Terug naar alle inspiratie

Vincent Quint over het onboardingsproces bij LCG

Vincent Quint over het onboardingsproces bij LCG

Vincent Quint werkt bij LCG als consultant en Lean/Agile trainer. In zowel 2015, 2016 en 2017 werd het bureau door Great Place to Work uitgeroepen tot de beste kleine werkgever van ons land – reden om met Quint in gesprek te gaan over wat het bureau zo bijzonder maakt. De adviseur deelt zijn ervaring over hoe het inwerktraject hem niet alleen heeft klaargestoomd voor zijn werkzaamheden maar ook enthousiast heeft gemaakt voor zijn nieuwe uitdaging.

#1 WWWW

Het Weergaloze Wegwijzende Warme Welkom is voor mij enorm nuttig geweest. Samen met mijn LCG-gids (mijn vraagbaak die me in de eerste maanden ondersteunt) en de eigenaren hebben we in een middagsessie alle aspecten van de organisatie onder de loep genomen. De eigenaren namen me mee door de geschiedenis van LCG, de kernwaarden van het bedrijf en het 50-jarendoel ‘het vergroten van het levensgeluk’. Je hoort precies welke ideeën en filosofieën achter elk organisatieonderdeel zit en krijgt de kans om in open sessie het bedrijf en de eigenaren te leren kennen en vragen te stellen.

#2 Mystery phone

Als je het hebt over een creatieve manier om je collega’s te leren kennen, dan hoort de mystery phone zeker in het rijtje thuis. Hoe het werkt? In mijn startpakket (waarin ook mijn laptop en telefoon zaten) zat een oude Nokia en een boekje met telefoonnummers. Elk nummer is van een collega, maar je weet niet wie bij welk nummer hoort. Je belt één van de nummers – zonder te weten wie er op gaat nemen – om op een originele manier kennis te maken.

Deze kennismaking bestaat uit een aantal persoonlijke vragen zoals ‘welke eigenschappen van je vader of moeder zie je bij jezelf terugkomen?’ of ‘Je hebt een tafel in een restaurant voor vier personen, wie nodig je uit?’. In het begin voelt dat wat raar en ongemakkelijk om de telefoon te pakken en zulke vragen te stellen, maar op een vrijdagmiddag zette ik toch de stap om het te doen. Er kwamen mooie gesprekken uit en je hebt direct het gevoel dat je een collega goed kent.

Zelf werken bij LCG?

Onze organisatie groeit hard. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen die passen in onze LCG cultuur. Ontdek onze vacatures!

#3 Boekenclub

Niet alleen maak je kennis met een nieuwe organisatie, maar ook inhoudelijk is er genoeg te leren. Het is belangrijk dat je de theorie van Lean en Agile heel goed begrijpt om het in de praktijk te kunnen uitvoeren. Daarom kreeg ik voor mijn eerste dag al een boek over Toyota KATA opgestuurd. Die kon ik op mijn gemak doornemen, zodat ik goed beslagen ten ijs zou komen. Op mijn eerste dag kreeg ik nog een aantal boeken, omdat ik graag meer wilde weten. Het bleek binnen de organisatie heel normaal te zijn om boeken en kennis uit te wisselen, want er is zelfs een boekenclub. Eens per kwartaal wordt er een boek gelezen en worden de belangrijkste lessen gedeeld onder het genot van een borrel.

Het geeft een fijn gevoel dat je samen kennis deelt, je staat er nooit alleen voor.

Vincent Quint

#4 Lean en Agile training

Natuurlijk is het volgen van onze eigen Lean en Agile training heel belangrijk voor de inhoud, maar ook om te zien hoe wij op onze unieke manier training geven. LCG wordt gekenmerkt door de interactieve trainingen waar visualisaties centraal staan en waar er veel plezier wordt gemaakt. Het was met name een hele waardevolle ervaring om de training als deelnemer mee te maken, wetende dat ik over enkele weken dezelfde training mag gaan geven.

Nu mijn inwerktraject erop zit kan ik terugblikken op mooie maanden. Het gevoel van het warme welkom overheerst daarin nog steeds. In korte tijd heeft LCG me klaargestoomd voor het geven van trainingen en het helpen van klanten in hun verbetertrajecten. Ik heb rustig in mijn nieuwe baan kunnen groeien zonder de druk om direct declarabel te zijn, dit is een fijn gevoel.

Meer weten?

Lees hoe LCG al 6 keer is uitgeroepen tot werkgever van het jaar! En nummer 7 van Best Workplace van Europa!


Over de auteur

Ik breng rust en vertrouwen naar teams en organisaties. Kenmerkend voor mij is dat ik complexe situaties goed overzie en deze simpel wil en kan maken.

profiel Vincent Quint