STAP-budget

Hoe werkt het STAP-budget

Goed nieuws! De trainingen van LCG komen in aanmerking voor het STAP-budget. Hiermee kun je met extra financiële steun van maar liefst €1.000 jezelf verder ontwikkelen op het gebied van Lean en Agile.

Wat is het STAP-budget ook alweer?

Het STAP-budget. Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord, maar we leggen nog even uit wat het ook alweer is.

Sinds 1 januari 2022 zijn studie- of scholingskosten niet meer aftrekbaar voor de aangifte inkomstenbelasting (behalve als je ondernemer bent). Daarvoor in de plaats is het STAP-budget gekomen. De reden van deze wijziging is dat de overheid voor meer mensen een voordeel wil bieden om te investeren in hun ontwikkeling.

Per jaar kan iedereen een vergoeding van €1.000* krijgen voor een opleiding, training of coachingstraject. Een voordeel is dat je het bedrag niet eerst hoeft voor te schieten. Zie verderop in dit artikel ‘Hoe werkt het STAP-budget?’

*Let op: de vergoeding van €1.000 is inclusief btw. Omdat onze trainingen veelal afgenomen worden door bedrijven en organisaties, zijn de tarieven die op de site genoemd worden exclusief btw. Houd er rekening mee dat de STAP-vergoeding in mindering wordt gebracht op het bedrag inclusief btw.

Zo werkt het: in vijf stappen naar je STAP-budget

Stap 1

Je meldt je aan voor één van de LCG trainingen

Je kiest een training en gaat naar ‘inschrijven’. Bij het inschrijven geef je in de eerste stap aan of je gebruik wilt maken van STAP.

Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Hiermee heb je je plek in ieder geval gereserveerd. Want pas na je aanvraag voor het STAP-budget wordt je inschrijving definitief, of niet. Die keuze ligt bij jou.

Stap 2

Je ontvangt een STAP-aanmeldbewijs

Ruim voor de aanvraagronde ontvang je van ons een STAP-aanmeldbewijs. Dit is een pdf die je per e-mail ontvangt. Deze heb je nodig om het budget aan te vragen.

Stap 3

Vraag je STAP-budget aan

Elke twee maanden kun je via het STAP-portaal jouw vergoeding aanvragen. De eerstvolgende aanvraagronde is op maandag 3 juli om 10.00 uur.

Let op: voor deze ronde moet de startdatum van de training tussen 31 juli 2023 en 1 maart 2024 zijn.  

TIP: zorg dat je bij het openen van de aanvraagronde klaar zit met je aanmeldbewijs en DigiD. Bij eerdere rondes was het budget namelijk binnen 3 uur op.

Stap 4

Goedkeuring aanvraag

Is jouw aanvraag goedgekeurd?

Leuk, gefeliciteerd! Dan kun je je verheugen op je aanstaande training! Je krijgt van ons een mail waarop je de goedkeuring kunt bevestigen. Je kunt je daarna gaan voorbereiden op de training waarvoor je bent ingeschreven. Je ontvangt van ons meer inhoudelijke informatie over de training.

Is jouw aanvraag afgekeurd of is het budget niet beschikbaar?

Balen… Je kunt nu een paar dingen doen:

 • De training alsnog volgen, maar dan zonder het STAP-budget.
 • De training verplaatsen. We zoeken een nieuwe datum voor jouw training zodat je bij de volgende aanvraagronde opnieuw het budget kunt aanvragen.
 • De training annuleren. Jammer dat je door het missen van het budget de training niet meer kunt of wil volgen. We annuleren je inschrijving en bent verder niks verschuldigd.

Je ontvangt van ons een mail waarin je je keuze kenbaar maakt.

Stap 5

Verwerking €1.000

Is jouw aanvraag goedgekeurd, dan factureren wij de kosten voor de training min die €1.000. Zijn de kosten voor de training lager dan €1.000, dan ontvang je van ons een factuur van €0.

Voorwaarde voor het STAP-budget is wel dat je de training met succes afrondt. Wanneer dat lukt, factureren wij het STAP-budget rechtstreeks bij het UWV. Jij hoeft hier niets voor te doen. Lukt het niet, om wat voor reden dan ook, de training af te ronden, dan zijn wij helaas genoodzaakt de €1.000 alsnog in rekening te brengen.

Kom ik in aanmerking voor STAP?

Elke twee maanden kun je het STAP-budget aanvragen. De eerstvolgende aanvraagronde is 3 juli 2023 om 10.00 uur. Je kunt je voor iedere training aanmelden. De enige voorwaarde is dat jouw training minimaal 4 weken na aanmelding start en maximaal 3 maanden na sluiting van de aanvraagronde. Voor de eerstvolgende ronde betekent dat dat de training moet starten tussen 31 juli en 1 maart 2024.

Aanvraagperiodes (onder voorbehoud van wijzigingen)

 • 1 mei t/m 2 juli 2023 (NIET MEER MOGELIJK)
  (training moet starten tussen 29 mei en 1 januari 2024)
 • 3 juli t/m 3 september 2023
  (training moet starten tussen 31 juli en 3 december 2023)
 • 4 september t/m 31 oktober 2023
  (training moet starten tussen 2 oktober en 31 januari 2024)
 • 1 november t/m 31 december 2023
  (training moet starten tussen 29 november en 31 maart 2024)

Daarnaast stelt de overheid als voorwaarde dat je tussen de 18 en 67 jaar bent en in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad.

Welke trainingen bij LCG kan ik volgen met STAP?

Alle trainingen en coachingstrajecten komen in aanmerking voor het STAP-budget.

FAQ

Vragen over het STAP-budget?

Meest gekozen Lean trainingen

Meest gekozen Lean trainingen


Vragen?

Vragen?

Heb je vragen over het STAP-budget?
Bel gerust even met Maartje. Ze helpt je graag verder.

+31 (0)85 0655 392