In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • in 3 dagen weet je hoe je Lean kan toepassen
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €2.250 (excl. btw)

Lean Yellow Belt training

Niet alleen de Lean theorie leren, maar ook de Lean principes toepassen?
Na deze driedaagse training kun je aan de slag met de basis van Lean.

Jij en je collega’s zien dat processen binnen jullie organisatie beter kunnen, maar hoe pak je dat aan? Wil jij beginnen met Lean en daarvoor basiskennis opdoen? Deze Yellow Belt training leert je de meest gebruikte instrumenten en technieken binnen de Lean filosofie.

Aan het einde van deze training kun je er zeker van zijn dat je niet alleen de basisprincipes van Lean kent, maar deze principes ook kunt toepassen binnen je eigen organisatie. Onze trainers zijn namelijk veranderkundigen en combineren als geen ander theorie, praktijk en reflectie.

Wil je nog meer verdieping op de veranderkundige kant van Lean? Bekijk dan onze Green Belt training.

Wat kun je verwachten?

 • 3 trainingsdagenJe gaat drie dagen aan de slag met de belangrijkste theorie van het Lean gedachtegoed. Deze theorie ga je toepassen in verschillende cases in jouw eigen organisatie. Zo kan veilig leren, met vallen en opstaan, en helpen we je om direct impact te maken in je werk. 
 • 1 praktijkopdrachtJe krijgt een praktijkopdracht mee om tussen de trainingsdagen mee aan de slag te gaan. 
 • 8-16 leergenoten Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers Wij geven de Lean Yellow Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaatAan het eind van de opleiding doe je het examen en behaal je het officieel LCS certificaat (level 1b)!

Wat levert het je op?

Na deze training heb jij als kenner van Lean:

 • de basiskennis van de Lean filosofie en kun je deze ook toepassen
 • een aanpak ontwikkeld om meteen mee aan de slag te gaan
 • je eerste resultaten behaald dankzij de praktijkopdracht
 • met veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving
 • een basis gelegd om later nog de verdieping te kunnen gaan opzoeken

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Lean Yellow Belt training?

De Yellow Belt opleiding van LCG is voor iedereen die basiskennis van Lean wil opdoen en ook wil weten hoe je deze toepast. Voor de Yellow Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Na de Yellow Belt training weet je hoe je aan de slag kunt gaan in jouw organisatie om de verbetering in gang te zetten. Wil je meer verdieping op de basisprincipes van Lean, dan is er de Lean Green Belt training. Voor managers en leidinggevenden is de Lean Leiderschap training het meest geschikt.

Certificaat Lean Yellow Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Yellow Belt training volledig gevolgd
 • Je behaalt het theorie-examen op de laatste dag van de training (dit examen is bij onze training inbegrepen)
 • Je voert de Lean praktijkopdracht uit (ook deze opdrachten zijn bij onze training inbegrepen)

“Je hoort vaak ‘dat moeten we verbeteren’, maar niemand weet hoe.”

FAQ

Opzet van de training

De training is opgebouwd uit 3 trainingsdagen, verdeeld over 2 blokken. Het eerste blok van 2 dagen, dan een blok van 1 dag. Tussen de blokken zit ongeveer drie weken, zodat je de gelegenheid hebt om in je praktijkopdracht te experimenteren met dat wat je geleerd hebt.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en ga je ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het driedaagse programma van de Lean Yellow Belt opleiding ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1 en 2: Ervaar de kracht van Lean

 • We starten met een simulatiespel waarin we je uitdagen om de vijf principes van Lean in een gesimuleerd proces toe te passen
 • We leren het 1e Lean principe klantwaarde op verschillende manieren inzichtelijk maken en oefenen onder andere met het KANO-model
 • We bespreken het 2e Lean principe waardestroom en waardestroomanalyse (of Value Stream Mapping) en doen een rollenspel om jouw stakeholders te leren over de schutting te kijken
 • We bespreken het inrichten van het ideale en toekomstige proces voor klantwaarde, waarbij we de 8 verspillingen inzichtelijk maken
 • We lichten alle instrumenten toe in de 6 stappen van de verbetermethodiek en oefenen we met onder andere Kaizen, A3 en het werken in sprints
 • We delen de eerste praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Dag 3: Alles wat je nodig hebt voor ‘continu verbeteren’

 • We trappen af met een intervisie op de eerste praktijkopdracht en reflecteren daarbij op houding en gedrag
 • We ervaren de kracht van visueel management en leren een structuur inrichten die prestaties en inzet van capaciteit inzichtelijk maakt. Ook gaan we aan de slag met het opstellen van KPI’s en het oefenen met de dagstart.
 • We leren over Genchi Genbutsu, oftewel het werkvloeren, een van de belangrijke elementen van Lean houding en gedrag
 • We zoomen in op standaardisatie als basis voor continu verbeteren en oefenen met de 5S-methodiek voor het inrichten van een efficiënte werkomgeving
 • We delen de tweede praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Vervolg op de Yellow Belt training

Je kunt ervoor kiezen om na je Yellow Belt training het laatste blok (2 trainingsdagen) van de Green Belt training te gaan doen. Dat sluit naadloos op elkaar aan. Je gaat dan nog dieper in op de Lean theorie. Bekijk hier de inhoud van dat laatste blok (dag 4 en 5).

Deze training bieden wij aan in Nederland (nabij Utrecht), België (centraal Vlaanderen) en Incompany. Uiteraard ben je overal van harte welkom! De Yellow Belt training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn wo 30 aug 2023
wo 30 aug + do 31 aug
do 21 sep
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn ma 18 sep 2023
ma 18 sep + di 19 sep
di 10 okt
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn do 05 okt 2023
do 05 okt + vr 06 okt
do 02 nov
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn ma 30 okt 2023
ma 30 okt + di 31 okt
ma 20 nov
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn wo 15 nov 2023
wo 15 nov + do 16 nov
do 14 dec
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
wo 30 aug 2023
wo 30 aug + do 31 aug
do 21 sep
Kaap Doorn
ma 18 sep 2023
ma 18 sep + di 19 sep
di 10 okt
Kaap Doorn
do 05 okt 2023
do 05 okt + vr 06 okt
do 02 nov
Kaap Doorn
ma 30 okt 2023
ma 30 okt + di 31 okt
ma 20 nov
Kaap Doorn
wo 15 nov 2023
wo 15 nov + do 16 nov
do 14 dec

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 16 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

Maak gebruik van het STAP-budget

Eerstvolgende aanvraagronde is op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. LET OP: Het STAP-budget voor deze ronde geldt alleen voor trainingen die starten tussen 31 juli 2023 en 1 maart 2024.

België

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Leuven do 21 sep 2023
do 21 sep + vr 22 sep
do 12 okt
Inschrijven Neem een optie
Leuven
do 21 sep 2023
do 21 sep + vr 22 sep
do 12 okt

Het tarief van de Lean Yellow Belt training bedraagt €2.250 (excl. btw) per deelnemer.
Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Een simulatiespel;
 • Praktijkopdrachten;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens trainingsdagen.

Maak gebruik van het STAP-budget

Eerstvolgende aanvraagronde is op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. LET OP: Het STAP-budget voor deze ronde geldt alleen voor trainingen die starten tussen 31 juli 2023 en 1 maart 2024.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €99,50 per nacht, €46,75 per diner inclusief twee drankjes. Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden. (Schrijf je je binnen twee weken voor de startdatum van de training in met arrangement, dan moeten we eerst nog de beschikbaarheid checken voordat deze definitief is.)

Onze Lean Yellow Belt training wordt door deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 9,1 / 10. Lees hieronder waarom zij ons aanbevelen.

M. Vial 09-06-2021
→ Beoordeling 8/10
De inhoud van de training is compleet, gevarieerd en wordt ondersteund door relevante praktijkvoorbeelden. We hebben kennis kunnen maken met de theorie, dat toe kunnen passen op eigen opdrachten om zo alvast een stap in de richting van verbetering bij de klant te zetten.

Lisette Knappers 09-06-2021
→ Beoordeling 10/10
Een hoop toepasbare handvatten gekregen, met duidelijke praktijkvoorbeelden. Top training!

R. Venema 09-06-2021
→ Beoordeling 9/10
Erg leuk, afwisselende werkvormen. Goed toepasbaar. Wel fijn dat meer collega’s van mij de Lean training hebben gedaan. Als je alleen in je organisatie met Lean aan de slag wilt wordt het een stuk lastiger denk ik.

Review Toyota Nederland

Wij gaan verder dan het uitleggen van de Lean tools, onder meer omdat we veel aandacht besteden aan cultuur, houding en gedrag en persoonlijke ontwikkeling.

Lex van den Elsen, Toyota Nederland, vat dit als volgt samen: “Lean tools trainen kan elk trainingsbureau. Deze instrumenten worden pas echt van duurzame waarde als je de dieperliggende cultuur van Toyota begrijpt. In Nederland is er geen enkele organisatie die zo dicht tegen de cultuur van Toyota aanzit als LCG. Dat maakt de trainingen van LCG echt uniek.”

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • in 3 dagen ken je de basis van Lean
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs van €2.250 (excl. btw)

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de data of de Lean Yellow Belt training?
Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392