In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs €3.750 (excl. btw)

Lean Black Belt Training

Na het halen van je Lean Green Belt wordt het tijd voor de verdiepingsslag: het Lean Black Belt certificaat.

Een Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System is een verrijking, een geweldige mijlpaal en geeft erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen jouw eigen organisatie en ook internationaal. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kunt begeleiden (zie vereisten voor examen).

Deze training is voor Lean Green Belters

Voorwaarde voor deelname aan deze training: je hebt je Lean Green Belt al. (Heb je deze niet? Kies dan voor het Lean Black Belt Compleet programma.) Daarnaast leid je een verbetertraject. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de training en jouw examenstuk. De doorlooptijd van dit programma is meestal 6 tot 9 maanden. Één maand na het behalen van je Lean Green Belt certificaat start je reis met een intakegesprek om te beoordelen of jouw traject geschikt is te gebruiken als case voor het examen. Later starten is ook mogelijk.

Wel een Green Belt, maar niet die van LCS? Check dan het Green Belt Assessment.

Wat levert het me op?

Om te kunnen slagen voor het Lean Black Belt examen ga je aan de slag met het geleerde in de praktijk. Drie tot zes maanden later starten de laatste trainingsdagen van jouw Lean Black Belt training

Deze laatste trainingsdagen bereiden je optimaal voor op het Black Belt examen. Je wordt tijdens de training begeleid door ervaren trainers, die uit hun eigen ervaring vele situaties van jouw eigen organisatie zullen herkennen. Zij helpen met het bepalen van de juiste volgende stap. Bovendien heb je een plan om concrete vervolgstappen te maken binnen jouw Lean traject richting continu verbeteren! 

Lees meer over de inhoud van de training.

Blended leren

LCG gelooft in de combinatie van offline én online leren, ook wel ‘blended’ genoemd. Onze offline trainingen vormen de kern en je haalt meer uit je trainingsdagen wanneer je je goed voorbereidt. Dat betekent dat jij thuis ook aan de slag moet. Houd er dus rekening mee dat je naast je trainingsdagen ook tijd vrij maakt om te leren. Voor de eerste trainingsdag bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je als voorbereiding een aantal online ‘Learning Bites’ bekijkt. En tussen de trainingsblokken ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Deze vragen zo’n 1,5 dag voor alle opdrachten. Na de training is het natuurlijk belangrijk om aan de slag te blijven met wat je geleerd hebt. Daarom houd je tot een jaar na de start van je training toegang tot alle gedeelde kennis via ons online platform ‘Connector’.

Daarnaast gaan we een lange termijn relatie met je aan. Na je opleiding blijven we je coachen en ondersteunen in je rol als Lean expert.

“Je blijft tijdens deze training continu geboeid.”

Persoonlijke kata coaching

Tijdens jouw Blackbelt traject ga je aan de slag met een verbeterproject (weergegeven met een A3). Tijdens het praktijkexamen staat jouw A3 centraal. Verbeteren is echter nooit in een keer klaar. Net als een berg beklimmen sta je niet in één keer op de top. Je gaat stap voor stap naar boven. Met vallen en opstaan. Hoe kleiner de stappen hoe makkelijker. Bovendien kan je zo van elke stap optimaal leren. Kata coaching draagt hier aan bij door middels een vast ritme kleine stappen te zetten onder begeleiding van een ervaren coach. Tijdens de Blackbelt training maken we hier een begin mee, maar je kan ook buiten de trainingen om gebruik maken van een kata coach van LCG. Zo zorg je voor voortgang en resultaten tijdens je gehele verbeterproject, optimaliseer je jouw eigen leerervaring en maak je jezelf dus helemaal klaar voor het Blackbelt praktijkexamen.

Bij het inschrijfformulier kun je deze optie aanvinken.

Deze verdiepingsslag naar Lean Black Belt duurt 4 dagen, twee keer twee dagen met een tussenliggende periode van vier weken. De trainingsdagen zijn van 08.30 tot 17.00 uur.

Van Green naar Black Belt

In de Lean Black Belt training gaan we:

 • Aanscherpen: werken aan jouw verbetertraject en je A3 voor het Black Belt praktijkexamen
 • Zingeven: begin met het waarom, het belang van het Ware Noorden
 • Richten: de X-matrix / Hoshin Kanri als instrument bij Policy Deployment
 • Enthousiasmeren: jezelf ontwikkelen als spreker met behulp van verbaal meesterschap
 • Improviseren: reageren op onverwachte gebeurtenissen met theatersport
 • Doorbreken: herken ineffectieve patronen en realiseer echte verandering
 • Meenemen: Krijg stakeholders in beweging met een stakeholdermatrix
 • Experimenteren: effectief implementeren van verbeteringen met behulp van Agile technieken
 • Inspireren: hoe maak je veranderen leuk door het inzetten van verrassende werkvormen?
 • Continu verbeteren: krijg grip op complexe veranderprocessen in de Obeya

Dit programma beschrijft de training in grote lijnen. Je kunt vooraf jouw verwachtingen en leerdoelen aangeven. Hier wordt in het programma zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Waar moet je verbetertraject aan voldoen?

 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld: verhoging klanttevredenheid met 30%, verhoging medewerkerstevredenheid met 20%, verlaging van de kosten met 30% of verkorting doorlooptijd met 30%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het kan zijn dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hier helpen wij je bij tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Belangrijk is dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant onderschrijft de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.

En dan… het Black Belt examen

Voor het halen van de titel Lean Black Belt dien je te slagen voor het theorie en praktijk examen. Het theorie examen vindt plaats op de laatste trainingsdag van jouw Black Belt training. Het praktijk examen plan je individueel als jouw praktijkcase is afgerond.

Fysiek

De fysieke training vindt plaats in Conferentiecentrum in Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Het ligt centraal in Nederland op de Utrechtse Heuvelrug. Een trainingsdag start om 08:30 uur en duurt tot 17:00 uur.

Maximale groepsgrootte is 16 personen.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn ma 14 mrt 2022
ma 14 mrt + di 15 mrt
ma 11 apr + di 12 apr
Inschrijven
Kaap Doorn di 07 jun 2022
di 07 jun + wo 08 jun
di 05 jul + wo 06 jul
Inschrijven
Kaap Doorn ma 12 sep 2022
ma 12 sep + di 13 sep
ma 10 okt + di 11 okt
Inschrijven
Kaap Doorn ma 21 nov 2022
ma 21 nov + di 22 nov
ma 19 dec + di 20 dec
Inschrijven
Kaap Doorn
ma 14 mrt 2022
ma 14 mrt + di 15 mrt
ma 11 apr + di 12 apr
Kaap Doorn
di 07 jun 2022
di 07 jun + wo 08 jun
di 05 jul + wo 06 jul
Kaap Doorn
ma 12 sep 2022
ma 12 sep + di 13 sep
ma 10 okt + di 11 okt
Kaap Doorn
ma 21 nov 2022
ma 21 nov + di 22 nov
ma 19 dec + di 20 dec

Onze Lean Black Belt training kost €3.750 per deelnemer (excl. btw).
Dit is inclusief het Black Belt examen (t.w.v. €970).

Arrangementen

Het is voor deze training in Nederland mogelijk om:

 • een of meerdere overnachtingen (€96 per nacht excl. btw)
 • en/of diners (€43 per diner, incl. twee drankjes, excl. btw) bij te boeken

Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

“Goed concreet vervolg op de Green Belt gericht op het toepassen in de praktijk. Daarnaast helpt het theorie-examen om de stof (opnieuw) helder te krijgen.”
Laurens Bezemer

“De stof vanuit de Green Belt is na de training meer geland en nu hebben we handvaten gekregen om praktisch met deze kennis aan het werk te gaan.”
Fenna Westerduin

“Inspirerend, afwisselend, passende methodes.”
Carola Put

“Energie van de trainers, die creatief zijn in het overbrengen van de kennis met humor. De uitleg in combinatie met oefenen. Fijn dat we een deel van de training buiten konden doen.”
Dienke Bartels

In het kort

 • Incl. Black Belt examen
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 4 dagen de stap naar Lean professional
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All in prijs €3.750 (excl. btw)

Incompany?

Dat kan! Deze training kunnen we op maat maken. Dat doen we op basis van de specifieke doelen en situatie van jullie organisatie.

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de Lean Black Belt training? Of wil je persoonlijk advies?
Maart helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392