Terug naar alle inspiratie

Sportzaken, afl. 1: Hoe doelstellingen je wilskracht versterken

Sportzaken, afl. 1: Hoe doelstellingen je wilskracht versterken

In de eerste aflevering uit de serie ‘Sportzaken‘ gaat LCG’er John op zoek naar nieuwe inzichten voor organisaties die zich klaar willen maken voor de toekomst. Dit keer ontmoet hij Scipio Houtman (23), toptalent in de zeilwereld. Scipio vaart in de revolutionaire klasse 69F. Hij heeft kraakhelder wat hij wil bereiken: de Olympische Spelen in Parijs 2024 én de fameuze America’s Cup. Deze doelstellingen versterken zijn wilskracht, zelfs als hij daar een opvallende stap terug voor moet doen.

Je weet dat je écht iets wil, wanneer je bereid bent offers te leveren.

Scipio Houtman

Weten wat je wilt bereiken, juist wanneer het niet lukt

Na het niet halen van zijn doelen, beleefde Scipio twee sombere maanden. Kan ik het wel? Ben ik goed genoeg? Maar zijn passie voor zeilen en de drive om topzeiler te worden, was niet opeens weg. Scipio vertelt: “Mijn grotere doel was nog steeds duidelijk. Dat zorgde ervoor dat ik na twee maanden toch weer vol aan de slag kon met trainen. Het vertrouwen kwam stapsgewijs weer terug. Gewoon door elke dag weer te trainen en de progressie op het water te ervaren.”

Scipio Houtman (23) vaart in de revolutionaire klasse 69F. Dit type heeft meer weg van een vliegtuig dan een zeilboot. Zeilen is de laatste jaren dan ook veel sneller, spectaculairder en atletischer geworden.

De Olympische Spelen in Parijs én de America’s Cup. Op de vraag hoe hij weet dat dit is waar hij jarenlang naartoe wilt werken, antwoordt Scipio: “Toen ik een jaar of 15 was, werd voor mij wel duidelijk dat ik topzeiler wilde worden. Ik merkte dat ik het ervoor over had om allerlei andere leuke dingen te laten, waar leeftijdgenoten wél mee bezig waren. Je weet dus dat je écht iets wil, wanneer je bereid bent offers te leveren.”

Inzichten uit aflevering 1

Een paar dagen na het gesprek blikt LCG’er John terug op het gesprek. Hij trekt een aantal waardevolle lessen voor organisaties die zich klaarmaken voor de toekomst.

  1. Het niet halen van tussentijdse doelen levert wel degelijk een deuk in vertrouwen op. Maar de drive om het grotere doel te bereiken, die blijft.
  2. Je weet als team of organisatie dat je écht iets wil, zodra je bereid bent offers te leveren.
  3. Op korte termijn kunnen organisaties best even van hun doelen afwijken, zolang ze het hogere doel maar voor ogen houden. Zo blijf je vanzelf de juiste koers varen.

Over deze videoserie

LCG maakt organisaties klaar voor de toekomst. Dat doen we door te adviseren, realiseren, trainen en coachen. Zo leiden we de verandering. Elke dag weer. Met iedereen, van werkvloer tot bestuurskamer. In samenwerking met Talent Empowerment verzamelen we in deze videoserie inzichten uit de topsport, vóór organisaties.


Over de auteurs

Houdt van avontuur, actie en het behalen van resultaten samen mét mensen. Is enorm voorwaarts gericht met een flinke dosis enthousiasme.

profiel John van Belkum

Hanteert altijd een mensgerichte aanpak, creëert enthousiasme voor verandering en heeft een sterk observatievermogen.

profiel Berend Pekelharing