Terug naar alle inspiratie

Sportzaken, afl. 3: Hoe je een prestatieklimaat creëert

Sportzaken, afl. 3: Hoe je een prestatieklimaat creëert

In deze aflevering uit de serie ‘Sportzaken‘ gaat LCG’er John op zoek naar nieuwe inzichten voor organisaties die zich klaar willen maken voor de toekomst. Dit keer ontmoet hij Marco Hoogerland, performance coach in de topsportwereld. Marco begeleidt al jarenlang diverse sporters in het bereiken van hun doelen. En niet zonder succes. John is nieuwsgierig naar wat zijn bijdrage als ‘mental coach’ is. Kan het eigenlijk wel, een prestatieklimaat creëren? Of ligt het toch alleen aan de inzet en het talent?

Een team kan alleen goud presteren als er vertrouwen is. En dat gaat niet over elkaar leuk of aardig vinden.

Marco Hoogerland

Talent is het hebben van een afwijking

In zijn jarenlange ervaring als prestatiecoach is de rode draad dat elke individuele sporter of elk teamlid een persoonlijke rem heeft. Het weghalen van die rem, die beperking, is de sleutel tot groei. En succes. Marco vertelt: “Ik heb nog nooit iemand wereldkampioen zien worden door gemiddeld te zijn. Iets kunnen zij uitzonderlijk goed. Dat is hun talent, hun afwijking. Maar afwijken, dat doen we over het algemeen liever niet. En dat beeld leidt tot een beperkend gedragspatroon. Aan ons als prestatiecoaches de taak om die beperkende gedragspatronen te doorbreken en topsporters hun afwijking optimaal te gaan benutten.” Hetzelfde geldt voor medewerkers in hun organisatie. Welke afwijking hebben zij? En hoe kunnen zij die optimaal inzetten voor de organisatiedoelstellingen?

Marco Hoogerland is oprichter van de Talentenacademie en gespecialiseerd in prestatiecoaching. Samen met topsporters zorgt hij dat alles kloppend is: fysiek, mentaal, sociaal. Alleen dan zijn uitmuntende prestaties mogelijk.

Een belangrijk ingrediënt van een prestatieklimaat is vertrouwen. En dat ontstaat door te bouwen aan een veilige omgeving. Op zich niets nieuws natuurlijk. Marco scherpt de kijk hierop wel aan: “Een team van Goud kan alleen presteren als teamleden elkaar allemaal vertrouwen. En dat gaat niet over elkaar leuk of aardig vinden. Het gaat over betrouwbaarheid. Komt iedereen zijn of haar afspraken na? Kun je van elkaar op aan? En spreek je elkaar er op aan zodra dat niet gebeurt?”. En hij voegt toe: “Als dat gedrag aanwezig is, dan ontstaat de ruimte om te groeien.”

Inzichten uit aflevering 3

Een paar dagen na het gesprek blikt LCG’er John terug op het gesprek. Hij trekt een aantal waardevolle lessen voor organisaties die zich klaarmaken voor de toekomst.

  1. In een prestatieklimaat gaat het niet om de leiders, maar ze hebben wel grote invloed. Zij moeten zorgen voor een veilige omgeving, waarin mensen fouten mogen maken en kunnen groeien.
  2. Pas als alle teamleden elkaar vertrouwen én ze een gezamenlijk doel hebben, kan een team gaan voor goud.
  3. Vertrouwen in een team gaat niet over elkaar leuk vinden, maar over altijd nakomen wat je met elkaar hebt afgesproken.
  4. Elk teamlid heeft een persoonlijke rem. Door deze te achterhalen en daar vanuit liefde op te confronteren, doorbreek je de belemmering en verbeter je de prestaties.

Over deze videoserie

LCG maakt organisaties klaar voor de toekomst. Dat doen we door te adviseren, realiseren, trainen en coachen. Zo leiden we de verandering. Elke dag weer. Met iedereen, van werkvloer tot bestuurskamer. In samenwerking met Talent Empowerment verzamelen we in deze videoserie inzichten uit de topsport, vóór organisaties.


Over de auteurs

Houdt van avontuur, actie en het behalen van resultaten samen mét mensen. Is enorm voorwaarts gericht met een flinke dosis enthousiasme.

profiel John van Belkum

Hanteert altijd een mensgerichte aanpak, creëert enthousiasme voor verandering en heeft een sterk observatievermogen.

profiel Berend Pekelharing