Alles over Obeya

Ontdek de kracht van deze visuele stuurmethode, de opleidingen tot Obeya expert en hulp en tips bij de opbouw en het gebruik.

In organisaties en verandertrajecten zijn de ingrediënten voor succes vaak wel aanwezig. Doelen, strategie, actieplannen, rolverdeling, data. Toch is de vraag ‘Hoe staan we ervoor?’ vrijwel nooit makkelijk te beantwoorden. Obeya biedt daarvoor de oplossing. Het is een visuele stuurmethode waarin strategie, uitvoering en voortgang samenkomen. De effecten zijn groot: transparante en inclusieve besluitvorming zorgen voor grote betrokkenheid, effectieve samenwerking en sneller resultaat.

Waarom werken met een Obeya?

 • Het verbetert de onderlinge samenwerking
 • Het vervangt rapportages en meetings

Verder lezen over Obeya?

Leiderschap in een Obeya

Leiderschap in een Obeya

Leiderschap in een Obeya omgeving vormt een cruciaal onderdeel voor het succes. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je het meeste uit je team haalt? Welke rol of rollen vervul je als leider? Welke competenties dient een leider te hebben om een Obeya zo effectief en succesvol mogelijk op te zetten?

De invloed van visueel management op een Obeya

De invloed van visueel management op een Obeya

Visueel management en Obeya zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In dit artikel leggen we uit wat visueel management is, de kenmerken, wat de rol hiervan is binnen een Obeya en hoe ze elkaar beïnvloeden.

Een Obeya en Agile, gaat dat samen?

Een Obeya en Agile, gaat dat samen?

Lean en Agile versterken elkaar. En dus ook Obeya en Agile. De Obeya is een uitstekende tool om in te zetten binnen Agile organisaties. In drie redenen leggen we uit waarom. Tipje van de sluier: het grootste voordeel is dat je sneller en beter je organisatiedoelstellingen haalt.

Hoe start je met Obeya?

Leer een Obeya opbouwen met de Accelerator

Leer een Obeya opbouwen met de Accelerator

Onder de noemer ‘Obeya Accelerator‘ heeft LCG een programma ontwikkeld waarmee we op een duurzame manier de Obeya implementeren bij organisaties. Voor de lange termijn dus. De Obeya Accelerator is voor organisaties die hun besluitvorming willen verbeteren en daarmee hun strategie daadwerkelijk tot uitvoering willen brengen.

Word expert in Obeya met deze trainingen

Word expert in Obeya met deze trainingen

In de Obeya trainingen ga je zelf aan de slag met Obeya. Je leert hoe Obeya de communicatie tussen teams helpt verbeteren en daarmee de besluitvorming kan versnellen. Je leert hoe je met de Obeya inzicht krijgt en overzicht houdt op je doelen. En hoe je met de Obeya een brug slaat tussen de strategie van jouw organisatie en de uitvoering daarvan. De praktische trainingen zorgen voor inzicht en inspiratie!

Maak kennis met Obeya in de praktijk (webinar)

Maak kennis met Obeya in de praktijk (webinar)

In dit webinar van een uur combineren we theorie en praktijk. We delen de belangrijkste inzichten die we de afgelopen jaren hebben opgedaan. Na dit webinar:

 • weet je wat Obeya is en waar je het voor kunt gebruiken
 • ken je de voordelen
 • weer je wat ervoor nodig id om met Obeya te starten
 • ben je geïnspireerd door de vele praktijkopdrachten

logo ciz
logo Eigen Haard
logo Gemeente Utrecht
logo Greetz
logo Isala
logo Kadaster
logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
logo Ministerie van Defensie
logo NN
logo Nestlé
logo Philips
logo ProRail
logo Reinaerde
logo Slingeland Ziekenhuis
logo Staedion
logo Tony's
logo Triodos
logo Vattenfall
logo Welzorg
logo WZA

Download de whitepaper

In deze whitepaper leggen we uit wat Obeya is, welke onderdelen belangrijk zijn en geven we handvatten om er mee aan de slag te gaan. Laat je inspireren om jullie organisatie te verbeteren.

Recente resultaten

Voorbeelden van klanten waar Obeya heeft bijgedragen aan het halen van de organisatiedoelen.

Geboortezorg

Doelgericht sturen op een multidisciplinaire zorgafdeling

Bij deze afdeling Geboortezorg in een ziekenhuis in Midden-Nederland hebben we onder andere de Obeya geïmplementeerd. Vierduizend bevallingen per jaar aankunnen werd de stip op de horizon. Teamhoofden werden begeleid bij het bouwen… lees verder

Technische omgeving

Verandertraject in technische omgeving

Bij een nationale speler in de technische sector hebben we een operationele managementstructuur opgezet die faciliteert in sturen en continu verbeteren. Om dat te bereiken zijn onder meer Obeya’s met sturingsdata voor het MT ingericht en is er… lees verder

Woningcorporatie

Vertaling van missie ‘voor iedereen een gelukkige woonplek’ naar de werkvloer

Zorgen voor een gelukkige woonplek doet deze woningcorporatie door zoveel mogelijk mensen met lage inkomens betaalbaar te kunnen laten wonen, in prettige buurten en in woningen van goede kwaliteit. De Obeya is hét hulpmiddel om deze strategie werkend te krijgen. Namelijk doordat je het visueel maakt…lees verder

Gemeente Helmond

Hoe de Obeya zorgt voor 18 weken tijdwinst

Bij de gemeente Helmond is voor de implementatie van de Omgevingswet onder andere gebruik gemaakt van de Obeya. Maar liefst 9 processen werden hiermee ineens inzichtelijk. Dat had een positief effect…lees verder

Waarom LCG als partner voor Obeya?

Resultaten belooft iedereen. Maar ze zijn soms net zo snel gevlogen als consultants zelf. Daarom brengen we onze magie in de mix: verbinding. Op het doel, op de inhoud én op de relatie. Alleen dan volgt blijvende impact.

We hebben onze wortels in de Lean en Agile filosofie, maar geloven dat een methode nooit een doel op zich moet zijn. We hanteren dan ook altijd het ‘doen-wat-werkt’ principe.

De harde kant gaat bijvoorbeeld over werkvormen, overlegstructuur en processen. Waar het spannend wordt, is de hardnekkige kant. Dat gaat over gedrag, teamdynamiek en niet-helpende patronen in de organisatie. Daar zijn we van nature goed in.

Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan. We maken oprecht contact met de organisatie, vinden werkvormen die energie opwekken bij medewerkers en doen het echt sámen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt.

We weten niet alles van tevoren. En dat hoeft ook niet. Omdat we zo snel mogelijk aan het werk gaan. Moedig en vol verve. Wij doen kleine experimenten om de gekozen aanpak te testen.

LCG’ers herken je uit duizenden. Ze zijn zich van nature sterk bewust van welke rol ze hebben in een situatie. Kritische consultant, behulpzame coach, inspirerende gids, gestructureerde facilitator of gewoon even warme, plezierige collega. Petje op, petje af.

LCG helpt organisaties van begint tot eind bij hun verandering. Door te adviseren, te realiseren en te inspireren. Door te leiden, begeleiden en opleiden. Samen met meer dan 80+ klantorganisaties leren we continu wat goed werkt en wat beter kan. Zo versterken we elkaar, in het ecosysteem voor organisatieverandering.

Onze experts in Obeya

Bij LCG werken enthousiaste veranderconsultants, die begrijpen hoe organisaties werken. Zij hebben elk hun eigen expertise.

Ashley Wade
Marjolein Jungman
Stefan Zielhuis
Eppo Kuipers
Martijn van Laak
Roderik Met
Diederick Vos
Ruud van Schaik
Theresa Hackelberg

Obeya opleidingen?

Veelgebruikte interventies bij Obeya implementatie

 • Obeya Accelerator
  In 4 fasen komen we tot een werkende Obeya voor jullie organisatie: intake, voorbereiding, uitvoering en nazorg/borging. Deze Obeya maken we helemaal op maat, samen met jullie. Je krijgt een duurzame manier van werken waarbij altijd zichtbaar is of je op koers zit en of je de juiste koers vaart.
 • Obeya trainingen
  LCG heeft verschillende Obeya trainingen: onder andere Fundamentals, Builder, Host. Van basis tot expertniveau. Al onze training zijn praktisch gericht en zorgen voor veel inzicht en inspiratie.
 • Coaching
  Verandering vraag om onzichtbare patronen te doorbreken. Op alle niveaus. Daarom coachen we sleutelfiguren in de verandering en begeleiden hen in bewustwording en persoonlijke groei.

De harde en hardnekkige kant in verandering

We integreren in elke aanpak de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering.

De harde kant gaat over zaken als werkmethoden, overlegstructuren, processen en systemen. De zachte kant gaat over groepsdynamiek, gedragspatronen en onderstromen. We nemen hier bewust de tijd voor, met teams op alle niveaus. Het zit in de natuur van elke LCG’er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of gedrag in het moment.

Verkennend gesprek?

We kunnen ons zo maar voorstellen dat je enthousiast bent geworden van ons verhaal. Meer weten? Bel of mail met onze lead consultant Roderik om je vraag of uitdaging te verkennen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen.