Continu verbeteren

Creëer een organisatiecultuur die meer klantwaarde, meer werkplezier én betere resultaten oplevert.

Continu verbeteren gaat ver terug in de geschiedenis en heeft haar bron in Japan. De filosofie is gericht op klantwaarde leveren. Die kick zorgt voor meer werkgeluk en betere resultaten. Continu verbeteren kan iedereen leren, maar is niet voor iedereen hetzelfde. Wij geloven in de kracht en eigenheid van elke organisatie. Met onze ervaring maken wij een continu verbetercultuur die past bij de organisatie: de mensen, producten, processen en omgeving.

Waarom continu verbeteren?

 • Je leert een mindset die je altijd en overal kan toepassen
 • Meer kans dat je je (maatschappelijke) doelen haalt
 • Weinig investering nodig in systemen of materialen
 • Impact is snel zichtbaar

Meer leren over continu verbeteren?

Hoe start je met Lean?

Hoe start je met Lean?

We horen vaak: we zijn heel enthousiast over het potentieel dat Lean biedt, maar waar moeten we nou beginnen? Wat werkt het best in onze organisatie? Wij hebben inmiddels geleerd wat in welke situatie het best aanslaat.

Is de ‘hype’ van Lean voorbij?

Is de ‘hype’ van Lean voorbij?

Ja, de hype is voorbij. Ok. Niet schrikken, het heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een constante. Het Lean gedachtegoed is voortaan eerder regel dan uitzondering. Organisaties hebben het zich meer eigen gemaakt en er hun eigen naamgeving aan gegeven. En typisch waar Lean staat voor continu verbeteren, ontwikkelt de methodiek zelf ook ‘aan de lopende band’. We spreken de eigenaren van LCG over het ontstaan van hun passie en hoe Lean zich continu ontwikkelt in Europa.

De 5 misverstanden rondom Lean

De 5 misverstanden rondom Lean

“Kijk uit, als ze Lean gaan implementeren, dan vallen er ontslagen,” of “Kunnen we onze medewerkers ‘even’ uitleggen hoe ze efficiënter moeten werken?”. En zo kunnen we nog meer uitspraken noemen over Lean, die allesbehalve stroken met de waarheid. Misverstanden rondom Lean. Met mede-oprichter van LCG, Eppo Kuipers nemen we de misverstanden die 15 jaar geleden al leefden nog eens onder de loep.

Aan de slag met continu verbeteren

Lean trainingen

Lean trainingen

Zelf binnen je organisatie aan de slag? Leer de theorie van de Lean filosofie en koppel die tijdens de training al aan jouw praktijk. Meld je aan voor één van onze open trainingen, of we trainen een hele groep collega’s met een Incompany training op maat.

Probleem oplossen

Probleem oplossen

Daalt de klanttevredenheid? Worden doelen niet gehaald? Is er een verandering in aantocht en je weet niet hoe je de hele organisatie meekrijgt? Geen controle over het voorraadbeheer? Veel mutaties in personeel? Lopen de wachttijden op?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veelvoorkomende problemen waar je wel gespecialiseerde hulp bij kan gebruiken. Leg je probleem aan ons voor, wij verkennen het en doen een voorstel om jullie te helpen.

Lean transformatie

Lean transformatie

Transformeren betekent letterlijk omvormen. Bij een Lean transformatie gaan we een organisatie of een proces ombuigen. Daar betrekken we iedereen bij: leidinggevenden, managers en de mensen op de werkvloer.

Na een succesvolle Lean transformatie zien we dat de klanttevredenheid omhooggaat, net als de financiële resultaten. Bij een transformatie is de Lean methode geen doel, maar een middel. De organisatie wordt opnieuw vormgegeven vanuit de behoeftes van de klant. In de uitvoering van de processen staat de medewerker centraal.

Geen Lean transformatie is gelijk. Maak daarom een afspraak om te verkennen wat er bij jullie nodig is.

logo ciz
logo Eigen Haard
logo Gemeente Utrecht
logo Greetz
logo Isala
logo Kadaster
logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
logo Ministerie van Defensie
logo NN
logo Nestlé
logo Philips
logo ProRail
logo Reinaerde
logo Slingeland Ziekenhuis
logo Staedion
logo Tony's
logo Triodos
logo Vattenfall
logo Welzorg
logo WZA

Save the date
De Grootste Heidag

Vrijdag 20 september 2024

Heidagen zorgen voor reflectie, uitzoomen en inspiratie. Maar vaak stopt het daar. En daar worden organisaties niet beter van. Op De Grootste Heidag gaat het net even anders.

Interesse? Laat het ons weten.

Meer informatie op degrootsteheidag.nl

Recente resultaten

Voorbeelden van klanten met wie we gewerkt hebben aan een continu verbetercultuur.

Transformatie bij woningcorporatie Eigen Haard

Transformatie van een woningcorporatie

Beginnen met Lean is één van de beste beslissingen die Eigen Haard ooit genomen heeft. Aldus Elke Heidrich tijdens haar afscheidsspeech. De keus voor het inzetten van LCG was daar …. lees verder

ThiemeMeulenhoff

Start van een Lean transitie in de educatieve sector

‘Vier jaar geleden maakte ik kennis met Lean, toen ik betrokken was bij een waardestroomanalyse van de uitlevering van digitale producten. Ik zag meteen dat onze organisatie dat nodig had om onze prestaties naar de klant te verbeteren… lees verder

Huisartsen Zuid Kennemerland

‘Praktisch resultaat met Lean in de huisartsenpraktijk’

Hoe kan onze organisatie de bedrijfsvoering van huisartsenpraktijken verder helpen verbeteren terwijl de zorg van hoge kwaliteit blijft? Volgens Ageeth de Ruig en Eva Euser van regionale huisartsenorganisatie Huisartsen Zuid Kennemerland (HZK) lag de oplossing …. lees verder

Gemeente Helmond

Hoe de Omgevingstafel zorgt voor 18 weken tijdwinst

De Omgevingswet. Bedoeld voor een goede balans tussen het benutten én beschermen van de leefomgeving. De wet vereenvoudigt de regels voor ruimtelijke ontwikkeling en voegt deze samen. Dit gaat niet zonder dat dit grote impact heeft op gemeenten…. lees verder

Concrete impact

Organisatie in de reisbranche

10% productiviteitswinst bij het team Callcentra. Kostenbesparing €400.000.

Door:

 • reduceren herhaalverkeer door Kaizen: van 30% naar 15%
 • reduceren van de ‘Average Handling Time’ (AHT) door operationeel management met > 30%

Metaalbedrijf

Bij een metaalbedrijf hebben we de yield (aantal goede delen) van 60% naar 80% verhoogd in een halfjaar door:

Buseloc

Bij een matrashoesfabrikant in België, Buseloc, hebben we de werkvoorraad gehalveerd bij twee teams. Door:

 • van push naar pull te gaan werken
 • grondoorzaken van de fouten snel te vinden
 • zoektijden te verminderen

CIZ

Bij Centrum Indicatiestelling Zorg is de doorlooptijd van een aanvraag verlaagd van 8 weken naar 4 dagen. Door:

Uitzendbureau

Bij een uitzendbureau is het percentage getekende contracten op 1e dag van 27% naar 84% verhoogd. Hoe?

Slingeland Ziekenhuis

Bij het Slingeland Ziekenhuis is de derving in de keuken van 20% naar 8% teruggedrongen. Door:

Financiële dienstverlener

Bij een financiële dienstverlener is in 10 weken de voorraad van 2.000 dossiers naar 200 teruggebracht en daarmee de doorlooptijd per dossier van 77 dagen naar 7 dagen. Dat is gedaan door:

 • teams kleiner te maken en meer verantwoordelijkheid te geven
 • dagstarts met hen te doen
 • focus op kennismanagement
 • en de cultuur neerzetten van ‘fouten maken moet‘ en daar leren we van

Waarom LCG als partner voor continu verbeteren?

Resultaten belooft iedereen. Maar ze zijn soms net zo snel gevlogen als consultants zelf. Daarom brengen we onze magie in de mix: verbinding. Op het doel, op de inhoud én op de relatie. Alleen dan volgt blijvende impact.

We hebben onze wortels in de Lean en Agile filosofie, maar geloven dat een methode nooit een doel op zich moet zijn. We hanteren dan ook altijd het ‘doen-wat-werkt’ principe.

De harde kant gaat bijvoorbeeld over werkvormen, overlegstructuur en processen. Waar het spannend wordt, is de hardnekkige kant. Dat gaat over gedrag, teamdynamiek en niet-helpende patronen in de organisatie. Daar zijn we van nature goed in.

Wij onderscheiden ons in onze aanpak door uit te gaan van wat wél kan, oprecht contact te maken met de organisatie, werkvormen te vinden die energie opwekken bij medewerkers en door het echt sámen te doen. Het gevolg? Enthousiasme voor het traject dat zich als een olievlek onder medewerkers verspreidt.

We weten niet alles van tevoren. En dat hoeft ook niet. Omdat we zo snel mogelijk aan het werk gaan. Moedig en vol verve. Wij doen kleine experimenten om de gekozen aanpak te testen.

LCG’ers herken je uit duizenden. Ze zijn zich van nature sterk bewust van welke rol ze hebben in een situatie. Kritische consultant, behulpzame coach, inspirerende gids, gestructureerde facilitator of gewoon even warme, plezierige collega. Petje op, petje af.

LCG helpt organisaties van begint tot eind bij hun verandering. Door te adviseren, te realiseren en te inspireren. Door te leiden, begeleiden en opleiden. Samen met meer dan 80+ klantorganisaties leren we continu wat goed werkt en wat beter kan. Zo versterken we elkaar, in het ecosysteem voor organisatieverandering.

Onze veranderexperts

Bij LCG werken enthousiaste veranderconsultants, die begrijpen hoe organisaties werken. Zij hebben elk hun eigen expertise.

Arjen Hoekzema
Roderik Met
Stefan Zielhuis
Karine Mijnheer
Ruud van Schaik
Hanne Visser LCG
Hanne Visser
Ronnie Wenting
Eppo Kuipers
Marjolijne van Huissteden

Zelf aan de slag met continu verbeteren?

Veelgebruikte interventies bij continu verbeteren

 • Obeya
  De Obeya is is een ruimte waarin de status van de belangrijkste bedrijfsprocessen en grootste verbeterprojecten zichtbaar worden gemaakt.
 • Policy deployment
  Hoe zorg je ervoor dat elke medewerker weet wat deze vandaag kan doen om de visie van het bedrijf te realiseren? Dat bereik je met Policy Deployment.
 • Waardestroomanalyse
  Met een waardestroomanalyse breng je een proces van A tot Z in kaart. Hierbij kijk je naar klantwaarde. De onnodige processtappen worden zichtbaar.
 • Operationeel management
  Je wilt als organisatie je doelen halen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door de juiste overlegstructuur, inzicht in de juiste data en de vertaling naar concrete acties haal je die doelen.
 • Incompany training
  Een Incompany trainingsprogramma is een uitstekende start van een Lean transformatie of als interventie tijdens het traject. Je hebt direct impact.
 • Leiderschapsontwikkeling
  Samen met onze partner SchoolvoorCoaching begeleiden we leiders in de verandering.

De harde en hardnekkige kant in verandering

We integreren in elke aanpak de harde en de hardnekkige (zachte) kant van een verandering.

De harde kant gaat over zaken als werkmethoden, overlegstructuren, processen en systemen. De zachte kant gaat over groepsdynamiek, gedragspatronen en onderstromen. We nemen hier bewust de tijd voor, met teams op alle niveaus. Het zit in de natuur van elke LCG’er om snel te schakelen van een inhoudelijk gesprek naar een interventie op sfeer of gedrag in het moment.

Verkennend gesprek?

We kunnen ons zo maar voorstellen dat je enthousiast bent geworden van ons verhaal. Meer weten? Bel of mail met onze lead consultant Ruud om je vraag of uitdaging te verkennen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte door inspirerende verhalen, nieuwe ontwikkelingen en evenementen.