In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar zelfstandig Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All-in prijs €3.950 (excl. btw)

Lean Black Belt training

Na het halen van je Lean Green Belt wordt het tijd voor de verdiepingsslag: het Lean Black Belt certificaat.

Je hebt je Green Belt gehaald, bent al een tijdje aan de slag als Lean expert, maar je mist de verdieping. Je wilt als expert de stap maken naar een meer zelfstandige positie en volledig autonoom een verbetertraject leiden. En daar de erkenning voor krijgen. Oftewel, je bent op zoek naar een verrijking van je kennis en ervaring.

Het Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System is die verrijking waar je naar op zoek bent, een geweldige mijlpaal en het geeft erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen jouw eigen organisatie en ook internationaal. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kunt begeleiden (zie vereisten voor examen).

Wat kun je verwachten?

 • 4 trainingsdagenJe gaat vier dagen aan de slag met de verdieping op de theorie van het Lean gedachtegoed dat je kent van de Green Belt. Dit heb je nodig om jouw verandervaardigheden te ontwikkelen. We passen dit direct toe op jouw situatie en verbetertraject.  
 • 1 verbetertrajectTijdens de hele training werk je aan je eigen verbetertraject. Dit is de rode draad tijdens de training en is jouw examenstuk. We werken eraan om zowel jouw A3 als het traject zelf Black Belt waardig te maken. 
 • 8-16 leergenoten Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers Wij geven de Lean Black Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • 1 internationaal erkend certificaatHet examen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen. Je haalt hiermee het officieel LCS certificaat (level 2a)! Je kiest zelf een geschikte examendatum.

Wat levert het me op?

Na deze training heb je als zelfstandige Lean expert:

 • jezelf ontwikkeld tot impactvolle veranderaar met volledige verantwoordelijkheid
 • mooie resultaten behaald met je eigen verbetertraject
 • verdieping op de Lean theorie om deze nog beter te kunnen begrijpen en toe te passen
 • internationale erkenning van jouw Lean vaardigheden
 • met heel veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Lean Black Belt training?

Om deel te kunnen nemen aan deze Black Belt training heb je je Lean Green Belt al. Heb je deze niet? Kies dan voor het Lean Black Belt Compleet programma.

Heb je wel een Green Belt, maar niet die van LCS? Check dan het Green Belt Assessment.

Daarnaast leid je een verbetertraject. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de training en jouw examenstuk. Na het behalen van je Lean Green Belt certificaat start je reis met een intakegesprek om te beoordelen of jouw traject geschikt is te gebruiken als case voor het examen. Dat kan al vanaf 1 maand na je Green Belt, maar ook later. Maar de doorlooptijd van Green naar Black is meestal 6 tot 9 maanden.

Na het behalen van je Black Belt ben je in staat om zelfstandig een verbetertraject te begeleiden. Natuurlijk, hoe meer praktijkervaring je op doet, hoe beter je wordt. Maar dit traject stelt je in staat dit succesvol te doen en impact op je organisatie te leveren.

Certificaat Lean Black Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Black Belt opleiding volledig gevolgd (je mag 1 dagdeel missen)
 • Je behaalt zowel het theorie- als praktijkexamen (dit examen t.w.v. €1.030 is bij onze opleiding inbegrepen)
 • Je voert zelfstandig een verbetertraject uit

Na het succesvol afronden van de Lean Black Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Black Belt certificaat.

“Je blijft tijdens deze training continu geboeid.”

FAQ

Opzet van de training

De training is opgebouwd uit twee blokken van 2 trainingsdagen. In totaal dus 4 trainingsdagen. Tussen de blokken zit ongeveer vier weken, zodat je de gelegenheid hebt om te experimenteren en het geleerde te koppelen aan je verbetertraject.

Je kunt alleen aan de training deelnemen als je al gestart bent met een verbetertraject dat dient als praktijkopdracht voor het Black Belt praktijkexamen. Tijdens de trainingsdagen besteden we veel tijd aan het leren van verbetertrajecten van anderen.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en ga je ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het programma van de Lean Black Belt training ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Voorbereiding

Na je inschrijving neemt één van de trainers contact op voor een telefonische intake. Doel van dit gesprek is een maximaal leerrendement vanaf dag 1. We bespreken je leerdoelen, wat jouw verwachtingen zijn en bekijken hoe jouw verbetertraject eruit ziet.

Waar moet jouw verbetertraject aan voldoen?

 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld: verhoging klanttevredenheid met 30%, verhoging medewerkerstevredenheid met 20%, verlaging van de kosten met 30% of verkorting doorlooptijd met 30%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het kan zijn dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hier helpen wij je bij tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Belangrijk is dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant onderschrijft de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.

Dag 1 en 2: Lean ervaren en verdieping zoeken

 • We verdiepen ons in de zingeving van jouw organisatie: het grote waarom
 • We analyseren wat de drijfveren van jouw organisatie zijn
 • We scherpen de zingeving van jouw verbetertraject aan. We bespreken de X-matrix of Hosin Kanri als belangrijk instrument.
 • We gebruiken verbaal meesterschap om jouw invloed als veranderaar te vergroten
 • Met een pitch over je verbetertraject oefen je het verbaal meesterschap en leer je de andere deelnemers meteen beter kennen
 • We verdiepen de kennis over KPI’s, je zult zien dat deze je kunnen helpen, maar ook enorm in de weg kunnen staan om je doelen te bereiken
 • We verrijken je met analysetechnieken, uiteraard pakken we hier jouw eigen A3 erbij om de analyse weer verder te verbeteren
 • We halen lessen uit de theatersport, dit is niet alleen leuk en goed voor de energie, maar heeft ook belangrijke lessen voor het werk van jou als Lean expert
 • We eindigen het eerste blok met het herhalen van de Kata theorie en het vormen van buddies

Dag 3 en 4: Op weg naar effectieve implementatie

 • Om jouw verbetertraject succesvol te laten zijn, is het toepassen van Lean tools niet voldoende, je moet ook belangrijke spelers betrekken. We bespreken daarom Nemawashi en stakeholdermanagement
 • We leren je ineffectieve patronen te herkennen en te doorbreken
 • Je leert hoe je succesvolle workshops ontwerpt
 • We maken kennis met slimme Agile technieken om ons te kunnen helpen in de implementatiefase van verbetertrajecten
 • De laatste trainingsdag begint het Lean Black Belt theorie-examen, die duurt 60 minuten
 • Tenslotte geven we je nog mee hoe je organisaties kunt sturen met een Obeya, je leert er zelf een maken voor jouw organisatie

Black Belt examen

Het theorie-examen (schriftelijk, duur 1 uur) doe je tijdens de training. Het praktijk-examen (mondeling, duur 1 uur) gaat over jouw verbetertraject en je bepaalt zelf wanneer je dit examen doet.

Daarnaast gaan we een lange termijn relatie met je aan. Na je opleiding blijven we je coachen en ondersteunen in je rol als Lean expert.

Wil je meer details over de training?

Vul je gegevens in en ontvang gratis de Black Belt brochure direct in je mailbox.

Deze training bieden wij aan in Nederland (nabij Utrecht), België (centraal Vlaanderen) en Incompany. Uiteraard ben je overal van harte welkom! De Black Belt training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. We bieden tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn ma 04 sep 2023
ma 04 sep + di 05 sep
ma 02 okt + di 03 okt
Geen plaats meer
Kaap Doorn ma 13 nov 2023
ma 13 nov + di 14 nov
ma 18 dec + di 19 dec
Inschrijven Neem een optie
Nog 3 plaatsen vrij
Kaap Doorn ma 04 mrt 2024
ma 04 mrt 2024 + di 05 mrt 2024
ma 08 apr 2024 + di 09 apr 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn ma 03 jun 2024
ma 03 jun 2024 + di 04 jun 2024
ma 01 jul 2024 + di 02 jul 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
ma 04 sep 2023
ma 04 sep + di 05 sep
ma 02 okt + di 03 okt
Nog 0 plaatsen vrij
Geen plaats meer
Kaap Doorn
ma 13 nov 2023
ma 13 nov + di 14 nov
ma 18 dec + di 19 dec
Nog 3 plaatsen vrij
Kaap Doorn
ma 04 mrt 2024
ma 04 mrt 2024 + di 05 mrt 2024
ma 08 apr 2024 + di 09 apr 2024
Kaap Doorn
ma 03 jun 2024
ma 03 jun 2024 + di 04 jun 2024
ma 01 jul 2024 + di 02 jul 2024

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 16 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

Maak gebruik van het STAP-budget

Eerstvolgende aanvraagronde is op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. LET OP: Het STAP-budget voor deze ronde geldt alleen voor trainingen die starten tussen 31 juli 2023 en 1 maart 2024.

Examendata

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn vr 07 jul 2023
vr 07 jul
Inschrijven
Nog 2 plaatsen vrij
Kaap Doorn ma 25 sep 2023
ma 25 sep
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn wo 01 nov 2023
wo 01 nov
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn do 21 dec 2023
do 21 dec
Inschrijven
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
vr 07 jul 2023
vr 07 jul
Nog 2 plaatsen vrij
Kaap Doorn
ma 25 sep 2023
ma 25 sep
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 01 nov 2023
wo 01 nov
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
do 21 dec 2023
do 21 dec
Nog 4 plaatsen vrij

België

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Op dit moment geen trainingen gepland Contact
 
Op dit moment geen trainingen gepland

Het tarief van de Lean Black Belt training bedraagt €3.950 (excl. btw) per deelnemer.

Dat is inclusief:

 • Black Belt examen (t.w.v. €1.030);
 • Leskosten & materiaal;
 • Intensieve begeleiding op jouw verbetertraject;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens trainingsdagen.

Maak gebruik van het STAP-budget

Eerstvolgende aanvraagronde is op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. LET OP: Het STAP-budget voor deze ronde geldt alleen voor trainingen die starten tussen 31 juli 2023 en 1 maart 2024.

Kata coaching

Tijdens jouw Black Belt traject ga je aan de slag met een verbeterproject (weergegeven met een A3). Tijdens het praktijkexamen staat jouw A3 centraal. Verbeteren is echter nooit in een keer klaar. Net als een berg beklimmen sta je niet in één keer op de top. Je gaat stap voor stap naar boven. Met vallen en opstaan. Hoe kleiner de stappen hoe makkelijker.

Kata coaching draagt hier aan bij door middels een vast ritme kleine stappen te zetten onder begeleiding van een ervaren coach. Tijdens de Black Belt training maken we hier een begin mee, maar je kan ook buiten de trainingen om gebruik maken van een Kata coach van LCG.

Meerprijs hiervoor is €925 voor acht gesprekken. Deze vinden plaats buiten de training om, op momenten dat het jou uitkomt. Zo zorg je voor voortgang en resultaten tijdens je gehele verbeterproject, optimaliseer je jouw eigen leerervaring en maak je jezelf dus helemaal klaar voor het Black Belt praktijkexamen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €99,50 per nacht, €46,75 per diner inclusief twee drankjes. Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden. (Schrijf je je binnen twee weken voor de startdatum van de training in met arrangement, dan moeten we eerst nog de beschikbaarheid checken voordat deze definitief is.)

Onze Lean Black Belt training wordt door deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 9,1 / 10. Lees hieronder waarom zij ons aanbevelen.

Patricia Brouwer, Menzis 14-12-2021
→ Beoordeling 8/10
Afwisseling prima. Werkvormen goed. Toepasbaarheid uitstekend! Heel inspirerend en zin om er verder mee aan de slag te gaan. Kwaliteit goed.

Dylan Meester, Omring 14-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Mooi afwisselend programma tussen praktijk en theorie. Trainers zijn top!

Anne van Kesteren 16-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Inspirerende en energieke training door twee trainers met een schat aan kennis, die elkaar goed kennen en aanvullen. Het programma is vooral gericht op het kunnen doen in de praktijk. De vele visuele hulpmiddelen helpen enorm. Trainers zijn toegankelijk. Makkelijk om vragen te stellen. Goede link met Connector voor de theorie.

Anne-Miek de Kleijn, IKNL 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Mooie afwisseling van theorie en praktijk. Veel, goede, leerzame oefeningen.

Mirelle Vink, We-on Zuid-Oost 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Fijne training met voldoende ruimte voor verdieping tijdens de theorie en tijdens de opdrachten. Goede afwisseling tussen luisteren en doen. De trainers tonen duidelijk aan diepe kennis te hebben van de stof, maar laten toch ook de ruimte voor de groep om ervaringen uit te wisselen. Ook was ik super blij hoe er mee gedacht werd toen ik de laatste dag niet fysiek aanwezig kon zijn. Dat toont voor mij aan dat jullie ons echt wilde helpen en niet alleen maar het programma afdraaien. Bedankt voor de toffe dagen en op naar het examen!

Lammert de Vries, Wilhelmina Ziekenhuis Assen 06-07-2021
→ Beoordeling 9/10
Super leuke training van enthousiaste docenten.

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar zelfstandig Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All-in prijs €3.950 (excl. btw)

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de Lean Black Belt training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392