In het kort

 • 1-op-1 coaching
 • Start op het door jou gekozen moment
 • Beoordeeld met een 8,8 /10
 • Combinatie on- en offline leren
 • All-in prijs van €2.575 (excl. btw)

Scrum Master training

Klantwaarde. Daar draait het om. De wereld verandert snel en we moeten steeds sneller meebewegen om klantwaarde te blijven leveren. En dat is niet makkelijk. In de Scrum Master training leer je hoe je aan een continu bewegende klantvraag kunt voldoen. En vooral ook, hoe je een team hierbij helpt en ondersteunt. Dit traject valt onder het ‘nieuwe leren’: je combineert namelijk de flexibiliteit van het online leren met impactvolle 1-op-1 coaching. Ook wel blended learning genoemd.

De wereld verandert snel en dat vraagt een hoog aanpassingsvermogen van organisaties. Wendbaar zijn, oftewel Agile zijn, wordt steeds belangrijker en hier kan Scrum aan bijdragen. De Scrum Master vervult (net zoals de Product Owner) een belangrijke rol in het Scrum werken.

Deze Scrum Master training is een individueel ontwikkeltraject waarin je wordt klaargestoomd om deze rol te vervullen door middel van persoonlijke begeleiding, online leermodules en praktijkopdrachten. Je leert over de Agile filosofie en de Scrum manier van werken. Én je leert hoe je als Scrum Master een team ondersteunt bij het werken volgens deze principes. Je maakt een grote sprong in je persoonlijke ontwikkeling, terwijl je direct waarde creëert voor jouw organisatie en klanten.

Wat kun je verwachten?

 • 8 persoonlijke coachsessies (digitaal)In een intake verkennen wij jouw persoonlijke (werk)situatie. Je maakt kennis met de Agile expert en jullie zetten samen jouw leerdoel neer. Na de intake volgen zeven coachsessies (face-to-face momenten in onze virtual classroom), waarin we elke keer een stukje theorie en een bijbehorende opdracht bespreken. En we gaan in op de actuele uitdagingen voor jou als Scrum Master. We ronden af met een evaluatiemoment waarbij we terugblikken op jouw ontwikkeltraject en vooruitkijken naar de aandachtspunten voor de toekomst. Elke sessie duurt ongeveer 50 minuten.
 • 7 online leermodulesJe hebt toegang tot zeven online leermodules, die bestaan uit verschillende e-learnings. In iedere module komt een thema aan bod dat voor jou als Scrum Master relevant is. Op die manier doe je de theoretische kennis op over het hoe en wat van Agile en Scrum en jouw rol als Scrum Master. Voor elke leermodule heb je ongeveer een uur nodig.
 • (praktijk)opdrachtenDe leermodules worden ondersteund door opdrachten. In de opdrachten toets je je kennis, of ga je aan de slag om het geleerde toe te passen in de praktijk. Je wordt bijvoorbeeld stap voor stap meegenomen in het faciliteren van ‘events’ uit het Scrum raamwerk en gaat hier direct mee oefenen. Je leert het onderscheid maken tussen verschillende rollen uit het raamwerk en hoe jij je teamleden faciliteert in hun rol. En uiteraard ga je daarmee in de praktijk aan de slag. Ook oefen je met Backlog Management en ga je aan de slag met teamontwikkeling. Tijdens de coachsessies bespreek je de theorie en je opdrachten met je coach. Zo beschik je aan het eind van het traject niet alleen over de juiste kennis, maar heb je deze ook al toegepast.
 • Individuele begeleiding door een Agile expertOnze Agile experts hebben veel ervaring in diverse sectoren. Zij begeleiden jou met veel aandacht en een volle rugzak met praktijkvoorbeelden. Samen bespreken jullie niet alleen de theorie en opdrachten, maar ook de uitdagingen waar je tegenaan loopt.
 • 1 internationaal erkend certificaatTijdens het traject word je klaargestoomd voor het officiële PSM1 Scrum.org examen. Dit is inbegrepen bij deze training (ter waarde van $200).

Wat levert het je op?

Na dit leertraject heb jij:

 • jezelf ontwikkeld tot ware Scrum Master
 • kennis en vaardigheden opgedaan, die je direct in je eigen praktijk hebt toegepast
 • de principes van Agile en het Scrum Raamwerk tot in detail doorleefd
 • met veel plezier geleerd en gereflecteerd in persoonlijke coachsessies
 • je optimaal voorbereid op het internationaal erkende Scrum Master examen van Scrum.org
 • 40 PE-punten voor sommige brancheorganisaties

Voor wie is de Scrum Master training?

De Scrum Master training is een ontwikkeltraject dat geschikt is voor iedereen die zich in de organisatie wil ontwikkelen tot Scrum Master. Het traject is het meest geschikt voor (beginnende) Scrum Masters die in een Scrum team aan de slag gaan (of zijn gegaan) en hun kennis en kunde willen ontwikkelen. Voor dit traject is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO onderwijs.

Al tijdens het traject ben je als Scrum Master aan de slag in jouw organisatie en begeleiden we je in je rol. Je krijgt niet alleen de juiste theoretische bagage, maar je past dit direct toe en wordt hierin begeleid door jouw persoonlijke Agile coach. Hoe verder we komen in het traject, hoe meer kennis en ervaring je opbouwt. Na deze training ben je in staat om zelfstandig als Scrum Master aan de slag te gaan.

Lees verder over de inhoud van de training.

Certificaat PSM1 Scrum.org

Je leerproces afsluiten met een officieel certificaat? Na het volgen van deze training ben je klaargestoomd om het internationaal erkende Professional Scrum Master I ® (PSM I®) certificaat van Scrum.org te halen. Na afloop van de training ontvang je een examencode van ons. Dit is inbegrepen bij deze training (ter waarde van $200). Je kunt zo het examen maken op een voor jou geschikt moment.

“Een individueel traject afgestemd op mijn behoefte. Dit bleek een voltreffer!”

FAQ

De Scrum Master faciliteert het Scrum proces. Het zit al in de naam, de Scrum Master weet alles van de theorie en praktijk van Scrum. Je rol is het in staat stellen van het team om maximale waarde te kunnen leveren. Dit doe je door bijvoorbeeld Scrum bijeenkomsten te faciliteren, obstakels weg te nemen, teamleden te coachen en successen te vieren.
 
Deze rol ondersteunt het Scrum team in de ontwikkeling van Scrum kennis en de toepassing hiervan. Als Scrum Master ben je continu aan het coachen op de ontwikkeling van het Scrum team. Je stimuleert het team keer op keer te verbeteren door oude werkpatronen te doorbreken en nieuwe patronen vanuit de Scrum raamwerk in te slijpen.

Deze rol is dus te kenmerken als een ondersteunend leider.

De Scrum Master training is een coach- en ontwikkeltraject dat geschikt is voor iedereen die zich in de organisatie wil ontwikkelen tot Scrum Master. Het traject is het meest geschikt voor (beginnende) Scrum Masters die in een Scrum team aan de slag gaan (of zijn gegaan) en hun kennis en kunde verder willen ontwikkelen.
 
Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau.

Tijdens de trainingsdagen is er altijd ruimte voor persoonlijke vragen. Na de training zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld verder ontwikkelen tot Agile Coach of in jouw traject begeleiding krijgen van één van onze Agile experts. Ook is er de mogelijkheid om jouw organisatie verder te helpen door bijvoorbeeld Incompany training.

Er is geen voorkennis nodig voor het volgen van de Scrum Master training. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met MBO/HBO onderwijs.

Blended leren, vaak ook blended learning genoemd, is een ontwikkelmethode die steeds vaker wordt ingezet in organisaties. Blended leren is een mix van online leren en fysiek onderwijs. Deze ontwikkelmethode combineert traditionele leeractiviteiten met digitale leermogelijkheden. Lees dit artikel waarin we uitgebreid uitleggen wat blended learning is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je deze methode succesvol inzet bij verandering in jouw organisatie.

Lees meer over blended leren →

Deze training is een coach- en ontwikkeltraject dat begeleid wordt door één van onze Agile experts. Het hele traject heb je dezelfde expert die jou meeneemt in jouw ontwikkeling. De Agile trainers en experts van LCG zijn WO opgeleid en hebben ook ruime ervaring als Agile consultant. Ze brengen dus veel praktijkvoorbeelden (en anekdotes!) mee.

Voor het doornemen van de theorie heb je in totaal ongeveer 7 uur nodig en per coachgesprek heb je anderhalf uur (incl. voorbereiding) nodig. Meestal vinden deze eens per twee weken plaats. Daarnaast moet je rekenen op een halve dag per week voor je praktijkopdrachten, zoals het faciliteren van een teamsessie of het ondersteunen van de Product Owner bij het opstellen van de product backlog (een Scrum tool). Maar dit zijn on-the-job opdrachten, dus dingen die je normaal ook zou moeten doen in je werk als Scrum Master. Je wordt er nu alleen bij geholpen.

Ja, dat kan. Na het volgen van deze training ben je klaargestoomd om het internationaal erkende Professional Scrum Master I ® (PSM I®) certificaat van Scrum.org te halen. Mocht je het certificaat willen halen, ontvang je na afloop van de training ontvang je een examencode van ons. Je kunt zo het examen maken op een door jou gekozen moment.

Bij LCG houden we niet zo van verplichten. Je bent dus vrij om te kiezen of je wilt deelnemen aan het examen. Twijfel je hierover? Dan is er altijd ruimte om dit te bespreken met je coach.

Omdat we Cedeo gecertificeerd zijn, kun je bij ons PE-punten halen voor de brancheorganisaties vereniging van toezichthouders in woningcorporaties (VTW), AEDES (vereniging van woningcorporaties), Kwaliteitsregister Jeugd, Onderwijsontwikkeling Nederland (OON).

Voor deelname aan de Scrum Master training krijg je 40 PE-punten.

Opzet van de training

Tijdens de blended Scrum Master training combineer je de flexibiliteit van online leren met impactvolle één-op-één coaching. Het is een ontwikkeltraject dat opgebouwd is uit 8 persoonlijke coachsessies, verspreid over drie tot vier maanden. Deze sessies plan je samen met jouw Agile coach tijdens je intakegesprek.

Tussen iedere sessie zitten ongeveer twee tot drie weken. In die weken volg je op een door jouw gewenst moment de volgende online leermodule met theorie en ga je aan de hand van een opdracht aan de slag met toepassing hiervan in de praktijk. De theorie, de resultaten van je opdracht en de praktijktoepassing bespreek je in de volgende sessie.

Wat komt er aan bod?

Het Scrum Master ontwikkeltraject wordt altijd aangepast op jouw specifieke leerbehoefte, maar ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Sessie 1: Intake en leerdoel

Tijdens de intake leren jij en je coach elkaar kennen. Jullie bespreken (in de virtual classroom) de context waarin jij als Scrum Master aan de slag bent of gaat, met welke uitdagingen je te maken hebt en wat jouw persoonlijke leerdoel is. Op basis van dit leerdoel plannen jullie de inhoud van de komende zeven sessies en leggen jullie hier data voor vast.

Sessie 2 t/m 8: Agile introductie, Scrum theorie en Scrum Master skills

 • In de volgende sessies gaan we dieper in op de theorie van Agile en Scrum, leer je alles over jouw rol als Scrum Master en krijg je de tools aangereikt die je nodig hebt in deze rol. Je leert ook het verschil met de andere rollen binnen een Scrum team.
 • Je krijgt een introductie in Agile. Wat is Agile en Waarom pas je Agile toe? Je doorleeft de principes van het Agile werken. Samen met je coach bespreek je je huidige situatie. Hoe Agile werken jullie al? Waar zitten de grootste kansen en uitdagingen?
 • Je leert alles over het Scrum raamwerk. We diepen het raamwerk verder uit door stil te staan bij rollen, events en artifacts. Ook hier ga je op in met je coach. Wat is precies jouw rol als Scrum Master? Hoe verhoud jij je tot de Product Owner en de developers?
 • Je gaat aan de slag met events die binnen Scrum plaatsvinden. Je leert welke events er zijn, waar ze voor dienen en wanneer ze plaatsvinden. Daarbij leer je algemene vaardigheden voor het faciliteren van events, zodat jij met vertrouwen en de benodigde skills sessies kunt begeleiden.
 • We gaan dieper in op de rollen en verantwoordelijkheden van de Product Owner en de tools en technieken die daarbij horen. Jij als Scrum Master moet iedereen in het Scrum team kunnen ondersteunen. Je moet dus ook van de hoed en de rand weten over deze technieken én leren hoe je Product Owner ondersteunt in zijn of haar rol.
 • Na een aantal weken zetten we de stap naar team effectiviteit. Je leert welke tools en technieken biedt het Scrum raamwerk om de team effectiviteit te verhogen en past deze toe. Zo help je je team al tijdens het traject te groeien.
 • Hierna volgt teamontwikkeling. Welke teamfasen herkennen we bij teams? Hoe ga je om met weerstand in je team? Allemaal essentiële kennis voor een Scrum Master. We nemen het met je door en helpen je op weg.
 • En wil je het ontwikkeltraject afsluiten met een Scrum.org certificaat? Dan sluiten we af met een uitgebreide examen training. Na afloop van de training ontvang je dan een examencode van ons. Dit is inbegrepen bij deze training (ter waarde van $200). Je kunt zo het examen maken op een voor jou geschikt moment.

Wil je meer details over de training?

Vul je gegevens in en ontvang gratis de Scrum Master brochure direct in je mailbox.

Tijdsbesteding

Voor het doornemen van de theorie heb je per leermodule een half uur tot een uur nodig. Het zijn 7 leermodules. Een coachgesprek duurt ongeveer 50 minuten. Dit is exclusief de voorbereiding. (Houd rekening met 1,5 uur inclusief voorbereiding.) Meestal vinden deze eens per twee weken plaats. Daarnaast moet je rekenen op een halve dag per week voor je praktijkopdrachten, zoals het faciliteren van een teamsessie of het ondersteunen van de Product Owner bij het opstellen van de product backlog (een Scrum tool). Maar dit zijn on-the-job opdrachten, dus dingen die je normaal ook zou moeten doen in je werk als Scrum Master. Je wordt er nu alleen bij geholpen.

Face-to-face en online training

De blended Scrum Master training vindt plaatst via online leermodules en opdrachten, gecombineerd met face-to-face momenten in onze virtual classroom. Samen met je coach, maar wel op afstand. Met veel humor, interactie en praktijkvoorbeelden.

Wanneer je de online leermodules en opdrachten doet, bepaal je zelf. En samen met je coach stem je de exacte data en tijdstippen voor jouw coachsessies af.

Na het inschrijven nemen we binnen drie werkdagen contact op om je intakegesprek te plannen met jouw persoonlijke Agile coach.

Wil je na je inschrijving de training annuleren of verplaatsen?
Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Het tarief van de Scrum Master training bedraagt €2.575 (excl. btw) per deelnemer. Het is interessant om met meerdere collega’s deze training te doen. Wanneer je met 2 of meer deelnemers van dezelfde organisatie deze training wilt doen, is het tarief €1.900 (excl. btw) per persoon.

Dat is inclusief:

 • Een jaar lang toegang tot alle e-learnings op ons online leerplatform;
 • 8 coachsessies met een ervaren Agile coach;
 • 7 online leermodules (e-learnings);
 • (praktijk)opdrachten;
 • Alle tijd en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkelvraag en uitdagingen.

Certificaat Scrum Master

Wil je het Professional Scrum Master I ® (PSM I®) certificaat van Scrum.org halen? Deze is inbegrepen bij deze training (ter waarde van $200). Je ontvangt dan een examencode van ons. We bereiden je tijdens de coachsessies dan voor op je examen. Je kunt het examen maken op een voor jou geschikt moment.

BTW

Door onze CRKBO vrijstelling kunnen wij onze opleidingen BTW-vrij factureren. Dat is aantrekkelijk voor particulieren en voor instanties die geen BTW kunnen terugvorderen. Bij je inschrijving kun je gemakkelijk deze optie aanvinken. Om de kosten van onze kant hiervoor te dekken, hanteren wij een opslag van 5% op het tarief van de training.

KMO-portefeuille (alleen voor Belgische ondernemers)

Deze opleiding valt onder de zogeheten KMO-portefeuille. Maar ook ons advieswerk valt hieronder. De KMO is een financiële steunmaatregel voor Belgische ondernemers bij de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. En dat doe je met deze opleiding. Wanneer je dit aanvinkt, ontvang je van ons de benodigde gegevens om de aanvraag in te kunnen dienen.

Meer informatie over de KMO-portefeuille vind je hier.

Gemiddelde beoordeling 8,8 / 10
uit 18 reviews op Springest

Marion Vlaming
Beoordeling 10/10
Mooie afwisseling tussen theorie, leuke oefeningen en eigen reflectie op de praktijk. Dat maakt het direct toepasbaar. Werkvormen zijn inspirerend, creatief en actief. Naast dat de kennis waardevol is, zijn het ook gewoon 2 hele leuke dagen met ervaren trainers die inspirerende voorbeelden hebben uit de praktijk. Training wordt goed aangepast op de behoefte van en vragen uit de groep. Aanrader!
Raymond Nijeboer
Beoordeling 9,0/10
Enthousiaste trainers. Goede combinatie theorie en praktijk. Genoeg stof om direct toe te kunnen passen.
Nanno Holzscherer
Beoordeling 8,0/10
Inspirerend. Goede werkvorm met flips. Interactief en goede balans tussen informatie 'zenden' en praktische werkvormen.
Hans Ter Steege
Beoordeling 8,0/10
Leuke training voor de basis. Goede werkboeken. Hand-outs/overzicht kan beter.
Nitya van Rijt
Beoordeling 8,0/10
Zeer inspirerende 2daagse cursus met erg aantrekkelijke werkvormen. Goed begeleid door ervaren coaches!
Imke Gommans
Beoordeling 10/10
Erg volledig, afwisselend en goede werkvormen. Ik heb het gevoel dat ik scrum doorleefd heb waardoor ik het gevoel heb er mee aan de slag te kunnen.
Velzeboer
Beoordeling 8,0/10
Goede afwisseling van onderdelen, prettige trainers en fijne visualisatie van theorie. Ook kunnen oefenen voor de toets. Trainers konden hun eigen ervaringen ook goed gebruiken als praktische voorbeelden voor de groep.
Margriet Korvemaker
Beoordeling 9,0/10
Hele goede training. Interactief, duidelijk werkmateriaal en goede visualisaties. Complimenten aan de trainers hoe ze op een leuke manier de theorie konden overbrengen. Ik kan het zeker aanraden om de training te volgen!
Aletta Verberg
Beoordeling 9,0/10
Ontzettend enthousiaste trainers die de materie goed beheersen. Ook kon er goed geschakeld worden in het programma indien nodig!
Jesper van Overdijk
Beoordeling 9,0/10
De inhoud is snel duidelijk en praktisch. De werkvormen zijn afwisselend en maken veel duidelijk. De trainers brengen de inhoud op een enthousiaste en leuke manier over. De training is echt een feestje!
Anouk Brinkhoff
Beoordeling 10/10
Mooie combinatie tussen praktische voorbereiding voor de praktijk en klaarstomen voor het examen. Door de afwisselende werkvormen vloog de dag voorbij. Fijne, gezellige trainers die zelf praktijkvoorbeelden geven, onze vragen konden beantwoorden en inspeelden op de leerwensen van de groep.
Annemarie de Bruijn
Beoordeling 8,0/10
Kernachtige training, hoge kwaliteit van voorbeelden van trainers door hun werkervaring, goede interactieve werkvormen.
Gert-Jan de Vries
Beoordeling 10/10
Het is een fijne training waarin de stof voldoende behandeld wordt. Een tip zou zijn als een ervaringsdeskundige vanuit een scrumteam als vraagbaak wordt gebruikt (gast lezing).
H Sollie
Beoordeling 7,0/10
De training was leerzaam en leuk. Veilige en leergierige sfeer, goede faciliteiten en heerlijke lunch. Inhoud goed uitgelegd, sterke kennismaking met scrum in de praktijk door een casus in de vorm van een lego stad. Het laatste deel en tevens de toepasbaarheid vond ik het minste deel. Scrum bleek voor bijna alle deelnemers toch lastig uit te rollen te gaan worden, waardoor de training met een wat lage energie eindigde. Daarnaast voelde dat aspect ook ietwat onderbelicht in contrast met de rest van de training en werden wat minder vragen gesteld. Daar ben ik dan ook net wat minder gerust op in mijn eigen situatie. Desalniettemin leuke en leerzame dagen met energieke en leuke instructrices. Dank!
Sandra van Rijswijk
Beoordeling 10/10
Super leuke training, barst van de energie en van de verschillende werkvormen. Ik kwam om de synergie tussen lean en agile scrum te leren zien en mijn verwachtingen zijn ver overtroffen. Ontzettend leuke en kundige trainers!
Dennis Schutten
Beoordeling 8,0/10
Inspirerend. Afwisselend theorie en werkvormen. Goede basis om in de praktijk te gaan werken. Heb al ideeen waar ik morgen mee bezig ga. Persoonlijk zeker omdat ik de Engelstalig examen lastig vind. Niet prettig in groep. Detail
Marlies Bakker
Beoordeling 8,0/10
Zeer afwisselende training waar theorie en het toepassen fijn worden afgewisseld in veel verschillende werkvormen.
John Langerak
Beoordeling 9,0/10
Goede inhoudelijke en gestructureerde training waarvan de toepasbaarheid duidelijk is.
Deel ook jouw ervaring op Springest.nl

Inschrijven

Meld je aan voor de training

Spreek een trainer

Gratis persoonlijk advies

Brochure aanvragen

PDF in je mailbox

Offerte aanvragen

Incompany training op maat

In het kort

 • 1-op-1 coaching
 • Start op het door jou gekozen moment
 • Beoordeeld met een 8,8 /10 
 • Combinatie on- en offline leren
 • All-in prijs €2.575 (excl. btw)

Gerelateerde trainingen

Gerelateerde trainingen

Heb je vragen over de data of de Scrum Master training? Of wil je persoonlijk advies?
Maartje helpt je graag. Bel haar gerust.