logo ciz
logo Eigen Haard
logo Gemeente Utrecht
logo Greetz
logo Isala
logo Kadaster
logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
logo Ministerie van Defensie
logo NN
logo Nestlé
logo Philips
logo ProRail
logo Reinaerde
logo Slingeland Ziekenhuis
logo Staedion
logo Tony's
logo Triodos
logo Vattenfall
logo Welzorg
logo WZA

De Lean trainingen van LCG zijn opgebouwd in verschillende modules, ook wel Belts genoemd. We hanteren de wereldwijde standaard van het Lean Competence System (LCS) van de Universiteit van Cardiff. Na elke training ben je dus verzekerd van een internationaal erkend certificaat. Je kunt de Belts als losse trainingen volgen of direct achter elkaar.

Bij LCG vergroten we het levensgeluk. En dat ervaar je in al onze trainingen! Zo zijn er altijd twee trainers, die zorgen voor veel afwisseling en humor. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker en zorgt ervoor dat alle inhoud beter beklijft. Bovendien zorgen twee trainers voor meer aandacht, meer tijd voor persoonlijke vragen en een dubbele dosis inspiratie. Je gaat naar huis met meer energie dan je binnenkwam!

Overzicht Lean trainingen

Lean Yellow Belt

Grondige basis voor Lean



Wil je niet alleen de Lean theorie leren, maar ook de Lean principes kunnen toepassen?

Duur: 3 dagen

Lean Green Belt voor zorgprofessionals

Word een Lean expert in de zorg



Speciaal gericht op de zorg. Met veel (herkenbare) praktijkvoorbeelden komt de theorie tot leven en is er sneller inzicht en inspiratie wat Lean voor jouw zorgorganisatie kan betekenen.

Duur: 5 dagen

Lean Green Belt

Word een Lean expert



Wil je niet alleen de theorie van de Lean filosofie leren, maar ook weten hoe je de belangrijkste instrumenten inzet? Deze training is de meest complete én meest gekozen training van LCG.

Duur: 5 dagen

Black Belt training

Vervolgopleiding Green Belt + examen



Na de Green Belt maak je de stap naar een meer zelfstandige positie en leid je volledig autonoom een verbetertraject. Een Lean Black Belt certificaat is een geweldige mijlpaal.

Duur: 4 dagen

Lean Master Black Belt

De kroon op jouw Lean ervaring



Heb je al veel ervaring met het inrichten en uitvoeren van verbeterprogramma’s? Dan is de titel Master Black Belt de kroon op jouw werk. Deze titel is in Nederland de hoogst haalbare kwalificatie op het gebied van Lean.

Duur: in overleg

Een van deze trainingen Incompany?

Een Incompany trainingsprogramma is een uitstekende start van een Lean transformatie, maar is ook uitermate geschikt als interventie gedurende het traject.

Overige Lean trainingen

Graphic Facilitation

Visualiseren als een pro

Wil jij leren om effectiever te communiceren en verbeteren met je team of afdeling? Ontdek de kracht van het inzetten van visualisaties in de training Graphic Facilitation.

Duur: 1 dag

Teamcoaching

Het fundament voor jou als teamcoach

Grootste uitdaging ligt vaak in de hardnekkige (onzichtbare) kant. De onderstroom genoemd. Met de teamcoach trainingen ga je daarmee aan de slag.

I.s.m. SchoolvoorCoaching

1-op-1 coaching

Effectiever communiceren in 1-op-1 gesprekken

Je hebt vaak te maken met persoonlijke interactie. Dat verloopt niet altijd zoals je hoopt. Deze training helpt je met 1-op-1 gesprekken.

I.s.m. SchoolvoorCoaching

Green Belt Assessment

Voorbereiding op Black Belt



Heb je wel een vooropleiding in Lean, maar geen LCS certificaat? Dan bepalen we aan de hand van het Green Belt Assessment jouw startpositie voor het Black Belt traject.

Duur: 1/2 dag

Lean Japan Study Tour

Najaar 2024

Tijdens de Lean Japan Study Tour maak je kennis met Lean bij de bron. Lean gaat nog meer in je genen zitten.

Duur: 8 dagen

Accreditaties LCG

Cedeo & CRKBO certificaten



Hoe weet je dat een opleiding aan de juiste, hoge kwaliteitsnormen voldoet? Naast de Lean LCS accreditatie heeft LCG als opleidingsinstituut Cedeo en CRKBO als erkende certificeringen.

Ervaringen – wat zeggen deelnemers

De trainingen van LCG worden gemiddeld beoordeeld met een 9,1. We hebben deelnemers uit vrijwel alle sectoren. Van overheid, onderwijs en zorg tot woningcorporaties, financiële dienstverleners en de energiesector. Lees hieronder een paar reviews.

In de bijeenkomsten heb ik ontzettend veel opgestoken. Ik heb heel veel aangereikt gekregen en alles valt helder op zijn plaats. Door de ruimte voor vragen en een gesprek tijdens de trainingen, kun je alle kennis vertalen naar je werk. Het blijft daarom niet alleen conceptueel, maar ook zeker toepasbaar. Ik heb op een leuke en speelse manier geleerd en ik blijf met een empowered gevoel achter. Ik weet wat ik wil aangaan op mijn werk en hoe ik dat ga doen!

Umut Kutlubay

Green Belt training (digitaal), juni 2020

“Ik vond het een inspirerende training! Iedereen doet er goed aan om de Lean mindset onder de knie te krijgen. De trainers waren enthousiast en toegankelijk, de interactie was leuk en de opdrachten waren leerzaam.”

Amanda Degenaars | Ymere

Green Belt training, september 2021

De training was van erg goed niveau. De trainers waren supergoed voorbereid, wisten veel, en waren zeer behulpzaam. De training had een heel leuke afwisseling tussen praktijk en theorie. Veel plezier gehad!

Jetske van de Logt | TU Delft

Green Belt training, september 2021

“Plezierige training! Duidelijke uitleg, korte blokken, mooie presentatiewijze (flips), afwisseling theorie-actief, tijdige energizers.”

Michiel Oostveen | ProRail

Yellow Belt training, april 2019

“Lean tools trainen kan elk trainingsbureau. Deze instrumenten worden pas echt van duurzame waarde als je de dieperliggende cultuur van Toyota begrijpt. In Nederland is er geen enkele organisatie die zo dicht tegen de cultuur van Toyota aanzit als LCG. Dat maakt de trainingen van LCG echt uniek.”

Lex van den Elsen | Toyota Nederland

Green Belt training, augustus 2018

“De opbouw van de training zit visueel goed in elkaar. De trainers hebben veel ervaring en delen daardoor tal van voorbeelden. Echt gericht op toepassen in de praktijk.”

Dennis Boekel | ING

Green Belt training, mei 2021

Waarom kiezen voor LCG Lean trainingen?

LCG gelooft in de combinatie van offline én online leren, ook wel ‘blended learning’ genoemd. Onze fysieke trainingen vormen de basis. Maar alles wat je daar leert, blijft beter én langer hangen, wanneer je er ook digitaal mee blijft oefenen. Je haalt dus meer uit deze fysieke trainingsdagen door met de inhoud ook thuis of op het werk aan de slag te gaan.

Je gaat tussen trainingsdagen door aan de slag met praktijkopdrachten. En op ons digitaal leerplatform Connector doorloop je verschillende kleine blokjes. Deze ‘learning bites’ bestaan uit formats zoals korte filmpjes, meerkeuzevragen, theorie en invuloefeningen. Ook is er een sociale tijdlijn waarop je vragen en inzichten deelt met alle andere deelnemers.

Al deze informatie is niet alleen tijdens jouw training beschikbaar, maar kun je tot een jaar na de start van je training blijven gebruiken. Toegang tot ons leerplatform Connector zit inbegrepen bij jouw training. Zo haal jij het maximale resultaat uit je training!

Wij geven de Lean Trainingen altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier.

Agile training

FAQ

Lean is een uitgangspunt om duurzaam succesvol te zijn. Om als organisatie wendbaar te zijn en klaar voor de toekomst. Lean trainingen helpen een cultuur te bewerkstelligen die jou en de organisatie in staat stellen om succesvol te zijn met verandering en meer klantwaarde te creëren.

In een Lean training ontwikkel je vaardigheden om de kwaliteit van de activiteiten binnen een organisatie te verbeteren en processen te versnellen. Je leert de Lean principes zelf, de theorie én behandelt meerdere instrumenten en technieken zodat je vervolgens zelf met Lean aan de slag kunt

Lean kent een ‘Belt’ structuur met verschillende kleuren ‘Belts’. De Belts verwijzen naar de verschillende banden in de vechtsport, maar staat in praktijk symbool voor een ieders rol en verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

De Lean filosofie kent 4 soorten kleuren ‘Belts’: White, Yellow, Green en Black. Als White Belt ben je een beginner en nog volledig onwetend in de principes van Lean. Met een Yellow Belt ken je de basisprincipes van Lean en kun je ze toepassen binnen de organisatie. Heb je je Green Belt training gehaald? Dan ga je als Lean expert aan de slag. Als Black Belt kun je zelfstandig een Lean traject begeleiden.

In het overzicht bovenaan deze pagina vind je alle Lean trainingen. Kies een training uit die bij jou past en klik op de knop Lees verder. Op de trainingspagina kies je onder het tabblad Data & inschrijven de startdatum die jou past en klik je op de knop Inschrijven.

Lean en Six Sigma worden veel door elkaar gebruikt. Niet gek, want ze hebben veel gemeen met elkaar. Maar ze betekenen niet hetzelfde. Er zit verschil tussen deze twee methoden. Hieronder leggen we in het kort de overeenkomsten en verschillen uit. 

Overeenkomsten Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma zijn allebei methodieken om processen te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Ze gaan uit van een cultuur van continu verbeteren. Lean en Six Sigma hoeven zelfs niet los te staan van elkaar. Je kunt het combineren als de situatie daarom vraagt: Lean Six Sigma. Organisaties profiteren van zowel de focus op klantwaarde en het elimineren van verspilling als het verminderen van variatie en fouten om processen te verbeteren. 

Verschillen Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma lijken best op elkaar. Toch zijn er verschillen in de manier van benadering.  

  • Verschil #1 | Oorsprong
  • Verschil #2 | Focus
  • Verschil #3 | Methoden
  • Verschil #4 | Doelgroep
  • Verschil #5 | Cultuur

Lees hier de uitgebreide uitleg over de overeenkomsten en verschillen tussen Lean en Six Sigma.

Aanvangsniveau van onze trainingen is MBO/HBO. Omdat we altijd met 2 trainers zijn, is er genoeg aandacht voor persoonlijke vragen en extra uitleg, op het niveau dat bij jou past. Onze trainers zijn allemaal WO opgeleid en hebben ruime praktijkervaring met Lean.

In de trainingen van LCG koppelen we theorie écht aan de praktijk. Zo werken we met praktijkopdrachten en leren we reflecteren op je eigen situatie. Omdat we altijd met 2 trainers zijn, is er genoeg ruimte en aandacht om de lesstof te vertalen naar jouw persoonlijke doelen.

Lean tools uitleggen kan iedereen. Maar met de Lean trainingen van LCG maak je een sprong in je persoonlijke ontwikkeling én creëer je toegevoegde waarde voor jouw organisatie. De trainingen van LCG zijn niet alleen gericht op het leren toepassen van de tools en technieken. Lean gaat juist ook over gedrag. En daar komt de veranderkundige ervaring van onze trainers goed van pas. Zij combineren als geen ander theorie, praktijk en reflectie.

Zo leer je de theorie, krijg je hulp bij het toepassen in de praktijk en reflecteer je op je eigen gedrag.Zo zijn er altijd twee trainers, die zorgen voor veel afwisseling en humor. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker en zorgt ervoor dat alle inhoud beter beklijft. Bovendien zorgen twee trainers voor meer aandacht, meer tijd voor persoonlijke vragen en een dubbele dosis inspiratie. Je gaat naar huis met meer energie dan je binnenkwam!

LCG biedt Lean trainingen ook Incompany aan. Een Incompany trainingsprogramma is een uitstekende start van een Lean transformatie, maar is ook geschikt als interventie tijdens een lopend traject. Een training op maat biedt de mogelijkheid om direct impact in de organisatie te realiseren, door de Incompany training te koppelen aan specifieke organisatiedoelstellingen. Zo pakken we naast het ontwikkelen van kennis en vaardigheden van individuele medewerkers gezamenlijk een actuele uitdaging binnen jouw organisatie aan.Vraag direct een offerte aan

LCG biedt Lean trainingen aan op verschillende niveau’s. Prijzen voor Lean trainingen variëren dan ook. Vind meer informatie over kosten per individuele training.

LCG is actief in Nederland, België, Duitsland en Japan. Onze trainingen bieden we in deze landen aan. Bovendien kunnen we alle Lean trainingen ook fysiek, digitaal of blended aanbieden, ongeacht de locatie van jouw organisatie.

Liever even overleggen wat de mogelijkheden voor jou of jouw organisatie zijn?

Bel of mail gerust even met Maartje!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen