In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 Obeya coaches
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 3 dagen leer je hoe je succesvol een Obeya begeleidt
 • Examen met accreditatie optioneel
 • Prijs €2.250 (excl. btw)

Obeya Host

Wil jij weten hoe je succesvol een Obeya faciliteert en begeleidt? Wil je weten hoe je een omgeving creëert waarin samenwerking centraal staat en individuen floreren? Ben je benieuwd hoe je teams helpt ontwikkelen, conflicten omzet in creatieve samenwerking en psychologische veiligheid creëert? Dan is de Obeya Host training iets voor jou. 

Om het beste uit een Obeya te halen, is specifieke expertise en vaardigheid vereist. Want hoe zorg je dat je een omgeving creëert die samenwerking bevordert? Hoe faciliteer je besluitvormingsprocessen in groepen? Hoe stimuleer je teamleden om afwijkende inzichten of meningen te delen? En hoe voorkom je dat jouw blik als facilitator wordt gekleurd door je eigen (voor)oordelen en aannames? Tijdens de Obeya Host training krijg je het antwoord op deze vragen.

Een Obeya effectief begeleiden vraagt vakmanschap. Vakmanschap die je kunt ontwikkelen en verfijnen door middel van deze training. Je leert hoe je de interactie tijdens een Obeya meeting stimuleert. Je helpt de groep om individuele kennis en ervaringen om te zetten in duurzame, gezamenlijke beslissingen door het voeren van betekenisvolle gesprekken. En je leert hoe je daarin jouw rol pakt.

De Obeya Host training is een vervolg op de Obeya Fundamentals training. Bij Fundamentals heb je geleerd wat een Obeya is en hoe het kan werken voor jouw organisatie. Bij de Obeya Host training ga je een stap verder. We focussen op de kennis, vaardigheden en houding en gedrag die je nodig hebt om een succesvolle Obeya te begeleiden.

Wat kun je verwachten?

 • 3 trainingsdagen — Je gaat aan de slag met de belangrijkste kennis en vaardigheden rondom het faciliteren en begeleiden van een Obeya. Tijdens de trainingsdagen leer je de theorie, waarmee je gaat oefenen in praktijkcases en die je direct gaat toepassen op jouw eigen organisatie. Zo helpen we je om meteen impact te maken in je werk.
 • 2 praktijkopdrachten — Je krijgt een praktijkopdrachten waarmee je tussen de trainingsdagen aan de slag gaat. Zo dagen we je uit om de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk.
 • 8-16 leergenoten — Een groep mensen heeft meer ervaring dan een enkel persoon. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met én van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 Obeya coaches — Wij geven de Obeya trainingen altijd met twee gecertificeerd Obeya coaches. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.
 • OPTIONEEL: 1 internationaal erkend certificaat — Na de training heb je de optie om het Obeya Host examen te doen. Bij goed resultaat krijg je het internationaal erkend certificaat (digitaal) van de Obeya Association.

Wat levert het je op?

Na deze Obeya training:

 • weet je hoe je collectieve intelligentie maximaliseert
 • begrijp je hoe je het inbrengen van diverse standpunten stimuleert
 • ben je bekend met het concept ‘psychologische veiligheid’ en begrijp je hoe je dit creëert
 • heb je inzicht in groepsdynamieken en weet je hoe je omgaat met conflicten
 • ken je verschillende methodes om besluitvormingsprocessen in groepen te faciliteren
 • heb je geoefend met het faciliteren van een Obeya, je ervaring gedeeld en geleerd van de ervaringen van anderen
 • heb je met plezier geleerd in een veilige en energieke omgeving
 • ben je klaar voor het Obeya Host examen, waarmee je het Obeya Host certificaat behaalt (niet verplicht)

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Obeya Host training?

De Obeya Host training is bedoeld voor mensen die binnen hun organisatie een Obeya effectief willen begeleiden. Voor iedereen die al Obeya’s faciliteert, of van plan is dat te gaan doen. Deze training is het meest geschikt voor programmamanagers, Lean experts, Product Owners, Scrum Masters, Agile coaches, business/interne consultants, teamleiders of teamleden die de taak hebben om een Obeya te begeleiden. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO/WO opleidingsniveau.

De Obeya Host is een vervolg op de Obeya Fundamentals training. Om de training te kunnen volgen moet je eerst de Obeya Fundamentals training hebben gevolgd

(deelname volstaat, het examen halen is niet nodig).

Certificaat Obeya

LCG is content partner van de Obeya Association. Deze training bereidt je voor op het Obeya Host examen. Het examen kun je na het doorlopen van deze training online in je eigen tijd afleggen. Dat is optioneel en niet inbegrepen bij de training. De prijs voor het examen is €250 (excl. btw).

Bij het succesvol afronden van het examen ontvang je de Obeya Host certificering van de Obeya Association. Dit certificaat wordt digitaal uitgereikt. Je krijgt daarmee ook toegang tot het internationale netwerk van Obeya Association. Het digitale certificaat wordt indien gewenst ook toegevoegd aan je LinkedIn profiel.

De training is niet verplicht om het examen te kunnen doen. Je kunt het examen ook doen zonder deze training. Het helpt je natuurlijk wel!

De Obeya is een waardevol middel om als organisatie ervoor te zorgen dat je scherpe doelen snel en zeker haalt.

FAQ

Succesvol aan de slag gaan met een Obeya vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Getrainde Obeya professionals zorgen dat tijdens een Obeya meeting het échte gesprek wordt gevoerd. Dat kennis en ervaringen van individuele teamleden wordt omgezet in duurzame, gezamenlijke beslissingen. Ze helpen de Obeya goed te verankeren in de organisatie en bouwen de routines die nodig zijn om uiteindelijk de langetermijnresultaten te behalen. In deze training ontwikkel je dit vakmanschap. De kennis en vaardigheden om een succesvolle Obeya te begeleiden.

De Obeya Host training is bedoeld voor mensen die binnen hun organisatie een Obeya effectief willen begeleiden. Voor iedereen die al Obeya’s faciliteert, of van plan is dat te gaan doen. Deze training is het meest geschikt voor programmamanagers, Lean experts, Product Owners, Scrum Masters, Agile coaches, business/interne consultants, teamleiders of teamleden die de taak hebben om een Obeya te begeleiden. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met HBO/WO opleidingsniveau.

De Obeya Host is een vervolg op de Obeya Fundamentals training. Om de training te kunnen volgen moet je eerst de Obeya Fundamentals training hebben gevolgd, het halen van het examen is niet nodig.

De Obeya Host is een vervolg op de Obeya Fundamentals training. Om de training te kunnen volgen moet je eerst de Obeya Fundamentals training hebben gedaan. Het Obeya Fundamentals certificaat is geen vereiste voor het volgen van de Obeya Host training. Je hoeft dus niet per se het Obeya Fundamentals examen te hebben gedaan.

Het Obeya Fundamentals certificaat is geen vereiste voor het volgen van deze training. Je hoeft dus niet per se het Obeya Fundamentals examen te hebben afgenomen. Je moet wel de Obeya Fundamentals training hebben gevolgd.

Ja, als je het Obeya Fundamentals certificaat hebt, kun je deelnemen aan de Obeya Host training. Met het succesvol afleggen van het Obeya Fundamentals examen en dus het verkrijgen van de certificering, heb je aangetoond over de Obeya Fundamentals kennis te beschikken.

Nee, je hoeft niet de Obeya Builder training gevolgd te hebben om deel te nemen aan de Obeya Host training. Zowel de Obeya Builder als de Obeya Host zijn vervolgtrainingen op de Obeya Fundamentals.

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. In het geval van de Obeya trainingen zijn het 2 speciaal opgeleide Obeya coaches.

Twee trainers betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De Obeya trainers van LCG zijn WO opgeleid, zijn gecertificeerd als Obeya Coach en hebben ruime ervaring als Lean, Agile en Obeya consultants. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Onze trainers wisselen denken en doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Ja. Naast deze training, kun je ook de Obeya Builder training volgen. En heb je zowel de Obeya Fundamentals, Obeya Builder en Obeya Host training gevolgd én de examens succesvol afgerond? Dan kun je je verder ontwikkelen tot Obeya Coach.

Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld een Incompany training. Daarnaast kunnen onze consultants helpen bij het opzetten en werken met Obeya binnen jouw organisatie. Hiervoor bieden we de Obeya Accelerator aan.

En wil je verder aan de slag met teamontwikkeling en coaching? Dan is de opleiding tot teamcoach wellicht wat voor jou.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen en denken we mee over jouw vervolgstappen.

Dat is optioneel, die keus is aan jou. LCG is partner van de Obeya Association, via de Obeya Association kun je een Obeya Host certificaat behalen, door bij hen een examen af te leggen. Deze training bereidt je daarop voor. Het examen kun je na het afronden van deze training online in je eigen tijd afleggen. Dit is optioneel en niet inbegrepen bij de training. De prijs voor het examen is €250 (excl. btw). Na het succesvol afronden van je examen, ontvang je de certificering van de Obeya Association.

Nee. Bij LCG houden we sowieso niet van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het examen. Twijfel je hierover? Dan is er altijd ruimte om dit te bespreken met één van de trainers.

Kies je voor het examen, en haal je dat? Dan krijg je een digitaal certificaat dat is uitgereikt door de Obeya Association. Je krijgt daarmee ook toegang tot het internationale netwerk van de Obeya Association. Het digitale certificaat wordt indien gewenst ook toegevoegd aan je LinkedIn profiel.

Je kunt het examen trouwens ook doen zonder deze training. De training is niet verplicht om het examen te kunnen doen. Maar het helpt je natuurlijk wel om het examen te halen!

Tot 20 dagen voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

In de Obeya Host training word je klaargestoomd voor de rol van Obeya host. Je leert hoe je een effectieve Obeya meeting faciliteert. We zoomen uitgebreid in op verschillende teamdynamieken. Zo leer je wat psychologische veiligheid is en hoe je hier een omgeving voor creëert, maar ook wat psychologische vrijheid juist kan belemmeren.

We gaan het hebben over het bouwen van vertrouwen, het geven van constructieve feedback en het ontwikkelen van een groei mindset. Ook leren we je over teamontwikkeling en het faciliteren van besluitvormingsprocessen. Daarnaast duiken we in verschillende organisatietheorieën. Je leert over verschillende werkwijzen, perspectieven en ideeën over hoe je organisaties kunt leiden in een snel veranderende wereld en verkennen concepten als Theory U en de Teal organisatie van Frederic Laloux (reinventing organisations)

Deze training stoomt je klaar voor het Obeya Host examen. Na dit examen kun je je verder verdiepen in de wereld van Obeya met de Obeya Builder training en je door ontwikkelen tot Obeya Coach. Óf je kunt je verder ontwikkelen tot teamcoach met onze teamcoach leergang of training.

Opzet van de training

Deze Obeya Host training bestaat uit 3 losse dagen. Tussen iedere trainingsdag zitten ongeveer 3 weken, waarin je de tijd hebt om je praktijkopdracht uit te voeren. De trainingsdagen duren van 9:00 tot 17:00 uur.

Wij geven de training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én een extra portie plezier. Beide trainers zijn gecertificeerde Obeya coaches. De groep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Gratis Obeya webinar

Ben je je nog aan het oriënteren op Obeya? Doe dan eerst het gratis Obeya webinar.

Wat komt er aan bod?

In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

 • Voordat we de meer praktische kanten gaat ontdekken van jouw rol als Obeya host, onderzoeken we de uitdagingen waar organisaties tegenaan lopen. We verkennen hoe de Obeya een organisatie helpt in de huidige VUCA-wereld (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity) en behandelen theorieën en concepten zoals Theory U en de Teal organisatie van Frederic Laloux (reinventing organizations).
 • We gaan aan de slag met je vaardigheden als facilitator. We behandelen technieken en concepten voor het faciliteren van Obeya meeting, en laten je hiermee oefenen.
 • We leren je over psychologische veiligheid. Wat is het precies, hoe creëer je een veilige omgeving, en wat belemmert psychologische veiligheid?
 • We staan uitgebreid stil bij team dynamieken. We bespreken de verschillende fases in teamontwikkeling, leren je hoe je omgaat met conflicten en hoe je open communicatie stimuleert.
 • We leren je over besluitvormingsprocessen in groepen, en hoe je dit faciliteert.
 • We gaan oefenen met het stellen van ‘krachtige vragen’; vragen die leiden tot nieuwe perspectieven. We zoomen in op technieken die je daarbij kunnen helpen, zoals de ORID-techniek en appreciative inquiry.
 • We ontwikkelen jouw vermogen als host om te observeren, écht te luisteren en complexe situaties te overzien.
 • We leren je te reflecteren op je eigen gedrag en eventuele (voor)oordelen, die jouw rol als host in de weg kunnen staan, te her- en erkennen.
 • We geven je na iedere trainingsdag een praktijkopdracht mee, waarmee je gaat oefenen in de praktijk. De volgende trainingsdag staan we hier samen bij stil. Zo leren we van en met elkaar.

Obeya examen

Het Obeya Host examen is optioneel en niet inbegrepen. Deze training bereidt je wel voor op dit examen. Het examen kun je na het doorlopen van deze training online in je eigen tijd afleggen via onze partner, de Obeya Association. De prijs voor het examen is €250 (excl. btw).

Wanneer je je examen succesvol afrond, word je lid van de Obeya Association community, een snelgroeiend internationaal netwerk van professionals die zich aangesloten hebben bij de Obeya Association.

Deze training bieden wij aan in Nederland (nabij Utrecht), België (centraal Vlaanderen) en Incompany. Uiteraard ben je overal van harte welkom! De Obeya Host training in Nederland vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Kaap Doorn di 23 apr 2024
di 23 apr 2024 + di 28 mei 2024 + di 25 jun 2024
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 23 apr 2024
di 23 apr 2024 + di 28 mei 2024 + di 25 jun 2024

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 16 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

Gratis webinar

Ben je je nog aan het oriënteren op Obeya? Doe dan eerst het gratis Obeya webinar.

Locatie Startdatum Trainingsdag(en)  
Webinar 11-12u vr 13 okt 2023
vr 13 okt
Inschrijven
Webinar 16-17u di 21 nov 2023
di 21 nov
Inschrijven
Webinar 16-17u do 01 feb 2024
do 01 feb 2024
Inschrijven
Webinar 11-12u vr 15 mrt 2024
vr 15 mrt 2024
Inschrijven
Webinar 11-12u
vr 13 okt 2023
vr 13 okt
Webinar 16-17u
di 21 nov 2023
di 21 nov
Webinar 16-17u
do 01 feb 2024
do 01 feb 2024
Webinar 11-12u
vr 15 mrt 2024
vr 15 mrt 2024

Het tarief van de Obeya Host bedraagt €2.250 (excl. btw en excl. examen) per deelnemer. Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Praktijkopdracht en stappenplan om aan de slag te gaan;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens de trainingsdag.

De prijs van het examen is €250 (excl. btw).

Examen

Het Obeya Host examen is niet inbegrepen, maar zeker wel een optie. LCG is content partner van de Obeya Association. Deze training bereidt je voor op het Obeya Fundamentals examen. Het examen kun je na het doorlopen van deze training online in je eigen tijd afleggen. Dat is optioneel en niet inbegrepen bij de training. De prijs voor het examen is €250 (excl. btw).

Bij het succesvol afronden van het examen ontvang je de Obeya Host certificering van de Obeya Association.

Kies je voor het examen, en haal je dat, dan krijg je een digitaal certificaat dat is uitgereikt door de Obeya Association. Je wordt lid van de Obeya Association community, een snelgroeiend internationaal netwerk van professionals die zich aangesloten hebben bij de Obeya Association. Het digitale certificaat wordt indien gewenst ook toegevoegd aan je LinkedIn profiel.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Komt de training toch niet goed uit?

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Tot 20 dagen voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 Obeya coaches
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 3 dagen leer je hoe je succesvol een Obeya begeleidt
 • Examen en accreditatie optioneel
 • Prijs €2.250 (excl. btw)

Liever even overleggen?

Liever even overleggen?

Heb je vragen over de data of de Obeya training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.

+31 (0)85 0655 392