Teamontwikkeling

Wanneer teams met veel plezier samenwerken, komen ze tot goede prestaties.
Ontdek hoe teamontwikkeling bijdraagt aan meer werkplezier en het halen van jullie doelen.

We werken steeds vaker in verschillende teams. Hoe sneller we leren om met elkaar samen te werken, hoe sneller de aandacht naar de inhoud kan. Bij teamontwikkeling hebben we aandacht voor de dingen die zichtbaar zijn, maar ook niet direct zichtbaar. Bij de zichtbare bovenstroom hebben we het over structuur, heldere afspraken en duidelijke doelen die bijdragen aan een goede samenwerking. In de onzichtbare onderstroom zitten groepsdynamiek, (collectieve) overtuigingen, gevoelens en ongeschreven regels.

Waarom teamontwikkeling?

 • Elk teamlid weet wat de bijdrage is aan het groter geheel
 • Hogere productiviteit en effectiviteit
 • Een team dat de uitdaging aangaat en met oplossingen komt
 • Bewuste mensen en bevlogen teams

Meer leren over teamontwikkeling?

In welke fase zit jouw team?

In welke fase zit jouw team?

Vrijheid, wie snakt er niet naar? Als leidinggevende lijkt het ook het mooiste wat je je team kunt geven. Jij bent tenslotte geen autoritaire, directieve baas. Maar heb je al goed gekeken naar wat je team nodig heeft? En of jouw stijl van leidinggeven daar momenteel bij past? LCG-consultant Klara van der Heijden pleit voor meer kennis van de verschillende fases waarin een team zich ontwikkelt, zowel bij leidinggevenden als teamleden.

Boze teamleden: wat goed!

Boze teamleden: wat goed!

Je team is boos. Op jou, de leidinggevende of op elkaar. Trek je je dat persoonlijk aan of doe je een stap terug en zie je in welke fase van hun ontwikkeling het team zich bevindt? Klara van der Heijden, arbeids- en organisatiepsycholoog, is een ervaren teamcoach en begeleidt verandertrajecten in onder meer de publieke sector. Zij vertelt waarom een conflict een goed teken kan zijn.

Eigenaarschap of support system – of allebei?

Eigenaarschap of support system – of allebei?

Teamwork makes the dream work. Is dat ook echt zo of valt er bij jou in het team nog wel wat te verbeteren? Zie je vaak dezelfde mensen hun hand opsteken? Is de productiviteit lager dan verwacht of volgen jouw medewerkers niet de gewenste werkwijzen? Gaan medewerkers niet mee met veranderingen, ondanks herhaalde instructies? In dit artikel leggen we uit hoe je hier als leidinggevende mee omgaat. Veel voor de hand liggende oplossingen blijken niet altijd de meest effectieve.

Maak je rol als teamcoach effectiever

Maak je rol als teamcoach effectiever

Ben je nieuwsgierig naar het effect van jouw persoonlijke coachstijl op de groepsdynamiek? Als Agile of Lean professional ben je regelmatig aan de slag met teams. Je werkt aan de harde en hardnekkige kant van veranderingen. In de trainingen van LCG hebben we aandacht voor beide kanten. Onze ervaring is dat de grootste uitdaging vaak ligt in de hardnekkige (onzichtbare) kant, ook wel de onderstroom bij teams genoemd. Met de trainingen op het gebied van teamcoaching ga je daarmee aan de slag.

Hoe krijg je mensen mee om te verbeteren?

Hoe krijg je mensen mee om te verbeteren?

Dat ‘de mensen meekrijgen’ een veel voorkomend doel is, snappen we best. Je wilt nu eenmaal dingen veranderen. Maar het klinkt ook een beetje als een touwtrekwedstrijd. Er staan mensen tegenover elkaar, het kost veel energie, maar uiteindelijk kom je niet veel verder. Dat is niet de essentie van continu verbeteren. Maar hoe krijg je continu verbeteren dan wel aan het bruisen?

Hulp nodig bij teamontwikkeling?

Hulp nodig bij teamontwikkeling?

Uitval van teamleden? Kan het team het niet eens worden over de aanpak? Worden doelen niet gehaald? Ontevreden teamleden?

Signalen dat het niet goed zit in je team. Gevolg: minder werkplezier en je haalt slechte resultaten.

De aanpak voor het draaiend krijgen van je team is nooit hetzelfde. Maak daarom een afspraak om te verkennen wat er bij jullie nodig is.

logo ciz
logo Eigen Haard
logo Gemeente Utrecht
logo Greetz
logo Isala
logo Kadaster
logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
logo Ministerie van Defensie
logo NN
logo Nestlé
logo Philips
logo ProRail
logo Reinaerde
logo Slingeland Ziekenhuis
logo Staedion
logo Tony's
logo Triodos
logo Vattenfall
logo Welzorg
logo WZA

Workshop
‘samenwerken zonder gedoe’

Donderdag 26 september 2024 | 9.30 – 12.30 uur

Als leidinggevende lijkt vrijheid het mooiste wat je je team kunt geven. Jij bent tenslotte geen autoritaire, directieve baas of begeleider. Maar heb je al goed gekeken naar wat je team nodig heeft? En of jouw stijl daar momenteel bij past? In deze workshop leggen we de verschillende fases uit waarin een team zich ontwikkelt.

Samenwerking met SchoolvoorCoaching

Wij werken in een ecosysteem. Van begin tot eind helpen we organisaties in hun verandering samen met onze 6 familieleden. Als het gaat om teamontwikkeling slaan LCG en SchoolvoorCoaching de handen ineen.

In elke organisatie hebben boven- en onderstroom voortdurend invloed op elkaar. Bij LCG vormt de bovenstroom het startpunt. Het gaat dan over structuur, heldere afspraken en duidelijke doelen die bijdragen aan een goede samenwerking. SchoolvoorCoaching is de expert op de onzichtbare onderstroom: groepsdynamiek, (collectieve) overtuigingen, gevoelens en ongeschreven regels.

Waarom LCG als partner voor teamontwikkeling?

Resultaten belooft iedereen. Maar ze zijn soms net zo snel gevlogen als consultants zelf. Daarom brengen we onze magie in de mix: verbinding. Op het doel, op de inhoud én op de relatie. Alleen dan volgt blijvende impact.

We hebben onze wortels in de Lean en Agile filosofie, maar geloven dat een methode nooit een doel op zich moet zijn. We hanteren dan ook altijd het ‘doen-wat-werkt’ principe.

De harde kant gaat bijvoorbeeld over werkvormen, overlegstructuur en processen. Waar het spannend wordt, is de hardnekkige kant. Dat gaat over gedrag, teamdynamiek en niet-helpende patronen in de organisatie. Daar zijn we van nature goed in.

Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan, oprecht contact te maken met de organisatie, werkvormen te vinden die energie opwekken bij medewerkers en door het echt sámen te doen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt.

We weten niet alles van tevoren. En dat hoeft ook niet. Omdat we zo snel mogelijk aan het werk gaan. Moedig en vol verve. Wij doen kleine experimenten om de gekozen aanpak te testen.

LCG’ers herken je uit duizenden. Ze zijn zich van nature sterk bewust van welke rol ze hebben in een situatie. Kritische consultant, behulpzame coach, inspirerende gids, gestructureerde facilitator of gewoon even warme, plezierige collega. Petje op, petje af.

LCG helpt organisaties van begint tot eind bij hun verandering. Door te adviseren, te realiseren en te inspireren. Door te leiden, begeleiden en opleiden. Samen met meer dan 80+ klantorganisaties leren we continu wat goed werkt en wat beter kan. Zo versterken we elkaar, in het ecosysteem voor organisatieverandering.

Onze veranderexperts

Bij LCG werken enthousiaste veranderconsultants, die begrijpen hoe organisaties werken. Zij hebben elk hun eigen expertise.

Anne Venneman
Vincent Quint
Klara van der Heijden
Martine Smeets
Ashley Wade
Theresa Hackelberg
Lynn ten Brummelhuis
Alexander van Swinderen
Merel Schut
Paul Hendriks
Eva de Waard
Noortje Martens
Simone van der Linden
Nicky Teeuwisse

Hulp nodig bij teamontwikkeling?

Veelgebruikte interventies bij teamontwikkeling

 • Teamcoaching
  Zowel de boven- als onderstroom beïnvloeden de samenwerking. We hebben aandacht voor beide kanten.
 • Leiderschapsontwikkeling
  Samen met onze partner SchoolvoorCoaching begeleiden we leiders bij teamontwikkeling.
 • Diagnose en observaties
  We kijken breder dan alleen het team. We leggen de link met het systeem daaromheen. We maken de context snel eigen en komen tot de kern van het probleem.
 • Workshops
  We faciliteren workshops, heidagen, inspiratiesessies als interventie voor individuen, teams en de hele organisatie als dat nodig is.
 • Incompany training
  Een Incompany trainingsprogramma is een uitstekende start voor teamontwikkeling of als interventie tijdens het traject. Je hebt direct impact.

De harde en hardnekkige kant in verandering

We integreren in elke aanpak de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering.

De harde kant gaat over zaken als werkmethoden, overlegstructuren, processen en systemen. De zachte kant gaat over groepsdynamiek, gedragspatronen en onderstromen. We nemen hier bewust de tijd voor, met teams op alle niveaus. Het zit in de natuur van elke LCG’er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of gedrag in het moment.

Verkennend gesprek?

We kunnen ons zo maar voorstellen dat je enthousiast bent geworden van ons verhaal. Meer weten? Bel of mail met onze lead consultant Klara om je vraag of uitdaging te verkennen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen.