Terug naar alle inspiratie

Drie tips voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning

Drie tips voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning

Voor veel mensen is een dagstart, net als een kop goede koffie, de vaste prik in de ochtend. Het zwarte goud zet je op scherp, het zorgt voor een kickstart. Een mooie metafoor voor een dagstart, dat ideaal is om doelstellingen te evalueren en om dagelijks terug te blikken maar ook zeker vooruit te kijken. Zo analyseer je met je team of je nog op koers ligt, klinkt goed toch? In dit ochtendritueel zijn een aantal factoren van essentieel belang. Welke dat zijn en hoe je ermee omgaat, licht ik graag voor je toe. Samen ontwikkelen we zo een dagstart met de beste resultaten voor iedereen: de medewerkers, de organisatie én natuurlijk de klant.

1. Balans als thema

De hoeveelheid informatie die we op een dag moeten verwerken is toegenomen. De wereld verandert in een razend tempo en dat doet een beroep op ons aanpassingsvermogen. De combinatie met een druk bezet leven maakt het soms lastig om een goede balans te vinden. Begrijpelijk! Toch heerst er nog steeds een taboe op het bespreekbaar maken van (werk)druk of -stress. Gek eigenlijk, want het verstoppen van dit thema kan ernstige gevolgen hebben.

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar een van de eerste stappen die je kan zetten is het thema balans op de agenda zetten van een terugkerend werkoverleg. Door het thema bespreekbaar te maken, gaat vanzelf de reflectie bij jou en je collega’s ontstaan over wat een goede werk/privé balans inhoudt. Waarschijnlijk ga je samen ook ontdekken dat voor de ene collega een taak energie geeft, terwijl hetzelfde werk voor de ander energie kost. En je zult bevestigd worden in het feit dat ontspannen (sporten, rusten, slapen) essentieel is naast alle inspanning. Uiteindelijk gaan deze gesprekken bijdragen aan inzicht in de juiste balans in een week. Mocht het te spannend voelen om dit thema op een werkoverleg te zetten, begin dan in het klein door een gesprek te voeren met een vertrouwde collega.

2. Een kritisch oog op de agenda

De volgende stap die je kan zetten is wellicht wat gewaagder. Vraag een van je collega’s eens om mee te kijken in jouw agenda. Samen bekijk je dan wat er allemaal in je agenda staat en of de taken die je gepland hebt ook realistisch zijn qua duur. Daarin kun je kijken naar de hoeveelheid taken, de duur ervan en ook of er voldoende gelegenheid is tot ontspanning.

Hulp bij balans creëren op de werkvloer

Ben jij klaar om de eerste stap te zetten om meer balans in je werkomgeving te creëren? Of heb je hulp nodig, schroom niet om ons te vragen.

Contact

Van een burn-out deskundige leerden we de les om je afspraken nooit afspraak-aan-afspraak te plannen, maar altijd met 15 minuten er tussen. Praktisch geven deze minuten je ruimte om even een kop koffie te pakken of naar het toilet te gaan. Mentaal zorgt het ervoor dat je met je volle aandacht bij de volgende afspraak kan zijn. Je hebt namelijk omschakeltijd nodig om van het ene onderwerp over te schakelen naar het andere onderwerp. Bijkomend voordeel: de beste ideeën ontstaan vaak in een moment van rust.

3. Signaalfunctie: trek aan de bel

Misschien herken je dit wel: de collega waar je mee in gesprek bent, lijkt wat afwezig en kijkt glazig uit zijn/haar ogen. Het is niet de eerst keer dat je vermoeidheid denkt te zien. Je vraagt jezelf af: “Moet ik hier iets over zeggen? Is dat wel aan mij?” Kort daarna is het moment voorbij en geldt de orde van de dag weer. Tot een jaar geleden stelden wij onszelf ook deze vragen in stilte, zonder daadwerkelijk in gesprek te gaan. Inmiddels hebben we ingezien dat als er zo’n alarmbel in je afgaat, dit hét moment is om een gesprek met je collega aan te knopen.

Dat gesprek kan nodig zijn om iemand zijn hart te laten luchten, zodat jullie samen beter gaan begrijpen wat er aan de hand is. Vervolgens is het tijd om de oorzaken aan te pakken en te komen tot oplossingen. Schroom niet om anderen daarbij om hulp te vragen. We geloven erin dat een organisatie een verantwoordelijkheid heeft om zorg te dragen voor de gezondheid van zijn of haar medewerkers. Dus ook op het gebied van een gezonde balans tussen in- en ontspanning. Mocht je toch een belemmering voelen om iets te doen met een signaal, volgt hier een helpende gedachte: voorkomen is beter dan genezen. Uiteindelijk is die collega vaak vooral blij dat er iemand naar hem of haar omkijkt.


Over de auteur

Ik creëer ruimte en vertrouwen voor ieder individu en elke vraag. Als creatieve doener en denker kies ik een aanpak die bij de verandering en organisatie past.

profiel Anne Vennemann