Wat betekent Lean? De methodiek en principes van Lean.

De Lean methodiek is een manier van werken (of strategie) die een organisatie in staat stelt maximale waarde voor de klant te leveren. Met Lean elimineer of verminder je activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces. Maximale waarde creëer je dus door te leveren wat nodig is, op het moment dat het nodig is in de hoeveelheid die nodig is. Dit gebeurt op een manier die goed is voor medewerkers, partners én de aarde: ‘people, planet en profit’.

Het gedachtegoed hierachter is de Lean filosofie die ontstaan is in Japan. De Japanse cultuur is gebaseerd op ultieme klantbeleving (klantwaarde) en streven naar perfectie.  

Herkomst Lean 

De term Lean is als eerste beschreven door Womack en Jones. Deze onderzoekers vergeleken in de jaren ’90 de effectiviteit van verschillende autofabrikanten in Amerika en Japan. Zij zagen in Toyota een lichtend voorbeeld en introduceerden hun werkwijze als Lean methode.  

De Japanse autofabrikant Toyota staat bekend als de grondlegger van de Lean methode. Onderzoekers analyseerden eind vorige eeuw het bedrijfsproces van dit autobedrijf en kwamen tot de ontdekking dat hier op een zeer efficiënte manier klantgericht werd gewerkt. Maar de geschiedenis van Lean gaat veel verder terug dan de vorige eeuw. 

Tip: Womack en Jones schreven diverse boeken, waaronder het beroemde boek ‘Lean thinking’.  

Lean methodiek: de 5 principes 

Lean rust op vijf principes die nog steeds leidend zijn bij vrijwel de meeste procesoptimalisaties.

 1. Waarde: organisaties voegen waarde toe wanneer ze inspelen op de behoefte van de klant.  
 2. Waardestroom: de waardestroom is de weg die een product of dienst door het bedrijf aflegt. 
 3. Flow: wanneer je product of dienst in één keer door je organisatie stroomt, dan is het proces in flow 
 4. Pull: dit betekent dat je produceert op het ritme van de klantvraag 
 5. Perfectie: een duidelijk beeld van hoe perfectie er in jouw organisatie uitziet, maakt dat je weet waar je naartoe werkt. 

Lees hier de volledige uitleg van de 5 principes > 

Lean Kennismaking workshop

Lean methode implementeren 

Hoe pas je de Lean methode succesvol toe en zorg je ervoor dat je processen geoptimaliseerd worden, verspillingen verwijdert en je meer klantwaarde levert? Als organisatie word je Lean door een cultuur te creëren waarin je maximaal leert en continu verbetert.

Wat heb je nodig?

 • Een missie en visie: dat je weet wie je bent en wat je wilt bereiken. Op een manier die bijdraagt aan de maatschappij. 
 • Dat je keuzes maakt in de doelen die je stelt. Wij noemen dat kiespijn, want dit doet pijn. Door écht te kiezen, wordt de toekomst sneller de waarheid. 
 • Wendbaar met de basis op orde. Snel, goed en efficiënt leveren. Just in Time blijven leveren betekent kort cyclisch Plan Do Check Act (PDCA) uitvoeren. 
 • Vrijheid en verantwoordelijkheid worden gegeven, aan iedereen. En je spreekt elkaar aan, eerlijk en zorgvuldig. 
 • Continu verbeteren. Het is nooit af. Het is topsport. Lean is streven naar perfectie. Veel experimenteren, fouten maken en ervan leren. 
 • Leiders vertrouwen leiders en doen wat de situatie vraagt. Handel egovrij, want het doel van de organisatie en maatschappij is net zo belangrijk als hun eigen doel.  

Wat is maximaal leren? In Japan brengt men het confucianistische idee van ‘Chiko-Goitsu’ in de praktijk. Dit betekent ‘kennis & doen’. Of anders gezegd: dat ‘echt leren’ pas gebeurt als je kennis in de praktijk brengt

Een Lean cultuur is dus een cultuur waarin continu geleerd wordt door kennis daadwerkelijk te testen en in de praktijk te brengen. Experimenteren dus. Bij LCG noemen we dit ook wel ‘Doenken’

Het gevolg? De organisatie heeft een ziel, snelle besluitvorming, focus, voldoende ruimte voor innovatie, talenten worden benut, levenslange fans. De organisatie is continu klaar voor de toekomst. 

In Japan kent men het woord ‘Omotenashi’, wat vertaald wordt als ‘de kunst van de gastvrijheid’. We leggen dit meestal uit als: ‘er samen iets unieks en moois van maken’. Dit geldt ook in een organisatie. Doelen worden gedeeld en samen in de praktijk gebracht om er samen iets moois van te maken. Het doel van de organisatie is ook het doel van elke individuele medewerker.  

Wat kan je met Lean? 

Lean toepassen kan al heel in het klein. In één project, proces of team één of enkele Lean principes toepassen is vaak snel succesvol. Wij beginnen vaak met één proces bij een klant of bij het formuleren van doelen en sturing van een team of afdeling (dit noemen wij operationeel management).  

Lean echt in je cultuur krijgen?  

De overgang naar een verbetercultuur is iets van de lange adem. Toyota zegt:

‘Wij zijn nu halverwege de mogelijkheden die Lean biedt‘. Wij helpen graag om de eerste stappen te zetten om Lean meetbaar effectief in te zetten in jouw organisatie. 

Toyota

Hulp nodig bij Lean? 

We leggen graag meer uit over Lean en hoe het jouw organisatie verder kan helpen.  Voor een Lean transformatie hebben we ervaren consultants in huis. Hij of zij geeft een waardestroomanalyse en helpt je bij het succesvol uitvoeren van verandertrajecten

Zelf aan de slag

Ontdek onze Lean trainingen en wordt een expert in resultaat boeken


Door zonder oordeel vragen te stellen én observaties terug te geven, vergroot ik mijn eigen inzicht en dat van de ander, om dit vervolgens om te zetten in effectieve interventies.

profiel Marjolein Jungman