LCG heeft haar wortels in de Lean en Agile filosofie. En tegelijkertijd is een methodiek geen doel op zich. We doen wat werkt. Wat voor de ene organisatie succesvol is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. En andersom. Daarom werkt LCG altijd met een aanpak op maat. Aan het begin van elk traject wordt deze aanpak niet vóór maar mét de klant bepaald.

Vier kenmerken van de LCG werkwijze

Eerst begrijpen, dan ingrijpen

Wat de vraag ook is, we starten altijd met een verkennend gesprek. Daarin zijn we vooral aan het luisteren. En af en toe stellen we vragen. We kunnen een organisatie pas écht helpen, als we écht begrijpen.

Positief veranderen

Wij staan voor veranderen vanuit een positieve, mensgerichte insteek. Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan, oprecht contact te maken met de organisatie, werkvormen te vinden die energie opwekken bij medewerkers en door het écht samen te doen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt. Daarmee wil vrijwel iedereen onderdeel zijn van de verandering en bereiken we sneller een gedragen transitie.

De harde én hardnekkige kant

We integreren in onze aanpak altijd de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering. Een voorbeeld: bij het inrichten van overlegstructuren werken we met een doelgerichte agenda, meetbare voortgang en energieke werkvormen. Daarnaast nemen we bewust tijd met teams om de groepsdynamiek en de onderstromen te bespreken. Het zit in de natuur van elke LCG-er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of interactie in het moment.

(Tijdelijk) samenwerken op afstand

Het werken op afstand geeft flink wat uitdagingen. Want hoe begeleid je de organisatie naar de gewenste verandering zonder elkaar (regelmatig) live te zien? Voor ons is dit niets nieuws: wij werken al op afstand vanaf de oprichting 12 jaar geleden, met inmiddels 65 organisatie experts. Samenwerken op afstand zit dan ook in ons DNA.

Voorbeelden van verandertrajecten

Lees in de verhalen van onze klanten hoe LCG succesvol verandertrajecten heeft geleid en begeleid.

Adviseren

Organisaties zijn altijd in beweging. Ze passen zich continu aan hun omgeving aan. Dat vraagt om veel keuzes. Zoveel, dat ze daar hulp bij kunnen gebruiken.

Sommige van die keuzes gaan over het richten van een organisatie. Waar werken we naartoe? Wat is ons Ware Noorden? En hoe creëren we meer waarde voor al onze stakeholders?

LCG adviseert bij:

  1. Richten: over de doelen van je organisatie
  2. Inrichten: over wat er nodig is om daar te komen
  3. Verrichten: over wat er moet gebeuren en door wie

Andere keuzes gaan over het inrichten. Hoe komen we daar? Wat is er nodig om het Ware Noorden te bereiken? Wat is de impact hiervan en hoe gaan we daarmee om?

Tot slot gaan keuzes over het verrichten in de organisatie. Hoe maken we de toekomst werkelijkheid? Wat gaan we precies doen? En wie is daar voor nodig?

Realiseren

Een advies alleen verandert niets. Dat komt pas wanneer advies de werkelijkheid wordt. Wanneer processen, gedrag en routines zijn veranderd. En wanneer er een nieuw waarheid ontstaat in de organisatie. Er is alleen een verschil tussen advies en advies. Wat er op papier mogelijk is, lijkt in de praktijk vaak onhaalbaar. En daardoor verandert er uiteindelijk niets. Advies op papier zou naadloos moeten aansluiten op wat er in de praktijk kan.

In deze pagina lees je hoe LCG verandertrajecten succesvol maakt.

De LCG aanpak bij realiseren

  1. We maken een vliegende start
  2. We maken de verandering belangrijk
  3. We creëren zin in de verandering
  4. We stellen het organisatiebelang voorop
  5. We halen de pijn naar voren
  6. We experimenteren

Daarom geloven we bij LCG in ‘adviseren = realiseren’. Een harde belofte: wat wij adviseren, realiseren we ook.

Meer weten over hoe LCG verandering realiseert?

Lees hier onze aanpak bij Lean transformaties, over Scrum werken of over onze Agile filosofie.

Benieuwd naar de kernwaarden van LCG?

bekijk ze hier

De basis voor verandering: trainen & coachen

Verandering realiseren vraagt om doorzettingsvermogen. Niet even los een training doen en dan verwachten dat alles anders gaat. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het ontwikkelen van nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden vraagt om meer dan alleen een training. Het vraagt om heel veel trainen, trainen, trainen. Als je toch een training geeft, zorg dan voor een ervaring die écht blijft hangen.

Trainingen als kickstart voor verandering

Bekijk onze Lean trainingen of Agile Scrum trainingen.

Trainingen op maat, afgestemd op jouw organisatie? Bekijk de Incompany mogelijkheden.

Ook vraagt verandering realiseren om onzichtbare patronen te doorbreken. Op alle niveaus. Daarom coachen we sleutelfiguren in de verandering en begeleiden hen in bewustwording en persoonlijke groei. Goede leiders zijn immers verbinders. Om in verbinding te zijn met anderen moet je allereerst in verbinding zijn met jezelf. In een periode waarin je flink onder druk staat, lastige besluiten moet nemen, of persoonlijk een groeifase doormaakt, kan een coach een katalysator zijn. Sparren met ‘iemand van buitenaf‘ kan je ruimte geven om vrijuit te reflecteren op wat je doet, op besluiten die je neemt en op hoe je met je mensen omgaat .

Verkennend gesprek over de doelen van jouw organisatie?

naar contact

LCG leidt de verandering, niet de organisatie

Een verandering vraagt om een gids. Iemand met ervaring. Iemand die de weg kent. Een gids loopt voorop, maar niet alleen. Een gids handelt onafhankelijk en grensverleggend, met respect voor de groep.

We leiden de verandering, niet de organisatie. We doen het namelijk samen met onze klanten. Wij hebben verstand van veranderen dus we weten steeds welke stappen nodig zijn. En we nemen verantwoordelijkheid om deze stappen te zetten. We doen er alles aan om de verandering te realiseren. We laten zien hoe het werkt. We gaan voorop in de strijd. Voor ons is de verandering pas klaar als een organisatie zelfstandig verder kan. Want het uiteindelijk doel is om klaar voor de toekomst te zijn. We doen het altijd eerst voor. We leren onze klanten het uiteindelijk zelfstandig te doen, maar wij bepalen wanneer het tijd is om van ‘voordoen’ naar ‘samen doen’ naar ‘zelf doen’ te gaan.


Aan de slag met verandering in jouw organisatie?

We verkennen samen je vraag of uitdaging. Neem contact op met Maart Bevers van ons World Class Office. Ze helpt je graag verder.

Maart Bevers