In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 8,3 /10
 • in 3 dagen weet je hoe je Lean kan toepassen
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €2.350 (excl. btw)

Lean Yellow Belt training

Niet alleen de Lean theorie leren, maar ook de Lean principes toepassen?
Na deze driedaagse training kun je aan de slag met de basis van Lean.

Jij en je collega’s zien dat processen binnen jullie organisatie beter kunnen, maar hoe pak je dat aan? Wil jij beginnen met Lean en daarvoor basiskennis opdoen? Deze Yellow Belt training leert je de meest gebruikte instrumenten en technieken binnen de Lean filosofie.

Aan het einde van deze training kun je er zeker van zijn dat je niet alleen de basisprincipes van Lean kent, maar deze principes ook kunt toepassen binnen je eigen organisatie. Onze trainers zijn namelijk veranderkundigen en combineren als geen ander theorie, praktijk en reflectie.

Wil je nog meer verdieping op de veranderkundige kant van Lean? Bekijk dan onze Green Belt training.

Wat kun je verwachten?

 • 3 trainingsdagenJe gaat drie dagen aan de slag met de belangrijkste theorie van het Lean gedachtegoed. Deze theorie ga je toepassen in verschillende cases in jouw eigen organisatie. Zo kan veilig leren, met vallen en opstaan, en helpen we je om direct impact te maken in je werk. 
 • 1 praktijkopdrachtJe krijgt een praktijkopdracht mee om tussen de trainingsdagen mee aan de slag te gaan. 
 • 8-18 leergenoten Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers Wij geven de Lean Yellow Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaatNa het succesvol afronden van de Lean Yellow Belt training ontvang je een officieel LCS Yellow Belt certificaat (level 1b)!

Wat levert het je op?

Na deze training heb jij als kenner van Lean:

 • de basiskennis van de Lean filosofie en kun je deze ook toepassen
 • een aanpak ontwikkeld om meteen mee aan de slag te gaan
 • je eerste resultaten behaald dankzij de praktijkopdracht
 • met veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving
 • een basis gelegd om later nog de verdieping te kunnen gaan opzoeken
 • 33 PE-punten voor sommige brancheorganisaties

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Lean Yellow Belt training?

De Yellow Belt opleiding van LCG is voor iedereen die basiskennis van Lean wil opdoen en ook wil weten hoe je deze toepast. Voor de Yellow Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Na de Yellow Belt training weet je hoe je aan de slag kunt gaan in jouw organisatie om de verbetering in gang te zetten. Wil je meer verdieping op de basisprincipes van Lean, dan is er de Lean Green Belt training. Voor managers en leidinggevenden is de Lean Leiderschap training het meest geschikt.

Certificaat Lean Yellow Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Yellow Belt training volledig gevolgd
 • Je behaalt het theorie-examen op de laatste dag van de training (dit examen is bij onze training inbegrepen)
 • Je voert de Lean praktijkopdracht uit (ook deze opdrachten zijn bij onze training inbegrepen)

“Je hoort vaak ‘dat moeten we verbeteren’, maar niemand weet hoe.”

FAQ

De Yellow Belt opleiding van LCG is geschikt voor iedereen die aan de slag wil met Lean en daar basiskennis van op wil doen.
Wil je als Lean expert aan de slag? Dan is de Green Belt training meer van toepassing.

Onze trainers wisselen denken & doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Naast de trainingsdagen ben je ook tijd kwijt met voorbereiden en de praktijkopdracht. De tijdsbesteding verschilt van persoon tot persoon, maar hieronder vind je een inschatting.

Voorafgaand aan de training:

 • Voorbereiden in de online leeromgeving (2 uur)
 • Onderwerp selecteren voor praktijkopdracht (1 uur)

Voorafgaand aan trainingsdag 3:

 • Praktijkopdracht waardestroom (4 uur)
 • Voorbereiden in de online leeromgeving (2 uur)

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen. Na de training zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf verder ontwikkelen tot Lean Green Belt of zelfs Lean Black Belt. Of in jouw verbetertraject begeleiding krijgen van een van onze Lean experts. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld Incompany training.

Er is geen voorkennis nodig voor het volgen van de Lean Yellow Belt training. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Lean en Six Sigma worden veel door elkaar gebruikt. Niet gek, want ze hebben veel gemeen met elkaar. Maar ze betekenen niet hetzelfde. Er zit verschil tussen deze twee methoden.

Overeenkomsten Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma zijn allebei methodieken om processen te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Ze gaan uit van een cultuur van continu verbeteren.

Verschillen Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma lijken dus op elkaar, maar ze verschillen op deze punten:

 • Oorsprong
 • Focus
 • Methoden
 • Doelgroep
 • Cultuur

Uitgebreide uitleg overeenkomsten en verschillen Lean en Six Sigma

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De Lean trainers van LCG zijn WO opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Lean consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Ja, na het succesvol afronden van de Lean Yellow Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Yellow Belt certificaat. LCG is namelijk geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Dat is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren.

Omdat we Cedeo gecertificeerd zijn, kun je bij ons PE-punten halen voor de brancheorganisaties vereniging van toezichthouders in woningcorporaties (VTW), AEDES (vereniging van woningcorporaties), Kwaliteitsregister Jeugd, Onderwijsontwikkeling Nederland (OON).

Voor deelname aan de Yellow Belt training krijg je 33 PE-punten.

Bij LCG houden we niet zo van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het theorie-examen. Twijfel je hierover? Dan is er altijd ruimte om dit te bespreken met een van de trainers.

Tot 4 weken vóór aanvang van de eerste trainingsdag kun je zonder kosten annuleren of verplaatsen. Dat doe je door in te loggen op het trainingsplatform. Een wijziging binnen 4 weken voor aanvang, geef je door via [email protected]. Voor annuleren binnen deze 4 weken worden kosten in rekening gebracht.

Je kunt tot twee weken vóór aanvang van de training een overnachting bijboeken, wijzigen of annuleren. Dat doe je in het trainingsplatform. Binnen 2 weken voor de start van de training kunnen we niet meer annuleren of wijzigen, dus geldt 100% annuleringskosten. Dit geldt ook bij het missen van een trainingsdag.

Wanneer je binnen 2 weken nog een hotelkamer wil bijboeken, dan kun je als deelnemer zelf contact opnemen met de locatie. In het geval van de Nederlands trainingen is dat meestal Kaap Doorn.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Opzet van de training

De training is opgebouwd uit 3 trainingsdagen, verdeeld over 2 blokken. Het eerste blok van 2 dagen, dan een blok van 1 dag. Tussen de blokken zit ongeveer drie weken, zodat je de gelegenheid hebt om in je praktijkopdracht te experimenteren met dat wat je geleerd hebt.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en ga je ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het driedaagse programma van de Lean Yellow Belt opleiding ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1 en 2: Ervaar de kracht van Lean

 • We starten met een simulatiespel waarin we je uitdagen om de vijf principes van Lean in een gesimuleerd proces toe te passen
 • We leren het 1e Lean principe klantwaarde op verschillende manieren inzichtelijk maken en oefenen onder andere met het KANO-model
 • We bespreken het 2e Lean principe waardestroom en waardestroomanalyse (of Value Stream Mapping) en doen een rollenspel om jouw stakeholders te leren over de schutting te kijken
 • We bespreken het inrichten van het ideale en toekomstige proces voor klantwaarde, waarbij we de 8 verspillingen inzichtelijk maken
 • We lichten alle instrumenten toe in de 6 stappen van de verbetermethodiek en oefenen we met onder andere Kaizen, A3 en het werken in sprints
 • We delen de eerste praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Dag 3: Alles wat je nodig hebt voor ‘continu verbeteren’

 • We trappen af met een intervisie op de eerste praktijkopdracht en reflecteren daarbij op houding en gedrag
 • We ervaren de kracht van visueel management en leren een structuur inrichten die prestaties en inzet van capaciteit inzichtelijk maakt. Ook gaan we aan de slag met het opstellen van KPI’s en het oefenen met de dagstart.
 • We leren over Genchi Genbutsu, oftewel het werkvloeren, een van de belangrijke elementen van Lean houding en gedrag
 • We zoomen in op standaardisatie als basis voor continu verbeteren en oefenen met de 5S-methodiek voor het inrichten van een efficiënte werkomgeving
 • We delen de tweede praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Vervolg op de Yellow Belt training

Je kunt ervoor kiezen om na je Yellow Belt training het laatste blok (2 trainingsdagen) van de Green Belt training te gaan doen. Dat sluit naadloos op elkaar aan. Je gaat dan nog dieper in op de Lean theorie. Bekijk hier de inhoud van dat laatste blok (dag 4 en 5).

Locatiefilter:
Locatie Trainingsdag(en) Type  
Kaap Doorn
wo 04 sep. + do 05 sep.
do 26 sep.
Inschrijven Neem een optie
Nog één plaats vrij
SPx, Antwerpen
di 17 sep. + wo 18 sep.
wo 16 okt.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 24 sep. + wo 25 sep.
di 15 okt.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
do 10 okt. + vr 11 okt.
vr 08 nov.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
wo 06 nov. + do 07 nov.
wo 27 nov.
Inschrijven Neem een optie
Gent
wo 05 feb. + do 06 feb.
wo 26 feb.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
wo 04 sep. + do 05 sep.
do 26 sep.
Nog één plaats vrij
SPx, Antwerpen
di 17 sep. + wo 18 sep.
wo 16 okt.
Kaap Doorn
di 24 sep. + wo 25 sep.
di 15 okt.
Kaap Doorn
do 10 okt. + vr 11 okt.
vr 08 nov.
Kaap Doorn
wo 06 nov. + do 07 nov.
wo 27 nov.
Gent
wo 05 feb. + do 06 feb.
wo 26 feb.

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 18 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

De training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. We bieden hier tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Het tarief van de Lean Yellow Belt training bedraagt €2.350 (excl. btw) per deelnemer.

Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Een simulatiespel;
 • Praktijkopdrachten;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens trainingsdagen.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €102,35 per nacht (incl. toeristenbelasting, excl. 9% btw) en €51,50 per diner (incl. 2 drankjes, excl. 9% btw). Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

KMO-portefeuille (alleen voor Belgische ondernemers)

Deze opleiding valt onder de zogeheten KMO-portefeuille. Maar ook ons advieswerk valt hieronder. De KMO is een financiële steunmaatregel voor Belgische ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. En dat doe je met deze opleiding. Wanneer je dit aanvinkt, ontvang je van ons de benodigde gegevens om de aanvraag in te kunnen dienen.

Meer informatie over de KMO-portefeuille vind je hier.

Komt de training toch niet goed uit?

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Tot 4 weken voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren?
Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de training. 

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Gemiddelde beoordeling 8,3 / 10
uit 15 reviews op Springest

Marieke Otten-van Eijk
Beoordeling 10/10
Fijn! Vlotte en deskundige trainers, wisselende leervormen, idee dat ik alles wat ik van tevoren over lean wilde weten ook geleerd heb. Fijne afwisseling tussen praktijk en theorie.
Shannon Groenendijk
Beoordeling 7,0/10
Persoonlijk onderschat hoeveel tijd de opdrachten in beslag zouden nemen.
Frank Van Druten
Beoordeling 8,0/10
Bruikbaar en zeker om toe te passen op diverse teamtaken Zodat we nog beter tot ontwikkeling komen
Sheneca Kertopermono
Beoordeling 8,0/10
De training is goed gegeven. De manier van uitleg en opfrissen wat er eerder is besproken
Hetty Bruijn
Beoordeling 8,0/10
Boeiende training toepasbaar in onze organisatie. Goede leer bites en analyses, structuur en inzichten die je in de praktijk kunt gebruiken. mooie waardestromen en KPI's welke duidelijkheid bieden hoe je problemen kan analyseren
Sabrina Bhoelai
Beoordeling 10/10
Ik vond de training heel interessant en vooral leerzaam. De stof wat werd doorgenomen is op een leuke manier overgebracht doormiddel van filmpjes, spelletjes en opdrachten. Je moet wel rekening houden met feit dat het veel energie van je neemt omdat het veel is. Maar ondanks dat, is het een goede training geweest met super leuke trainers.
Kim van der Wijngaart
Beoordeling 8,0/10
Ondanks dat de training digitaal was (ivm Corona), was deze alsnog interactief en goed te volgen. Goed plannen is wel van belang om het huiswerk tijdig af te hebben. Alles werd goed en duidelijk in de training behandeld en er was voldoende ruimte voor vragen en extra uitleg. Ik heb het als prettig ervaren!
Corinne Disseldorp
Beoordeling 7,0/10
Het was een interessante training, diverse onderdelen die naar het doel toe werken. De oefeningen vond ik heel leuk. Goede input gekregen om op de afdeling mee aan het werk te gaan en / of verbeteren.
Jennifer Holtus
Beoordeling 9,0/10
heel veel inzicht opgedaan. Leuke coaches, veel afwisseling en kennis, met een stukje humor als ingredient in the mix. Top!
Jerry Mescher
Beoordeling 8,0/10
Leer anders te kijken naar je manier van werken en daardoor de klanttevredenheid van onze klanten en medewerkers te verhogen
Cynthia Nagtegaal
Beoordeling 8,0/10
Leuke, leerzame training die direct toepasbaar is in je werk en bijdraagt aan het leuker maken/ beter maken van het werk. De afwisseling theorie, praktijk en energizers was fijn en zorgt ervoor dat de aandacht niet verzwakt.
Marja Middelburg
Beoordeling 7,0/10
Waardevol. Op deze wijze ga je gestructureerd met problemen oplossen om.
Elsa Kraak
Beoordeling 9,0/10
De training is goed en duidelijk gegeven.. veel interactie en door de verschillende opdrachten en dat maakt het leuk en ook inzichtelijk. Goed om af en toe energizers toe te passen
Anneke De Wilde
Beoordeling 8,0/10
Goed: leuke vrolijke trainers. Energizers goed. Inhoud duidelijke manier via visualisatie. Schrijfboekjewe gebruiken en het hekennen dit in organisatie Muziek
Martine Zwolsman
Beoordeling 9,0/10
De trainers gaven goede voorbeelden hoe de verschillende onderdelen op de praktijk zijn toe te passen. Zowel Luciano als Marco gaven je de ruimte om de zaken goed op je in te laten werken en dit toe te passen.. Van Anne, de trainer die met Luciano de eerste twee dagen deed kreeg ik het gevoel dat ze het lastig vond om met onze groep te werken. Ik ben erg tevreden met wat ik geleerd heb en hoop zeker een groot deel te kunnen meenemen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Zoals ik al aangaf moet ik hiervoor wel de ruimte nemen en ook krijgen! Ik hoop ook dat ik van mijn leidinggevende de greenbelt mag gaan volgen, omdat ik dit echt heel graag wil!
Deel ook jouw ervaring op Springest.nl

Review Toyota Nederland

Wij gaan verder dan het uitleggen van de Lean tools, onder meer omdat we veel aandacht besteden aan cultuur, houding en gedrag en persoonlijke ontwikkeling.

Lex van den Elsen, Toyota Nederland, vat dit als volgt samen: “Lean tools trainen kan elk trainingsbureau. Deze instrumenten worden pas echt van duurzame waarde als je de dieperliggende cultuur van Toyota begrijpt. In Nederland is er geen enkele organisatie die zo dicht tegen de cultuur van Toyota aanzit als LCG. Dat maakt de trainingen van LCG echt uniek.”

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 8,3 /10 
 • in 3 dagen ken je de basis van Lean
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €2.350 (excl. btw)

Heb je vragen over de data of de Lean Yellow Belt training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.