie van Scrum opgenomen in hun werkcultuur. Wat zij met andere succesvolle organisaties gemeen hebben, is dat ze goed weten wat ze willen bereiken en dat met elkaar delen. De Scrum Guide is daarbij van grote waarde, omdat die je uitdaagt daar continu over na te blijven denken. 

Wilbert Seele: ‘Om klanten goed te kunnen adviseren, coachen en trainen in deze manier van werken, willen we dit framework door en door begrijpen. Als course steward bij de internationale gerenommeerde organisatie Scrum.org help ik Scrum nog beter te gebruiken en zo als organisatie flexibel te blijven voor de dag van morgen.’

Meer weten over onze veranderaanpak?

naar de LCG werkwijze

Wat is er veranderd?

De eerste versie van de Scrum Guide verscheen in 2010, met updates sinds dien. In de tussenliggende tien jaar heeft zowel het framework als de gids een eigen ontwikkeling doorgemaakt. De gids is bijvoorbeeld minder restrictief geworden. De taal is nu duidelijker en de IT-oorsprong van Scrum wordt (nog meer) losgelaten.

‘Er is nu meer ruimte voor eigen invulling. Dat maakt het toepassen van Scrum niet per se makkelijk, de leus blijft Scrum is easy to understand and difficult to master.

Toch zijn we blij met deze verandering, want de nieuwe gids daagt teams nog meer uit. Vooral ook vanwege de nieuwe focus op het halen van product doelstellingen. Hoe kan Scrum jullie helpen om het doel te bereiken? Je kan waarde creëren door aanpasbare oplossingen te vinden voor complexe problemen.’

‘En duidelijke taal is natuurlijk ook fijn. Einstein zei het al: ‘Als je veel woorden nodig hebt om iets uit te leggen, dan begrijp je het niet goed genoeg.’ Dat het Ken en Jeff is gelukt om de gids te vereenvoudigen is wat mij betreft een teken dat ze meer tot de kern zijn gekomen. Veel raamwerken worden met de tijd complexer en minder werkbaar. Hier gebeurt het tegenovergestelde: de nieuwe Scrum Guide maakt het framework en het toepassen ervan toegankelijker.’ Scrum is in elke situatie toepasbaar, maar de gids was behalve complex ook enigszins toegespitst op IT-situaties. Meer eenvoud en een bredere blik op soorten werk maakt het een krachtiger en bruikbaarder document.

Meer weten over Agile?

Wil je jouw organisatie meer wendbaar maken? Of heb je behoefte aan meer uitleg? Neem contact op met Laura of laat je inspireren op deze pagina.


Over de auteur

Rustig karakter met continu enthousiasme op de verandering, inhoud en proces, én bovenal samenwerking met de klant.

profiel Laura van Keeken