Terug naar alle inspiratie

De 5S methode voor werkplekoptimalisatie

De 5S methode voor werkplekoptimalisatie

Je wilt net beginnen aan die ene klus, maar je moet eerst het hele voorraadhok door waarna blijkt dat wat jij nodig hebt, nét op is. Je bent er van overtuigd dat je de verbeterde versie van dat ene document écht ergens op de schijf hebt opgeslagen of hebt gemaild naar je collega, maar het lijkt spoorloos verdwenen. Herkenbaar? Dan kan het implementeren van de 5S methode jou helpen, om jouw werkplek te optimaliseren.

Wat is de 5S methode?

5S is een belangrijke Lean-tool om te zorgen voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde werkplek zorgt voor overzicht, rust en structuur. Hierdoor kun je effectiever werken en creëer je een omgeving waarin je continu kunt verbeteren doordat afwijkingen zichtbaar worden.

Van origine is 5S ontstaan in de productieomgeving, maar de 5S methode kun je overal toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, voorraadhok of technische werkplek. Of in een digitale werkruimte, zoals een gezamenlijke schijf op een server!

Waarom zou ik de 5S methode gebruiken?

Overbodige voorraad, fouten in bestelprocessen en te lang naar iets zoeken: typische verspillingen die in veel organisaties voorkomen. Het kost tijd en geld en is frustrerend. Bovendien belemmert het je om iets te betekenen voor je klant.

Met de 5S methode kun je verspillingen reduceren. Bij LCG gebruiken we deze methode graag om de werkplekinrichting te verbeteren én om de verbetering in stand te houden.

5S Workshop

Benieuwd hoe 5S werkt in de praktijk en hoe je dit toepast in jouw organisatie? Volg dan één van de 5S-workshops bij LCG. Neem contact op, wij helpen je graag verder!

Neem contact op

Waar staat 5S voor?

1. Scheiden

Neem afscheid van producten die je niet nodig hebt in de werkruimte. Een handige vuistregel: als je het niet wekelijks gebruikt, kan het weg of ergens anders worden opgeborgen.

Deel de ruimte opnieuw in en denk goed na over de juiste plek. Tips:

  • Leg alle spullen die voor één handeling nodig zijn bij elkaar.
  • Heb je iets vaak nodig? Leg het binnen handbereik en maak het makkelijk toegankelijk.
  • Zet zware spullen niet te hoog, maar ook niet te laag.

2. Schikken

3. Schoonmaken

Een schone en nette omgeving nodigt uit om deze in stand te houden. Controleer tijdens het schoonmaken of het materiaal nog goed functioneert.

Visualiseer de beste manier van werken, zodat alle gebruikers deze manier kunnen volgen. Maak de kans zo klein mogelijk dat ze hiervan afwijken door visuele controlemiddelen toe de voegen.

4. Standaardiseren

5. Standhouden

Visualiseer de beste manier van werken, zodat alle gebruikers deze manier kunnen volgen. Maak de kans zo klein mogelijk dat ze hiervan afwijken door visuele controlemiddelen toe de voegen.

Hier even snel een bestandje zoeken? Of direct dat belangrijke document pakken? Vergeet het maar! Toch zien we bij onze klanten nog vaak genoeg zo’n mappenstructuur of rommelige werkplek. Efficiënt? Nee! Frustrerend? Ja!

Tips om 5S toe te passen in de praktijk

Lees onze tips over hoe jij 5S kan implementeren in praktijk of download de 5S guide:

WHITEPAPER

Download de 5S whitepaper

Lees hoe je 5S methode in de praktijk toepast!


Over de auteurs

Samen problemen oplossen, met een positieve energie en een helpende structuur

profiel Anouk Brinkhoff

Altijd in voor avontuur, eerlijk, benoemt wat ze ziet en creëert vertrouwen door verbinding.

profiel Marlou Ruiterman