In het kort

 • Inspiratie en onvergetelijke ervaring
 • Beoordeeld met een 10 /10
 • O.l.v. gids, tolk en Japan-expert
 • 8 dagen bij de bron van Lean
 • Incl. verblijf (volpension), excl. vlucht
 • Prijs van €5.500 (excl. btw)

Lean Japan Study Tour

Tijdens de Lean Japan Study Tour maak je kennis met Lean bij de bron. Door bezoeken, interviews en verdieping in de Japanse cultuur leer je wat ultieme klantbeleving is en wat streven naar perfectie betekent. Met deze studiereis gaat Lean nog meer in je genen zitten en kun je anderen inspireren om continu te streven naar perfectie.

Na deze reis ben je nog meer geïnspireerd geraakt door de bron van Lean en het je nieuwe inzichten opgedaan die leiden tot het versterken van Lean in jouw DNA én dat van je organisatie.

Wat kun je verwachten?

 • Meerdere bedrijfsbezoekenNatuurlijk gaan we naar de bron van Lean. Bij Toyota kun je met eigen ogen zien hoe streven naar perfectie in de parktijk wordt uitgevoerd. Verbeteren is hun werkethos en zit dus in de genen. Daarnaast bezoeken we onder andere een stomerij die ‘meer doen met minder’ nagenoeg hebben uitgevonden.
 • Japanse cultuur en funDe Japanse cultuur is een geweldige ervaring op zich. Je ontdekt en leert de Japanse (zakelijke) gebruiken. Respect, werkvloeren, vragen stellen. De Japanners weten er alles van en hebben er hun bijzondere gewoontes en rituelen voor ontwikkeld. Tijdens deze reis nemen we een duik in de Japanse cultuur.
 • Koppeling naar de eigen praktijkBij alles wat je ziet en leert is het de kunst om de koppeling te maken naar de eigen praktijk in Nederland of België. Hier is ruimte voor en dit wordt georganiseerd. Daarnaast is het waardevol dat je kennis en ervaringen deelt met je reisgenoten uit verschillende sectoren.

Wat levert het je op?

Een reis naar de toekomst van Lean. We ervaren Lean bij organisaties die al een hele Lean reis achter de rug hebben. Je krijgt een helder beeld van hoe mooi Lean kan zijn als alle delen te samen komen. Dit levert waardevolle inzichten op om ook jouw organisatie naar een hoger Lean niveau te tillen.

Na deze reis ben je nog meer geïnspireerd geraakt om te starten of verder te gaan met Lean. Je doet meerdere ideeën op om continu te verbeteren binnen je organisatie.

Daarnaast zorgen wij ervoor dat je met een A3-plan in het vliegtuig naar Nederland zit. Hierin staan al deze ideeën en plannen, zodat je direct aan de slag kunt.

Of lees verder in het reisschema.

Voor wie is de Lean Japan Study Tour?

De Lean Japan Study Tour is voor iedereen die Lean tot in de diepste wortels wil ervaren om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Voor die ervaring moet je naar de bron, Japan. Lean is daar niet alleen in werkomgevingen zichtbaar en voelbaar, het is aanwezig in de hele cultuur en maatschappij.

“Inzichten uit de reis hebben nog dagelijks effect op mijn werk.”

FAQ

De Lean Japan Study Tour is voor iedereen die Lean tot in de diepste wortels wil ervaren om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Voor die ervaring moet je naar de bron, Japan. Lean is daar niet alleen in werkomgevingen zichtbaar en voelbaar, het is aanwezig in de hele cultuur en maatschappij.

Bij LCG houden we niet zo van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen welk deel van het programma je wel of niet meedoet.

Er is geen voorkennis nodig, maar wij raden wel aan om enige basiskennis van Lean te hebben. Heb je die niet? Doe dan onze Green Belt training.

Er zijn minimaal 6 deelnemers. Dit zijn mensen die net zoals jij Lean bij de bron willen ervaren en daarmee inspiratie op willen doen voor hun eigen praktijk. Daarnaast gaat er een LCG’er mee vanuit Nederland en worden we in Japan begeleid door onze eigen ‘man in Japan’, Tim Wolput. Hij is onze gids, tolk, Japan-expert en Lean-deskundige.

Opzet Lean Japan Study Tour

De studiereis duurt 8 dagen en start in Japan. In Japan word je verwelkomd door onze LCG-collega Tim Wolput. Hij woont in Japan en doet onder andere onderzoek naar de ontwikkeling van Lean en Obeya. Daarnaast is hij tijdens de hele reis onze gastheer.

Meer over onze man in Japan

Voordat we het reisschema globaal gaan uitleggen, eerst meer over Tim. De van oorsprong Vlaming woont sinds 1999 in Japan. Het was zijn grote droom om wereldkampioen Aikido te worden en dat is hem in 2005 gelukt. “De connectie tussen Aikido en Lean is een hele mooie: je bent altijd bezig met het verbeteren van de kleinste details om een perfect resultaat neer te zetten. Zo werken ze ook in andere organisaties hier, bijvoorbeeld bij Toyota.” Dat perfectionisme vormt de rode draad voor het bedrijfsleven in Japan. Hij wil dat graag delen en organiseert daarom Lean-studiereizen naar Japan en werkt hierbij nauw samen met het Toyota Management Institute.

Globaal reisschema

De reis naar de bron van Lean ziet er in hoofdlijnen als volgt uit.

Dag 1

Je ontmoet Tim en je reisgenoten op zondag om 12:45 uur in Shinagawa station (Tokyo), bij de klok in de stationshal. We doen een eenvoudige sight-seeing om de eventuele jetlag te verwerken. We bekijken een tempel en een Karakuri-klok. Karakuri verwijst naar automatische mechanismen die gebruik maken van veren, zwaartekracht enz. Kaizen implementaties die deze ideeën gebruiken worden Karakuri Kaizen genoemd. Karakuri wordt in Japanse fabrieken veel gebruikt op de werkvloer om het werk gemakkelijker, veiliger, beter te maken. Ze passen de omgeving aan hun behoeften aan in plaats van andersom. Een waardevolle les, want de tools die in Lean, Agile en Obeya worden gebruikt, moeten ook altijd de behoeften van de gebruikers weerspiegelen in plaats van de gebruikers in een bepaalde vaste structuur te dwingen.

Dag 2

We gaan naar de Toyota Engineering Corporation voor een seminar en hands-on workshop over het Toyota Way Management System en het Toyota Production System (TPS). Dit wordt een geweldige ervaring waar we de Lean principes en praktijk rechtstreeks van de bron leren. De instructeurs van Toyota Engineering hebben een leven lang bij Toyota gewerkt en waren erbij toen het Lean concept bij Toyota werd ontwikkeld. Tijdens de workshop gebruiken we visualisaties zoals bijvoorbeeld een Yamazumi-kaart om Kaizen van het montageproces aan te sturen. De simulatie wordt afgesloten met een Obeya-stijl evaluatie.

Dag 3

Het Go Gemba tijd! We bezoeken een leverancier van Toyota om te zien hoe TPS in de praktijk wordt toegepast. Ook zien we (opnieuw) hoe visual management een vanzelfsprekend onderdeel is van de werkvloer. Japan zit vol tradities. We nemen deel aan een traditionele Japanse theeceremonie in een mooi theehuis bij een pittoreske tempel in Nagoya. De essentie van de theeceremonie draait om de kunst van de Japanse gastvrijheid of Omotenashi in het Japans. Het is een van de oude Japanse tradities die aan de wortels liggen van Lean.

Dag 4

We bezoeken de Nagahama fabriek in de oude hoofdstad van Japan, Kyoto. Een fabrikant van metalen precisie onderdelen. We gaan zien hoe zij 5S gebruiken om een energieke bedrijfscultuur te creëren. 5S als vorm van visueel management helpt om de grenzen van het brein te overwinnen door orde te scheppen in de chaos.

Vervolgens gaan we naar een Zen tempel om onder leiding van een Zen-priester te mediteren. Bij Zen-meditatie gaat het erom de essentie van de dingen te kunnen bevatten en een deugdzaam mens te worden.

Na wat sight-seeing in Kyoto vertrekken we naar Tokyo.

Dag 5

Deze dag worden we ontvangen bij het Oishi Accounting Office. We nemen deel aan hun morning stand up meeting. Met deze ochtendroutine proberen ze een positieve bedrijfscultuur op te bouwen. De muur in het kantoor dient als een Obeya, specifiek gericht op het opbouwen van hun unieke cultuur van warmte en positiviteit. Obeya hoeft niet alleen over doelen en doelstellingen te gaan, maar kan ook over dankbaarheid en inspiratie gaan.

Daarna is het tijd voor aangename bezinning in een mooie tuin in Tokyo of om op een andere manier te ontspannen. Want ’s avonds is het tijd voor actie met een training Aikido, een Japanse gevechtskunst. Centraal bij deze workshop staat: leren en groeien door te doen. De parallel met de Lean en Obeya is niet ver te zoeken.

Dag 6

Vrijdag maken we een wandeling rond de oude vismarkt Tsukiji. Daar zien we ‘Lean street-life’ voorbeelden en genieten van een lekkere sushi lunch. ’s Middags bezoeken we Kikuya Cleaning Company. De kernactiviteit van Kikuya is het schoonmaken van kleding en ze zijn meesters in het ‘meer doen met minder’. Ongeveer 15 jaar geleden begonnen ze hun Lean reis door de juiste vraag te stellen: “Wat wil de klant en wanneer wil hij/zij dat het gedaan wordt?” Dit leidde tot een opmerkelijke inkrimping van de infrastructuur en faciliteiten, waardoor zij paradoxaal genoeg meer waarde konden bieden en zelfs nieuwe diensten voor hun klanten konden creëren.

Dag 7

Onze ervaring leert dat alle indrukken beter beklijven, wanneer je daar de tijd voor neemt. Deze laatste dag vul je daarom naar eigen wens in. Wil je nog een beetje Japan ontdekken of volledig ontspannen? Tim heeft de beste tips.

Dag 8

Afscheid en met een koffer vol inspiratie naar huis te gaan.

De Lean Japan Study Tour staat gepland op:

Locatie Trainingsdag(en) Type  
Japan
zo 29 sep. + ma 30 sep. + di 01 okt. + wo 02 okt. + do 03 okt. + vr 04 okt. + za 05 okt. + zo 06 okt.
Inschrijven Neem een optie
Japan
zo 29 sep. + ma 30 sep. + di 01 okt. + wo 02 okt. + do 03 okt. + vr 04 okt. + za 05 okt. + zo 06 okt.

Heb je interesse, maar heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

De prijs van de Lean Japan Study Tour bedraagt €5.500 (excl. btw) per deelnemer.
Dat is inclusief:

 • Verblijf ter plaatse op basis van volpension
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle georganiseerde activiteiten
 • Alle dagen begeleiding door Tim als gids en tolk

Dit is exclusief de vlucht.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.


Gemiddelde beoordeling 10 / 10
uit 3 reviews op Springest

Annick Jongerius
Beoordeling 10/10
Deze reis was nog meer dan wat ik verwacht had. Terug naar de bron in alles. De diversiteit aan bedrijfsbezoeken. Het voelen van een stukje alledaags Japan. Een stap in een cultuur die lean ademt. Het ruim een week mogen mee ademen heeft mij veel inzichten gegeven en helpt me nu bij het begrijpen hoe die inzichten om te zetten in het hier doen.
Lonneke van de Ven
Beoordeling 10/10
Het was geweldig in Japan. Terug naar de bron van lean. O.a. Toyota eens echt van binnen bekeken. Veel geleerd over de leancultuur. Daarnaast ook nog eens superleuk met de Belgische gids Tim en de reisgenoten. De hele reis verliep in één grote leerzame, gezellige flow met heerlijk eten ook nog! Aanrader als lean jouw ding is!
Nicole De Rooij MSc RA
Beoordeling 10/10
Een all inclusive (studie)tour door Japan. Fantastisch! De reis is geweldig geregeld door de medewerkers van Lean Consultancy Group en hun Belgische gids (omotenachi). De eerste dagen beginnen bij Toyota (de oorsprong: TPS, Kaizen, visualisatie) tussendoor de Japanse cultuur proeven (maag en mind: theeceremonie, Japanse cultuur en (aikido)workshops) en als laatste een aansluiting maken tussen een stomerij en een ziekenhuis (Eind? nee begin!). Mijn manier van denken is tijdens deze reis verbeterd. Vooral bij Yamaha heb ik geleerd dat standaardisering nog steeds tot unieke (voor een klant specifieke) producten kan leiden. Bij Toyota geleerd dat er altijd een Sensei nodig is om jou te begeleiden en dat je nooit te oud en wijs bent om te leren. Terug thuis, in mijn functie als Audit & Risk medewerker, kan ik deze functie nog beter vervullen. Arigato!
Deel ook jouw ervaring op Springest.nl

“Als manager operations voelde ik altijd een druk dat het beter en sneller moest én goedkoper. In mijn beleving was prioriteren ook kiezen. In Japan zag ik dat optimaliseren en standaardiseren van processen gewoon is. Hoezo kiezen? En wat je met de opbrengst van verbeteren doet, daar kijken wij ‘Westerlingen’ heel anders naar dan de Japanners, maar dat moet je vooral zelf gaan ontdekken.”

“Sinds de Japanreis heb ik een dieper besef van de wijze waarop je een échte leercultuur inricht. Waardoor je een échte Lean cultuur creëert. Levenslang samenwerken, samen leren, dat is daar echt anders dan hier. Deze inzichten hebben nog dagelijks effect op mijn werk.”

“Ik heb inzicht gekregen in de verschillen tussen de Oosterse en Westerse stijlen van leidinggeven. Deze hebben ieder voor- en nadelen. Deze studiereis heeft mij geholpen ‘The best of both worlds’ te implementeren binnen mijn bedrijf.”

“De kunst van gastvrijheid (Omotenachi) gecombineerd met die van het vakmanschap (Monozukuri) is de Japanner met de paplepel ingegoten.  Overal staat de klant centraal en de kwaliteit voorop. Ik heb gemerkt dat ervaren veel effectiever is dan lezen. We reisden met een koffer vol sterke voorbeelden en mooie anekdotes weer terug.”

“Inzicht dat mij is bijgebleven is de opmerking van Mr Eguchi, ‘you can’t grow bamboo on a tree‘.”

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Neem een optie

Kosteloos annuleren

Spreek met Tim

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Met meerdere collega’s?

In het kort

 • Inspiratie en onvergetelijke ervaring
 • Onder leiding van gids, tolk en Japan-expert Tim
 • 8 dagen bij de bron van Lean
 • Beoordeeld met een 10 /10 
 • Incl. verblijf (volpension), excl. vlucht
 • Prijs van €5.500 (excl. btw)

Heb je vragen over de data of de Lean Japan Studytour? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.