Terug naar alle inspiratie

Sportzaken, afl. 2: Wat het vraagt om continu te verbeteren

Sportzaken, afl. 2: Wat het vraagt om continu te verbeteren

In deze aflevering van ‘Sportzaken‘ spreekt LCG’er John met Julia van Velthoven (27), professioneel atlete op de 5.000m. Na een rampjaar haalde Julia de Olympische Spelen in Tokio niet. Nu heeft ze haar zinnen gezet op Parijs 2024. Hoe blijft zij de komende drie jaar continu verbeteren in een discipline waar het draait om seconden? En welke mentale hordes heeft ze hier voor te nemen?

De laatste loodjes zijn gratis.

Julia van Velthoven

Continu verbeteren, of continu alles geven?

In haar jeugd was Julia vooral bezig met plezier. Lekker lopen, zo hard als kon. Toen haar talent professionele vormen begon aan te nemen, veranderde haar beeld rondom trainen. Julia vertelt: “Voorheen dacht ik dat hard trainen betekende dat ik continu alles moest geven, dat ik continu sneller moest gaan. Maar ik ken geen atleet die dat volhoudt. Het belangrijkste is: hoe kan ik élke dag blijven trainen? En daarin is rust cruciaal. In mijn trainingsweek ga ik slechts tweemaal echt volle bak. Alle andere trainingen zijn ontspannen.”

Julia van Velthoven (27) is professioneel atlete op de 5.000m. Ze traint zeven dagen per week, soms twee keer per dag. Toch vindt ze daarin haar rust, nodig om continu beter te worden.

Continu verbeteren doe je natuurlijk voor een specifiek doel. Voor Julia geldt dat ze met haar trainer vooraf een aantal wedstrijden selecteert waar ze voor wilt gaan. Julia: “Wedstrijden lopen vind ik het mooiste wat er is. Daar komt het resultaat van elke dag trainen tot uiting.” En op de vraag of ze daarin tot het einde echt alles kan geven, antwoordt ze: “In wedstrijden wordt het altijd zwaar en ga ik ook echt diep. Het grote voordeel is dat het op het einde vanzelf gaat, door al het trainen. De laatste loodjes zijn dan ook gratis.”

Inzichten uit aflevering 2

Een paar dagen na het gesprek blikt LCG’er John terug op het gesprek. Hij trekt een aantal waardevolle lessen voor organisaties die zich klaarmaken voor de toekomst.

  1. Continu beter worden gaat niet over ‘continu alles geven’. Het gaat over scherp kiezen. Wanneer geef je alles en wanneer pak je je rust?
  2. Belangrijk bij verbeteren is ‘consistent volhouden’. Je overschat vaak wat je kunt bereiken in één dag, maar onderschat wat je kunt bereiken in een heel jaar.
  3. Zorg voor je eigen wedstrijd: weten wanneer je moet pieken, zorgt voor focus in het verbeteren.

Over deze videoserie

LCG maakt organisaties klaar voor de toekomst. Dat doen we door te adviseren, realiseren, trainen en coachen. Zo leiden we de verandering. Elke dag weer. Met iedereen, van werkvloer tot bestuurskamer. In samenwerking met Talent Empowerment verzamelen we in deze videoserie inzichten uit de topsport, vóór organisaties.


Over de auteurs

Houdt van avontuur, actie en het behalen van resultaten samen mét mensen. Is enorm voorwaarts gericht met een flinke dosis enthousiasme.

profiel John van Belkum

Hanteert altijd een mensgerichte aanpak, creëert enthousiasme voor verandering en heeft een sterk observatievermogen.

profiel Berend Pekelharing