Terug naar alle inspiratie

Betere leiders en mooiere mensen door maandelijkse intervisie

Betere leiders en mooiere mensen door maandelijkse intervisie

Bij De Interim Club bundelen zeer ervaren professionals uit het interim vak hun krachten. Terwijl ze hun ondernemerschap behouden, trekken de interim leiders samen op in persoonlijke groei en teamontwikkeling. Dat doen ze onder andere door maandelijkse intervisie. Lees in dit artikel waarom ze dat doen en welke voordelen ze ervaren.

Wat is intervisie?

Intervisie is een gestructureerd proces waarin een groep collega’s of vakgenoten met elkaar in gesprek gaat. Een van de deelnemers brengt een vraagstuk in die zij/hij wil onderzoeken. De groep gaat hierover samen in gesprek volgens een vooraf bepaalde methode, verkennen hun perspectieven op de casus en geven feedback aan elkaar. Het doel van een intervisie is om samen te leren, tot nieuwe inzichten te komen en het lerend vermogen met elkaar te versterken.

Waarom intervisie?

Intervisie biedt verschillende voordelen, zoals het leren van elkaars expertise en ervaring, het versterken van de relatie tussen deelnemende collega’s en het oplossen van werkinhoudelijke problemen. Maar voor Marleen van Beekhoff, verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van De Interim Club, zit de echte toegevoegde waarde van intervisie in nog iets anders. Ze vertelt: “Onze intervisie avonden zijn altijd bijzonder. Doordat we een veilige omgeving creëren, eenieders inbreng op waarde schatten en de inbrenger de moed heeft om zich echt kwetsbaar op te stellen, creëren we een diepere verbinding met elkaar. Daar worden we niet alleen een beter interim leider van. We worden een mooier mens.”

Het mooie van intervisie is dat de vraagstukken heel divers kunnen zijn, maar dat het altijd gaat over het eigen gedrag.

Intervisie bij De Interim Club

Over de opzet van intervisie bij De Interim Club vertelt Marleen: “Een keer per maand komen we bij elkaar voor intervisie. We organiseren het meestal aan het begin van de avond. We beginnen met ontspanning, door samen te eten en bij te praten, zodat we de hectiek van de dag achter ons laten en echt even onthaasten. Wat ons betreft is dat voorwaardelijk voor een krachtige intervisie. Vervolgens gaan we met elkaar aan de slag, waarbij meestal onderstaande opbouw hanteren. Meestal, want we blijven ons eigen proces continu verbeteren.”

Hoe is een intervisie opgebouwd?

De intervisie duurt in totaal zo’n twee uur en is als volgt opgebouwd:

  • Introductie casus (20 min.) — de inbrenger deelt zijn gedachten over het vraagstuk wat hij wil verkennen en sluit af met een concrete vraag die begint met “Hoe kan ik…?”.
  • Probleemverkenning (25 min.) — de groepsleden nemen in stilte vijf minuten de tijd om hun open vragen op te schrijven. Vervolgens stellen ze deze in 20 minuten aan de inbrenger om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
  • Analyse (25 min.) — De groepsleden analyseren met elkaar de kern van de vraag of het probleem. De inbrenger neemt hier niet aan deel, maar kan het gesprek wel horen, zittend met de rug naar de groep toe.
  • Adviesronde (25 min.) — Elk groepslid schrijft in stilte een advies op voor de inbrenger. Vervolgens worden deze stuk voor stuk met de inbrenger gedeeld.
  • Afronding (10 min.) — De inbrenger geeft aan de groep terug welke adviezen hem of haar het meest aanspreken en waarom.
  • Evaluatie (10 min.) — De groep geeft tops en tips voor de volgende intervisie.

Verschillende vraagstukken

Marleen: “Het mooie van intervisie is dat de vraagstukken heel divers kunnen zijn. De ene keer gaat het bij ons over de dynamiek van een complex stakeholderveld, dan eens over een uitdagende verstandhouding met een opdrachtgever, over het niet kunnen loslaten van een afgeronde opdracht of over de financiële (on)rust die komt kijken bij het interim vak. In elke casus gaat het over het eigen gedrag. Welke overtuigingen liggen ten grondslag aan mijn gedrag? En helpen deze mij of staan ze me in de weg? Om binnen de ‘circle of influence’ te blijven, moet elke casus ook beginnen met een vraag die start met ‘Hoe kan ik…?’. Daar schuilt namelijk eigenaarschap in en zo voorkomen we dat het tijdens de intervisie hebben over gedrag van een ander.”

Waar op letten bij een intervisie?

Om intervisie tot een succes te maken, is het goed om op een aantal algemene zaken te letten:

  1. Kies een prettige locatie, zodat groepsleden zich snel op hun gemak voelen
  2. Zorg voor de juiste deelnemers, zodat je een breder blikveld op de casus mogelijk maakt
  3. Stel een facilitator aan, die verantwoordelijk is voor de locatie, een gezonde maaltijd en die het proces in de tijd goed begeleidt
  4. Laat de inbrenger zich goed voorbereiden, zodat hij of zij het vraagstuk goed kan doorleven en een heldere vraag formuleert.

Marleen voegt daar nog een mooi advies aan toe. “Wat tijdens het proces goed werkt is ‘stil zijn’. Stil zijn tijdens de toelichting van de casus door de inbrenger bijvoorbeeld. Dat voorkomt sturing van zijn of haar gedachten. En stil zijn tijdens het noteren van de vragen door de groepsleden, zodat ook zij elkaar nog niet beïnvloeden. Ook tijdens de analyse is het goed om de inbrenger niet te laten participeren, zodat hij of zij dat wat er gezegd wordt volledig op zich kan laten inwerken.

Blijf tot slot elke intervisie evalueren. Wat vonden we fijn en moet blijven? En zijn er dingen die we de volgende keer anders willen? Een nieuwe stap in het proces kun je als groep altijd een keer uitproberen. Zo zorg je als groep voor de best mogelijke intervisie.”

De Interim Club is onderdeel van LCG, het ecosysteem voor organisatieverandering. De club bestaat uit interim leiders met scherpe verbetervaardigheden, die hun krachten bundelen om maximale impact te maken bij klanten en tegelijkertijd een flinke dosis werkplezier nastreven. Onze interim leiders hebben zich bewezen als COO of operationeel leider in succesvolle transities, veelal Lean en Agile veranderprogramma’s. ​

Zoek of ben je een interim leider en wil je kennismaken met De Interim Club? Neem gerust contact op met Marleen om eens vrijblijvend van gedachten te wisselen.


Over de auteur

Creatief strateeg met een stevige dosis executiekracht. Werkt als ‘chef branding & marketing’ bij LCG.

profiel Thomas van Tienoven