De Lean methodiek is een manier van werken (of strategie) die een organisatie in staat stelt maximale waarde voor de klant te leveren. Met Lean elimineer of verminder je activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces. Maximale waarde creëer je dus door te leveren wat nodig is, op het moment dat het nodig is in de hoeveelheid die nodig is. Dit gebeurt op een manier die goed is voor medewerkers, partners én de aarde: ‘people, planet en profit’.
Het gedachtegoed hierachter is de Lean filosofie die ontstaan is in Japan. De Japanse cultuur is gebaseerd op ultieme klantbeleving (klantwaarde) en streven naar perfectie.
Herkomst Lean
De term Lean is als eerste beschreven door Womack en Jones. Deze onderzoekers vergeleken in de jaren ’90 de effectiviteit van verschillende autofabrikanten in Amerika en Japan. Zij zagen in Toyota een lichtend voorbeeld en introduceerden hun werkwijze als Lean methode.
De Japanse autofabrikant Toyota staat bekend als de grondlegger van de Lean methode. Onderzoekers analyseerden eind vorige eeuw het bedrijfsproces van dit autobedrijf en kwamen tot de ontdekking dat hier op een zeer efficiënte manier klantgericht werd gewerkt. Maar de geschiedenis van Lean gaat veel verder terug dan de vorige eeuw.
Tip: Womack en Jones schreven diverse boeken, waaronder het beroemde boek ‘Lean thinking’.
Lean methodiek: de 5 principes
Lean rust op vijf principes die nog steeds leidend zijn bij vrijwel de meeste procesoptimalisaties.
Lees hier de volledige uitleg van de 5 principes >
Lean methode implementeren
Hoe pas je de Lean methode succesvol toe en zorg je ervoor dat je processen geoptimaliseerd worden, verspillingen verwijdert en je meer klantwaarde levert? Als organisatie word je Lean door een cultuur te creëren waarin je maximaal leert en continu verbetert.
Wat heb je nodig?
Wat is maximaal leren? In Japan brengt men het confucianistische idee van ‘Chiko-Goitsu’ in de praktijk. Dit betekent ‘kennis & doen’. Of anders gezegd: dat ‘echt leren’ pas gebeurt als je kennis in de praktijk brengt
Een Lean cultuur is dus een cultuur waarin continu geleerd wordt door kennis daadwerkelijk te testen en in de praktijk te brengen. Experimenteren dus. Bij LCG noemen we dit ook wel ‘Doenken’.
Het gevolg? De organisatie heeft een ziel, snelle besluitvorming, focus, voldoende ruimte voor innovatie, talenten worden benut, levenslange fans. De organisatie is continu klaar voor de toekomst.
In Japan kent men het woord ‘Omotenashi’, wat vertaald wordt als ‘de kunst van de gastvrijheid’. We leggen dit meestal uit als: ‘er samen iets unieks en moois van maken’. Dit geldt ook in een organisatie. Doelen worden gedeeld en samen in de praktijk gebracht om er samen iets moois van te maken. Het doel van de organisatie is ook het doel van elke individuele medewerker.
Wat kan je met Lean?
Lean toepassen kan al heel in het klein. In één project, proces of team één of enkele Lean principes toepassen is vaak snel succesvol. Wij beginnen vaak met één proces bij een klant of bij het formuleren van doelen en sturing van een team of afdeling (dit noemen wij operationeel management).
Lean echt in je cultuur krijgen?
De overgang naar een verbetercultuur is iets van de lange adem. Toyota zegt:
‘Wij zijn nu halverwege de mogelijkheden die Lean biedt‘. Wij helpen graag om de eerste stappen te zetten om Lean meetbaar effectief in te zetten in jouw organisatie.
Toyota
Hulp nodig bij Lean?
We leggen graag meer uit over Lean en hoe het jouw organisatie verder kan helpen. Voor een Lean transformatie hebben we ervaren consultants in huis. Hij of zij geeft een waardestroomanalyse en helpt je bij het succesvol uitvoeren van verandertrajecten.
Zelf aan de slag