In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 5 dagen Lean expert in de zorg
 • Internationaal erkend certificaat
 • All in prijs €3.250 (excl. btw)

Lean Green Belt voor zorgprofessionals

De uitdagingen in de zorg zijn groot. Denk aan zorgkwaliteit, wachtlijsten, behoud van personeel. Met Lean leer je stapsgewijs verbeteringen tot stand te brengen die zorgen voor betere resultaten, maar ook meer werkplezier en grotere betrokkenheid. Deze 5-daagse Lean Green Belt training is speciaal gemaakt voor de zorg en gaat gericht in op de praktijk in deze sector.

Zie jij in jouw zorginstelling waar het beter, sneller en leuker kan? En word jij de veranderaar die jullie nodig hebben om de uitdagingen te lijf te gaan? Deze Lean Green Belt training is speciaal gericht op de persoonlijke ontwikkeling van zorgprofessionals op het gebied van continu verbeteren.

De Green Belt training voor zorgprofessionals is niet alleen gericht op het leren toepassen van de Lean tools en technieken. Lean gaat juist ook over gedrag. En daar komt de veranderkundige ervaring in de zorg van onze trainers goed van pas. Zij combineren als geen ander theorie, praktijkervaring in de zorg en reflectie. Zo leer je hoe je Lean succesvol kunt toepassen in jouw verbetertrajecten. En word je een voorbeeld voor jouw organisatie in continu verbeteren. Kortom, je bent er na afronding helemaal klaar voor om als Lean expert aan de slag te gaan!

Wat kun je verwachten?

 • 5 trainingsdagenJe gaat vijf dagen aan de slag met de belangrijkste theorie van het Lean gedachtegoed. Deze theorie ga je toepassen in verschillende cases in jouw eigen organisatie. Zo kan veilig leren, met vallen en opstaan, en helpen we je om direct impact te maken in je werk. 
 • 3 praktijkopdrachtenJe krijgt dus ook diverse praktijkopdrachten mee om tussen de trainingsdagen mee aan de slag te gaan. 
 • 8-16 leergenoten Ook jouw leergenoten zijn zorgprofessionals. Je leert zo heel veel van andere ervaringen in zorgorganisaties. Daarom stimuleren de trainers jou en de groep om met en van elkaar te leren. We delen successen, geleerde lessen en oefenen samen met reflecteren.
 • 2 ervaren trainers Wij geven de Lean Green Belt training altijd met twee trainers. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. In dit geval zijn het de experts op het gebied van continu verbeteren in de zorg.
 • 1 internationaal erkend certificaatAan het eind van de opleiding doe je het examen en behaal je het officieel LCS certificaat (level 1c)! Hoewel de inhoud van de training volledig gericht is op de zorg, is het certificaat een algemeen Lean Green Belt certificaat en van toepassing op alle branches.

Wat levert het je op?

Na deze training heb jij als Lean expert:

 • jezelf ontwikkeld tot Lean veranderaar, projectleider of procesverbeteraar
 • je persoonlijke effectiviteit verbeterd op kennis én gedrag
 • de Lean theorie specifiek vertaald naar de zorg en heb je een concreet plan voor jouw organisatie of afdeling
 • al de eerste resultaten behaald dankzij de praktijkopdrachten
 • met veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving

Of lees verder over de inhoud van de training.

Voor wie is de Lean Green Belt training voor zorgprofessionals?

De Green Belt opleiding voor zorgprofessionals is geschikt voor iedereen die in de zorg werkt en zich in zijn of haar organisatie wil ontwikkelen tot Lean expert, procesmanager of projectleider in verandertrajecten. Voor de Green Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Na het behalen van je Green Belt kun je direct als expert aan de slag in jouw organisatie. De training is gericht op de zorg, maar in principe kun je deze kennis en ervaring ook inzetten in andere branches. Natuurlijk, hoe meer praktijkervaring je op doet, des te meer je expert wordt. Maar na deze opleiding ben je écht in staat om procesverbeteringen succesvol te leiden. Dat komt omdat je bij onze trainingen niet alleen de Lean theorie en methodieken leert, maar jezelf ook ontwikkelt in Lean gedrag.

Certificaat Lean Green Belt

LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Green Belt opleiding volledig gevolgd (je mag 1 dagdeel missen)
 • Je behaalt het theorie-examen op de laatste dag van de opleiding (dit examen is bij onze opleiding inbegrepen)
 • Je voert Lean praktijkopdrachten uit (ook deze opdrachten zijn bij onze opleiding inbegrepen)

Na het succesvol afronden van de Lean Green Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Green Belt certificaat. Dit certificaat is niet specifiek voor de zorg, maar ook geldig voor alle andere branches.

Bij LCG leer je niet alleen de Lean theorie en methodieken, maar ontwikkel je ook Lean gedrag.

FAQ

De Green Belt training voor zorgprofessionals van LCG is geschikt voor iedereen die in de zorg werkt en zich in zijn of haar organisatie wil ontwikkelen tot Lean expert, procesmanager of projectleider in verandertrajecten.

Er is ook een reguliere Green Belt training. Deze kun je eveneens volgen wanneer je in de zorg werkt. De inhoud en praktijkvoorbeelden zijn dan breder en niet specifiek gericht op de zorg. Je leergenoten werken dan in diverse branches.

Onze trainers wisselen denken en doen continu af. Na een blokje theorie ga je met de andere deelnemers aan de slag met oefeningen. Daar zitten ook rollenspellen bij. Zo leer je het snelst!

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen. Na de training zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf verder ontwikkelen tot Lean Black Belt of in jouw verbetertraject begeleiding krijgen van een van onze Lean experts. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld Incompany training.

Je hebt een functie binnen een zorginstelling. Er is verder geen voorkennis nodig voor het volgen van deze Lean Green Belt training. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Alle trainingen van LCG worden altijd door 2 trainers verzorgd. Dit betekent dubbele focus, twee keer zo veel ervaring die we je meegeven én dubbel zoveel plezier. De Lean trainers van LCG zijn WO opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Lean consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Voor deze training zijn het de experts op het gebied van continu verbeteren in de zorg.

Ja, na het succesvol afronden van de Lean Green Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Green Belt certificaat. LCG is namelijk geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Dat is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren.

Dit certificaat is niet specifiek voor de zorg, maar ook geldig voor alle andere branches.

Bij LCG houden we niet zo van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het theorie-examen. Twijfel je hierover? Dan is er altijd ruimte om dit te bespreken met een van de trainers.

Tot 4 weken vóór aanvang van de eerste trainingsdag kun je zonder kosten annuleren of verplaatsen. Dat doe je door in te loggen op het trainingsplatform. Een wijziging binnen 4 weken voor aanvang, geef je door via [email protected]. Voor annuleren binnen deze 4 weken worden kosten in rekening gebracht.

Je kunt tot twee weken vóór aanvang van de training een overnachting bijboeken, wijzigen of annuleren. Dat doe je in het trainingsplatform. Binnen 2 weken voor de start van de training kunnen we niet meer annuleren of wijzigen, dus geldt 100% annuleringskosten. Dit geldt ook bij het missen van een trainingsdag.

Wanneer je binnen 2 weken nog een hotelkamer wil bijboeken, dan kun je als deelnemer zelf contact opnemen met de locatie. In het geval van de Nederlands trainingen is dat meestal Kaap Doorn.

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Opzet van de training

De training is opgebouwd uit 5 trainingsdagen, verdeeld over 3 blokken. Het eerste blok van 2 dagen, dan een blok van 1 dag, als afsluiting weer een blok van 2 dagen. Tussen de blokken zit ongeveer 3 tot 4 weken, zodat je de gelegenheid hebt om in je praktijkopdracht te experimenteren met dat wat je geleerd hebt.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en je gaat ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Wat komt er aan bod?

Het vijfdaagse programma van de Lean Green Belt opleiding voor zorgprofessionals ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1 en 2: Ervaar de kracht van Lean

 • We starten met een simulatiespel. We dagen je uit om de vijf principes van Lean in een gesimuleerd planningsproces van een ziekenhuis toe te passen.
 • We leren het 1e Lean principe klantwaarde op verschillende manieren inzichtelijk te maken. We oefenen onder andere met het KANO-model waarin de waarde voor de patiënt centraal staat.
 • We bespreken het 2e Lean principe waardestroom en waardestroomanalyse (of Value Stream Mapping). We doen hierbij een rollenspel om jouw stakeholders te leren over de schutting te kijken.
 • We bespreken het inrichten van het ideale en toekomstige proces voor klantwaarde (patiëntwaarde). Hierbij maken we de 8 verspillingen inzichtelijk.
 • We lichten alle instrumenten toe in de 6 stappen van de verbetermethodiek. We oefenen onder andere met Kaizen, A3 en het werken in sprints.
 • Je start direct met het opstellen van je veranderverhaal. Hierin stel je vast wat jij gaat verbeteren binnen jouw organisatie.

Dag 3: Alles wat je nodig hebt voor ‘continu verbeteren’

 • We trappen af met een intervisie op de eerste praktijkopdracht en reflecteren daarbij op houding en gedrag
 • We ervaren de kracht van visueel management en leren een structuur inrichten die prestaties en inzet van capaciteit inzichtelijk maakt.
 • We gaan aan de slag met het opstellen van KPI’s en het oefenen met de dagstart met een casus van een spoedeisende hulp.
 • We leren over Genchi Genbutsu, oftewel het werkvloeren. Dit is een van de belangrijke elementen van Lean houding en gedrag.
 • We zoomen in op standaardisatie als basis voor continu verbeteren. We oefenen hierbij met de 5S-methodiek voor het inrichten van een efficiënte werkomgeving.
 • We delen de tweede praktijkopdracht waarmee je in jouw organisatie aan de slag gaat

Dag 4 en dag 5: Verdieping op de veranderkundige kant van Lean

 • We duiken in op de 3e en 4e Lean principes Flow en Pull. Bijbehorende instrumenten zijn onder andere takttijd, Kanban, vraaganalyse, capaciteitsmanagement en totale team effectiviteit. Ook doen we een tweede simulatiespel om de kracht van Flow en Pull te ervaren.
 • We leren over Hoshin Kanri, oftewel Policy Deployment. We vertalen visie en doelen naar alle functies in de organisatie, onder andere aan de hand van de Circle of Lean.
 • We oefenen met presenteren van de praktijkopdrachten om beter te worden in het meenemen van collega’s in verandertrajecten. Ook doen we Catchball, een vorm van ‘speeddaten’ met elkaar om feedback op te halen over de eigen A3-opdracht.
 • We leren over de 8 rollen van de Lean expert en doen een self-assessment die we daarna bespreken
 • Tijd voor het examen van 30 minuten. Na succesvolle afronding ontvang je het officiële LCS Lean Green Belt certificaat
 • Feestelijke afsluiting met borrel, muziek en confetti!

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Kaap Doorn
ma 14 okt. + di 15 okt.
ma 11 nov.
ma 02 dec. + di 03 dec.
voor zorgprofessionals
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
ma 14 okt. + di 15 okt.
ma 11 nov.
ma 02 dec. + di 03 dec.

Een trainingsdag start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Maximale groepsgrootte is 18 personen. Een training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Mocht dat niet het geval zijn, laten we dit zo’n drie weken voor aanvang van de training weten en vinden we samen een passende oplossing.

De Green Belt training voor zorgprofessionals vindt plaats bij Conferentiecentrum Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Kaap Doorn ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. We bieden tevens arrangementen met overnachting aan om het nog aangenamer te maken.

Reguliere Green Belt training

Naast de Green Belt specifiek gericht op de zorg, bieden we ook een reguliere Green Belt training aan. Deze training heeft deelnemers uit verschillende branches.

Locatiefilter:
Locatie Trainingsdag(en) Type  
Antwerpen
wo 24 apr. + do 25 apr.
do 16 mei
wo 05 jun. + do 06 jun.
Inschrijven Neem een optie
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 15 mei + do 16 mei
do 13 jun.
wo 03 jul. + do 04 jul.
Inschrijven Neem een optie
Nog 5 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 04 sep. + do 05 sep.
do 26 sep.
wo 16 okt. + do 17 okt.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 24 sep. + wo 25 sep.
di 15 okt.
di 12 nov. + wo 13 nov.
Inschrijven Neem een optie
Antwerpen
wo 25 sep. + do 26 sep.
wo 16 okt.
wo 06 nov. + do 07 nov.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
do 10 okt. + vr 11 okt.
vr 08 nov.
do 28 nov. + vr 29 nov.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
wo 06 nov. + do 07 nov.
wo 27 nov.
wo 18 dec. + do 19 dec.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
wo 11 dec. + do 12 dec.
do 09 jan.
wo 29 jan. + do 30 jan.
Inschrijven Neem een optie
Kaap Doorn
di 18 jun. + wo 19 jun. + do 20 jun.
di 09 jul. + wo 10 jul.
Summercourse editie
Inschrijven Neem een optie
Antwerpen
wo 24 apr. + do 25 apr.
do 16 mei
wo 05 jun. + do 06 jun.
Nog 4 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 15 mei + do 16 mei
do 13 jun.
wo 03 jul. + do 04 jul.
Nog 5 plaatsen vrij
Kaap Doorn
wo 04 sep. + do 05 sep.
do 26 sep.
wo 16 okt. + do 17 okt.
Kaap Doorn
di 24 sep. + wo 25 sep.
di 15 okt.
di 12 nov. + wo 13 nov.
Antwerpen
wo 25 sep. + do 26 sep.
wo 16 okt.
wo 06 nov. + do 07 nov.
Kaap Doorn
do 10 okt. + vr 11 okt.
vr 08 nov.
do 28 nov. + vr 29 nov.
Kaap Doorn
wo 06 nov. + do 07 nov.
wo 27 nov.
wo 18 dec. + do 19 dec.
Kaap Doorn
wo 11 dec. + do 12 dec.
do 09 jan.
wo 29 jan. + do 30 jan.
Kaap Doorn
di 18 jun. + wo 19 jun. + do 20 jun.
di 09 jul. + wo 10 jul.

Het tarief van de Lean Green Belt training voor zorgprofessionals bedraagt €3.250 (excl. btw) per deelnemer.

Dat is inclusief:

 • Leskosten & materiaal;
 • Een simulatiespel;
 • Meerdere praktijkopdrachten;
 • Toegang tot het digitaal leerplatform Connector;
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat van LCS;
 • Lunch, koffie, thee en versnaperingen tijdens trainingsdagen.

Kata coaching

Je leerproces tijdens je trainingsperiode verder versnellen? Kies dan voor persoonlijke Kata coaching door een ervaren Lean expert van LCG. Meerprijs hiervoor is €975 (excl. btw) voor acht gesprekken. Deze vinden plaats buiten de training om, op momenten dat het jou uitkomt. Zo zorg je voor voortgang en resultaten tijdens je gehele trainingsperiode en optimaliseer je je eigen trainingservaring. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

Arrangementen

Reistijd vermijden en genieten van de trainingslocatie op de Utrechtse Heuvelrug? Boek er dan overnachtingen en/of diners bij. Kosten zijn €102,35 per nacht (incl. toeristenbelasting, excl. 9% btw) en €51,50 per diner (incl. 2 drankjes, excl. 9% btw). Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Komt de training toch niet goed uit?

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Tot 4 weken voor de training kun je nog kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Hotelovernachting bijboeken of annuleren?
Dat kan kosteloos nog tot 2 weken voor aanvang van de training. 

Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Onze Lean Green Belt training wordt door deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 9,1 / 10. Lees hieronder waarom zij ons aanbevelen.

Joyce Wetsteijn, Ziekenhuis St. Franciscus 08-09-2022
→ Beoordeling 10/10
Erg verrassende training, anders dan ‘de standaard’. Training geeft energie en zin om zelf met de stof aan de slag te gaan. Heel fijn ook dat er met flipovers gewerkt wordt i.p.v. met een PowerPoint! Zeker een aanrader voor iedereen die Lean onder de knie wil krijgen en geïnspireerd wil raken hiermee aan de slag te gaan.

Esther Roodzant, Isala Ziekenhuis 15-12-2022
→ Beoordeling 8/10
Energieke, inspirerende training. De docenten weten de stof actief over te brengen en een ontspannen sfeer te creëren. Door de praktijkopdrachten en voorbereiding moet je de theorie gelijk toepassen.

Michael van Ham, UMC Utrecht 02-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Juiste hoeveelheid informatie, goede afwisseling in vormen van leren, goede voorbeelden waardoor het goed toepasbaar is in de praktijk.

Rianne Papma, Cosis 16-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Erg leuk, afwisselende werkvormen. Goed toepasbaar. Wel fijn dat meer collega’s van mij de Lean training hebben gedaan. Als je alleen in je organisatie met Lean aan de slag wilt wordt het een stuk lastiger denk ik.

Niels Smolders, Pieter van Foreest 02-12-2021
→ Beoordeling 9/10
Leuk, nuttig en afwisselend. Je kunt de theorie al gedurende training in de praktijk brengen.

Mayke Schroijen, Ziekenhuis St. Jansdal 07-07-2022
→ Beoordeling 9/10
Erg duidelijke training, veel visueel gemaakt en veel afwisseling tussen theorie en opdrachten om de theorie duidelijk te maken. Alle stof is toe te passen in de organisatie.

Durk Wijbenga, UMCG Ambulancezorg 18-04-2023
→ Beoordeling 10/10
De training is inhoudelijk heel sterk. Voor de praktijk erg goed toepasbaar. Deze opleiding zal indalen in onze organisatie en ten goede komen aan ontwikkelingsprocessen.

Leo Dijk, UMCG Ambulancezorg 18-04-2023
→ Beoordeling 8/10
Het is een leuke training, waarbij voldoende tijd wordt besteed aan de theorie, welke onderbouwd werd met aansprekende voorbeelden. De training is goed te doen en is inspirerend.

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • Veel interactie, altijd 2 trainers
 • Beoordeeld met een 9,1/10
 • In 5 dagen Lean expert in de zorg
 • Internationaal geaccrediteerd certificaat
 • All-in prijs €3.250 (excl. btw)

Heb je vragen over de data of deze Lean Green Belt training voor zorgprofessionals? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.