Terug naar alle inspiratie

Hoe creëren we high performing teams? 

Hoe creëren we high performing teams? 

Een high performing team. Daar zegt niemand nee tegen. Consultant Theresa Hackelberg: “In mijn werk als Agile consultant kom ik ze op verschillende manieren tegen. Geen high performing team is hetzelfde. Wel zie ik veel overeenkomsten. Als ik het versimpel komt het neer op samenwerken. In een divers, betrokken en fantastisch team werken aan een belangrijk gezamenlijk doel.”

Omdat de mate van volwassenheid sterk verschilt per organisatie (en vaak ook per afdeling), besteden we bij LCG, voordat we tools en technieken inzetten, ruim aandacht aan het begrijpen van de huidige situatie en dynamiek. ‘Begrijpen voordat we ingrijpen‘ noemen we dat.
Hoewel we door onze ervaring kunnen vertrouwen op onze kennis, is geen aanpak hetzelfde. Om die reden delen we hieronder dus geen standaard route voor het creëren van een high performance team, maar delen we graag door welke bronnen wij ons laten inspireren.

Inspiratie voor high performing teams

“Over high performance teams is al veel geschreven en verteld. Daarom deel ik hieronder graag de favoriete bronnen van kennis, voorbeelden en inspiratie van mij en mijn collega’s.”

The five dysfunctions of a team
– Patrick Lencioni

Tip van Martijn

‘De 5 frustraties van teamwork’ is de titel van de Nederlandse editie van dit boek van Patrick Lencioni. Patrick Lencioni legt hierin de kern van samenwerking in teams bloot. Hij laat middels een verhaal zien hoe deze hindernissen ontstaan en hoe je ze achter je kunt laten.

  • Bekijk hier de samenvatting van dit boek.

Doorbreek de Cirkel
– Arend Ardon

Tip van Arjen

‘Doorbreek de cirkel’ gaat over verandermanagement en hoe dat in de praktijk, ondanks de hoeveelheid beschikbare kennis, nogal eens spaak loopt. Onze kennis stuurt maar zeer beperkt ons handelen. Onbewust vertonen we gedrag waarmee we het initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van collega’s ondermijnen. Om dit soort situaties te doorbreken moet je eerst zelf begrijpen hoe je ze zelf vaak in stand houdt. Arend Ardon geeft hier inzicht in en geeft praktische tips over hoe je verandering weer op gang kunt brengen.

Coaching Agile teams
– Lyssa Adkins

Tip van Laura

In het boek ‘Coaching agile teams’ gebruikt Lyssa Adkins ’the high performance tree’ als metafoor om teams ‘high performing’ te laten worden.

Pieter van den Hoogenband

Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta werd Pieter van den Hoogenband zowel op de 100 als op de 200 meter, vierde. Na deze spelen richtte hij een multidisciplinair team op: ‘The motto of my company was: Let Pieter swim as fast as possible.’

Hij ziet het werk dat gedaan moet worden als een ‘company’, het werk van een team. Pieter zelf was dus zowel de Product Owner als het product. Uiteindelijk bleek dat Pieter technisch gezien heel erg goed zwemmen, maar dat zijn zwakke punten de start en het keerpunt waren. Het team heeft hier vervolgens gezamenlijk aan gewerkt om dit te verbeteren. Het resultaat: twee x goud op de Olympische Spelen in Sydney.

Yves Morieux, samenwerken en het Franse estafette atletiekteam

In deze TED talk laat Yves Morieux (director van de Boston Consulting Group’s Institute for Organization) door middel van een prachtige en grappige vergelijking zien hoe regels, processen en statistiek ervoor zorgen dat we niet profiteren van dat wat samenwerking ons op kan leveren.

‘Speed the “what.” Look at cooperation, the “how.” How did you pass the baton? Did you throw it, or did you pass it effectively?’

How too many rules at work keep you from getting things done


Over de auteur

Met veel enthousiasme, positiviteit en nieuwsgierigheid begeleid ik teams graag in transformaties richting efficiënter en beter samenwerken.

profiel Theresa Hackelberg